Bezpečnosť mobilnej komunikácie stále neberieme dosť vážne

Ak si myslíte, že stačí mať silné heslo na telefóne alebo do četovacej aplikácie, mýlite sa. Cena za "hacknutie" mobilných telefónov neustále klesá a útočník sa k vašim citlivým údajom dostane úplne ľahko.

Ochrana osobných údajov je fenoménom doby. Dôvodom je rozmach internetu a s ním spojených služieb a možností. Cez internet riešime množstvo vecí, vypĺňame formuláre, dotazníky, posielame dokumenty, fotografie a komunikujeme s blízkymi alebo kolegami, často aj o citlivých témach. 

Všetci sme zrejme už počuli o základoch bezpečnosti na internete, dávame si pozor na silné heslá, využívame dvojfaktorovú autentifikáciu a neklikáme na každý link či súbor, ktorý nám pristane v pošte alebo messengeri. 

Ak sme bežní ľudia, ktorí len komunikujú s rodinou či priateľmi, posielajú fotky z dovolenky alebo momentky zo života, môžeme ostať pri obľúbených komunikátoroch ako sú Messenger či WhatsApp. 


No ak vám záleží na tom, aby sa zdieľaná informácia nedostala do nepovolaných rúk alebo uší, na bezplatné aplikácie zabudnite. Ako sme vás už nedávno upozornili, za bezplatnú četovaciu aplikáciu môžete draho zaplatiť - osobnými informáciami. Nie sú totiž dostatočne bezpečné a ich šifrovanie nie je overené ani neprelomiteľné. Bezpečná komunikácia či už v podobe hlasového hovoru alebo správy, by mala byť dôležitá nielen pre politikov a vysoko postavených zamestnancov štátnej správy, ale aj manažérov veľkých firiem, novinárov, aktivistov a iné exponované osoby. 

“V prípade, že útočník uspel a infikoval cielený mobilný telefón, získa výhodu a môže zo zariadenia získať množstvo dát. Najzraniteľnejšie sú systémové údaje (napríklad telefónne kontakty, protokoly hovorov, SMS) aúdaje z obľúbených chatovacích aplikácií”, približuje Tomáš Kucharik, expert na bezpečnosť mobilnej komunikácie.

Nemusíte si kupovať špeciálny a často veľmi drahý telefón, ktorý je zvyčajne bez pripojenia k internetu a pre dnešný život takmer nepoužiteľný. Riešením môže byť aplikácia Silentel, ktorú si nainštalujete do svojho smartfónu. Stojí za ňou slovenská firma Ardaco a platforma sa môže pochváliť certifikáciami z viacerých krajín, dokonca je schválená aj pre NATO.

Od základu je vytvorená s ohľadom na maximálnu bezpečnosť, pričom odosielané súbory a správy sú šifrované priamo na zariadení ešte pred odoslaním a dešifrované až v prístroji prijímateľa. Obsah správ sa neukladá v zariadení, takže pri strate alebo odcudzení sa k nim nikto nepovolaný nedostane. Systém je navrhnutý tak, aby ste mali nad svojimi dátami úplnú kontrolu.

Je, samozrejme nutné, aby aplikáciu využívali obe strany, to sa týka ako hlasových hovorov, tak posielaných a prijímaných správ. Ak ale chcete mať istotu, že pre bezpečnosť komunikácie robíte maximum, môžeme Silentel len odporučiť. V bezpečí totiž nie je nikto.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu