Teenage Mutant Ninja Turtles Shredder's Revenge - návrat starej školy

Obľúbené Ninja korytnačky sú späť a ani po rokoch nestratili svoje kúzlo. Ponúknu kvalitnú mlátičku zo starej školy, rozmanité úrovne a veľa zábavy, ktorú si môžete užiť aj v lokálnej kooperácii.

Kultové 80. roky boli časy, kedy sa na poli zábavného priemyslu zrodilo množstvo fenomenálnych značiek. V hľadisku odpadávali fanynky počas show Michaela Jacksona a kiná pobláznil legendárny Terminátor s robotickým Arnoldom Schwarzeneggerom. 

Na poli technológií sme videli postupný rozmach počítačov, ktoré vtedy poháňal hlavne na textoch založený operačný systém MS DOS. Boli to časy plné walkmanov, videokaziet či diskiet. 

Ale aj veľkých zrodení a na svetlo sveta prišiel napríklad prvý komerčný telefón Motorola DynaTAC 8000X. Bol obrovský takmer rovnako, ako krabicové CRT telky, v ktorých ľudia sledovali Plný dom.

Nielen detských divákov si však vtedy získali zelené korytnačky v ninja štýle. Vôbec po prvýkrát sa totiž na obrazovkách objavil animovaný seriál Teenage Mutant Ninja Turtles. Sympatická partička korytnačích hrdinov v zložení Leonardo, Raphael, Donatello a Michelangelo, si pod taktovkou potkanieho majstra Splintera vybojovala srdcia mnohých z nás. 

Korytnačky sa tak stali postupne čoraz viac populárnejšie, až prišli na rad hračky aj videoherné spracovania. Bolo to v čase, kedy ešte nesmelý videoherný trh ovládali prvé 16-bitové tituly. Do obchodov prišla legendárna konzola Nintendo Entertainment System (NES).Práve na nej ste si okrem iného mohli užiť korytnačie dobrodružstvá aj v hernom spracovaní. 

Bolo to v čase, kedy sa zrodil Pacman, Super Mario, Conra, Donkey Kong či Tetris. Tie najlepšie korytnačie hry malo vtedy pod palcom vydavateľstvo Konami a mnohé z nich fanúšikom určite netreba predstavovať. Aby som teda tento plný sladkých spomienok nenaťahoval, legendárne Ninja Korytnačky sa dnes vracajú.

V titule Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder's Revenge vám predvedú nadčasovú hrateľnosť, ktorej vtedy podľahli milióny hráčov. No a dovolím si tvrdiť, že množstvo z nich jej teraz podľahne znova. Nový počin so starým základom od Dotemu a Tribute Games je totiž naozaj lahôdka. 

Vychutnáte si ju sami, ale jej čaro sa ešte viac násobí v kooperácii. V prvom rade však treba povedať, že Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder's Revenge nie je pokračovaním starých hier. Je to novinka, ktorá stojí na vlastných korytnačích nohách a vývojári na nej pracovali od nuly. 

Na druhej strane si zachováva svoje retro kúzlo a hráči pôvodných hier sa tu s nostalgickou slzičkou v oku budú opäť cítiť ako doma. Prispieva k tomu tiež fakt, že v Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder's Revenge sa vracia celá obľúbená partička. Čakajú na vás teda štyri korytnačky Leonardo, Raphael, Donatello a Michelangelo. 

Doplní ich potkaní majster Splinter, sympaťák Casey Jones a večne zvedavá reportérka April O'Neilová. Na druhej strane proti nim budú stáť starí známi Shredder, Krang, Bebop a Rocksteady. Ale aj ninjovia z Foot Clanu a plno ďalších zlosynov, ktorí opäť terorizujú New York. 

Tentokrát sa pokúšajú o šialenú lúpež s cieľom ukradnúť Sochy slobody a ovládnuť ňou svet. Tím korytnačích hrdinov to samozrejme nesmie dopustiť, a tak začína zbesilá naháňačka naprieč pestrou ponukou šestnástich úrovní. 

Každá z nich má zhruba 7 - 11 minút. Po dohraní príbehového režimu mi teda na Steame pri korytnačkách svietil celkový čas 4 hodiny, čo nie je až tak veľa. V jednotlivých leveloch sa dostanete napríklad do televíznych priestorov Kanálu 6 alebo do mestskej ZOO. 

Okrem toho sa vydáte na výlet aj do potkanmi zamoreného metra či historického múzea dinosaurov. Čakať však môžete tiež newyorské ulice, tajné laboratórium, zábavný park a limitom možno nebude ani planéta Zem. 

Jednotlivé levely sú spracované veľmi pekne a paleta prostredí je naozaj rôznorodá. Do konca hry a ani potom sa rozhodne neopozerá, za čo dávam palec hore. V každej úrovni máte niekoľko životov a vždy na konci vás čaká mini boss. 

Okrem príbeh je tu však aj režim arcade, kde platia trochu iné pravidlá. Je určený pre hráčov, ktorí hľadajú väčšiu výzvu. Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder's Revenge v ňom funguje podobne, ako kedysi na hracích automatoch. 

Opäť sa v ňom prejdete po leveloch z príbehu, ale nie je tu žiadne ukladanie, iba limitovaný počet životov a možností pokračovať. Ešte predtým si však rovnako ako v príbehu môžete vybrať jednu z troch úrovní obťažnosti. 

Ja som zvolil zlatú strednú cestu a myslím, že hra je počas nej veľmi pekne vybalancovaná. Z tejto náročnosti si nebudete vytrhávať vlasy, ale zároveň vám ponúkne adekvátnu výzvu. Presne tak, ako to mám rád.

Po stránke hrateľnosti potom čakajte klasickú side-scrolling beat 'em up záležitosť, v ktorej sa hýbete smerom zľava doprava. Postupujete vpred a celá scéna sa zastaví v momente, kedy na vás nabiehajú zástupy nepriateľov. Keď sa nimi prebijete, opäť sa môžete pohnúť ďalej. 

Hrateľnosť je orientovaná na boj, skákanie, hádzanie nepriateľov, kombá a dvojicu úderov. Jeden je štandardný a druhý špeciálny, ktorý by sa pokojne mohol nazvať aj smrtiace tornádo. 

Budete si ho postupne dobíjať buď tým, že mlátite ostatných bez toho, aby vám ranu opätovali, prípadne tľapnutím si so spoluhráčom. V jednotlivých leveloch narazíte aj na predmety, s ktorými môžete vykonať určitú akciu. 

Išlo napríklad o drevené debny nad hlavami nepriateľov, ktoré v správnom momente môžete zhodiť. Dobrým príkladom je tiež možnosť vrhnúť kameru proti nabiehajúcim ninjom alebo úderom aktivovať vybuchujúci sud.

Podobných akčných predmetov tu však na môj vkus pokojne mohlo byť viac. Okrem štandardného postupu vpred vás počas putovania levelmi čakajú konkrétne výzvy, kde budete hľadať napríklad VHS kazety a noviny. 

Ak ich splníte môžete sa tešiť na odmeny v podobe nových pohybov, zvýšenia života a podobne. Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder's Revenge som si mal možnosť zahrať vo verzii na PC. 

Priznám sa, že hry tohto typu hrám najradšej na konzolách v pohodlí gauča s ovládačom v ruke na obrej telke. Samotné ovládanie na PC sa mi zdalo trochu kostrbaté. Orientuje sa na šipky a akčné klávesy A, S, X či Y. 

Toto mi osobne veľmi nevoňalo a bohužiaľ som nenašiel ani spôsob, ako si ovládanie premapovať. Keď som zavítal do nastavení, prekvapili ma tiež pomerne chudobné možnosti, ktoré obsahovali iba základné voľby.

Moje kroky teda rýchlo viedli k pripojeniu PS5 ovládača DUALSENSE, ktorý Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder's Revenge plne podporuje. Jednotlivé tlačidlá vám hra vizualizuje aj na monitore a nezabudlo sa ani na vibrácie. 

Dokonca som oprášil aj veľmi starý ovládač Thrustmaster, s ktorým hra tiež nemala žiadny problém. Ponuka podporovaných periférií je tu teda pomerne široká a nič vám nebráni užívať si naplno lokálnu kooperáciu. 

Samotná hrateľnosť je rýchla, výživná a má šťavu. Klasické levely dopĺňa niekoľko pasáží, v ktorých jazdíte či letíte vpred, pričom je pohyb riadený automaticky. Chápem, že nimi vývojári z Tribute Games chceli spestriť hrateľnosť, ale nepripadali mi také zábavné, ako klasické úrovne. 

Možno by som teda nabudúce v oblasti spestrenia zvoli nejaký iný spôsob. Na začiatku hry máte na výber zo štyroch spomínaných korytnačiek. Ponuku hrateľných postáv navyše dopĺňa aj Majster Splinter, April či neskôr Casey Jones. 

Všetci majú svoje vlastné pohyby a štatistiky ako rýchlosť, sila či dosah útokov. Hrateľnosť za každého je teda jemne odlišná a osobne som mal najradšej Leonarda, ktorý je pekne vyvážený. 

Celú hru si môžete plnohodnotne užiť ako sólo hráč, ale latka zábavy sa priamo úmerne posúva s počtom ďalších hráčov. Na súboj proti Shredderovi a jeho partičke si totiž môžete prizvať až piatich ďalších kamarátov. 

Intenzívnu mlátičku si spolu viete užiť buď v lokálnej kooperácii na jednej obrazovke, alebo pokojne aj online. Každý ďalší hráč môže vstúpiť do hry kedykoľvek a rovnako z nej môže hocikedy odísť bez toho, aby to ovplyvnilo ďalší postup. 

Zapracovanie kooperácie pre celkovo až šiestich hráčov tak z Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder's Revenge robí zábavnú gaučovku. Hru si užijete na stretnutia s kamarátmi, so súrodencom a verím, že tento typ zábavky zaujme aj rôznych streamerov. 

Hranie za ďalšie postavičky vám navyše každú z nich automaticky leveluje. Zvyšujete tak štatistiky ako život, odomykáte si nové pohyby, prípadene získate ďalší silný útok navyše. Každá schopnosť sa vám bude hodiť proti širokej palete rôznych nepriateľov. 

Hra ich pekne obmieňa a budú tu rôzne farebné variácie ninjov z Foot clanu, ktorí sa na vás vrhnú mačetami, lukom, kušou, nunčakmi a pokojne na vás hodia aj starú telku či CRT monitor. Ľudské sily dopĺňajú robotické kuratá, pavúci, muchy či dokonca dinosaury, ktorých spoznáte v historickom múzeu. 

K tomu vás na konci každého levelu čaká už spomínaný mini  boss. Aj v tomto prípade je ponuka pestrá a súboje vás budú rozhodne baviť. Prispieva k tomu tiež krásna a poctivo spracovaná pixelartová grafika, doplnená o nabušený soundtrack, kde budete počuť rock aj rap. 

Z audiovizuálneho spracovania je naozaj cítiť krásne retro aj to, že si vývojári z Tribute Games svoju prácu na Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder's Revenge náramne užívali. Jednotlivým levelom nechýba množstvo detailov či odkazov na animovaný seriál. 

Napríklad v budove televízie môžete vidieť obrovské CRT monitory, automaty na pochutiny či štúdiá, v ktorých sa natáčajú rôzne relácie. Level v metre je zasa správne špinavý, po zemi sa váľajú noviny, prebehujú potkany a na stene je reklama na Arcade herňu. 

V zábavnom parku nechýbajú retro kolotoče s koňmi, autodrom či zábavné balóny, ktoré si môžete nafúknuť. Aj keď by som si možno v kútiku duše prial niečo podobné v aktuálnom grafickom kabáte, musím priznať, že sa na rozmanité farebné úrovne pozerá naozaj veľmi dobre.

Výhody:

  • krásny retro audiovizuál 

  • rozmanité úrovne a nepriatelia

  • zábavná hrateľnosť zo starej školy 

  • pestrý výber postáv, ktorých vlastnosti sa jemne líšia

  • lokálna aj online kooperácia až šesť hráčov 

Nevýhody:

  • relatívne krátke

  • chudobné nastavenia PC verzie bez možnosti premapovať klávesy

  • levely, v ktorých jazdíte či lietate nie sú až také zábavné

Hodnotenie: 8/10

Orientačná cena: od 34 eur

Platformy: PC (Steam), PS4, Xbox One, Nintendo Switch

Záver

Tribute Games podobne, ako ich názov napovedá, vzdali ninja korytnačkám krásnu poctu. Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder's Revenge je tak veľmi vydarený návrat klasickej hrateľnosti z 80. rokov. 

Ponúka novú hru plnú zábavy, ktorá vás presvedčí o tom, že nikdy nezostarne. Užijete si tu veľa rozmanitých úrovní, širokú paletu nepriateľov aj veľmi sympatický retro vizuál s dobrým soundtrackom. 

Zabudnúť netreba ani na to, že latka zábavy sa priamo úmerne posúva s počtom hráčov, ktorých si môžete pozvať do lokálnej alebo online kooperácie. Ak máte radi podobný štýl hier, pri ninja korytnačkách rozhodne neváhajte a choďte smelo do toho!

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu