Lenovo Legion Glasses - súkromný monitor v okuliaroch

Lenovo do sveta vypustilo futuristické okuliare, v ktorých sa ukrýva súkromný monitor. Rozumejú si s mobilmi, počítačmi, laptopmi aj hernými handheldmi. Sú vhodné na filmy, hry i konzumáciu multimediálneho obsahu. Po funkčnej stránke však neponúkajú až tak veľa a cena je pomerne vysoká.

Z času na čas sa na trhu objaví zaujímavý produkt, ktorý mám chuť hneď vyskúšať. Presne to som si povedal po predstavení Lenovo Legion Glasses. Na prvý pohľad ide o bežné okuliare, ktoré pripomínajú tie slnečné. Po nasadení však veľmi rýchlo zistíte, že nenápadný kúsok je vlastne sympatický technologický gadget, ktorý vám dokáže premietať Full HD obraz. 

Šikovne vám tak vykúzlia cestovné domáce kino alebo súkromnú obrazovku, ktorej obraz vidíte len vy. Lenovo si za to účtuje takmer štyristo eur a tak ma zaujímalo, či si Legion Glasses vzhľadom na skromné možnosti dokážu obhájiť svoju cenu. Viac sa dozviete v tomto teste. 

Balenie a dizajn

Lenovo Legion Glasses sa dodávajú v herne ladenom balení. Okrem samotných okuliarov je súčasťou aj 1,2-metrový kábel na pripojenie, niekoľko nosníkov rôznych veľkostí, rámik na šošovky dioptrických okuliarov, praktické cestovné púzdro a potrebná dokumentácia. Ja som ju mal v anglickom jazyku, ale predpokladám, že keď si novinku kúpite v našich obchodoch, mali by ste k nej dostať návod aj v slovenčine a češtine. Overené to ale nemám.

Po stránke dizajnu Lenovo Legion Glasses na prvý pohľad takmer nerozoznáte od klasických slnečných okuliarov. Majú hrubšiu nosnú časť, do ktorej sa pripája nosník podľa veľkosti koreňa vášho nosa. Širší je aj celkový rám, v ktorom sa zrejme nachádza potrebná technológia a tvoria ho plastové i pogumované časti.

Predná strana skiel je z vonkajšej strany tmavá. Z vnútornej obsahuje hlavné šošovky. Hrubšie stranice (bočné časti) majú zabudované reproduktory a po dve tlačidlá na každej strane. Z ľava napevno vystupuje vyše metrový kábel, ktorý sa dá založiť za gumený úchyt a má USB-C koncovku. Celkový dizajn okuliarov je skôr jednoduchší a mňa osobne až tak neoslovil. Je to však subjektívna vec a niekomu sa môže konzervatívny (za mňa nudný) štýl páčiť viac.

Kvalitný obraz, ktorý šetrí oči

Okuliare Lenovo Legion Glasses fungujú na princípe plug and play. Stačí ich teda pripojiť prostredníctvom konektoru typu USB-C a obraz v nich sa vám automaticky spustí. Podmienkou je, aby zariadenie, do ktorého okuliare pripájate malo USB-C vstup s DP Alt mode. Je to funkcia, vďaka ktorej sa do okuliarov môžu prenášať výstup v podobe video a audio signálov.

Kvalita výsledného obrazu je veľmi slušná. Šošovky v okuliaroch totiž podporujú Full HD rozlíšenie pre každé oko. Pracujú s technológiou microOLED, vďaka ktorej je zobrazenie  ostré a má pekné živé farby porovnateľné so sledovaním klasického TV v rozlíšení 1080p. Uhlopriečka zobrazovanej plochy je podľa výrobcu na úrovni 27 – 32” obrazovky.

Z praktického používania sa teda nejedná o kino efekt, ktorý môžete poznať z VR headsetov. Napriek tomu je obraz veľký tak akurát. Mohol byť samozrejme väčší, aj keď z technologického hľadiska je ešte asi problém napchať potrebnú techniku do malých okuliarov. Pri používaní mi tiež občas trochu vadilo, že som periférne vnímal okolie, čo sa vám nestáva napríklad pri použití už spomínaných VR headsetov. 

Okuliare Legion Glasses sú na druhej strane oproti nim pohodlnejšie a nemal som problém ich mať nasedené ani dlhší čas. Výrobca sa v tomto smere chváli certifikátmi TÜV Low Blue Light a TÜV Flicker Reduced. Tie by mali zaručiť, že Legion Glasses znižujú blikanie obrazu aj škodlivé modré svetlo, ktoré sa tu dá vypnúť a obraz má teplejšie farby. 

V praxi to za mňa funguje veľmi dobre a počas používania som nepociťoval žiadne problémy. Z Lenovo Legion Glasses ma neštípali oči ani nebolela hlava, čo sa mi občas stávalo pri dlhšom hraní vo VR. Je možné, že ak to máte rovnako, tu by to nemal byť problém.

Oproti VR tu ale na druhej strane bohužiaľ chýbajú širšie možnosti nastavení, ktoré má napríklad PlayStation VR2 v režime kino. Nedá sa tu meniť veľkosť obrazu, upravovať farby, režimy zobrazenia ani kontrast. Jediné nastavenie je orientované na jas, ktorý si regulujete pomocou dvoch tlačidiel na ľavej bočnej časti rámu. 

Reagujú aj na podržanie, pri ktorom sledovaný obraz okamžite zmizne a plocha sa stane priehľadná. Môžete tak vidieť, čo sa deje pred vami bez toho, aby ste si okuliare zložili. Opätovným podržaním sa vám znova ukáže obraz. Ruka v ruke s ním ide aj zvuk. Lenovo Legion Glasses riešia túto stránku pomocou integrovaných reproduktorov v oboch bočných stranách rámu. 

Ich hlasitosť si viete regulovať na pravej strane a ponúkajú skôr núdzové riešenie v prípade, že pri sebe nemáte slúchadlá. Zvukový prejav je v praxi skôr priemerný a hlasitosť obmedzená tak, že vás pri nej môže rušiť okolie. To isté však platí aj naopak, keďže zvuk z okuliarov bude určite počuť aj niekto vedľa vás. 

Externý monitor na hry, filmy, mobil aj počítač

Z vyššie uvedených riadkov vám teda musí byť jasné, že Lenovo Legion Glasses nie sú VR ani AR okuliare typu Apple Vision Pro alebo Google Glass. Fungujú prakticky len ako taký externý monitor na konzumáciu video obsahu. Ich výhoda spočíva v maximálnom súkromí, pretože obraz vidíte iba vy. 

To sa môže hodiť počas rôznych situácií na verejnosti, kde nikto neuvidí, čo sledujete. Napadá mi napríklad cestovanie v autobuse alebo lietadle, sedenie v čakárni, prípadne na iných verejných miestach. Veľkým plusom je, že Legion Glasses nevyžadujú na svoju prevádzku žiadny špeciálny softvér. Vďaka tomu sa dajú pripojiť napríklad k tabletu, laptopu, mobilu či hernému handheldu. 

Bez problémov fungovali s mojim MacBookom Air, herným laptopom Lenovo Legion či Samsungom Galaxy S23 Ultra. Ten mi v nich zobrazil známe desktopové rozhranie používané po pripojení k monitoru. Na cestách s týmto spojením získate malý externý počítač, čo sa môže hodiť v rôznych prípadoch. Minimálne si viete pozrieť film na podstatne väčšej zobrazovacej ploche, čo je super. 

Používanie je navyše dosť komfortné a video obsah môžete konzumovať v rôznych, aj krkolomnejších polohách. Najviac sa mi páčilo sledovanie keď som len tak ležal na chrbte a čumel do stropu, na ktorom sa mi premietal film. Keď som takto dal okuliare vyskúšať niekoľkým známym, viacerí sa neubránili spojeniu – veľmi pohodlné. Legion Glasses sa však najlepšie hodia k PC handheldu Legion Go

Užijete si hry v novom rozmere a dokopy ide o skvelú cestovnú výbavu pre každého hráča. Legion Go navyše v spojení s okuliarmi nemá konkurenciu a ponúka niečo extra, aj keď cena za komplet je presahuje hranicu tisíc eur. Za samotné Legion Glasses si Lenovo pýta štyri stovky, čo považujem za dosť vysokú cenu vzhľadom na fakt, že ide prakticky “len” o externý monitor v okuliaroch bez akýchkoľvek rozšírených či pridaných funkcií. 

Nie je to gadget pre každého a málokto ho využije na dennej báze. Na cestách však ponúka naozaj skvelé riešenie, s ktorým si môžete vychutnávať multimediáln obsah tak, ako nikdy predtým vzhľadom na podmienky. Cieľovka je teda špecifická, ale aj napriek tomu si myslím, že cena mohla byť nižšia. 

Výhody:

  • externý monitor na cesty v štýlových okuliaroch

  • kvalitný obraz s Full HD rozlíšením pre každé oko

  • šetrné k očiam a neprekážajú ani pri dlhšom používaní

  • veľmi pohodlná konzumácia obsahu v rôznych polohách

  • dôraz na maximálne súkromie 

  • široká kompatibilita (PC, laptopy, mobily, tablety, handheldy…)

  • jednoduché použitie (stačí pripojiť)

  • kvalitné cestovné puzdro v balení

Nevýhody:

  • absencia rozšírených nastavení obrazu

  • priemerné integrované reproduktory

  • prakticky “len” obrazovka bez žiadnych špeciálnych funkcií

  • vzhľadom na úzke použitie pomerne vysoká cenovka

Cena: 399,99 eur

Záver

Lenovo Legion Glasses sú zaujímavým gadgetom, ktorý ponúka externý monitor v štýlových okuliaroch. Dajú sa využiť na cestách alebo kdekoľvek vám napadne a ich pridaná hodnota je hlavne v stopercentnom súkromí. Poteší tiež kvalitný obraz s Full HD rozlíšením aj technológia šetrná k očiam, vďaka ktorej som ani počas dlhšieho používania nezažíval nepríjemné pocity. Šikovné možnosti otvára tiež široká kompatibilita s počítačmi, mobilmi či tabletmi. Ale aj jednoduché použitie v štýle plug and play, bez nutnosti inštalácie špeciálneho softvéru. 

V spojení s mobilom si môžete na cestách vychutnať filmy tak, ako nikdy predtým. Okuliare sa skvele hodia aj k PC handheldu Legion Go, s ktorým vytvárajú výborné kombo pre hráčov v každej situácii. Na druhej strane ide prakticky “len” o obrazovku v okuliaroch bez špeciálnych nastavení a širšej škály funkcií. 

Vzhľadom na úzke možnosti využitia teda nepôjde o produkt pre každého. Zvlášť, keď si zaň Lenovo pýta štyristo eur, čo považujem za vysokú cenovku. Ak ste však často na cestách a chceli by ste konzumovať multimediálny obsah tak, ako na monitore alebo pre Legion Glasses nájdete iné využitie, určite ide aspoň zatiaľ o komerčne bezkonkurenčné riešenie.


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu