Silentel - hovory bez odpočúvania, dátová komunikácia v bezpečí

Kybernetických zločinov každým rokom pribúda a zvyšuje sa aj počet útočníkov, ktorí kradnú účty, zneužívajú nelegálne získaný obsah na vydieranie, alebo citlivé dáta predávajú tretím stranám. Ak vám naozaj záleží na vašom súkromí, je tu riešenie od slovenskej firmy.

O aplikácii Silentel ste sa na našom webe mohli dočítať už viackrát. Okrem iného v článku venovanom bezplatným četovacím aplikáciám, v ktorých "platíte" osobnými informáciami, či v téme venovanej bezpečnému telefónu

Mnohí zrejme stále kývnu rukou pri otázke bezpečnosti pri telefonovaní alebo posielaní správ. Veď koho už môže zaujímať bežný človek. No viacero prieskumov ukázalo, že Slováci stále neberú bezpečnosť mobilnej komunikácie dosť vážne. 

Koľkí z vás používajú napríklad základné zabezpečenie účtov - dvojfaktorovú autentifikáciu? V poslednom čase sa objavilo veľké množstvo ukradnutých účtov Google, Facebooku, Spotify, Netflixu, Instagramu a iných služieb. Viacerí okradnutí priznali, že nemali nastavenú autentifikáciu.

Pokiaľ patríte k bežným ľuďom, ktorí komunikujú hlavne s rodinou a priateľmi, posielajú si fotografie z dovolenky alebo momentky zo života, stačí vám používať základy kybernetickej bezpečnosti a môžete byť relatívne pokojní. 

Ak ste ale dôležitou osobou vo firme, štátnej správe, investigatívny novinár alebo verejne známa osoba, a záleží vám na tom, aby sa zdieľaná informácia nedostala do nepovolaných rúk alebo uší, mali by ste pouvažovať nad vysokým zabezpečením komunikácie. 

Nemusíte si hneď kupovať tzv. "bezpečný telefón", ten býva drahý a má obmedzené pripojenie k internetu. Písali sme o ňom v tomto článku. Jednoduchšie a komfortnejšie riešenie je nainštalovať si do svojho smartfónu aplikáciu Silentel. Získate tak vysoký stupeň zabezpečenia hovorov a správ, a k uloženým kontaktom v apke sa hocikto nedostane. 

Za aplikáciou Silentel stojí slovenská firma Ardaco a platforma sa chváli certifikáciami z viacerých krajín. Používajú ju vládne organizácie, spravodajské služby aj jednotlivci, ktorým záleží na bezpečnosti hlasovej a dátovej komunikácie. 

Platforma využíva obojstranné end-to-end šifrovanie priamo v zariadení a navyše implementuje niekoľko ďalších zabezpečovacích mechanizmov, ktoré sú jedinečné, a presahujú rámec štandardných produktov dostupných na trhu. Šifrovacie kľúče nepozná ani server samotnej aplikácie a nemôže tak získať obsah komunikácie. 

Nedávno aplikácia predstavila svoju najnovšiu verziu so zásadnou novinkou - cez Silentel sa dá uskutočniť už aj bezpečný videohovor, a to dokonca s viacerými účastníkmi. Funkcia nazvaná Bezpečná videokonferencia tak doplní už existujúce a rokmi preverené funkcie systému Silentel, ako sú Bezpečné správy, Bezpečné hovory, Bezpečná konferencia či Bezpečné súbory.

Videokonferencia je navyše integrovaná tak, aby poskytovala jednoduché a intuitívne rozhranie, pričom si zachováva silnú ochranu dát, ktorou je Silentel známy. Používatelia môžu po novom viesť videokonferencie s množstvom účastníkov a zdieľať obrazovku bez strachu z úniku informácií či zásahov do súkromia.

Funguje to tak, systém zlučuje streamy na strane klienta, čo umožňuje skutočné end-to-end šifrovanie medzi klientmi. Prenášané údaje vďaka tomu nie sú zašifrované iba po server – ale od jedného koncového používateľa až po druhého. V dôsledku toho server nemôže pristupovať k obsahu vašej komunikácie, čo zaručuje maximálne súkromie aj pri videohovoroch.

Silentel si stiahnete z obchodov Google Play, App Store a je dostupný aj pre PC s Windows. Na výber máte z viacerých úrovní, ktoré sa líšia množstvom dostupných funkcií. Základný Basic (15 eur mesačne) ponúka iba bezpečné hovory a SMS notifikácie. Standard (25 eur) obsahuje aj bezpečné správy, Pro verzia (30 eur) pridáva bezpečný prenos súborov. Pre tých najnáročnejších je tu Premium (40 eur) s kompletným balíkom funkcií, vrátane bezpečných konferenčných hovorov. 

S riešením Silentel máte istotu, že sú vaše citlivé dáta aj komunikácia v bezpečí a chránené. Vo webovej aplikácii Silentel Studio spravujete a ovládate komunikáciu, môžete pridávať a editovať používateľov, resetovať heslá, mazať uložené kontakty, vytvárať komunikačné skupiny, a vytvoríte si tu aj štatistiky používania s možnosťou exportovania do formátu XLSX. 

Okrem platenej služby ponúka Silentel aj bezplatné, ale hlavne bezpečné, úložisko súborov, ktoré získalo aj certifikát slovenského NBÚ. SilentelSafe slúži na uloženie citlivých fotografií, videí, dokumentov, poznámok a všetkých súborov, ktoré chcete chrániť pred neželanými osobami. A v prípade straty či krádeže telefónu máte istotu, že sa k vašim záznamom nikto nedostane. 

Viete si vytvárať priečinky pre jednoduchšiu orientáciu, môžete si tu uložiť čísla bankových účtov, údaje kreditných kariet a ak to bude potrebné, súbory môžete zdieľať cez aplikácie tretích strán. Samozrejmosťou je zálohovanie uložených údajov. SilentelSafe je dostupný pre iOS, Android aj Windows PC. 

Zdroj: Silentel

Diskusia k článku:

Začať diskusiu