Apple predstavil Vision Pro, svoje prvé okuliare pre virtuálnu a rozšírenú realitu

Bájne VR/AR okuliare od Applu sú predmetom únikov niekoľko posledných rokov. Teraz sa stávajú realitou a ponúknu zaujímavé funkcie, ktoré zmenia spôsob, akým vnímate okolitý svet.

VR/AR okuliare od Applu sú predmetom rôznych únikov prakticky niekoľko posledných rokov. Oficiálne predstavenie prišlo až teraz a novinka nesie názov Apple Vision Pro. Prvé okuliare pre virtuálnu a rozšírenú realitu z Cupertina sú navrhnuté tak, aby ste s nimi mohli sledovať skutočný aj virtuálny svet. 

Konkrétne zobrazujú virtuálne prvky, ktoré sú súčasťou vášho okolia. Apple ich navrhol tak, aby mali aj svoj tieň a vytvárali dojem, že sú skutočné. Svet okolo vás môžete vidieť vďaka priehľadnému prednému sklu. Výrobca však tvrdí, že ak máte chuť, od okolia sa dá aj úplne odpojiť. 

Apple Vision Pro sú postavené na novom pojme Spatial Computing. Ide o niečo, čo má definovať prácu aj zábavu vo virtuálnom svete. V okuliaroch môžete vidieť rôzne prvky rozšírenej reality. Umožňujú napríklad komunikovať s vašimi priateľmi a prehrávať videá. Ale aj pridávať 3D objekty do priestoru okolo vás alebo spúšťať počítačové či mobilné aplikácie. 

Apple sa s Vision Pro snažil priniesť tiež špeciálne používateľské prostredie, ktoré sa dokáže prispôsobiť okoliu skutočného sveta. Je navrhnuté tak, aby vás neobmedzovalo a má intuitívne ovládanie. Funguje pomocou rôznych gest, hlasu alebo iba vďaka vášmu pohľadu. Okuliare totiž majú zabudovanie sledovanie očí, teda podobnú funkciu, akou disponuje aj nový headset PS VR2 (recenzia). 

Zaujímavosťou je, že pri ovládaní rukami nimi nemusíte kývať pred hlavou. Apple Vision Pro má podľa výrobcu systém sledovania okolia, ktorý ho monitoruje tak, že ruky môžete mať pokojne položené aj na opierke kresla. Novinka sa však dá ovládať aj vďaka otočnej hardvérovej korunke, známej z Apple Watch.

Prítomná je aj technológia EyeSight, ktorá dáva vášmu okoliu najavo, či ho vnímate alebo ste ponorení do virtuálnej reality. Po stránke hardvéru majú Apple Vision Pro OLED displej  s podporou 4K rozlíšenia. Je schopný zobraziť až 23 miliónov pixelov. Na vzniku šošoviek sa podieľala aj renomovaná firma Zeiss

O výkon sa stará čip M2 kombinovaný s novým procesorom R1 určeným na spracovanie dát z rôznych senzorov. Okolie monitoruje 12 kamier a vo vnútri okuliarov sú aj prisvetľovacie LED diódy. Nielen vďaka nim funguje prítomná technológia Optic ID, ktorá dokáže načítať vašu očnú sietnicu. 

Apple Vision Pro má vlastný operačný systém visionOS s podporou známych aplikácií ako Mapy, FaceTime, Safari a podobne. Novinka okrem spomínaných vecí dokáže vytvárať tiež 3D fotky alebo videá. Potešiť by mala tiež fanúšikov filmov či hier. Naopak nepoteší cena, ktorá je nastavená na 3499 dolárov. Apple Vision Pro napája externá batéria, ktorú máte vo vrecku a okuliare prídu na trh začiatkom budúceho roka. 

Zdroj: apple.com



 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu