The Last of Us Part I - ultimátna edícia

Jeden z najlepších zážikov vo videohernej histórii sa vracia v novej podobe. Vďaka nej príbeh Joela a Ellie na obrazovkách doslova ožíva. Prepracovaná grafika však nie je jedinou novinkou.

Ešte sa mi nestalo, aby som mal pred písaním recenzie pocity, aké sa ma zmocnili v súvislosti s remakom The Last of Us Part I. Bez akýchkoľvek okolkov tu totiž môžeme hneď na začiatku povedať, že je to jedna z najlepších hier, aká sa kedy zrodila vo videohernom priemysle.

Mal som teda obrovský rešpekt a veľmi sa mi do toho ani nechcelo, pretože písať o dokonalých veciach je fakt náročné. Nehovoriac o tom, že kanonáda superlatív dnes nikoho nebaví. Každopádne to, že je The Last of Us skutočný klenot, samozrejme, netvrdím len ja. 

Dôkazom sú milióny fanúšikov a stovky recenzií prekypujúcich chválou takmer vo všetkých smeroch. Aj pre mňa osobne patrí The Last of Us k najlepším titulom, aké sa mi kedy dostali pod ruky, resp. pod kožu. A dovolím si tvrdiť, že rovnaký osud veľmi vážne hrozí aj vám. Ak ste ho, samozrejme, ešte nehrali. 

No a ak ste ho už hrali, s The Last of Us Part I môžete mať jeden problém. Na remake sa totiž ešte pred vydaním zniesla vlnka kritiky, že si zaň Sony účtuje plnú cenovku. Stojí teda 79,99 eur, čo naozaj nie je málo. 

Zvlášť, keď vezmeme do úvahy, že toto je tretie vydanie hry, ktorú ako fanúšikovia veľmi dobre poznáte. Vo vašom prípade je teda na mieste otázka, či si The Last of Us Part I svojou ponukou dokáže obhájiť plnú cenovku. 

Odpoveď áno je jednoznačná u nováčikov. Ak však patríte k skalným fanúškom, situácia bude trochu zložitejšia. Preto si ju spolu rozoberieme v nasledujúcich riadkoch, kde sa na The Last of Us Part I pozrieme z pohľadu oboch táborov. 

Na úvod menšia lekcia videoherného dejepisu

The Last of Us vyšlo pôvodne ešte v roku 2013 a Sony sa ním lúčilo so starou generáciou PlayStation 3. Už vtedy však bolo poriadne nadčasové a predviedlo mechaniky, aké sme v hrách ešte nevideli. 

Po uvedení novej generácie si PlayStation svoj klenot nenechalo iba na starej platforme. Písal sa rok 2014 a dočkali sme sa aj remastrovanej podoby na PS4. Cenami ovenčený klenot dostal príznačný názov The Last of Us Remastered. 

Využíval pokročilejšie možnosti výkonnejšej konzoly a ponúkol kvalitnejšiu grafiku, lepšie vykresľovanie či vyššiu snímkovú frekvenciu. K tomu pridal pokročilejšie nastavenia zvuku, multiplayer a príbehové rozšírenie Left Behind. 

The Last of Us Remastered navyše využívalo nové funkcie ovládača DualShock 4. Príkladom bol pohyb v inventári pomocou dotykovej plochy či svetlo signalizujúce ukazovateľ vášho zdravia na základe farby. 

Treba povedať, že už pôvodná verzia hry vyzerala skvele. Remastrovaná podoba vizuál ešte dotiahla a aj keď prešlo cca 8 rokov, The Last of Us stále nevyzerá zle. Teda aspoň nie až tak zle, aby sme nutne potrebovali remake. 

V Sony si však mysleli niečo iné a tak po niekoľkých internetových šuškaniciach oficiálne oznámili The Last of Us Part I. pre PS5 s kompletne prepracovaným vizuálom. Jeho cieľom je hráčom na aktuálnej generácii konzol od Sony ponúknuť jeden z najväčších herných zážitkov všetkých čias. Poďme si ho teda rozmeniť na drobné.

Dychberúca cesta Joela a Ellie naprieč svetom plným nakazených

Vzhľadom na pôvodné vydanie The Last of Us, tento príbeh zrejme väčšina hráčov veľmi dobre pozná. Ak však patríte k nováčikom, môžeme si ho spoločne pripomenúť. Hra nás vezme do sveta, ktorý jedného nepekného dňa narušila pandémia. 

V roku 2013, kedy malo The Last of Us premiéru, bolo niečo také pre mnohých nepredstaviteľné. Dnes, po rokoch pandémie COVIDU-19 je nám táto zápletka bližšie, než kedykoľvek predtým. Vírus je však v tomto prípade podstatne horší a nakazených mení na mäsožravé beštie. 

Vládu prevzala armáda a zdraví šťastlivci žijú v oddelených zónach. Sú tu skupiny bojujúce medzi sebou a každý deň v určitom čase platí zákaz vychádzania. Vírus zabil miliardy ľudí a už len málokto verí, že ľudstvo ešte niekedy zažije lepšie časy. 

Ani to však nezastavilo skupinu vedcov, ktorí sa stále snažia nájsť liek. Svet je však každým dňom spustošenejší a rôzne suroviny sú dôležitejšie než kedykoľvek predtým. Priamou úmerne s pandémiou sa tak rozbehlo aj pašovanie. 

A práve tomu sa po istých tragických udalostiach venuje hlavná postava menom Joel. Spolu s kolegyňou Tes za odmenu riskujú svoj krk za hranicami bezpečných zón. Bežná rutina sa však zmení v momente, kedy majú namiesto tovaru prepašovať do konkrétneho bodu dievča menom Ellie. 

Samotný príbeh je výborne napísaný a veľmi presne útočí na vaše emócie. Má dokonale napísané charaktery, ktoré si zamilujete takmer okamžite a budete na nich spomínať ešte roky po dohraní hry. Je tu silný dôraz na samotné vzťahy postáv, ktorým sa inšpirovali napríklad vývojári pri God of War (recenzia). 

Dejová linka je strhujúca, miestami dosť surová, silná a The Last of Us si vás svojou atmosférou zaručne omotá okolo prsta. Ak ste pôvodnú hru ešte nehrali, máte sa tu rozhodne na čo tešiť. A tak trošku vám závidím, že budete môcť prežiť príbeh Joela a Ellie po prvýkrát v tejto ulitmátnej grafickej podobe remaku. 

Jedna z najlepších akčných adventúr všetkých čias

Za kratší koniec tu neťahá ani hrateľnosť. The Last of Us Part I je remakom jednej z najlepších akčných adventúr všetkých čias. No a to sa samozrejme nezmenilo ani tentokrát. 

Už v čase vydania bol totiž titul veľmi nadčasový a inšpiroval mnohých vývojárov. V postapokalypitckom svete budete prekonávať rôzne prostredia za pomoci rebríkov, debien, dosiek a podobne. 

Cestu vám skríži niekoľko druhov nakazených, ale aj klasickí ľudskí nepriatelia, ktorí po vás pôjdu pre svoje vlastné motivácie. Je tu výborne spracovaný stealth, pri ktorom bude často tuhnúť krv v žilách vďaka silnej atmosfére. 

Nepriateľov môžete likvidovať odzadu, ale sú situácie, kedy sa dajú aj úplne obísť. Zvoliť však môžete tiež akčný postup za pomoci pištole, pušky, brokovnice, luku, ale aj noža, pálky, kovovej trúbky a podobných zbraní. Každú si navyše viete postupne vylepšovať vďaka surovinám, ktoré zbierate po svete. 

V prípade pištole môžete napríklad zvýšiť kapacitu munície a na pálku sa bude hodiť ostatný drôt, ktorý ešte viac zvyšuje jej poškodenie. Samotné strety pôsobia surovo a autenticky, aj keď treba povedať, že The Last of Us Part I nie je strieľačka v pravom zmysle slova. 

Často bude treba uvažovať nad tým, kedy vytiahnuť zbrane, pretože munície tu nebude toľko, aby ste sa mohli prestrieľať celou hrou. Primárnu úlohu tu preto aspoň z môjho pohľadu hrá už spomínaný tichý postup. V tomto prípade vám pomôžu fľaše či tehly na odlákanie nepriateľov. 

Neskôr si však viete vyrábať aj amatérske bomby, dymovnice a molotov koktaily, ktoré si poradia s väčšou skupinkou nepriateľov. Samotná výroba je pomerne jednoduchá a presne tak sa mi to páči. 


Je nutné zbierať konkrétne suroviny, ktoré vám však hra neponúka na každom kroku. Často tak budete musieť prehľadávať opustené budovy s mrazivou atmosférou a premýšľať, či si radšej vyrobíte lekárničku alebo nazbieraný materiál obetujete na molotov. 

Zbieranie surovín navyše spestruje aj hľadanie tabliet, ktorých je tu tiež málo ako šafránu ale verte mi, že tak je to dobre. Slúžia na vylepšenie určitých vlastností vašej postavy. Ide napríklad o zväčšenie kapacity života, zlepšenie sluchu počas zakrádania a podobne. 

Toto všetko samozrejme určite viete, ak ste hrali pôvodnú hru. Preto sa v ďalších riadkoch zameriame skôr na to, čo nové ponúka samotný remake nazvaný The Last of Us Part I. Ak chcete vedieť, či sa vyplatí zahrať aj fanúšikom pôvodnej hry, určite čítajte ďalej. 

The Last of Us Part I a jeho novinky 

Na prvý pohľad zrejme nikomu neuniklo vizuálne spracovanie, ktoré je jedným z hlavných pilierov The Last of Us Part I. Je tu bravúrne spracovaný postapokalyptický svet sužovaný nákazou. Vývojári zapracovali na svetle, ktoré vytvára dychberúce scenérie a odrazy. 

K tomu sa pridávajú nové animácie a spracovanie postáv, ktoré pôsobia najmä v tvári živšie než kedykoľvek predtým. Celá hra bola vlastne vytvorená od nuly na moderinzovanom engine pre PlayStation 5, ktorý ponúka nový grafický štandard platformy. Vďaka tomu vyzerá naozaj pôsobivo, teda tak, ako najnovšie hry aktuálnej generácie. 

The Last of Us Part I podporuje 4K rozlíšenie, VRR a má detailnejšie prostredia, ktoré obohacujú ďalšie efekty umocňujúce celkový zážitok. Je to hra, ktorá na obrazovke doslova ožíva a svojim audiovizuálny spracovaním vás priklincuje k stoličke. 

Osobitne treba pochváliť aj zvukovú kulisu, ktorá bravúrnym spôsobom pridáva na atmosfére. Či už ide o vynikajúci dabing, ruchy okolia alebo nervydrásajúce zvuky clickerov v temnom podzemí metra. 

Po technickej stránke tu máme dva režimy zobrazenia. Celé si to môžete vychutnať v 4K a 30 fps. Ak vás však zaujíma viac snímková frekvencia, je tu aj druhý režim v dynamickom 4K / 60 fps. Ja osobne som si viac obľúbil práve toto nastavenie, kde hra bežala maximálne hladko. 

Pri novinkách musím pochváliť aj naozaj široké možnosti prístupnosti pre znevýhodnených hráčov. Vedia si tu nastaviť alternatívne ovládanie a rôznych vizuálnych asistentov. Osobitné možnosti tu nájdu hráči s kinetózou a dá sa tu upraviť aj samotná navigácia či pohyb vo svete. 

Zabudnúť netreba ani na rôzne audio voľby, kde vám The Last of Us Part I ponúkne napríklad možnosť predčítať zobrazený text alebo zapnúť rôzne doplnkové zvukové signály. Samostatne sa tu dajú prispôsobiť aj boje, ktoré budú po úpravách nastavení jednoduchšie. 

Široké možnosti prístupnosti teda jednoznačne chválim a po vizuálnej stránke sú ďalšou novinkou remaku The Last of Us Part I. Autori okrem toho lákali aj na menšie úpravy hrateľnosti, ktoré neboli nijakým spôsobom bližšie špecifikované. 

Je tu napríklad upravené ovládanie behu a samotný pohyb pôsobí prirodzenejším dojmom, na čo nadväzujú aj doplnkové a lepšie animácie. K tomu sa pridáva prepracovanejšia umelá inteligencia, ktorá svojim spracovaním pripomína AI z dvojky. 

Ľudskí nepriatelia postupujú taktickejše a snažia sa vás obkľúčiť. Okrem toho medzi sebou viac komunikujú, čo podporuje pocit reálnosti a prináša ešte napínavejšie strety. Samotné úpravy hrateľnosti sú však skôr menšie a celkový zážitok z hrania oproti originálu neovplyvňujú nijak výrazne. 

The Last of Us Part I využíva tiež výhody aktuálneho hardvéru PS5, ktorá sa pýši rýchlym SSD diskom. Načítaciu obrazovku tu prakticky vidíte iba na začiatku hry, aj to len na pár sekúnd, čo je super. Úprav sa okrem toho dočkal aj zvuk, ktorý teraz využíva ďalšiu z kľúčových vlastností PS5, teda 3D audio. 

Bohužiaľ som nemal možnosť vyskúšať hru s headsetom Pulse 3D, ale verím, že by to bol zážitok. Z noviniek treba spomenúť aj pridanú podporu ovládača DUALSENSE. The Last of Us Part I využíva haptickú spätnú väzbu a adaptívne spúšte, ktoré simulujú odpor zbraní počas streľby. 

Súčasťou remaku je tiež príbehové DLC Left Behind, ktoré sa predtým zvyklo predávať samostatne. Ponúkne pár hodín hrateľnosti so zameraním na Ellie a jej život pred pandémiou. Je to určite sympatický príbehový doplnok, ktorý však odporúčam hrať až po dohraní základnej časti, na čo vás hra tiež sama upozorní. 

Príbeh prvej časti je tu teda kompletný aj s malým prídavkom. Bohužiaľ však chýba multiplayer, ktorý si veľa hráčov celkom obľúbilo. Niekto teda môže zostať sklamaný, aj keď je možné, že sa pripravuje dodatočne. 

Na svoje si tu naopak prídu fanúšikovia zbierania herných momentiek. Foto režim sa totiž dočkal prepracovania a po novom ponúka ešte viac možností pre krajšie zábery. Viete si v ňom upraviť kameru, hĺbku ostrosti či samotný obraz. K tomu sú tu obľúbené farebné filtre, foto rámiky, logá či široké možnosti nastavenia farieb. 

Fanúšikov The Last of Us navyše poteší aj bonusový obsah. Nájdete tu artworky či galériu postáv. Oveľa zaujímavejšie sú však video dokumenty s vývojármi, ktorí vám porozprávajú o tom, ako vznikala značka The Last of Us. 

V tomto prípade poteší aj prítomnosť českých titulkov. Ďalším príjemným a v dnešnej dobe populárnym doplnkom sú tiež podcasty, aj keď iba v angličtine bez titulkovej lokalizácie. Niekoľko noviniek sa vám odomkne až po dohraní hlavného príbehu. 

Budete si môcť meniť vzhľady hlavných postáv alebo správanie hry pomocou rôznych modifikátorov. Nájsť sa tu dá aj obrovská výzva v podobe nastavenia permanentnej smrti alebo u niekoho obľúbený režim rýchleho prechodu, tzv. speedrun, kde vám hra zapisuje najlepšie časy. Sú to také drobnosti, ktoré však niekoho určite potešia. 

Výhody:

  • vynikajúci príbeh, ktorý vás chytí za srdce

  • skvele napísané postavy 

  • kvalitne prepracovaný vizuál 

  • živo spracované modely postáv a dabing 

  • dlhá herná doba obohatená o príbehové rozšírenie

  • kvalitné české titulky 

  • bonusový obsah a nové režimy 

  • široké možnosti prístupnosti pre znevýhodnených hráčov 

  • pre nových hráčov ponuka, ktorá sa neodmieta

Nevýhody:

  • slabšia pridaná hodnota pre hráčov pôvodných hier 

  • chýba multiplayer

Platformy: PS5

Cena: 79,99 eur (PlayStation Store)

Hodnotenie: 9/10 

Záver

The Last of Us Part I je vo výsledku výborný remake jednej z najlepších hier všetkých čias. Je skvelé, že sa dobrodružstvo Joela a Ellie s fanúšikmi mohlo preniesť aj na aktuálnu platformu. Navyše s patrične kvalitným vizuálnym spracovaním, vďaka ktorému hra na obrazovkách doslova ožíva. 

K tomu pridáva zopár menších noviniek, zaujímavý bonusový obsah a príbehové rozšírenie Left Behind. Niekoho môže zamrzieť absencia multiplayeru a pridaná hodnota remaku nemusí byť dostatočne silným dôvodom na opätovnú kúpu u hráčov pôvodných hier. Aj keď to už je na vašom vlastnom posúdení, či vám novinky stoja za plnú cenu.  

Na druhej strane, fanúšikovia by túto ultimátnu edíciu vo svojej zbierke určite mali mať. No a na nováčikov tu čaká jeden neskutočný klenot, ktorý ich chytí za srdce a rozhodne naň nezabudnú ani roky po dohraní. Ak nim patríte, The Last of Us Part I je vo vašom prípade okamžitá ponuka, ktorá sa neodmieta.


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu