Samsung Galaxy S23 Ultra - jediný svojho druhu

Recenzia špičkového androidu s výborným 6,8'' displejom, výkonným hardvérom, kvalitnou zostavou fotoaparátov, slušnou výdržou a výhodami integrovaného pera S Pen.

Na novinky série Galaxy S od Samsungu každoročne čakajú fanúšikovia značky, odborná verejnosť aj konkurencia, ktorá si tak môže nastaviť svoju stratégiu. Výkonných smartfónov s kvalitnými fotoaparátmi a silnou batériou máme na trhu už dostatočné množstvo a záujemca tak má z čoho vyberať. 

Už dlhé roky však Samsung prináša prémiový model, ktorý nemá zatiaľ konkurenciu. Kým predtým to boli modely série Galaxy Note, posledné dva roky to sú smartfóny Galaxy S s prívlastkom Ultra. Nahradili rad Note a ponúkajú integrované dotykové pero S Pen. 

Práve S Pen je tým dôležitým prvkom, ktorý odlišuje Galaxy S23 Ultra (základné info) od podobne výkonnej konkurencie. Ak nenájdete pre pero pri svojom používaní telefónu využitie, na výber máte medzi viacerými smartfónmi rôznych výrobcov a možno vás osloví aj lacnejší súrodenec Galaxy S23+

No kto si na možnosti a schopnosti S Penu zvykol, len ťažko by v konkurenčných vodách hľadal plnohodnotnú náhradu. Neexistuje. Smartfónov s podporou dotykového pera je na trhu viacero, no buď sú výbavou mimo ligu, alebo ho nemajú ako súčasť konštrukciu. Aké otravné a nepraktické je nosiť pero vložené do špeciálneho puzdra, ukazuje Galaxy Z Fold4/node/51970

Aj preto je názov recenzie taký aký je. Galaxy S23 Ultra je naozaj jediný svojho druhu. Tak nadupaný telefón s integrovaným perom, ktoré ponúka oveľa viac než len písanie po displeji, na trhu nie je. Ak nejaký poznáte a ja sa mýlim, rada svoj názor poopravím. 

Pokiaľ by sme porovnali minuloročný model Galaxy S22 Ultra s tohtoročnou novinkou, na prvý pohľad by sme nič extrémne odlišné nenašli. Rozdiel by ste ale pocítili hneď, ako by ste telefóny chytili do ruky. S23 Ultra má menej oblé bočné steny než S22 Ultra, pod prstami cítite dokonca veľmi jemnú hranu, čo pomáha istejšiemu držaniu. 

No aj tak zrejme telefón oblečiete do nejakého šikovného puzdra, takže toto medziročné plus pre vás nebude až tak významné. Dizajn objektívov zadných fotoaparátov sa nezmenil, len sú o niečo viac vyvýšené nad zadnú stenu než pri predchodcovi. No aj tento problém vyrieši puzdro. Na testovanie prišiel spolu s telefónom čierny kožený kryt, ktorý výborne výšku dorovnal. 

Oceňujem matný povrch zadnej steny, ktorá odoláva odtlačkom. Bočné steny sú naopak lesklé. Prednú i zadnú stranu kryje odolné sklíčko Gorilla Glass Victus druhej generácie, ktoré má byť ešte odolnejšie voči prasknutiu. Proti jemným škrabancov však už chrániť až tak dobre nemusí, preto odporúčam nielen nejaké puzdro či kryt, ale ak chcete telefón ešte viac ochrániť, nalepila by som odolné sklo. 

Dávajte však pozor pri výbere značky, niektoré sklá nie sú kompatibilné s ultrazvukovou čítačkou a nefungovala by. Po nalepení vhodného skla je dobré pôvodné skeny prstov vymazať a znova ich naskenovať. Existujú aj ochranné sklá s dierou na čítačku, takže svoj palec prikladáte priamo na displej, nie každému sa však páčia, lebo narúšajú dizajn. 

Rýchlosť a schopnosť rozpoznávať odtlačky môžem pri čítačke S23 Ultra len pochváliť. Problémy s rozpoznávaním som mala len výnimočne. Rozloženie hardvérových prvkov po bokoch konštrukcie, ktorej opäť nechýba certifikácia odolnosti IP68, je rovnaké ako vlani. Vpravo sú umiestnené klávesy ovládania hlasitosti a vypínač, ľavá je prázdna. 

V hornej stene sa nachádza mikrofón, v dolnej tradične slot na dve nanoSIM karty, USB-C konektor, reproduktor a v ľavej časti (pri pohľade spredu) integrované pero S Pen. Ako praváčka by som ocenila pero umiestnené vpravo, no dá sa na to zvyknúť. 

