Sniper Elite 5 - piatykrát trefa do čierneho

Nový Sniper Elite je po všetkých stránkach väčší a prepracovanejší. Ponúka kvalitnú kampaň v 2. svetovej vojne, rozmanité úlohy a rozľahlé živé mapy v sandboxovom štýle.

Od štvrtého dielu taktickej série Sniper Elite uplynulo vyše päť rokov. Elitný snajper Karl Fairburne sa vracia po dlhom čakaní, aby nacistom svojou presnou muškou opäť prevrtal hlavy. Vy to samozrejme uvidíte z prvého radu vďaka detailným x-ray záberom, ktorými je séria Sniper Elite povestná. 

Samozrejme, nebude to len o spomalených momentoch, v ktorých guľka nacistickým neborákom preráža kosti a devastuje orgány. Opäť na vás čaká kvalitná príbehová kampaň so slušnou dĺžkou, odohrávajúca sa v 2. svetovej vojne. 

Po jej dohraní však ponuka Sniper Elite 5 nekončí. Celé to dopĺňa multiplayer, kooperácia, čerstvý režim invázie, survival a niekoľko ďalších noviniek. Stálo teda čakanie za to a máme pred sebou ten najlepší diel série? 

Príbeh

V Sniper Elite 5 sa dostávame do roku 1944, kedy sa hlavný hrdina Karl Fairburne pripája k tajnej vojenskej operácii US Rangers. Jej cieľom je oslabiť nemecké opevnenia Atlantického valu pri pobreží Bretónska. Udalosti však naberú trochu iný smer. 

Karl sa vďaka francúzskemu odboju dozvie o nacistickom sprisahaní. To spočíva v tajnej operácii Kraken, ktorej cieľom je zvrátiť priebeh vojny v prospech Nemcov. Je teda na vás, aby ste zistili všetky detaily, prekazili nacistické plány a odstránili hlavný mozog operácie v podobe diabolského generála Abelarda Möllera. 

Séria Sniper Elite nikdy nebola o oscarovom príbehu a výnimkou nebude ani piaty diel. Rozhodne to ale nie je niečo, čo by vás od začiatku nebavilo, ako v prípade nedávno vydaného Forgive Me Father (recenzia). Ale na druhej strane ani niečo, čo by vás pohltilo a posadilo do stoličky. 

Po príbehovej stránke je to skôr akýsi priemer. Je tu niekoľko zaujímavých nápadov, dobrá kulisa a má to aj slušné tempo. Na druhej strane je škoda, že dej neservíruje zaujímavejšie postavy, pretože ani jedna z nich si vás nijakým spôsobom nezíska. Chýbajú tu tiež zvraty, ktoré by príbeh osviežili. 

Určite by ma potešilo aj viacero prestrihových scén, ktorých kvalita mohla byť tiež na vyššej úrovni. Dalo sa tu urobiť viac, ale rozhodne to nie je ani žiadny prúser. Skôr ide o zlatý stred, ktorý stačí na to, aby hra držala pokope a dejová linka si udržala vašu pozornosť. 

Stealth aj akcia v 2. svetovej vojne

Po stránke hrateľnosti budú fanúšikovia série Sniper Elite v päťke ako doma. Je tu síce zopár vylepšení a niektoré prvky sú dotiahnutejšie, ale veľa vecí sa tu zásadne nezmenilo, To samozrejme nie je vyložene na škodu. Ak ste však predošlé hry nehrali, ani v tomto prípade to nevadí. 

Úvodná misia obsahuje krátky tutoriál, ktorý vás do celej hry veľmi rýchlo dostane. V zásade ide o taktickú akčnú hru z pohľadu tretej osoby. Pod slovom taktická si však nepredstavujte nudu a neznamená to, že by si tu fanúšikovia akcie neprišli na svoje. 

Len treba povedať, že Sniper Elite 5 nie je Call of Duty: Vanguard (recenzia). To znamená, že tu nemôžete len tak nabehnúť do stredu bojiska a vykántriť všetkých vojakov naokolo. Veľmi rýchlo by vás totiž upratali a ak by sa vám aj podarilo vyhrať, posily v zálohe do vás s radosťou vyprázdnia svoje zásobníky. 

Každá presila totiž môže byť problém, preto je nutné trochu viac taktizovať. A práve to je na Sniper Elite 5 super. Prostých strieľačiek z 2. svetovej vojny je tu dosť, ale stealth si môžete užiť len tu a v zopár tituloch, ktorých je naozaj menej než šafránu. 

Ak by ste si teda radi vyskúšali tiché zabíjanie nacistov bez pompéznych explózií a patriotizmu v štýle Call of Duty, Sniper Elite 5 je presne pre vás. Tu vás čaká mušia likvidácia nepriateľov z kríkov, napádanie odzadu, odlakávanie pomocou fliaš či príprava rafinovaných explozívnych pascí. 

Viete napríklad sabotovať určité objekty, ktoré po skontrolovaní vojakom explodujú. Prípadne im v mieste hliadkovania môžete pod nohy nastražiť mínu a užiť si krásny spomalený záber tradičného výbuchu. 

Špecialitou je napríklad umiestnenie malej bomby do tela mŕtveho potkana, ktorý sa čírou náhodou váľa vo vojenskom sklade, kde sa prechádza váš cieľ. Samozrejme vás k tomu čaká aj poctivé odstreľovanie, na ktoré má vplyv srdcový tep. 

Ak je príliš vysoký, pretože ste predtým dlhšie bežali, pohľad z ďalekohľadu skáče ako divý. Pred stlačením spúšte sa preto budete musieť upokojiť. Na odstreľovanie môže mať navyše vplyv aj rýchlosť vetra a celková vzdialenosť. 

Ide však iba o voliteľné nastavenie, ktoré si môžu vybrať hráči hľadajúci viac simulačný zážitok. Ostatní ho môžu ignorovať a odstreľovanie pre nich bude podobné, ako poznajú z iných hier, teda hlavne o zábave. Ale ak máte chuť na viac akcie, pokojne môžete vytiahnuť samopal. 

V niektorých momentoch vám to dajú nacisti pekne vyžrať, ale sú tu aj také, kedy si plnú paľbu bez problémov môžete dovoliť. Bola by totiž škoda nevyužiť váš pestrý arzenál, pretože Karl okrem odstreľovacej pušky nesie tiež samopal či pištoľ. 

Zbraní je tu dosť, no zrejme si vyberiete svoje obľúbené, ktoré si ponesiete celou hrou. Navyše si ich môžete aj vylepšovať, čo sa prejaví na ich vlastnostiach ako presnosť, sila či rýchlosť streľby. 

Deje sa tak v podobe rôznych doplnkov. Meniť môžete náboje, pažbu, hlaveň, zásobník či ďalšie súčasti, vrátane vizuálu. Každá zmena má svoje pre a proti, takže si rýchlo môžete vyskladať výbavu podľa svojho gusta. 

Nové zbrane a všetky veci si však musíte postupne odomknúť plnením nielen hlavných, ale aj vedľajších úloh, ktoré vás následne odmenia. Získať môžete nielen spomínané vylepšenia zbraní, ale aj body, za ktoré si potom odomykáte konkrétne schopnosti. 

Ich ponuka sa delí do troch úrovní. Prvá je boj, kde si viete sprístupniť napríklad odhodenie živého granátu alebo zníženie trasenia zbrane počas odstreľovania. Druhá kategória patrí výbave, pri ktorej si môžete rozšíriť kapacitu granátov či ďalšej výzbroje. 

Do tretice tu máme schopnosti postavy, kam patrí zvýšenie zdravia či rýchlejšia regenerácia. Strom nie je bohatý ako v Horizon Forbidden West (recenzia) a schopností určite mohlo byť viac. Každopádne tu nájdete hlavne funkčné veci, ktoré počas hrania určite zúročíte. 

Hodiť sa vám budú aj preto, že Sniper Elite 5 vás v prístupe nijakým spôsobom neobmedzuje. Je teda len na vás, či si vyberiete stealth alebo akciu. Na druhej strane treba povedať, že drsnejší prístup nie je až taký zábavný.

Karl totiž neustojí veľa rán ani na nižšej obťažnosti. Aj keď sa dokáže slušne kryť, ak sa rozhodnete zahrať na Ramba budete musieť často používať lekárničky. Navyše v prípade, že vás obkľúči veľa nepriateľov naraz, nemusí vás zachrániť ani presný hod granátom. 

Aj keď raz sa mi to stalo a bolo to perfektné. Momentu, v ktorom explodovali štyria nacisti naraz, chýbali už len odletujúce končatiny, ktoré vývojári opäť raz nezapracovali. V mojom hraní som si teda zakladal na tichej likvidácii nepriateľov, ktorú mi však občas znepríjemňovala ich umelá inteligencia. 

Stane sa, že po vašom odhalení príde streľba z každej strany a nepriatelia vás trafia hádam stále. Občas som mal pocit, že strely priťahujem a niekedy ani nevidíte, kto po vás strieľa, pretože je pekne ďaleko a lokalizujete ho až podľa trajektórie guliek. 

Inokedy príde situácia, kedy v maximálnej tichosti zabijete vojaka, okolo ktorého široko ďaleko nikto nie je. Hra vás však upozorní, že jeho kolegovia už po vás idú, no o jeho likvidácii nemajú šancu vedieť. Aj keď ich zrak je naozaj dobrý a Sniper Elite 5 je hra, v ktorej vás nepriatelia uvidia na peknú diaľku. 

Celé to má realistickejší pocit a toto nie je práve ten typ stealth hry, v ktorej sú nepriatelia slepí a hluchí. Verte mi, že vás vidia a v prípade, že sa jeden z nich nevráti k svojmu kolegovi, ten po ňom začne pátrať. 

Aj preto budete musieť skrývať mŕtve telá, prípadne sa inak vysporiadať s hrozbou možného odhalenia. Keď sa prezradíte, čakajú vás totiž poplachy, zbesilé pobehovanie vojakov a ich patričná strelná odpoveď na vašu infiltráciu. 

Umelá inteligencia má svoje dobré stránky, kedy prekvapí fundovaným postupom napríklad v prípade, že sa strážnikovi stratí kolega. Bojujúci vojaci sa tiež slušne rozmiestňujú, kryjú a ich palebná podpora vám dá zabrať. Na druhej strane však majú aj svoje muchy, ktoré by si zaslúžili doladiť. 

V niektorých momentoch hry ma AI trochu frustrovala. Dosť mi však pomohlo, keď som sa prestal ponáhľať vpred na úkor toho, že moja recenzia vyjde o deň neskôr. A zmenou môjho prístupu sa zmenila aj samotná hra. Celé som si to začal extrémne užívať, pretože kľúčom k zábave v Sniper Elite 5 je staré dobré porekadlo - pomaly ďalej zájdeš. 

Po hrateľnostnej stránke to tak trochu pripomína Metal Gear Solid alebo Splinter Cell v 2. svetovej vojne. Likvidovať nacistov je naozaj sranda. Sniper Elite 5 má navyše skvelú atmosféru a v koži elitného snipera si užijete pomalú likvidáciu, akčné pasáže, ale aj taktizovanie a efektné strely priamo do hlavy. 

Pohľad na ne vývojári opäť trochu posunuli. Séria Sniper Elite je totiž povestná tzv. x-ray zabitiami, ktoré teraz pôsobia o niečo realistickejšie. Týkajú sa nielen presnej trefy do hlavy, ale aj na rôzne iné miesta vašich obetí. 

Spomalená kamera vám potom ukáže ničivú silu strely opúšťajúcej hlaveň vašej odstreľovačky. Vidíte, ako pomaly preráža kosti a jednotlivé orgány v tele nacistických nebožtíkov zaliatych krvou. 

Po novom už tieto zábery nie sú limitované iba na pušku. Vývojári ich pekne rozšírili a vidieť ich môžete aj pri použití ostatných zbraní. Dokonca sa týkajú tiež explózií či tichej likvidácie. Celé je to navyše detailnejšie a Sniper Elite 5 sa nemá za čo hanbiť ani v porovnaní s Mortal Kombat. 

Podiel na celkovej zábave majú určite aj živé a rozľahlé mapy v sandboxovom štýle. V kampani ich na vás čaká celkovo deväť a každá z nich ponúka množstvo možností prístupu podobne ako v Hitmanovi. Všetky lokality, ktoré navštívite sú krásne rozmanité a navrhnuté podľa reálnych miest. 

Užijete si v nich vylepšený systém Karlovho pohybu, ktorý sa môže nielen plížiť. Dokáže tiež šplhať po rímsach alebo obrastených plotoch, sklznúť sa dolu kopcom či použiť zipline. Plniť budete rozmanité hlavné misie previazané s príbehom a každá z máp ponúka tiež niekoľko bokoviek. 

Budete v nich napríklad zabíjať vysoko postavených generálov a kým niektoré z úloh vám mapa odhalí hneď, iné nájdete až vďaka prieskumu. Celkovo je však plnenie misií na vás a ak sa chcete zamerať iba na príbeh, do odbočiek vás Sniper Elite 5 nijako nenúti. 

Ignorovať ich by však bola trochu škoda. Hranie je totiž naozaj zábavné a ponuka bokoviek je popri zabíjaní vysoko postavených generálov tiež pekne rozmanitá. Navyše vás za to hra na konci vždy patrične odmení. 

Hlavná kampaň vám potom zaberie zhruba 12 hodín. Všetko však závisí na vašej šikovnosti, ale tiež na tom, či pôjdete striktne po hlavnej dejovej linke alebo občas odbočíte. Každopádne najviac zo Sniper Elite 5 vyťažíte poctivím plnením všetkých úloh.

Vtedy sa môžete pokojne priblížiť aj k 20 hodinám. Celé to môže natiahnuť aj vyššia obťažnosť a každá z misií ma tiež dobré možnosti znovuhrateľnosti. Môžete v splniť nedokončené bokovky, rôzne výzvy či štartovať z iného bodu. 

Zážitok v kampani vám určite spestrí aj kooperácia s kamarátom či nový režim invázie, ktorý poznáte napríklad z minuloročnej akcie Deathloop. Je to o tom, že počas prechodu hrou sa vám do nej môže dostať iný hráč, ktorý sa vás pokúsi uloviť. Ak sa mu to podarí, nemusíte opakovať celú misiu, ale pokračujete ďalej od konkrétneho bodu. 

Samozrejme funguje to aj opačne a tiež sa môžete stať lovcom v príbehovej kampani niekoho iného. Celé to pekne zahustí atmosféru a prinesie poriadne napäté situácie, kedy vám naozaj pôjde o krk. Režim invázie je však voliteľnou možnosťou a ak nechcete, v nastaveniach ho nemusíte povoliť. 

Ani tu však ponuka Sniper Elite 5 nekončí a po dohraní kampane sa môžete venovať ešte niekoľkým ďalším režimom. Najslabším z nich je survival, ktorý vás spolu s kamarátom na troch mapách postaví proti hordám nacistov. Musíte prežiť a ochrániť konkrétne body. Zo začiatku je to síce zábava, ale survival sa príliš skoro zunuje. 

Oveľa viac vás zabaví klasický multiplayer ponúkajúci štyri vlastné režimy. Užiť si ho môžete aj v tímovej kooperácii s tromi kamarátmi a proti sebe sa tu dokáže postaviť maximálne 16 hráčov. 

Je zameraný na pomalšie hranie, takže opäť vytvára kontrast trebárs s Call of Duty: Vanguard, ktoré sa orientuje na rýchle prestrelky. Sniper Elite 5 tak popri hlavnej kampani s vysokou znovuhrateľnosťou prináša slušnú ponuku obsahu. 

S novinkou tak bez problémov môžete stráviť až desiatky hodín. Veľmi dobre je na tom aj technická stránka hry, ktorú vývojári z Rebellionu skvele optimalizovali. Testovaná PC verzia fungovala ako hodinky a okrem pár drobností som nenarazil na žiadne chyby, ktoré by vôbec stáli za reč. 

Snímková frekvencia bola pekne stabilná a vysoké rozlíšenie hre sekne. Vizuálne sa síce nejedná o žiadne grafické orgie, ale na Sniper Elite 5 sa rozhodne nepozerá zle. Jednotlivé mapy sú pekne živé, nechýbajú im detaily, prepracované interiéry či rozľahlé scenérie. 

Tu a tam by si to zaslúžilo trochu viac detailov a určite ste videli mnoho krajších hier. Ako však môžete vidieť na priložených obrázkoch, celkovo je to fajn a Sniper Elite si nerobí ani po vizuálnej stránke žiadnu hanbu. Spomenúť musím aj veľmi vydarený orchestrálny soundtrack, ktorý dokáže skvele podfarbiť vybrané momenty počas hrania. 

Výhody:

  • široké možnosti prístupu k hrateľnosti 

  • výborný stealth 

  • skvelá atmosféra 

  • dlhá herná doba 

  • zábavná hrateľnosť

  • rozľahlé mapy s kvalitným dizajnom v sandboxovom štýle

  • bohatá ponuka zbraní a vylepšení 

  • nový režim invázie 

Nevýhody:

  • umelá inteligencia občas pekne naštve 

  • príbeh mohol ponúknuť viac

  • slabšia kvalita prestrihových scén

  • zbytočný survival režim  

Záver

Sniper Elite 5 je výborným pokračovaním známej série. Novinka je po všetkých ohľadoch prepracovanejšia, väčšia a rozmanitejšia než kedykoľvek predtým. Ponúka krásne rozľahlé mapy v štýle Hitmana, veľa možností prístupu a skvelý stealth. Fanúšikovia budú jednoznačne nadšení, ale osobitne by som hru odporúčal aj novým hráčom. 


Ak hľadáte akciu z obdobia 2. svetovej vojny, ktorá ponúkne kvalitnú kampaň, rozmanité úlohy a prepracované živé lokality, Sniper Elite 5 vás nesklame. Užijete si v ňom skvelú atmosféru v koži elitného ostreľovača počas tajných vojenských misií. Čaká vás dostatok adrenalínu a výborné momenty, pri ktorých sa budete hlavne skvele baviť. Hodnotenie: 8/10

Diskusia k článku:

Začať diskusiu