Samsung TV a Game Pass: ide to aj bez Xbox konzoly

Spojenie Samsungu s Microsoftom prinieslo podporu aplikácie Xbox priamo v TV. Vďaka cloud streamingu tak viete hrať bez toho, aby ste museli vlastniť konzolu. Ako to celé funguje?

Budúcnosť hrania sa ukrýva v cloude. Aspoň to je názor viacerých popredných technologických spoločností, ktoré sa túto stratégiu snažia presadiť posledných pár rokov. Myšlienka je založená na tom, že v budúcnosti už nebudeme potrebovať pomerne drahý herný hardvér. 

Namiesto toho si vystačíme so zobrazovacím zariadením a ovládačom. Môže to byť telka, mobil, tablet alebo niečo podobné. O herný výkon sa postarajú vzdialené servery a do nášho zariadenia sa bude vysielať, resp. streamovať iba hotový obraz. 

To všetko bez toho, aby ste museli vlastniť herný PC či konzolu. Začiatky v tomto smere boli pomerne nesmelé. Cloud gaming je totiž závislý od použitých technológií a kvality internetového pripojenia. 

Aktuálne je však technológia konečne v štádiu komerčného použitia. Cloud gaming sme si preto mohli vyskúšať s novým Playstation Plus (recenzia) a už nejaký čas funguje aj na Xboxoch a PC. 

Teraz sa posúva o niečo ďalej. Vďaka partnerstvu Samsungu s Microsoftom si už cloud gaming môžete užiť v obývačke aj na svojej TV. Nový rad Neo QLED totiž podporuje aplikáciu Xbox a hranie s ňou ešte nikdy nebolo jednoduchšie.  

Hrať Xbox hry teda môžete bez toho, aby ste vlastnili konzolu. V dnešnom teste sa pozrieme na to, ako to celé funguje. Ale aj, či je streamovaný zážitok plnohodnotný a dokáže sa vyrovnať klasickému hraniu.

Čo budete potrebovať na hranie Xbox hier na TV cez cloud? 

Potrebná výbava sa dá zhrnúť do štyroch dôležitých bodov:

  • TV Samsung Neo QLED (2022)
  • členstvo Xbox Game Pass Ultimate

  • kompatibilný ovládač 

  • vysokorýchlostné internetové pripojenie

Prvým krokom k hraniu hier cez cloud streaming je aktuálna TV. Samsung totiž k partnerstvu s Microsoftom pristúpil pomerne rafinovane. Aplikáciu Xbox sprístupnil iba na aktuálnych modeloch svojich televízorov pre rok 2022. Ide o Neo QLED 8K, Neo QLED 4K a QLED.

Osobne ma táto informácia zamrzela, keďže som si len nedávno kúpil minuloročný QLED model. Zatiaľ nie je jasné, či je kompatibilita iba otázkou marketingu a neskôr aplikácia Xbox príde aj na staršie modely alebo za obmedzením stoja technické dôvody. 

Každopádne na test sa mi pod ruky dostal konkrétne model Neo QLED QN90B. Má špičkovú kvalitu obrazu a ponúka celkovo to najlepšie, čo Samsungu v roku 2022 má. Na oficiálnom e-shope ho kúpite od 1119 eur

Ak máte aktuálny model TV, druhým krokom je Xbox Game Pass. Bližšie sme sa na službu pozreli v recenzii na Xbox Series X. V tomto prípade budete potrebovať Xbox Game Pass vo verzii Ultimate, pretože len tá podporuje aj cloudové hranie.

Celé to funguje na princípe mesačného predplatného podobne ako Netflix, Spotify nové PlayStation Plus (recenzia) a ďalšie streamovacie služby. Game Pass Ultimate stojí 12,99 eur / mesiac, čo je za mňa vzhľadom na bohatú knižnicu hier dobrá cena.  

Navyše ak ste ho ešte nemali, Microsoft často ponúka akciu, počas ktorej môžete Game Pass Ultimate vyskúšať na mesiac iba za jedno euro. Je to skvelá možnosť, ako sa môžete zoznámiť so službou, do sýta ju vyskúšať a zahrať si vybrané tituly.  

Pre cloudové hranie budete ešte potrebovať kompatibilný herný ovládač. Na klasickom od televízora sa, samozrejme, veľmi nezahráte. Riešenie je však v tomto prípade pomerne flexibilné. Samsung TV totiž podporuje viacero zariadení. 

Okrem Xbox ovládača k nemu bez problémov pripojíte aj DualShock 4, DualSense od PS5 (recenzia), Amazon Lunu a niekoľko ďalších. Celý zoznam kompatibilných ovládačov nájdete na oficiálnej stránke podpory Xboxu

K TV sa pripájajú cez Bluetooth. V tomto prípade však treba myslieť na to, že Game Pass vám dáva prístup k Xbox hrám. Tie si najviac užijete s ovládačom práve od tejto konzoly. Koniec koncov aj hry a ich rozhranie je označené tlačidlami Xbox ovládača. 

Ak zvolíte iný, celé to môže byť trochu chaotické. Ja som teda službu testoval práve s Xbox ovládačom. V prípade, že všetko z potrebnej výbavy máte, ešte budete potrebovať vysokorýchlostné internetové pripojenie. 

Síce ho spomínam ako posledné, ale práve internet je niečo, na čom cloud streaming stojí a padá. Microsoft odporúča minimálne pripojenie s rýchlosťou 20 Mb/s. Ak budete využívať Wi-Fi, samozrejmosťou musí byť pásmo 5 Ghz. 

Spustenie Xbox aplikácie a potrebné nastavenia

Samotné fungovanie služby je pomerne jednoduché. Na kompatibilnej TV si budete najskôr musieť stiahnuť Xbox aplikáciu. Na začiatku môjho testu ma trochu prekvapilo, že som ju nenašiel ani v Samsung obchode. 

Ak by ste sa stretli s podobným problémom, netreba robiť paniku. Stačí zamieriť do nastavení a aktualizovať softvér televízora. Hneď potom sa vám už aplikácia v obchode zobrazí a môžete ju bezplatne stiahnuť. 

Po spustení vás čaká prihlásenie alebo registrácia v prípade, že ešte nemáte Microsoft konto. Samotné prihlásenie je jednoduché a prebieha pomocou QR kódu, ktorý naskenujete mobilom. 

Ten vás presmeruje na prihlasovaciu obrazovku, aby ste svoje údaje nemuseli pracne vyťukávať na TV. Po overení bezpečnostným kódom a prihlásení je na rade spárovanie s ovládačom. 

K tomu vás v slovenčine navedie televízor. Stačí to urobiť raz a hneď potom sa vám už ovládač k Samsung TV bude pripájať automaticky. Môžete ním ovládať aj menu televízora a celé je to veľmi intuitívne. 

Fungovanie Xbox Game Pass na Samsung TV v praxi

Po absolvovaní krokov vyššie už pred sebou máte rozhranie Xbox aplikácie v slovenčine. Tu ma nemilo prekvapil pohyb v menu, ktorý je mierne spomalený a občas seká. Optimalizácia aplikácie teda nie je ideálna. 

Na druhej strane, celé to funguje zatiaľ iba v beta verzii, ktorú verím, že Microsoft ešte doladí. Hry na domácej obrazovke sú zoradené vo forme dlaždíc. Prehľadne tu tak vidíte najnovšie pridané hry, odchádzajúce či rozohraté tituly. 

K dispozícii je tiež rozdelenie hier v podobe kategórií na rodinné, nezávislé, akčné, bojové, RPG a podobne. Prípadne si môžete naraz pozrieť celú ponuku a vybrať hru, ktorá vám padne do oka. 

Rozhodnutie je iba na vás. Všetko, čo v aplikácii vidíte je súčasťou vášho predplatného. Hrať teda môžete okamžite bez akýchkoľvek dodatočných poplatkov. Celkovo je ponuka rozmanitá a zahŕňa rôzne žánre od menších až po veľké AAA tituly. 

Určite si vyberie každý. Je tu napríklad niekoľko dielov série Gears of War či Battlefieldu. Nechýba ani niekoľko dielov Halo, vrátane Infinite (recenzia). Pretekárov poteší Forza 4 a 5. Je tu aj Sniper Elite 5 (recenzia), DOOM, nedávno vydané Teenage Mutant Ninja Turtles Shredder's Revenge (recenzia) či napínavá krimi dráma As Dusk Falls (recenzia). 

Celý zoznam si môžete pozrieť na webe Xboxu. Hry sa v knižnici menia a kým niektoré sú dostupné dlhodobo, iné iba nejaký čas, po ktorom vypadnú a Microsoft ich nahradí novými. Po výbere hry sa vám zobrazí detail, ktorý zahŕňa krátky popis. Bohužiaľ chýbajú obrázky či video a ak z hry chcete vidieť viac, musíte ju spustiť. 

Samotné hranie sa potom správa podobne, ako keby ste mali Xbox. Až na to, že hráte na TV a netreba nič sťahovať ani inštalovať. No a spustenie prebiehajúce cez vzdialený server trvá o pár sekúnd dlhšie. V praxi to ale nie je nič hrozné. 

Rozdiel medzi hraním na konzole a cez cloud si všimnete skôr na kvalite obrazu. V tomto smere sa streamovacie služby síce postupne zlepšujú, ale aktuálne sú tu stále viditeľné rozdiely. Výsledný obraz nie je až taký ostrý, ako keby ste hrali priamo na konzole a na 4K rovno zabudnite.  

Rozdiel si môžete všimnúť aj v plynulosti celkového zážitku. Je závislý od rýchlosti vášho pripojenia a preto sa môžu občas objaviť fragmenty či seknutie obrazu. Ja som streaming testoval na optickom pripojení s rýchlosťou 100 Mb/s. 

Počas hrania som spomínané chybičky zaznamenal len veľmi zriedka. Možno aj preto, že som sa na ne spočiatku dosť sústredil. Zaujímalo ma, či sa obraz netrhá, ako plynule bežia hry a či sa tento zážitok dá považovať za plnohodnotný.

V tomto smere ma hranie cez cloud milo prekvapilo. Nebyť nižšieho rozlíšenia a asi jedného kratučkého seknutia po hodine hrania, tak by som si ani neuvedomil, že moja hra beží na vzdialenom serveri a pod telkou nemám žiadny Xbox. 

Hranie tu totiž prebieha úplne rovnako, ako na konzole. Akurát má zjednodušené menu pre účely cloudu a chýba tu zopár možností, ako napríklad záznam obrazovky. Celkovo je však zážitok veľmi fajn a dá sa považovať za plnohodnotný. 

Opäť ale dodávam, že dôležitá je kvalita internetového pripojenia. Po každom hraní vás aplikácia vyzve, aby ste ohodnotili svoju skúsenosť so samotnou hrou aj streamom. Je to preto, že Microsoft na službe aj naďalej pracuje a zbiera dáta, aby to celé do budúcna ešte vylepšil. 

Zatiaľ však vidím cloudové hranie skôr ako sekundárne riešenie. Osobne mám rád maximálny zážitok z hrania a tu mi vyššie rozlíšenie skrátka chýbalo. O to viac, že to celé beží na 4K TV. 

Na druhej starne plynulosť je fajn a celkovo urobil cloud streaming od svojich začiatkov veľké kroky vpred. Ako majiteľ PS5 si viem predstaviť, že by som si vďaka cloudu na TV zahral exkluzívne tituly na platforme Xbox. 

Rovnako dobre by toto riešenie fungovalo aj na cestách, kde by ste si napríklad na hotelovej izbe okrem Netflixu mohli užiť aj streamované hry. Aktuálne je však Xbox aplikácia určite príjemným bonusom pre tých, ktorí si majú v pláne kúpiť aktuálnu generáciu TV od Samsungu. O to viac, ak nevlastnia konzolu. 

Výhody:

  • skvelý nápad spojenia TV a jednej z najpopulárnejších cloudových služieb 

  • veľmi pohodlné hranie bez starostí so sťahovaním a inštaláciou 

  • stovky hier za jedno predplatné 

  • podpora viacerých druhov ovládačov 

  • Xbox aplikácia v slovenčine 

  • jednoduché nastavenie 

Nevýhody: 

  • zážitok je závislý od internetového pripojenia 

  • nižšie rozlíšenie 

  • obmedzenie služby iba na modelový rad TV roku 2022 

  • aplikácia Xbox by si zaslúžila lepšiu optimalizáciu (najmä pohyb v menu)

Záver

Celkovo je spojenie Samsung TV a Xbox Game Passu za mňa skvelý nápad. Samotné hranie je veľmi pohodlné. Nemusíte riešiť inštaláciu ani žiadne sťahovanie. Predplatné navyše ponúka stovky hier, z ktorých si určite vyberie každý. Príjemným bonusom je podpora viacerých ovládačov, aplikácia v slovenčine a jednoduché nastavenie. 

Daňou za stream je na druhej strane o pár sekúnd dlhšie spúšťanie hier, nižšie rozlíšenie a oproti konzole aj mierne okresané možnosti. Celková skúsenosť tiež závisí od rýchlosti vášho pripojenia, na ktorom stojí plynulosť zážitku. Ak však máte dobrý internet, hranie si užijete.


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu