RoboCop: Rogue City - krimi zo starej školy

RoboCop: Rogue City hlási návrat legendárneho plechového policajta po 36 rokoch. Napriek neuveriteľnej dobe však dokáže zaujať a ponúka slušnú zábavu s kriminálnou atmosférou 80. a 90. rokov.

Poľské štúdio Teyon má na konte niekoľko menších hier. Do povedomia sa dostalo najmä vďaka herným adaptáciám starých filmových klasík. Spočiatku si však neurobili najlepšie meno a mnoho hráčov ich za otrasného Ramba neznáša doteraz. Našťastie to vývojárov neodradilo a neskôr sme od nich mohli vidieť malé svetielko nádeje v podobe Terminator: Resistance. 

Išlo síce o priemerný titul, ale získal si svojich fanúšikov. Menší tím Teyonu hlavne vďaka nemu ukázal, že sa dokáže posúvať a zlepšovať. Aktuálne sa nás o tom pokúsi presvedčiť znova ďalšou legendárnou značkou, pod ktorou pripravil novinku RoboCop: Rogue City. Asi nebudem jediný, kto od toho veľa nečakal a pôvodne som tieto riadky ani neplánoval písať. 

Stalo sa však niečo neočakávané. Teyonu sa napokon podarilo prekvapiť nielen hráčov, ale aj kritikov. Pripravil totiž zatiaľ svoju najlepšiu hru, ktorá štúdio vytrháva z pozície outsidera. Zároveň ukazuje, že by ste jeho budúcu tvorbu mali sledovať. RoboCop: Rogue City je totiž veľmi slušná akcia, ktorá poteší hrateľnosťou, príbehom aj retro futuristickou atmosférou. Dokonca by mohla zaujať aj hráčov bez znalosti pôvodnej predlohy. Viac si však povieme v nasledujúcich riadkoch. 

Alex Murphy je späť a sním ožíva aj duch pôvodných filmov

RoboCop: Rogue City sa odohráva medzi prvým (1987) a druhým (1990) filmom. Nerozpráva teda príbehový origin, ale počíta s tým, že predlohu poznáte. Aj tak si dovolím tvrdiť, že to nie je vyložene nutné. Hru si užijete vďaka chytľavej akcii aj napriek tomu, že ste filmy nevideli alebo si na ne už veľmi nepamätáte podobne, ako ja. 

Novinka vás vezme do dystopického a zločinom sužovaného Detroitu, kde sa vžijete do úlohy kedysi skvelého policajta Alexa Murphyho. Ten v službe utrpel tragické zranenia, ale vďaka pokročilej robotike mohol znova ožiť ako humanoidný kyborg. Aktuálne už istý čas pomáha polícii, ktorá bojuje so stále rastúcou kriminalitou. 

Situácia sa vyhrotí po tom, čo na scénu vstupuje nový, neznámy zloduch a veci sa zvrtnú zlým smerom. Počas riešenia tohto prípadu sa navyše u RoboCopa začnú objavovať zvláštne vízie s negatívnym vplyvom na jeho doteraz dokonalý výkon. Stáva sa z neho nestabilný strážca poriadku, ktorý je zároveň jediným kľúčom k záchrane mesta. 

Príbehová linka je vlastne prvá vec, ktorou vás RoboCop: Rogue City prekvapí. Ponúka totiž veľmi slušný rozjazd a svoje tempo si udrží počas celej hry. Je to poctivá kriminálka z 80. rokov a jej príbeh vás bude baviť. Fanúšikov predlohy si tu zas získa pôvodný herec Peter Weller, ktorý sa tu opäť zhostil úlohy RoboCopa spolu so svojou filmovou partnerkou, herečkou Nancy Allen. 

Novinka prakticky prekypuje rôznymi odkazmi na pôvodné filmy a na fanúšikov žmurká takmer všade. Napriek tomu si ale myslím, že príbehu sa nemusia báť ani nováčikovia. Funguje totiž samostatne a ponúka slušnú dejovú linku v štýle starých kriminálok. Je okorenená humorom, kvalitným dabingom, zaujímavým scenárom aj príjemnými odbočkami. 

Rozprávanie prebieha pomocou prestrihových scén či in-game rozhovorov, kde na rad príde aj možnosť voľby. Tá v niektorých momentoch dokonca dokáže mierne ovplyvniť dianie, čo považujem za plus. Hlavná kampaň má zhruba 15 hodín, aj keď vývojári pôvodne sľubovali 20 až 30. Napriek tomu je ale výsledné číslo na fps strieľačku pre jedného hráča veľmi slušné. Navyše sa dá rozšíriť plnením vedľajších úloh. 

Sú však voliteľné a nemusíte sa im venovať, aj keď rozhodne vám to odporúčam. Na prekvapenie dokážu zaujať a pekne rozširujú povinnosti, ktoré obnáša zastupovanie zákona v koži RoboCopa. Niektoré z nich navyše ponúknu sympatické mini príbehy ľudí v starom Detroite. 

Okrem toho sú bočné questy aj pekne pestré. Budete napríklad pomáhať kolegyni so zaseknutou skrinkou, eskortovať do cely opitého bezdomovca, vybavovať evidenciu nových prípadov, hľadať strateného chlapca alebo vyšetrovať ukradnuté auto. Vedľajšie questy nie sú na mape, keďže toto nie je otvorený svet, ale vyplývajú z konkrétnej situácie. 

Prechádzate napríklad policajným oddelením na ceste za hlavným questom a niekto z kolegov vás požiada o pomoc. Prípadne ste na mieste mieste činu, kde vám konkrétne akcie z hlavnej dejovej linky odkryjú ďalšie možnosti a pridajú side quest zapadajúci do mozaiky vyšetrovania. Alebo počas misie spoznáte niekoho, kto pre vás okrem informácií bude mať aj sekundárnu úlohu.

Čistokrvná fps pre jedného hráča

RoboCop: Rogue City je po stránke hrateľnosti čistokrvná fps strieľačka pre jedného hráča. V úlohe RoboCopa, ktorý pôsobí ako tank, budete likvidovať množstvo gangstrov a kriminálnikov, kde nebudú chýbať ani snajperi, motorkári či roboti, vrátane Enforcement Droidov série 209. 

Akcia je dobrá a arkádový gunplay sa vývojárom podaril. Strieľanie je vďaka nemu zábava a budete si ho užívať. Rolu v tom samozrejme hrá aj úroveň brutality známej z pôvodných filmov. Strieľanie sprevádza plno krvi a nepriateľom môžete odstrelit hlavu alebo ich trafiť do rozkroku, na čo adekvátne reagujú. Niečo také sme myslím naposledy videli v legendárnom Soldier of Fortune. 

Samotný gameplay síce nie je AAA zážitkom, ale nepôsobí ani neokresaným dojmom. Prináša príjemný balanc strednej triedy, ktorá na pocit presne vystihuje atmosféru retro futurizmu celej hry. To, ako sa novinka hýbe a hrá, by som prirovnal k pocitom pri hraní Dying Lights 2. Ak ste ho hrali, tiež vám musí byť jasné, že to nie je špičkový level FPS akcií, ale rozhodne im nerobí ani hanbu a k zážitku úplne stačí. 

Navyše má akúsi nostalgickú chuť, ktorá sa vám bude páčiť. Pocitovo je tu aj niečo z Atomic Heart či starších akcií od Bethesdy. Presterky sú teda naozaj zábavné, no celkový dojem z nich sťahuje umelá inteligencia nepriateľov. Napriek tomu, že stoja proti RoboCopovi, ktorý prakticky reprezentuje takmer dokonalý stroj na zabíjanie, sa neunúvajú ani kryť. 

Väčšinou len hlúpo nabiehajú do prostredia, čo ich veľmi rýchlo stojí hlavu. Okrem bezmyšlienkového sypania guliek navyše často hádžu granáty, ktorými občas prispievajú k neprehľadnosti celej situácie. Akciu v niektorých momentoch kazí aj ťažkopádnejší pohyb hlavného hrdinu. Ten zostal verný predlohe, čo je na pomery filmu síce fajn, ale v hrateľnosti si to sem tam berie svoju daň. 

RoboCop sa totiž pohybuje ako tank a niekedy tým kazí dobré tempo celkovej akcie. Pomalý pohyb je navyše problém aj pri niektorých súbojoch s bosmi alebo počas prestreliek na rozhľahlejšom mieste. Robo okrem toho nie je veľmi agilný a nedokáže ani skákať. To zas zamrzí v momentoch, keď budete musieť obchádzať vyvýšené miesta, na ktoré by za iných okolností nebol problém vyskočiť alebo aspoň vystúpiť.

Kým pohybové schopnosti hlavného hrdinu pokrivkávajú, vždy sa dá spoľahnúť na zbrane. Základom je RoboCopova ikonická zbraň Auto-9. Vyzerá ako klasická pištoľ, ale strieľa v dávkach a má adekvátnu silu. No a tým jeho arzenál končí, ale nebojte sa. Dokáže zbierať zbrane po nepriateľoch, čo rozširuje celkovú ponuku o rôzne samopaly, brokovnice či dokonca odstreľovacie pušky. Súbojový systém navyše spestruje aj silný úder päsťou, ktorý doslova prerazí protivníka či jednoduchý strom schopností. 

Dokážete si v ňom vylepšovať poškodenie či zdravie. Ale aj získať úplne nové finty, ako dočasný štít, vymrštenie vpred alebo oslepenie protivníkov elektrickým výbojom. Modifikovať sa dá aj samotná hlavná zbraň, kde si viete sami nakombinovať rôzne moduly, ktoré sa vo výsledku podpíšu na štyroch kľúčových atribútoch, ako presnosť, sila či rýchlosť nabíjania. 

Retro futuristická atmosféra aj priemerný vizuál

Napriek tomu, že RoboCop: Rogue City beží na Unreal Engine 5, najkrajším titulom roka nesiaha ani po členky. Je to škoda, pretože aj menšie hry ako Immortals of Aveum alebo A Plague Tale: Requiem v minulosti ukázali, že keď sa chce, tak sa dá. Namiesto toho má však nový RoboCop len béčkovú prezentáciu. Miestami síce dokáže prekvapiť, ale celkovo sa nesie skôr v priemernom vizuálnom duchu. 

Za pozitíva určite môžem označiť model hlavného hrdinu, ktorý pôsobí dostatočne detailne aj ostro. Skvelú atmosféru má tiež nočný upršaný Detroit, kde to na každom kroku dýcha starými kriminálkami z 80. a 90. rokov. Mesto je správne špinavé, ošumelé a má všetko, čo by tu malo byť. Či už ide o preplnené požičovne videokaziet, klasické elektro obchody lákajúce na staré CRT televízory so stereo zvukom a farebným obrazom alebo posprejované garáže. 

Nechýbajú ani policajti s typickými hláškami, dobre zapadnutý humor alebo deti, ktoré majú problémy so zákonom. Naraziť môžete na pekné neónové nápisy, odrazy v mlákach aj bezdomovcov v temných uličkách zohrievajúcich sa o horiace sudy. Pekne sa v tom celom vynímajú tiež nočné kluby, staré policajné autá a plno ďalších detailov odkazujúcich na retro futurizmus. 

Pochváliť treba tiež dôraz na brutalitu, celkom pekné nasvietenie, deštrukciu prostredia a niekoľko zaujímavo vyzerajúcich lokalít. Pozriete sa napríklad na stavenisko, do budovy televízie, banky, nákupného centra či nemocnice. Oproti detailom prostredia však za kratší koniec ťahajú modely postáv. Nie sú veľmi detailné a majú zastaralé animácie, ktoré pôsobia dojmom dvoch generácií dozadu. 

Na jednej strane to do atmosféry RoboCopa celkom zapadá, ale na druhej je to niečo, čo v dnešných tituloch nepríjemne udiera do očí. Rovnako, ako technické nedostatky spôsobené výkonom, ktorý pokrivkáva hlavne počas náročných akčných pasáží. RoboCop: Rogue City mal u mňa miestami rapídny pokles snímkovania, čo mi vzhľadom na jeho vizuál nepripadalo adekvátne. Novinka mi dokonca počas recenzovania aj dvakrát spadla.

Len dodám, že hru som testoval na zostave s Intel Core i5-9300H 2,40 GHz, 16 GB RAM a RTX 2060 6GB. Kým k vizuálu mám výhrady, audio sa nesie na oveľa lepšej vlne. Postavy si zapamätáte najmä vďaka kvalitnému dabingu, kde sa herci naozaj snažia a odvádzajú peknú prácu. Sympaticky pôsobí tiež hudobná kulisa, ktorá skvele kopíruje pôvodné filmy a podčiarkuje atmosféru starých krimi. 

Výhody:

  • dobre napísaný krimi príbeh, ktorý baví

  • slušná dĺžka

  • zábavná krvavá akcia

  • podmanivá retro futuristická atmosféra

  • kvalitný dabing 

  • veľký fanúšikovský servis

Nevýhody:

  • umelá inteligencia nepriateľov

  • ťažkopádna agilita RoboCopa niekedy neprospieva hrateľnosti

  • priemerný vizuál a slabé modely postáv

  • technické nedostatky

Platformy: PC, PS5, Xbox Series X/s

Cena: od 49,99 eur 

Hodnotenie: 7/10 

Záver

RoboCop: Rogue City je príjemné prekvapenie tohto roka. Ponúka čistokrvnú fps akciu pre jedného hráča s chytľavým gunplayom aj adekvátnou dávkou brutality. Zároveň sa skvele vezie na retro futuristickej atmosfére kriminálok z 80. a 90. rokov, kde na každom kroku žmurká na fanúšikov pôvodných RoboCop filmov. K tomu sa pridáva dobre napísaný príbeh a veľmi slušná dĺžka, ktorú spestrujú zaujímavé vedľajšie úlohy. 

Teyon sa vďaka tejto práci odrazil od pozície outsidera a dokázal, že poľská herná tvorba z roka na rok napreduje. Aj keď treba dodať, že sa to celé nezaobišlo bez mínusov. Nenadchne hlavne priemerný vizuál a umelá inteligencia nepriateľov. Ale ani slabšie modely postáv a celkový zážitok sťahujú tiež problémy s výkonom. Napriek tomu však pôjde o povinnú jazdu pre fanúšikov, ktorá zabaví tiež každého, kto hľadá slušnú strieľačku pre jedného hráča na niekoľko dlhých zimných večerov.
 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu