PlayStation 5: vylepšenia na viacerých frontoch

Recenzia najnovšej generácie legendárnej hernej konzoly od Sony. Ponúka vysoký výkon, expresne rýchly SSD disk aj výborný ovládač DualSense.

Možno sa čudujete, čo robí herná konzola na webe, ktorý sa prioritne zaoberá telefónmi. Máte pravdu. Volať sa z nej síce nedá, ale aktuálne patrí k najzaujímavejším technologickým produktom, ktoré si zaslúžia vašu pozornosť. 

Na Fony.sk sme sa rozhodli dávať podobným veciam priestor. Preto sa teším z toho, že vám ako pravý tech nadšenec a hráč v jednom, môžem priniesť podrobnú recenziu novej PlayStation 5. 

Na novú generáciu herných zážitkov od Sony sme čakali celých sedem rokov. PlayStation 5 u nás vyšla 19. novembra a narazila na problém, kedy dopyt drasticky prevýšil ponuku. Počet vyrobených kusov totiž ani zďaleka nestačil na to, aby pokryl všetky objednávky hráčov. 

Momentálne je tak konzola beznádejne vypredaná. Kedy sa situácia zmení je otázne. Väčšina slovenských e-shopov očakáva nové dodávky až v lete. Ak o ňu máte záujem, odporúčam urobiť predobjednávku a čakať. V horšom prípade sa môžete nechať ošmeknúť špekulantmi, ktorým sa konzolu podarilo kúpiť. Bez ostychu ju predávajú za dvojnásobok ceny. Ak ste sa rozhodli pre prvú možnosť, s radosťou vám môžem povedať, že pri PlayStation 5 jednoznačne platí - na dobré sa oplatí počkať. 

Robustná a naozaj veľká konzola s futuristickým dizajnom v dvoch verziách

O PS5 sa šepkalo pomerne dlhý čas. Výrobca s oficiálnym predstavením otáľal a napínal hráčov až do júna minulého roka. Vtedy počas špeciálneho streamu predstavil dve verzie konzoly. Štandardnú s cenou 499 eur a digitálnu za dostupnejších 399 eur. Líšia sa tým, že lacnejšia nemá diskovú mechaniku. Pri kúpe hier, filmov či hudby, tak budete odkázaní len na digitálnu distribúciu. Nevýhodou je, že v niektorých prípadoch môže byť drahšia než nákup fyzických médií.

Dizajn PS5 rozdelil hráčov na dva tábory. Kým jedni ho milujú, iní by ho radšej hneď zmenili. Mňa osobne neohúril. Viac ma v tomto smere oslovil konzervatívnejší a symetrickejší Xbox Series X. Myslím, že oveľa lepšie zapadne do väčšiny obývačiek, kde navodí dojem decentného interiérového doplnku. V Sony na to išli opačne. Dizajn PS5 pôsobí odvážne, až futuristicky. Určite bude na vašom TV stolíku pútať pozornosť. Aj keď nie som jeho najväčším fanúšikom, musím povedať, že v skutočnosti konzola vyzerá oveľa lepšie než na fotkách. Po rozbalení krabice som tak bol milo prekvapený. 

Dominantou piatej generácie sú bočné steny. Sú vyrobené z pevného bieleho plastu s matným povrchom. Na jednej z nich je vyrezané logo PlayStation. Boky majú jemne zaoblené rohy, ktoré vystupujú do priestoru. Pri pohľade na bielu plochu si môžete vzadu všimnúť aj sympatickú drobnosť. Sú ňou malé symboly ikonických tlačidiel ovládača. 

Steny obaľujú čierne vnútro z lesklých plastov. Bohužiaľ na ňom bude vidieť každý odtlačok, prach či škrabanec. Vpredu je umiestnená dvojica tlačidiel. Jedno na zapnutie konzoly, druhé na vysunutie BluRay disku. Dopĺňajú ich USB porty, z ktorých jeden je klasický, druhý typu C.

Po vnútorných stranách môžete vidieť decentne začínajúce rebrá, ktoré ústia dozadu a ich úlohou je odvetrávanie konzoly. Nechýba tradičné LED osvetlenie umiestnené z vnútornej strany. Reaguje na stav konzoly podobne, ako sme videli na PS4. Ostatné porty sú umiestnené vzadu. Nájdete medzi nimi dvojicu USB 3.1, Ethernet a HDMI. 

Konzola budí celkovo naozaj robustný dojem. Po vybratí z krabice vám hneď dá najavo, že ste si priniesli domov poriadny kus železa. Oproti PS4 totiž dosť narástla. Je ťažká a nie každému sa budú pozdávať jej rozmery (390 x 260 x 104 mm). Práve kvôli nim môžete mať problém s tradičným umiestnením pod televízorom. Aspoň čiastočne ho rieši možnosť konzolu buď postaviť, alebo položiť na ležato. Rozhodnúť sa môžete podľa toho, koľko voľného miesta ešte máte na televíznom stolíku. Súčasťou balenia je okrem káblov napájania, HDMI 2.1, USB-C a ovládača DualSense aj stojan, ktorý vám pomôže s ukotvením do jednej z dvoch možných polôh. Osobne ma viac oslovila zvislá.

Poriadna porcia výkonu a veľký skok v grafike

Vo vertikálnej polohe pôsobí PlayStation 5 ako futuristická veža, s poriadnou porciou výkonu vo vnútri. Jej hardvérové špecifikácie vyzerajú nasledovne:

Platí tu klasické - čím viac, tým lepšie. Pokrok novej PS5 v tejto oblasti si predstavíte jednoducho tak, že ho porovnáme s PS4. Tá priniesla grafickú kartu s výkonom 1,84 teraflopov. Spomeňte si, ako pôsobivo na nej vyzerali známe herné hity - Uncharted 4 či God of War alebo, ako nám na sklonku generácie vyrazil dych vizuál The Last of Us Part 2. A teraz vám poviem, že grafická karta PlayStation 5 ponúka výkon na úrovni až 10,28 teraflopov. 

Toto číslo nám sľubuje, že sa počas tejto generácie môžeme tešiť na naozaj fantastické vizuálne zážitky. Prínos výkonu v praxi pre hráčov v porovnaní s PS4 znamená naozaj veľa. Prispeje k tomu aj 16 GB RAM štandardu GDDR6. Celá generácia je pritom len na začiatku. Ja sa už teraz neviem dočkať, čo z nej vývojári postupne vytlačia. Po siedmich rokoch majú v rukách adekvátny nástroj, s ktorým sa rozhodne nemôžu sťažovať na nedostatok výkonu. S tým mali problém počas celej generácie PS4. Oproti nej je navyše PS5 pekne tichá. 

Expresne rýchle SSD úložisko, ktoré takmer zabíja načítacie obrazovky 

Jednou z výrazných noviniek je veľmi šikovné SSD úložisko s kapacitou 825 GB. Musím povedať, že vzhľadom na veľkosť dnešných hier nemusí stačiť každému. Treba tu rátať aj s tým, že niečo si odhryzne systém a aplikácie. Na váš obsah je k dispozícii niečo cez 600 GB. Odhadnúť, koľko hier do konzoly dostanete, je ťažké. Ich veľkosť je rôzna. Sú také, ktoré si odhryznú 50 GB, ale u niektorých sa nároky na úložisko šplhajú k dvojnásobku. 

Mne osobne veľkosť 825 GB až tak neprekáža. Zvyknem hrávať naraz tak dve, výnimočne tri hry. V prípade potreby ich stále môžete odinštalovať a kedykoľvek nainštalovať z fyzického média. Táto možnosť však odpadá pri digitálnej verzii, kde bude každú odstránenú hru nutné znova sťahovať. To spravidla trvá podstatne dlhšie než inštalácia. Ďalšou možnosťou bude aj navýšenie kapacity pridaním ďalšieho disku. Sony už pripravuje zoznam certifikovaných modelov, ktorými budete môcť zväčšiť interné úložisko PS5. Najväčšou výhodou SSD disku štandardu NVMe je však neuveriteľná rýchlosť. Práve tá je jedným z hlavných ťahákov konzoly. 

Vývojári dokonca sľubovali, že vďaka nej už neuvidíme načítacie obrazovky. Prax je taká, že síce nezmizli úplne, ale nový SSD disk dýcha na krk ich koncu. Načítanie hier je doslova bleskové. Rovnako je na tom spustenie konzoly a systém. Všetko je absolútne plynulé a rýchle tak, ako sa na novú generáciu patrí. Napríklad, kompletné spustenie konzoly trvalo zhruba dvadsať sekúnd. Spustenie hry Marvel's Spider-Man: Miles Morales po úvodné logá vývojárov neuveriteľné štyri sekundy a za rovnaký čas sa mi hra načítala z hlavného menu. Naozaj nič tu nezdržiava. PS5 šetrí váš drahocenný čas a chce, aby ste sa mohli hrať takmer okamžite po jej zapnutí. 

Ovládač DualSense, s ktorým hry budete doslova cítiť 

Ďalšou veľkou novinkou PS5 je ovládač DualSense. Ešte pred vydaním konzoly ho chválil jeden vývojár za druhým. Až ste mali pocit, že ide iba o dobrú marketingovú kampaň zo strany Sony. Keď sa mi však dostal do rúk, musím povedať, že superlatívy k nemu naozaj patria!

DualSense pôsobí na prvý pohľad ako starý známy. Môže za to rovnaké usporiadanie hlavných prvkov, na aké sú PlayStation hráči zvyknutí. Akonáhle ho chytíte a začnete hrať, nostalgický pocit ustúpi, aby vynikli nové vlastnosti. A tak je to dobre. DualSense je robustnejší a oveľa lepšie padne do ruky. 

Navyše vám do dlaní servíruje úplne nový spôsob, ako hry môžete doslova cítiť. To všetko vďaka prepracovanému vibračnému systému alebo ak chcete - haptickej spätnej väzbe. Ovládač vám do rúk generuje desiatky až stovky rôzne spracovaných vibrácií. Vychádzajú z toho, čo sa deje na obrazovke a dopĺňa ich zvuk z reproduktoru.

Veľmi dobre jeho nové funkcie demonštruje hra Astro's Playroom. Je to predinštalovaná plošinovka, ktorá slúži ako promo celej konzoly, ale uživila by sa aj ako plnohodnotný titul. Minimálne na odreagovanie.

Vďaka haptickej spätnej väzbe DualSense reaguje na rôzne veci. Môžete cítiť rozdiel v tom, keď herná postava prechádza po tráve, skle či akomkoľvek inom povrchu. Vibrácie reagujú na počasie, rozličné činnosti alebo herné mechanizmy, ktoré priamo premietajú do vašich dlaní. Celkovo ide úplne nové pocity, ktoré vynikajúco dopĺňajú zážitok z hrania. Samozrejmosťou je využitie dotykovej plochy, ktorá mi pripadala oveľa presnejšia a možnosť nakláňať ovládač do rôznych strán.

K dispozícii je okrem vstavaného reproduktoru, ktorý už mimochodom nepíli uši ako na DualShocku 4, aj mikrofón. Ten poslúži na komunikáciu. Astro's Playroom sa ho nebálo využiť ani v hre, kde ste doň mali fúkať, čo následne rozhýbalo vrtuľky na obrazovke. 

Túto originálnu hernú mechaniku dopĺňajú tzv. adaptívne triggery. Ide o spodné tlačidlá na prednej strane ovládača. V akčných hrách slúžia väčšinou na mierenie či strieľanie a v pretekoch na plyn a brzdenie. Po novom majú svoj vlastný vibračný systém, ktorý vášmu prstu dokáže klásť mierny odpor na rôznej úrovni. Tento pocit prispieva k väčšej autenticite. Napríklad vtedy, keď v hre vezmete do ruky zbraň a pre výstrel musíte prst viac zatlačiť.

Trigger tlačidlo vám kladie odpor podobne, ako spúšť reálnej zbrane. DualSense tak vo výsledku ukazuje, ako sa dajú hry novej generácie hráčom ešte viac priblížiť. A ide mu to sakra dobre! Využitie jeho funkcií však závisí od vývojárov. 

Aktuálny zážitok z hrania

Čo sa od novej PS5 dá čakať po hernej stránke som už trochu naznačil. Oproti PS4 je tu obrovský posun po grafickej stránke, ktorá do budúcna sľubuje naozaj prepracovanejšie a krajšie herné svety. Momentálne však novinka nepredvádza svoj plný potenciál. Deje sa tak preto, že vlastne nemá na čom. Väčšina titulov vychádza v tzv. cross-gen podobe, teda aj na staršiu PS4. Pri ich vývoji musia vývojári myslieť na to, aby fungovali bez problémov aj na výkonovo slabšej minulej generácii. Nemôžu sa tak naplno zamerať len na výhody výkonného hardvéru PS5. 

Osobne som mal možnosť zahrať si Marvel's Spider-Man, vrátane rozšírenia Miles Morales, Sackboy: A Big Adventure a Demon's Souls. Prvá trojka vyšla aj na PS4, takže technické kompromisy ich sprevádzajú už v jadre. Čisto exkluzívnym PS5 titulom je v čase písania tejto recenzie iba Demon's Souls. Ide však o prerábku pôvodnej hry z roku 2009, ktorá vyšla ešte na PS3. Iste, je to kompletný remake, čo zahŕňa aj vizuálnu stránku, ale niektoré zastaralé mechaniky tu stále cítiť.

Celá situácia s hrami je taká preto, že PS4 komunitu momentálne tvorí neuveriteľných 100 miliónov hráčov. Vykašľať sa na nich s vydávaním nových titulov zo dňa na deň, by nebolo úplne férové. Prechod k PS5 tak bude prebiehať postupne. To samozrejme znamená aj vyšší prísun exkluzívnych hier. Momentálne dostupná ponuka tak určite neukazuje, čoho všetkého je nová PS5 s grafickým výkonom 10,28 TFLOPS schopná. 

Čo môžeme vidieť už teraz je, že snímková frekvencia hier je oproti PS4 úplne stabilná a veľmi plynulá. Niektoré dokonca ponúkajú aj nastavenie, ktoré vám pri istých grafických kompromisoch dovolí prepnúť snímkovanie do 60 fps. Ide o celkom odlišný a lepší zážitok, ktorý sa už po tejto stránke dá porovnať s hraním na PC. Je tu podpora Ray-Tracingu, ktorú veľmi pekne ukazuje Miles Morales.

Táto nová grafická technológia má byť pre aktuálnu generáciu charakteristická. Simuluje v hre svetlo a rôzne odrazy v reálnom čase. Môžeme ho vidieť na skle, mlákach a ďalších reflexných plochách. Ray-Tracing tak celkovo prispieva k tomu, aby herný svet vyzeral ešte realistickejšie. Jeho podpora je však stále na začiatku a v mnohých hrách zatiaľ chýba. 

Schopnosti novej PS5, predovšetkým ovládača DualSense vynikajúco demonštruje už spomínaná plošinovka Astro's Playroom. Práve v nej je vidieť plný potenciál všetkého, čo som spomínal vyššie. Preto ma trochu sklamalo, že napríklad v Spider-Manovi už využitie možností DualSensu nebolo také rozsiahle. Hold, Sony vývojárom dáva do rúk novinky, ale prikázať ich využitie nemôže. Preto je len na nich, ako výhody PS5 uchopia v konkrétnych hrách. 

Nová PS5 zvláda konečne hranie v 4K / 120 Hz na lepšej úrovni. Podmienkou je samozrejme podporovaná hra a televízor. Nápis na krabici konzoly dokonca láka na 8K. PS5 toto rozlíšenie naozaj zvláda, ale nájsť hru, ktorá by ho podporovala, bude zrejme veľký problém. Pri AAA tituloch by si to vyžadovalo obrovské množstvo výkonu, na ktorý by ste potrebovali hi-endové PC za niekoľko tisíc eur. Výkon PS5 je síce dobrý, ale na toto logicky nestačí. Je skôr pravdepodobné, že sa v 8K dočkáme menších tzv. indie hier od nezávislých vývojárov, ktoré skôr než technickou stránkou zaujmú kreativitou. 

Reálne s tým môžeme rátať skôr ku koncu, prípadne v polovici generácie. Televízorov s 8K rozlíšením je totiž zatiaľ v domácnostiach menej ako šafránu. Technológia nie je rozšírená a ich cenovky sú vysoké. Nie som si preto veľmi istý, že to zmenia najbližšie roky. Zo strany Sony tak ide skôr o marketingový ťah než niečo, čo by ste reálne využili. Na výstupe PS5 nájdete okrem 4K ešte 480p, 720p, 1080i a 1080p. Samozrejmosťou je HDR a podpora až do 120 fps, ak toto všetko teda konkrétna hra obsahuje. 

Obraz ide samozrejme ruka v ruke so zvukom. PS5 prináša novú audio technológiu, ktorú nazýva Tempest engine. Ide o prepracovanú formu priestorového zvuku, s ktorou by mali hry pôsobiť ešte autentickejšie. Jej fungovanie je však podmienené kompatibilnými slúchadlami, ktoré som nemal možnosť vyskúšať. Ak sa k nim niekto z vás dostal, určite ma potešia vaše postrehy v komentároch. 

Dostupná ponuka titulov a kompatibilita 

Ponuka titulov je zatiaľ slabšia, ale už minulé vydania konzol nás naučili, že najlepšie herné zážitky prídu postupne. Na ceste je napríklad akčná plošinovka Ratchet & Clank: Rift Apart, ktorá ukázala expresné presúvanie do rôznych herných svetov. Niečo také by s výkonom PS4 nebolo možné a preto by malo ísť o prvú poriadnu PS5 exkluzivitu. Presný dátum vydania zatiaľ nie je známy. Vývojári sú zrejme opatrní.

Kvôli koronakríze sme boli svedkami niekoľkých odložení už koncom minulého roka. Začiatok tohto nevyzerá inak a veľa hier sa posúva. Ak máte PS4, myslím, že sa s PS5 nemáte zatiaľ kam ponáhľať. Ja sám som si ju ešte nepredobjednal, pretože čakám na rozbeh jej obsahu. Osobne hrávam najmä exkluzívne tituly a tie sa nám tu, ako som spomínal, zatiaľ neukázali v plnej paráde. 

Momentálne sú k dispozícii rôzne multiplatformové hry od vývojárov tretích strán. Spomeniem napríklad Assassins Valhalla či Call of Duty Black Ops Cold War. Znova opakujem, že nie sú exkluzívne a ak vlastníte PS4, zahráte sa. S ňou na päťku funguje aj spätná kompatibilita a do novej konzoly si môžete preniesť nie len hry, ale aj uložené pozície.

Niektoré spätne kompatibilné tituly na PS5 ponúknu vylepšenia. Ide konkrétne o veci ako viac grafických detailov, vyššie rozlíšenie či lepšia snímková frekvencia. Ich využitie je však znova len na vývojároch. Kým niektoré hry majú úpravy pre PS5 integrované, iné ich dostávajú formou aktualizácie. Ďalšie si budete musieť vychutnať bez vylepšení.

Príjemným bonusom je aj zachovanie kompatibility s perifériami PS4. K novinke sa dá pripojiť DualShock 4, ale funguje iba s hrami minulej generácie. Stratená nie je ani oblasť virtuálnej reality a PS5 bude podporovať PSVR. Zatiaľ je ale táto otázka nedoriešená a headset nebude možné pripojiť do konzoly priamo. Dôležitá bude redukcia, ktorú vám dá Sony našťastie zadarmo.

Trochu ma zarazilo, že PS5 stále nepodporuje NTFS formát USB kľúčov. Ďalšie periférne zariadenia som nemal možnosť vyskúšať. Pri drobnom internetovom prieskume som ale zistil, že PS5 v tomto smere nie je márna a čo to k nej určite pripojíte. Spomínajú sa dokonca aj klávesnice a myši. Overené to nemám a ich funkcionalita je aj po pripojení veľmi otázna. Predsa len, tieto periférie patria k počítačom. 

Nová verzia používateľského rozhrania s okamžitým skokom do levelu hry

Nová konzola PS5 funguje svižne a plynulo nie len v hrách, ale aj v systéme. Je opäť lokalizovaný do češtiny a má prepracované používateľské prostredie. Samozrejmosťou sú rôzne praktické funkcie a vylepšenia. Domáca obrazovka sa delí na hry a médiá. V prvom prípade vidíte modernizované rozhranie, ktoré pripomína systém z PS4.

Pracuje sa v ňom podobne a ak ste minulú generáciu mali, určite sa nestratíte. Ikony sú menšie a celkový vizuál pôsobí uhladenejším dojmom. Mne osobne sa páči. Medzi nainštalovanými hrami nechýba Galéria, PlayStation Plus, Remote Play, Knižnica a Share Factory Studio, ktoré slúži na úpravy a zdieľanie rôznych herných momentov. Čo však chýba, je internetový prehliadač, ktorý už v PS5 nenájdete. 

Po prechode na konkrétnu ikonu hry sa viete štandardne presunúť dole, kde získate ďalšie informácie. Už tu nie sú len detaily o trofejách, ale aj o postupe v hre. Výraznou a zaujímavou novinkou je karta Aktivity. Sú na nej levely, resp. kapitoly konkrétnej hry. Môžete do nich vhupnúť rovno z domácej obrazovky bez toho, aby ste prešli štandardným spustením. Neuvidíte ani hlavné menu. Stačí vybrať level alebo pasáž, kde ste skončili a behom 2 sekúnd ste tam.

Znova opakujem - bez akýchkoľvek úvodných animácií či prechodu hlavným menu. Začať hrať doslova okamžite je s PS5 naozaj jednoduché. Karta Aktivity môže zároveň ponúkať aj video návody v prípade, že sa v nejakej hre zaseknete. Na ich sledovanie je však nutné mať predplatné PlayStation Plus. 

Druhá tvár domácej obrazovky je zameraná na TV a video. Ako názov napovedá, nájdete v nej aplikácie na sledovanie médií. Ponuka je široká a okrem YouTube čakajte aj Netflix, Prime Video, Apple TV, Twitch či Spotify. Celé je to doplnené prehľadom toho, čo sa v aktuálnej službe momentálne sleduje. 

Stlačením domáceho PS tlačidla v systéme privoláte lištu, ktorá obsahuje rýchle možnosti nastavenia. Môžete sa cez ňu prepnúť na domácu obrazovku, medzi hrami alebo sledovať notifikácie. Ďalej sú k dispozícii aktivity vašich priateľov, ovládanie hudby, nastavenia zvuku a mikrofónu. Nechýba prehľad pripojeného príslušenstva, váš profil a napájanie. Ak sa vám pôvodná ponuka nepáči, lištu si viete personalizovať na základe vlastných potrieb. 

Slušný prechod do novej generácie 

Nová PlayStation 5 robí skvelý dojem. V prvom rade dopĺňa poriadnu dávku chýbajúceho výkonu, s ktorým mala štvorka problémy počas celej generácie. Nechýba jej podpora 4K, Ray-Tracing a s kompromismi zvláda hry aj v 60 fps. Zároveň prináša viacero funkčných a zaujímavých vylepšení. Na ich vrchole je expresný SSD disk, ktorý posiela do minulosti otravné čakanie počas načítania hier. 

Výhody:

  • poriadne zlepšenie v oblasti výkonu, hlavne po stránke grafiky 

  • expresne rýchly SSD disk

  • dobre prepracovaný a svižný systém

  • absolútne plynulá snímková frekvencia

  • možnosť skočiť do hry takmer bez čakania 

  • výborný ovládač DualSense

Nevýhody:

  • dizajn a rozmery nemusia vyhovovať každému 

  • po obsahovej stránke zatiaľ slabší rozjazd 

Orientačná cena: PlayStation 5 Digital Edition 399 €, PlayStation 5 Standard Edition 499 €

Záver

Všetko je tu naozaj svižné a rýchle. Presne také, ako sa na novú generáciu patrí. Zabudnúť netreba ani nový ovládač DualSense. S adaptívnymi triggermi a prepracovaným vibračným systémom prináša malú revolúcu zážitkov z hrania. Na plný potenciál novej päťky si však z vyššie zmienených dôvodov ešte počkáme. Majitelia PS4 zatiaľ po obsahovej stránke nemajú veľa dôvodov na prechod. Ani Sony naň vlastne zatiaľ nemá dostatočné zásoby. Každopádne, keď sa nová generácia rozbehne, bude to výborná kúpa, ktorá ukazuje posun v oblasti konzolového hrania tým správnym smerom. 


 

Diskusia k článku:

Michal Mravec12.02.2021 - 08:48 Trvalý odkaz

Vyzerá to byť celkom vydarený kúsok

Miro12.02.2021 - 12:56 Trvalý odkaz

Vyzerá to tak, že hernému priemyslu zahrala Korona kríza do karát. Skoro každý je doma a zabíja čas hraním. Určite by nebol taký dopyt po konzolách ako je teraz

Celá diskusia 2 príspevky