Stereo reprodukciu zvukov zaistí druhý reproduktor umiestnený v nenápadnej a tenkej mriežke nad displejom. Na kvalitu zvuku sa môžete spoľahnúť, v tomto segmente prémiových zariadení je u značky Samsung samozrejmosťou. Reprodukcia je aj dostatočne hlasná. 

Tohtoročný model je vďaka použitiu šetrných materiálov doposiaľ najekologickejší v histórii Samsungu. Výrobca použil okrem iného recyklované sklo aj recyklované plasty z oceánov a produktové balenie je z recyklovaného papiera. 

Výrobca vypočul želanie svojich zákazníkov, ktorí dlhé roky kritizovali používanie dvoch rôznych čipsetov, pričom pre európsky trh boli určené čipsety vlastnej výroby Exynos. Tie sa viac zahrievali a aj výdrž batérie bola podľa skúseností o niečo kratšia než pri Snapdragonoch, ktoré boli nasadené v modeloch určených pre trh USA. 

Tento rok sa celá séria Galaxy S23 pýši najnovšou generáciou čipsetu Snapdragon 8 Gen 2, navyše sú špeciálne vyladené (nataktované) pre zariadenia Galaxy. Odraziť sa to má podľa výrobcu na plynulosti systému, kvalite fotografií aj spotrebe energie. A môžem potvrdiť, že s tohtoročnou Ultrou je naozaj radosť pracovať. 

Žiadne výrazné zahrievanie ani pri dlhšom používaní fotoaparátu alebo navigovaní som nezaznamenala a naozaj sa v porovnaní s S22 Ultra zlepšila aj výdrž na jedno nabitie a celkový dojem z používania bol na jednotku. 

Minuloročnú Ultru som si kúpila už v predobjednávke a používala niekoľko mesiacov, takže som si s ňou prešla aj problémovým obdobím, kedy nebol vyladený softvér a telefón bol prakticky nepoužiteľný aj na základnú funkciu, a to telefonovanie. Jeden čas na S22 Ultra nefungovalo ani GPS a všetky muchy sa postupne vychytali až v priebehu dvoch mesiacov od uvedenia na trh. Boli to dva mesiace frustrácií. 

S S23 Ultra vám nič podobné nehrozí. Na test dorazila do redakcie pamäťová verzia zložená z 12 GB RAM a 512 GB úložiska. Predáva sa aj model s 8 GB RAM + 256 GB vnútornou pamäťou, tých najnáročnejších zrejme osloví najvyšší model s 12 GB RAM a 1 TB pamäťou.

Slot na microSD karty chýba, a tak si pred kúpou dobre premyslite, aký variant zvolíte. Ak budete veľa nahrávať videá vo vysokej kvalite, určite odporúčam minimálne 512 GB úložisko. 

V nastaveniach nájdete možnosť virtuálne si rozšíriť operačnú pamäť o ďalšie gigabajty. V časti RAM Plus máte na výber od 2 GB až po 8 GB, ktoré si systém v prípade potreby "požičia" z interného úložiska. Koľko si pridáte RAM, o toľko sa vám zníži kapacita internej pamäte. 

Okrem dvoch fyzických nanoSIM kariet môžete využívať aj elektronickú SIM kartu. No aktívne môžu byť v jednom čase vždy iba dve SIM karty, takže dve nanoSIM alebo jedna nanoSIM a jedna eSIM. Nie tri SIM karty naraz, ako si niekedy zákazníci myslia. 

Nad operačným systémom Android 13 beží najnovšia verzia používateľskej nadstavby One UI 5.1. Túto nadstavbu som si už dávnejšie veľmi obľúbila, nielen pre plynulosť a rýchlosť, ale aj doplnkové funkcie. Už dlhé roky neplatí, že nadstavba Samsungu je ťažkopádna a plná balastu či neželaného softvéru. Naopak, je rýchla a praktická.

Výbornou správou pre majiteľov nových modelov je dlhoročná softvérová podpora. Samsung sľubuje štyri roky veľkých aktualizácií systému a päť rokov dodávania bezpečnostných záplat. 

Výhrady nemám ani ku kvalite 6,8-palcového AMOLED displeja. Rozlíšenie obrazovky je do výroby nastavené na Full HD+, ale zvoliť si môžete aj HD+ (pre šetrenie batérie) alebo jemné WQHD+, vtedy sa môže energetická náročnosť zvýšiť. 

Čitateľnosť displeja je výborná aj za slnečného počasia a oceňujem menšie zaoblenie obrazovky po bokoch, než tomu je na S22 Ultra. No stále som mala problém pri práci s perom, kedy som chcela pomocou pera orámovať časť displeja na vytvorenie snímky obrazovky z označenej časti. Pero sa šmýkalo až k bočnej hrane a vytvoriť rovnú čiaru tesne pri boku displeja bolo náročné. 

Obnovovacia frekvencia je k dispozícii v štandardnej hodnote 60 Hz alebo máte na výber adaptívny režim, kedy si systém sám určuje, akú rýchlosť použije, a to na základe zobrazeného obsahu. V niektorých prípadoch to tak môže byť iba 40 Hz, pri vysokej náročnosti aj 120 Hz. Minimom je 1 Hz. 

Samozrejmosťou je Always on displej. Tejto šikovnej funkcii pravdepodobne nie potrebné sa viac venovať, poznáme ju už dlho. Ďalšou užitočnou funkciou sú bočný panely, na ktorých môžete mať umiestnené skratky k obľúbeným aplikáciám, často používaným kontaktom a podobne. 

Samostatnou kapitolou sú funkcie S Pen. Po kúpe Ultry si v menu prejdite všetky nastavenia a možnosti v časti venovanej dotykovému peru. Využiť ho môžete na bezdotykové akcie (pri prezeraní fotografií, prezentácii, čítaní správ na webe a pod.), bezdrôtové príkazy a využiť ho môžete aj ako spúšť fotoaparátu, napríklad pri snímaní selfie. 

Pomocou S Pen môžete písať ručne do vyhľadávacích polí, panelov adries a iných textových oblastí. Váš rukopis sa skonvertuje do digitalizovanej podoby, pričom ho stále môžete ďalej upravovať. Pomocou pera môžete písať poznámky rovno z uzamknutej obrazovky. Stačí vybrať pero a začať po zhasnutej obrazovke písať. Poznámky sa uložia a svoje nápady si môžete prečítať neskôr. 

Akcie a aplikácie, ktoré sa zobrazia na paneli po vysunutí pera z konštrukcie, si nastavíte v časti Odkazy. Ja som najčastejšie využívala Inteligentný výber, Písanie na obrazovku a vytvorenie poznámky. Jedna vec ma na pere S Pen predsa len mrzí. Dizajnová. Nech si už kúpite akýkoľvek farebný variant S23 Ultra, dotykové pero bude vždy iba čiernej farby, nie zladené s farbou zariadenia. Škoda. 

Lákadlom tohtoročnej Ultry je nový 200-megapixelový snímač od Samsungu. je to iný obrazový senzor, než nájdeme napríklad v smartfóne Xiaomi. Technológia spájania pixelov v kombinácii s výkonným čipsetom zabezpečí kvalitné fotografie aj videá. Ak máte pevnú ruku a dbáte na čistý objektív, budete naozaj spokojní. 

K dispozícii máte hlavný fotoaparát s maximálnym 200 Mpix rozlíšením, za širokouhlým objektívom nájdeme 12 Mpix senzor a na snímanie vzdialených objektov oceníte dvojicu 10 Mpix teleobjektívov s automatickým zaostrovaním a optickou stabilizáciou obrazu. Jeden zvládne 3-násobné optické priblíženie, druhý až 10-násobný optický zoom, ale aj 100x Space Zoom (digitálne priblíženie). 

Štandardne sníma hlavný fotoaparát do 12 Mpix rozlíšenia, pretože využíva technológiu spájania 16 pixelov do jedného pre čo najkvalitnejší výsledok. Zvoliť však môžete aj 50 Mpix rozlíšenie a ak chcete čo najviac detailov, ťuknite na ikonu s 200 Mpix. Na bežné fotografovanie je však používanie tak vysokého rozlíšenia úplne zbytočné. Hlavne kvôli veľkosti fotografie. Jedna môže mať pokojne aj 50 MB a viac. 

Nielen cez deň, ale aj v noci vyprodukuje fotoaparát S23 Ultra veľmi dobré výsledky. Pokiaľ vám záleží viac na autentickom zábere a nemáte radi veľmi presvetlené nočné snímky, pokojne vypnite nočný režim. Získate prirodzené fotografie s dostatočnou kvalitou. S nočným režimom je tmavá obloha veľmi svetlá a vyzerá skôr ako za šera než v noci. 

Kedy však nočný režim dáva zmysel, je interiér. Všimnúť si to môžete na skúšobnej snímke, kedy bola modelkou moja mačka. Rozdiel pri použití nočného režimu je naozaj výrazný. V meste pri umelom osvetlení sa mi viac pozdávali fotografie s vypnutým nočným režimom. Ale váš názor a očakávania od výslednej snímky môžu byť iné. Bavil ma aj teleobjektív, teda objavovanie vzdialených objektov po priblížení. Napríklad hniezdo papagájov na palme v centre Barcelony si voľným okom ani nevšimnete. Zoomovaním však nájdete aj toho uškriekaného papagája, čo sa z hniezda ozýva. Pozrite si skúšobné fotografie pod článkom. 

Odporúčam stiahnuť si z Galaxy Store aplikáciu Camera Assistant, ktorá ponúka hlbšie možnosti nastavení fotoaparátov. Viac sa o nej dočítate v článku Samsung Camera Assistant: prispôsobte si nastavenia fotoaparátu podľa svojich predstáv.

Videá môžete snímať až v 8K rýchlosťou 30 snímok za sekundu. Tu nastalo oproti pôvodnému 24 fps medzigeneračné vylepšenie. Predná kamera tentoraz ponúka 12 Mpix rozlíšenie namiesto 40 Mpix ako pri S22 Ultra, na výsledku to ale nepoznáte. 

Nechýba automatické zaostrovanie ani nahrávanie videí v 4K a kvalita je stále veľmi dobrá. Aj keď občasné softvérové nezrovnalosti pri rozpoznávaní vlasov či zvieracej srsti pri bokeh efekte nastať môžu. 

Pre tých z vás, ktorí už vedia, na čo slúži úprava expozície, ISO a iné hodnoty, je tu aplikácia Expert RAW, ktorá umožňuje ukladať fotografie súbežne vo formátoch RAW aj JPG ako pri profesionálnych zrkadlovkách. V zložitejších svetelných podmienkach môžete experimentovať s viacnásobnou expozíciou, v režime Astrofotografie v kombinácii so statívom zasa môžete zamerať svoju pozornosť na nočnú oblohu. 

Výdrž 5000 mAh batérie ma potešila. Pri mojom bežnom používaní bola približne 1,5 dňa, no aj pri vysokej záťaži cez deň som hľadala nabíjačku až večer. Počas víkendu, kedy telefón viac odpočíval než cez pracovný týždeň, som nabíjala ž po dvoch dňoch. 

Jediné, čo ma mrzí, že Samsung zaspal dobu a roky je pri nabíjaní maximom 45 W. Galaxy S23 sa dokonca musí uspokojiť iba s 25 W nabíjaním. A to v čase, kedy konkurencia prináša oveľa vyššie rýchlosti v oveľa lacnejších telefónoch. A rýchlonabíjačku si ešte musíte dokúpiť, v balení Samsungu ju nenájdete. 

Nabitie z nuly do 100 % trvá s 25 W nabíjačkou (inú som nemala k dispozícii) približne hodinu. Pokiaľ chcete investovať do 45 W nabíjačky, rýchlosť nebude výrazne kratšia, ušetríte si tak štvrťhodinku. Samozrejme, aj toto je relatívne krátky čas, s ktorým bude bežný používateľ spokojný. No kto raz vyskúšal super rýchle nabíjanie, kedy stačí mať telefón na nabíjačke 15 - 20 minút a máte na celý deň po starostiach, tomu bude 45 W rýchlosť pomalá. 

Nabíjať môžete, samozrejme, aj bezdrôtovo (max 15 W) a nechýba reverzné dobíjanie druhých zariadení, napríklad smart hodiniek a bezdrôtových slúchadiel. 

Výhody:

+ viacfunkčné dotykové pero S Pen

+ kvalitná konštrukcia

+ žiadne prehrievania ani pri vyššom výkone

+ výborný displej

+ všestranné a kvalitné fotoaparáty

+ stereo reproduktory

+ slušná výdrž na jedno nabitie

+ šikovná používateľská nadstavba One UI

+ dlhá softvérová podpora

+ spoľahlivá čítačka odtlačkov

Nevýhody:

- zaoblený displej môže byť v niektorých situáciách na príťaž

- 256 GB kapacita je kombinovaná už iba s 8 GB RAM (S22 Ultra ponúka 12 GB RAM)

- veľké a ťažké zariadenie

- "len" 45 W nabíjanie

- chudobné balenie

- vysoká cena

Orientačná cena: od 1399 eur (8 GB + 256 GB)

Záver

Je Samsung Galaxy S23 najlepším androidom súčasnosti? Pre mnohých áno a kto vie oceniť výhody dotykového pera S Pen, ktoré u konkurencie nenájde, pre toho je najlepšou voľbou. Odradiť môže vysoká cena, ktorá začína na sume 1399 eur. A to ešte počítajte s kúpou obalu a nabíjačky. Získate však výkonné zariadenie so špičkovým displejom, fotoaparátmi na každú príležitosť, ktoré nesklamú a veľmi slušnou výdržou batérie. 

Komu dotykové pero nechýba, ten má na výber z konkurenčných modelov, napríklad Xiaomi 13 Pro, Google Pixel 7 Pro, Vivo X90 Pro, ale môže zvoliť aj smartfón z portfólia Samsungu - Galaxy S23+. Ak nie ste odporcom iOS, máte na výber i iPhone 14 Pro Max. 

Skúšobné fotografie:

 

Diskusia k článku:

Karol Sendrei11.03.2023 - 20:56 Trvalý odkaz

Vysokú cenu si zaradila medzi výhody?

Celá diskusia 2 príspevky