Dead Island 2: rokmi skúšaná zábavná zombie jazda

O problematickom vývoji Dead Islandu 2 by sa zrejme dala napísať kniha. Po takmer deviatich rokoch sme sa však konečne dočkali vydania hry, ktorá vo výsledku príjemne prekvapila. Pre fanúšikov zombie žánru by dokonca malo ísť o povinnosť.

Ešte pred pár mesiacmi mi ani len vo sne nenapadlo, že budem písať tieto riadky. Ak sledujete pozadie vývoja Dead Islandu 2, verím, že dnes ste rovnako v šoku. Hra bola totiž prvýkrát oznámená na E3 ešte v roku 2014. Vývoj však sprevádzali značné problémy, ktoré z času na čas unikli na verejnosť. 

Podľa neoficiálnych správ bol Dead Island 2 niekoľkokrát reštartovaný. Autori viackrát uviazli vo vývojárskom pekle a hra prešla rukami troch štúdií. Napokon skončila v Dambuster Studios, ktoré má na konte priemerný Homefront: The Revolution. O samotnom Dead Islande 2 však počas vývoja u nich dlhý čas nikto nepočul. 

Zrejme len málo ľudí vedelo, či projekt ešte stále žije alebo sa finálneho vydania nikdy nedočkáme. Našťastie, dnes sa tak stalo po neuveriteľných takmer deviatich rokoch. Sám som bol teda pred písaním recenzie veľmi zvedavý, či strastiplná cesta stála za to a dostane sa nám do rúk skutočne plnohodnotný a zábavný titul. 

V hre však zostávalo aj druhé želiezko, ktoré predpovedalo opačný scenár. Jeho výsledkom by bol zlepenec dlhých rokov vývoja, na ktorom sa podpísal každý problém. Ak ste teda na kvalitu Dead Islandu 2 zvedaví rovnako ako ja, odporúčam vám pokračovať v čítaní týchto riadkov. A možno rovnako ako ja, budete milo prekvapení. 

Nepodarený útek pred zombie apokalypsou 

Aj keď to možno na prvý pohľad tak nevyzerá, Dead Island 2 nie je len bezduchý zombie masaker. V prvom rade ide o príbehovú hru, v ktorej vás čaká klasická kampaň. Ste súčasťou partičky ľudí snažiacich sa uniknúť pred zombie apokalypsou. Celé Los Angeles totiž padlo a stala sa z neho obrovská zóna pod nátlakom nemŕtvych. 

Váš evakuačný let však nedopadne podľa plánov a krátko po úspešnom štarte lietadlo padá k zemi. Z nádejí na nový život tak zostali len trosky, a tak sa musíte rýchlo vyrovnať s novou prekérnou situáciou. Spojíte sa preto s miestnou hereckou celebritou Emmou, ktorá rovnako ako vy a pár ďalších prežila haváriu evakuačného letu. 

Spolu s ňou a jej známymi sa tak budete musiet dohodnúť na novom pláne, ktorý vás dostane z pekla plného zombies. Vo váš prospech hovorí aj jeden fakt, ktorý je podobný ako v prípade Aidena v Dying Light 2 (recenzia) alebo Ellie v The Last of Us Part I (recenzia). 

Budete sa tak musieť vydať za bezpečné múry Emminho obrovského domu a vyriešiť všetko, čo k vašej núdzovej evakuácii bude potrebné. Samotný príbeh je takou zombie klasikou, ktorá síce nie je ničím výnimočná, ale prináša zaujímavé situácie a spoznáte tu rôzne postavy. V ich prípade je trochu škoda, že sú skôr zabudnuteľné a žiadna z nich nevytŕča z davu.  

Dej je rozprávaný pomocou in-game prestrihových scén, čo rozhodne chválim. Rovnako, ako prítomnú češtinu, vďaka ktorej sa do príbehu môžete ponoriť naplno. Český preklad je naozaj kvalitný a pracovali na ňom štyria editori zhruba rok a pol. Preložili vyše 250-tisíc slov a popasovali sa aj s názvami zombíkov.  

Preklad sa nebojí vtipov, vulgarizmov či charakteristických pomenovaní. Aj vďaka nemu je fajn sledovať jednotlivé udalosti deja, pri ktorých budete zvedaví na to, čo bude ďalejj. Príbeh teda pekne odsýpa a sympatickým korením deja sú aj rôzne neočakávané situácie či humor. 

V príbehovej kampani vás čaká 24 misií, ktoré sami o sebe zaberú zhruba 15 až 20 hodín. Celkový herný čas sa dá ľahko predĺžiť plnením výziev a vedľajších úloh. Tých je 33 a rozprávajú svoje vlastné mini príbehy. Nečakajte však od toho nič veľké a väčšinou ide o to, aby ste niekoho našli alebo zachránili. 

Budete napríklad hľadať strateného priateľa zúfalej ženy alebo kradnúť zbrane z policajnej stanice pre partičku miestnych obyvateľov v núdzi. Niektoré z vedľajších misií sú fajn a prezradia vám viac o situácii a svete, v ktorom sa nachádzate. Iné by si ale zaslúžili viac kreativity. Aspoň zopár z nich sa však určite povenujte, pretože za ich plnenie môžete získať slušné odmeny.

Lineárny postup s otvorenými lokalitami 

Ďalšou vecou pre ktorú Dead Island 2 chválim je, že sa tu autori nevybrali cestou otvoreného sveta, ktorý by obsahoval generické úlohy a hluché miesta typu Far Cry 6 (recenzia). Namiesto toho vás čaká lineárny postup vpred, ktorý spestrujú otvorenejšie lokality s možnosťou prieskumu. 

V hlavnej dejovej linke budete riešiť úlohy súvisiace s vašou evakuáciou či faktom, že ste imúnny, čo by mohlo pomôcť svetu v boji proti nákaze. Čaká vás instantné zabíjanie zombíkov, ktoré dopĺňajú jednoduché puzzle elementy. Ide hlavne o manipuláciu s ventilmi toxického či horiaceho potrubia, vyrovnávanie tlaku alebo odomykanie dverí. 

V tomto prípade je škoda, že vývojári neboli kreatívnejší a nepripravili rôznorodejšie hádanky, ktoré by dokázali prekvapiť aj viac zabaviť. Ale dávkujú ich aspoň v rozumnej rovine tak, aby vás neotrávili a nepôsobili až tak stereotypne. 

Hru si navyše môžete užiť s kamarátmi v kooperácii, čo jej opäť pridáva na zábavnosti. V recenzii som sa však prioritne sústredil na príbehový zážitok pre jedného hráča, ktorý je naozaj plnohodnotný a žiadny kamarát mi do hry nechýbal. 

Krvavé zabíjanie zombíkov s bohatou ponukou zbraní

Grom Dead Islandu 2 zostáva zabíjanie zombíkov, ktoré si naozaj užijete. Zábavný súbojový systém je postavený na ľahkých a ťažkých úderoch. K tomu sa pridáva možnosť úhybu, špeciálne schopnosti a skutočne bohatý arzenál zbraní. 

Na výber máte prakticky všetko, na čo si v zombie tituloch môžete spomenúť. Nemŕtvych nepriateľov môžete umlátiť pálkou, katanou, mečom, kovovou trúbkou či drevenou doskou. Do toho sa pridáva napríklad páčidlo, sekáčik na mäso alebo kovové drápy v štýle wolverina. 

Kontaktné zbrane skvele dopĺňajú aj strelné, kde nechýba puška, brokovnica, pištoľ alebo nastreľovačka klincov. Autori tu našli ideálny balans medzi sekaním a strieľaním, kde voľbu prakticky nechávajú na vás. Náboje si spočiatku budete šetriť, ale neskôr ich bude dosť na to, aby ste si schuti zastrieľali. 

Celý arzenál sa dá modifikovať a vylepšovať tak, aby zbrane spôsobovali dodatočné poškodenie. Príkladom je elektrobijec, ktorý napríklad obohatí mačetu o šokové poškodenie elektrizujúce zombíkov. 

Na každú modifikáciu potrebujete plány, ktoré si kúpite alebo nájdete pri prieskume okolia či získate za plnenie úloh. To isté platí aj pre úpravu vlastností zbrane, ktorá môže byť kladná alebo záporná a vy sami sa musíte rozhodnúť, či vám za to stojí. Vaše zbrane sa navyše postupne opotrebúvajú, čím vás autori chcú donútiť viac experimentovať. 

Ak by ste si však predsa len na niečo zvykli, sú tu aj pracovné stoly, kde sa zbrane okrem vylepšenia dajú tiež opraviť. Samotné používanie zbraní je potom jedna radosť. Dead Island 2 sa od začiatku chváli unikátnym FLESH systémom, ktorý do hry pridáva procedurálne odsekávanie kože, kostí a končatín zombíkov. 

Vo výsledku to vyzerá veľmi efektne, detailne a miestami dosť realisticky. Je to niečo, čo ste doteraz v takejto miere nevideli a čo do hry prináša novú úroveň brutality. Porcovanie zombíkov tak rozhodne nebude pre slabé povahy. Môžete pri ňom detailne vidieť, ako postupne rozsekávate kožu, mäso, lámu sa kosti a vytekajú vnútornosti či množstvo krvi. 

Nemŕtvych neborákov tak môžete zmasakrovať až do špiku kostí, čo je na jednej strane dosť nechutné, ale na druhej by to v poriadnej zombie hre malo byť. Okrem štandardnej ponuky zbraní máte na výber tiež rôzne vrhacie predmety ako rozbušky či molotov koktejl. K tomu sa pridáva špeciálna schopnosť zúrivosti, o ktorej vám viac povie samotná hra. 

Možnosti likvidácie pekne rozširujú tiež kanistre s palivom alebo s vodou. V prvom prípade ich môžete odpáliť, zatiaľ čo vodu stačí rozliať a o zvyšok sa postarajú elektrické náboje, ktoré veľmi rýchlo pripravia šokovú terapiu. K efektívnejšej likvidácii slúžia tiež schopnosti vašej postavy vo forme kartičiek. 

Ide o rôzne bojové chvaty a bonusy, ktoré môžete nájsť alebo získať plnením misií. Schopnosti sú rozdelené do štyroch kategórií, kde každá má obmedzený počet slotov, kam môžete vložiť kartičku. Celé je to navrhnuté tak, aby ste experimentovali a vzhľadom na obmedzenie slotov uvažovali, čo sa vám práve hodí a čo by ste mali nahradiť. 

Získať tak môžete rýchly úhyb, kop s výskokom či silný úder do zeme. Potom sú tu aj rôzne bonusy, vďaka ktorým sa vám napríklad za protiútoky dopĺňa zdravie alebo zvyšuje poškodenie. Systém to chcel byť zaujímavý, ale mne osobne by viac vyhovoval klasický strom schopností. 

Krásny a dobre optimalizovaný zážitok 

K výrazným kladom Dead Islandu 2 patrí rozhodne aj vizuálna stránka hry. Beží na Unreal Engine a vyzerá naozaj skvele. Celé je to správne krvavé a brutálne, pričom nechýbajú ani kvalitné detaily a pekné efekty. Grafika je miestami až fotorealistická v štýle Atomic Heart (recenzia), čo si môžete všimnúť hlavne v interiéroch budov. 

Je tu veľmi pekný kontrast medzi temnou nocou a tmavými kulisami, ktoré majú správne mrazivú až hororovú atmosféru. Ich opozitom sú slnkom zaliate dni s peknými odrazmi, kde vynikne úplne každý detail. 

Vyzdvihnúť musím tiež samotných zombíkov, ktorých Dead Island 2 pekným spôsobom variuje. Narazíte tu na nemŕtvych hasičov, policajtov, kuriérov s jedlom, vedcov, turistov, bežných obyvateľov mesta, záchranárov, servírky, podnikateľov a mnoho ďalšieho. K dispozícii je rovno aj zombopédia, kde vám hra predstaví jednotlivé druhy. 

Okrem klasických a pomalých tu máte aj bežcov, horiacich chodcov či rôzne elektrické variácie. O niečo tvrdší oriešok sú nabúchaní drtiči alebo slintači pľujúci žeravú kyselinu. Za zmienku stoja aj kvílivé typy so sonickým krikom alebo zmutované čudá, za ktoré by sa nehanbili ani tvorcovia Dead Space Remake (recenzia). 

Rovnako pestré je to aj v prípade lokalít. Pozriete sa do rôznych ulíc Los Angeles, kde nebudú chýbať ikonické miesta. Samozrejmosťou je tak Santa Monica alebo legendárna Venice Beach plná zombíkov na steroidoch. Chýbať nebude ani výlet do filmového štúdia, temných kanálov alebo nočného metra. 

Celá hra je naozaj skvelým sprievodcom po LA, ktoré autori ako kulisu využívajú bravúrne. Mesto aj jednotlivé lokality sú spracované krásne, prostredia sú veľmi variabilné a aboslútne sa vám neopozerajú. Rovnako ako brutálna deštrukcia zombíkov popisovaná vyššie, kde uvidíte každý kúsok rozsekaného tela, vrátane vnútorností. 

Za vizuál si teda Dead Island 2 zaslúži rozhodne jednotku. Hru dopĺňa tiež decentné audio, kde sa z času na čas ozve atmosférická hudba, pri ktorej vyniknú adrenalínové momenty. Skladieb však mohlo byť viac, ale aspoň to celé vyvažuje slušný dabing postáv, kde hlavný protagonista dobre hláškuje. 

Napriek dlhému vývoju určite poteší aj to, že Dead Island 2 je na PC dobre optimalizovaný. Autori sa snažili vyvarovať zbytočných chýb a myslím, že sa im to podarilo. V hre som narazil na zopár technických drobností, ale nebolo to nič závažné, čo by stálo za reč. Takmer celý čas si budete užívať plynulú jazdu bez chýb. 

Na mojej zostave v podobe Intelu Core i5 9. generácie, 16 GB RAM a RTX 2060 fungoval Dead Island 2 plynulo. Hral som vo Full HD rozlíšení s vysokými a ultra detailami. V občasných momentoch som badal mierny pokles snímkovania, ale nebolo ich toľko, aby som bol nútený grafické nastavenia znižovať. 

Výhody:

  • lineárna príbehová kampaň, ktorá pekne odsýpa 

  • zábavné súboje

  • brutalita a FLESH systém 

  • kvalitný vizuál 

  • rôznorodosť prostredí a využitie známych miest z LA

  • široká ponuka zbraní a zombíkov 

  • slušná dĺžka

  • kooperácia

  • české titulky

Nevýhody:

  • puzzle prvky mohli byť variabilnejšie

  • schopnosti v podobe kartičiek nie sú ideálne riešenie 

  • s vedľajšími úlohami sa mohli vývojári viac pohrať 

  • málo výrazných postáv v príbehu 

Hodnotenie: 8/10 

Cena: od 59,99 eur 

Platformy: PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/s 

Záver

Dead Island 2 má nad sebou tieň vývojového pekla, ktoré trvalo naozaj dlhé roky. Aj to je dôvod, prečo mohli byť mnohí hráči pred vydaním skeptickí. Našťastie, nič z toho sa na finálnej kvalite novinky nepodpísalo. Vo výsledku je totiž Dead Island 2 veľmi príjemné prekvapenie, ktoré si ma získalo prakticky od začiatku. 

Ponúka slušnú príbehovú kampaň, ktorá pekne odsýpa a môžete si ju vychutnať s kvalitnými českými titulkami. K tomu pridáva zábavné a poriadne krvavé súboje s unikátnym FLESH systémom, ktorý do hry prináša novú úroveň brutality. Celé sa to navyše odohráva vo veľmi atraktívnom prostredí slnečného Los Angeles, kde sa pozriete na tie najzaujímavejšie a najznámejšie miesta. 

Samozrejme, niekoľko mínusov tu síce je, ale aj napriek nim môžem novinku vrelo odporúčať nielen fanúšikom zombie žánru. Je to presne ten typ hry, pri ktorej máte z recenzovania úprimnú radosť a text sa píše prakticky sám. No a presne o tom to celé je. Ja som nadmieru spokojný a verím, že fanúšikovia akčných zombie zážitkov budú tiež.


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu