Nové PlayStation Plus - navždy zmení platformu

Jedna z vecí, ktorú mohli PlayStation hráči závidieť Xboxu, bol jednoznačne GamePass. Zmeniť sa to snaží nové PlayStation Plus s bohatou ponukou hier. Vyskúšali sme predplatné. Uspelo?

PlayStation Plus je služba, ktorú majitelia konzol od Sony veľmi dobre poznajú. Pôvodne bola oznámená v roku 2010 ako prémiové predplatné umožňujúce multiplayerové hranie. 

Bonusom boli hry zdarma obmieňané každý mesiac a rôzne extra zľavy či občasné exkluzívne drobnosti. Po dlhých dvanástich rokoch sa však tento model predplatného mení, aj keď názov zostáva. 

Nové PlayStation Plus už ponúka nie jednu, ale rovno tri varianty predplatného. Ich cena sa už klasicky odvíja od toho, či si službu aktivujete na mesiac, tri mesiace alebo rok. 

Ponuka je však teraz oveľa pestrejšia. Známe možnosti PlayStation Plus doplnil prístup k rozsiahlej knižnici hier, kde nechýbajú ani klasické tituly z PS1, PS2 či PS3. 

K tomu sa pridáva cloudové hranie, možnosť stremovania na PC či exkluzívne časovo obmedzené verzie nových hier. 

Aj vďaka tomu označujú mnohí nové predplatné ako konkurenta GamePassu. Je to však skutočne tak? Nielen na túto otázku si odpovieme v našom teste. 

Aktivácia služby a ponuka jednotlivých možnosti 

Prvým krokom k novému PlayStation Plus je aktivácia služby. Prebieha podobne, ako bolo doteraz zvykom. 

Stačí zamieriť do PlayStation Store a vybrať si verziu predplatného s dĺžkou podľa vášho gusta. Prehľad jednotlivých verzií si rozoberieme nižšie. 

PlayStation Plus Essential:

  • hry mesiaca

  • online hranie pre viacerých hráčov

  • exkluzívne zľavy

  • exkluzívny obsah 

  • PlayStation Plus kolekcia

  • cena: 8,99 eur (mesiac), 24,99 eur (tri mesiace), 59,99 eur (rok)

Prvý variant je základné PlayStation Plus Essential, ktoré prakticky zachováva pôvodné možnosti. Za nezmenený mesačný poplatok si môžete užívať online hranie, tituly mesiaca exkluzívne zľavy a sem tam nejaký bonusový obsah. 

Je určené hráčom, ktorí netúžia po žiadnej zmene a predplatné im doteraz plne vyhovovalo. Ak si PlayStation Plus platíte hlavne kvôli multiplayerovému hraniu, vyššie verzie vôbec nemusíte riešiť. 

K tomu máte tituly mesiaca a občasné akcie. Okrem toho je tu však jeden výborný bonus a Essential zahŕňa aj prístup k PlayStation Plus kolekcii, ktorá obsahuje PS4 hry definujúce generáciu. 

Celé je to bohužiaľ dostupné iba na PS5 (recenzia). V čase skúšania služby išlo celkovo o 19 titulov, väčšinou pod označením PlayStation Hits. 

Spomenúť môžem napríklad The Last Guardian, Days Gone, Bloodborne, Until Dawn, Batman: Arkham Knight, Infamous Second Son či The Last of Us. 

Hier v tejto kolekcii síce nie je veľa, ale ide o skutočné lahôdky, ktoré potešia hlavne nepoľúbených hráčov. Ale aj tých, ktorí si radi zaspomínajú a prejdú ich ešte raz. Väčšina skalných fanúšikov konzoly PlayStation totiž už tieto tituly určite hralo. 

Nováčikovia by si ich však rozhodne nemali nechať újsť a Essential im ich dá ako na podnose. Samozrejme každú z nich si pre hranie treba stiahnuť priamo do konzoly. 

PlayStation Plus Extra (+ ponuka Essential):

  • hry mesiaca

  • online hranie pre viacerých hráčov

  • exkluzívne zľavy

  • exkluzívny obsah 

  • PlayStation Plus kolekcia

  • katalóg stoviek hier

  • cena: 13,99 eur (mesiac), 39,99 eur (tri mesiace), 99,99 eur (rok)

Podstatne zaujímavejšie to začína byť s PlayStation Plus Extra. V ňom máte zahrnutú vyššie spomínanú ponuku Essential, ktorá je obohatená o prístup ku knižnici, resp. katalógu hier. 

Celkovo ich je tu niekoľko stoviek a ponuka s prižmúrením oka dokáže v istých ohľadoch konkurovať aj GamePassu. I keď jedným dychom treba dodať, že Microsoft má svoju službu rozbehnutú už niekoľko rokov. 

S tým súvisí fakt, že ju má naozaj pekne vyladenú a na rozdiel od Sony, je veľa hier v GamePasse k dispozícii už v prvý deň vydania. To je vzhľadom na vysoké ceny noviniek skutočne lákavé. 

Katalóg hier PlayStation Plus Extra momentálne neobsahuje žiadne horúce novinky. Horizon: Forbidden West (recenzia) si tak s predplatným nezahráte. Na druhej strane je ponuka počas štartu služby fakt bohatá. 

Myslím, že si tu každý nájde to svoje, aj keď určite budú hráči, ktorým neulahodí tak, ako ostatným. Ide hlavne o to, že katalóg obsahuje síce výborné, ale zato staršie exkluzivity, ktoré zrejme ich fanúšikovia už dávno hrali. 

Na druhej strane je tu veľa populárnych hier tretích strán, z ktorých si vyberie každý.  Najviac budú rozhodne potešení rekreační a nováčikovia, ktorí predtým PlayStation ešte nemali.

Ak k nim patríte a vždy vás lákali tituly tejto platformy, nové PlayStation Plus vám vďaka katalógu splní herné sny a rozhodne budete spokojní. Po kúpe PS5 sa vám služba určite vyplatí. 

U ostrieľaných harcovníkov je to však individuálne. Môžete si predtým pozrieť kompletnú ponuku a zvážiť, koľko hier ste z nej nehrali a čo všetko by ste radi vyskúšali. Čím viac toho bude, tým lepšie pre vás. 

Ja osobne som toho odohral celkom dosť a ponuku PlayStation exkluzivít mám dávno zmáknutú. Ale aj napriek tomu som si tu vedel nájsť kúsky od tretích strán, ku ktorým som sa predtým nedostal a potešili ma. 

Navyše by som si veľmi rád zahral znova oboch Spider-Manov, ktorých už nevlastním. Teraz bez problémov môžem. Ku katalógu mám však ešte jednu menšiu výhradu. 

Nájdete v nej totiž hry zo známych sérií, ale bohužiaľ tu v niektorých prípadoch chýbajú všetky diely. To robí konzistentnosť ponuky trošku deravú. 

Zároveň treba dodať, že sa katalóg dynamicky mení podobne ako v prípade GamePassu. Niektoré hry sú tam k dispozícii iba na určitý čas a počas môjho testovania ponuku opúšťal napríklad Shadow Warrior 3 (recenzia). 

Aj bez neho je tu však toho naozaj dosť. Z konkrétnych hier tu máte napríklad oboch Spider-Manov, Ghost of Tsushima Director's Cut, Returnal (recenzia), Marvel's Guardians of the Galaxy (recenzia) či God of War (recenzia). 

Zabudnúť netreba ani na tituly od Ubisoftu. Ten do katalógu PlayStation Plus Extra venoval napríklad niekoľko starších dielov Far Cry (šestka chýba), Watch Dogs, The Division, Steep či posledný Assassin's Creed: Valhalla. 

Kompletnú ponuku hier katalógu si v abecednom zozname môžete pozrieť na tomto odkaze. Práve prístup stovkám titulom je hlavná výhoda PlayStation Plus Extra oproti Essential. 

PlayStation Plus Premium (+ ponuka Essential + Extra):

  • hry mesiaca

  • online hranie pre viacerých hráčov

  • exkluzívne zľavy

  • exkluzívny obsah 

  • PlayStation Plus kolekcia

  • katalóg stoviek hier

  • cloud streaming 

  • katalóg klasík 

  • časovo obmedzené verzie hier 

Ak by vám boli vyššie zmienené možnosti málo, ultimátnym riešením je predplatné PlayStation Plus Premium. Zahŕňa možnosti Essential a Extra, ktoré obohacuje o ďalšie tri výhody. 

Prvou z nich je cloud streamig, ktorý vám s dobrým internetom umožní okamžité hranie hier. Bez toho, aby ste ich museli sťahovať do konzoly. Stačí ťuknúť na tlačidlo stream a vybraný titul sa vám začne načítať. 

Druhým bonusom PlayStation Plus Premium je katalóg tzv. klasík. Ide o hity z minulých generácií PlayStation. Je tu napríklad Tekken 2, obľúbené Disneyovky ako Cars 2, ToyStory 2 alebo Epic Mickey 2. 

Zabudnúť netreba ani na prvý F.E.A.R., God of War: Ascension či Pirates of the Caribbean At World's End. Najviac zastúpené sú tu hry z PS3, aj keď ich ponuka by mohla byť bohatšia. Chýbali mi napríklad starišie hry zo série Ratcheta či Killzone. 

Ešte slabšie na tom sú PS2 a PS1 hry, ktorých je tu naozaj málo, čo je určite škoda. Veľa z vás tak medzi klasikami nenájde všetko, po čom túži. 

Staršie hry minulých generácií tak trochu mrhajú svojim potenciálom. Skromnejšiu ponuku klasík sa snaží nové PlayStation Plus zakryť tým, že medzi ne trochu chaoticky zaraďuje aj novšie hry. 

Ide o tituly ako séria BioShock, kolekcia Mafie či niekoľko dielov Batman Arkham. Kompletný zoznam klasík je k dispozícii na tomto odkaze

Osobne dúfam, že Sony ponuku do budúcna rozšíri a budeme si môcť zahrať podstatne viac hier z minulých konzol.

Keď som pri PlayStation Plus Extra spomínal, že vám na rozdiel od GamePassu nedáva prístup k novinkám, predplatné Premium to tak trochu mení. Jeho posledným bonusom sú totiž časovo obmedzené, tzv. trial verzie hier. 

Tu už nájdete aj spomínaný Horizon Forbidden West, Uncharted: Legacy of Thieves Collection či nedávno vydané Tiny Tina's Wonderlands (recenzia). Táto ponuka je však najskromnejšia a v čase testovania tu bolo iba 15 titulov. 

Na druhej strane bude super, ak sa do budúcna rozšíri a dostane aj horúce novinky, ktoré si budete môcť pred kúpou vyskúšať. 

Hranie v službe PlayStation Plus Premium 

Tretí variant predplatného obsahuje teda ponuku Essential + Extra a pridáva niečo navyše Je navrhnutý tak, aby ste s ním objavili všetky možnosti nového PlayStation Plus. A preto som fungovanie služby vyskúšal práve s týmto predplatným. 

To v prvom rade ponúka klasické hranie, kedy si titul, ktorý vás zaujal, stiahnete do konzoly. S PlayStation Plus Premium však získavate aj možnosť okamžitého hrania hier prostredníctvom cloud streamingu. 

Ten je z môjho pohľadu na začiatku svojej cesty. Aj keď sa za posledné roky podstatne zlepšil, stále to nie je úplne kvalita štandardného hrania. Cloud streaming je k dispozícii pri veľkom množstve titulov. 

Pri novších voľbu streamovania dopĺňa aj možnosť stiahnutia. Staršie hry z minulých generácií sú už však na streaming viac menej odkázané. 

Sú tu síce výnimky, ktoré sa dajú stiahnuť, ale je ich menej. Spätná kompatibilita totiž v prípade PS5 bohužiaľ pokrivkáva. 

V praxi tak stačí ťuknúť na tlačidlo stream a vaša hra sa začne načítať. Samotné spustenie trvá oproti stiahnutým hrám prirodzene trochu dlhšie. 

Celé to prebieha cez vzdialený server a stojí na internetovom pripojení. Cloud streaming som v novom PlayStation Plus vyskúšal so slabším (zhruba 8 Mb/s) aj výkonnejším pripojením cez optiku. 

V prvom prípade ma prekvapilo, že sa mi hra vôbec spustila. Pomalý internet zvládol menšie indie tituly ako Hollow Knight, ktoré boli celkom hrateľné s menšími lagmi. 

Keď som však spustil Milesa Moralesa, už počas načítania ma konzola upozornila na nedostatočné pripojenie. Hra sa mi aj napriek tomu sputila, ale dostal som sa iba do menu. 

Hneď potom mi do toho opäť vstúpila hláška so slabým internetom, ktorá spustila odpočet a hru po niekoľkých sekundách automaticky vypla. S podobným internetom tak zostáva výhodnejšie si hru cez noc stiahnuť. 

V prípade optiky je už však situácia podstatne iná. Hry sú plne hrateľné a pri viacerých z nich si, nebyť pomalšieho spustenia, ani nevšimnete, že hráte cez cloud streaming. 

Počas hrania som však sem tam narazil na občasné lagy, ale nebolo to nič hrozné. Hranie cez cloud je tak s dobrým internetom plne postačujúce. Streamovaný titul sa vám navyše pridá aj na domovskú obrazovku klasicky, ako hry nainštalované v konzole. 

Poslednou kapitolou sú už vyššie spomínané časovo obmedzené trial verzie hier. Tie sa nedajú streamovať a každú z nich je nutné sťahovať. Platí, že do konzoly sa vám sťahuje plný objem dát pre celú hru. 

Po jej spustení sa vám však plná hra sprístupní iba na istý čas. Väčšinou išlo o zhruba 2 hodiny, ale sú tu aj tituly, ktoré môžete hrať dlhšie. Ak sa vám zapáčia, viete si ich kúpiť a pokračovať ďalej vo svojom postupe. 

Kúpiť či nekúpiť, to je otázka

Nové PlayStation Plus má za sebou vo výsledku veľmi dobrý štart. Katalóg stoviek hier je správne pestrý a obsahuje plno naozaj kvalitných kúskov. Jeho celková atraktivita však závisí aj od vašich herných skúseností. 

Keďže na rozdiel od GamePassu neobsahuje horúce novinky, sami musíte zvážiť, čo ste z jeho ponuky ešte nehrali. A tiež koľko by ste toho radi vyskúšali. 

Napriek tomu si myslím, že si z katalógu dokážu vybrať aj starí harcovníci. Pri nich je síce pravdepodobné, že exkluzivity už dávno hrali, ale za to tu majú plno hier od tretích strán. 

Osobne mám toho nahraného celkom dosť, ale aj napriek tomu som tu našiel veľa zaujímavých hier. Celkovú ponuku tak hodnotím veľmi kladne a verím, že do budúcna prinesie ešte mnoho dobrých titulov. 

Na druhej strane je trochu škoda skromnejšej ponuky klasík, ktorá by si zaslúžila rozšíriť. Zaujímavé možnosti prináša aj cloud streaming, ktorý vám s dobrým internetom šetrí čas sťahovania. 

Konečné rozhodnutie či je nové PlayStation Plus pre vás tak závisí od toho, ako vás oslovila jeho ponuka. Platí tu teda to, čo pri každej predplatenej službe, ktorej kvalitu odráža obsah. Ten je v prípade katalógu naozaj dobrý. 

Ja osobne by som si preto nové PlayStation rozhodne kúpil vo verzii Extra. Už teraz som v katalógu našiel slušnú porciu hier, ktoré veľmi rád vyskúšam. S Premium počkám do momentu, kedy sa rozšíri zoznam klasík a postupne pribudnú ďalšie trial verzie. 

Ich ponuka je každopádne online a ak vás v zozname zaujalo viacero hier, nemusíte váhať. Uvidíme, ako sa Sony do budúcna o svoje nové PlayStation Plus postará a nadviaže na veľmi slušný začiatok.


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu