Bezpečný telefón. Čo to je, koľko stojí a oplatí sa vôbec?

Ak máte významnú funkciu v štátnej správe, ste členom hlavného manažmentu firmy alebo osoba, ktorá musí svoju komunikáciu úzkostlivo chrániť, možno ste rozmýšľali nad bezpečným telefónom so šifrovaním. Investovať do drahého zabezpečeného telefónu alebo vám stačí bežný smartfón? Hľadali sme odpoveď.

Veľká časť ľudí má dnes vo svojom smartfóne množstvo dôležitých vecí. Kontakty, komunikáciu cez e-mail aj četovacie aplikácie, informácie o schôdzkach a udalostiach v kalendári, poznámky s novými nápadmi či spomienkami, fotografie a videá svojej rodiny, kamarátov a cez aplikácie tretích strán pristupujeme do svojich účtov a riadi financie. 

Kedysi sa kládol veľký dôraz na to, či niekto neodpočúva hovor a ako bezpečný nástroj sa používali pevné linky či tlačidlové telefóny. No ani tie neboli úplne ochránené od toho, aby sa rozhovor nedostal do cudzích uší. Stačilo mať pár správnych ľudí na správnych miestach. 

S rozmachom technológií a najmä internetu začalo byť dôležité šifrovanie komunikácie aj cloudového úložiska, kam si odkladáme záznamy o našom živote. Pokiaľ ste bežný človek, dodržujete základné pravidlá pre bezpečný pohyb v internetovom priestore a nemusíte chrániť dôležité dokumenty či informácie pred konkurenciou, zrejme ste sa nezamýšľali nad vyšším zabezpečením vašej komunikácie a ani to nepotrebujete.

Prečítajte si: Za bezplatnú četovaciu aplikáciu môžete draho zaplatiť - osobnými informáciami

Pokiaľ vám ale na bezpečnosti dát vo vašom telefóne z akéhokoľvek dôvodu záleží viac, než je bežný štandard, možno ste rozmýšľali nad kúpou "bezpečného telefónu". Na svete je niekoľko firiem, ktoré také produkty ponúkajú a pýšia s a tým, že sa k obsahu nedostane nikto nepovolaný. Zvyčajne sú veľmi drahé, majú cenovku niekoľko tisíc eur a kvôli rôznym obmedzeniam sa nedajú používať ako bežné telefóny s možnosťou doinštalovať obľúbené aplikácie. Sú to vlastne "hlúpe" telefóny v štýle starých Nokií, len výrazne drahšie. 

Na blogu spoločnosti Silentel, ktorá sa venuje softvéru na bezpečnú komunikáciu, sme našli zaujímavý článok, ktorý porovnáva funkcie a možnosti telefónov s bežne používaným systémom iOS, Androidom a proprietárne zabezpečeným mobilným telefónom. Výsledok porovnania možno prekvapí. Napriek tomu, že telefón s proprietárnym OS stojí oveľa viac než dobre vybavený android alebo iPhone, nemá čo sa bezpečnosti týka viac výhod než bežný smartfón. 

Bezpečnostné funkcie ako sú šifrovanie pamäte, bezpečné spustenie a ochrana proti manipulácii či úložisko hardvérového kľúča, ponúkajú všetky tri systémy. Výhodou iOS je vyššia ochrana proti malvéru a najmä okamžité aktualizácie systému, ktoré sú distribuované na všetky kompatibilné iPhony v rovnakom čase. Pri androidoch sú používatelia odkázaní na výrobcov, ktorí majú vydávanie bezpečnostných záplat vo svojej réžii a pre niektorých to ani nie je prioritou. Pri pohľade na hardvérovú výbavu a výkon majú telefóny s iOS a Androidom vysokú prevahu nad telefónom s proprietárnym operačným systémom. 

Zhrnuté, podčiarknuté, najlepšie z tejto trojice vychádza iOS, ktorý navyše ponúka vysokú ochranu pred škodlivým softvérom. Podľa Tomáša Kuchárika, experta na bezpečnosť mobilnej komunikácie, sa útočníci často spoliehajú na dva typy útokov alebo exploitov: 

Spear-fishing: Hacker pošle svojej obeti kompromitovaný odkaz alebo dokument, na ktorý po kliknutí stiahne a nainštaluje spyware na pozadí.

Zero-day exploit: Hacker dodáva škodlivý kód prostredníctvom zraniteľnosti v aplikácii, o ktorej vývojár nevie.

Ako je známe, Android má niekoľko zraniteľností, ktoré efektívnu detekciu hrozieb sťažujú. Naopak, Apple to má vyriešené oveľa lepšie, preto ak vám záleží na bezpečnosti, mohli by ste porozmýšľať nad iPhonom. 

Prečítajte si: Bezpečnosť mobilnej komunikácie stále neberieme dosť vážne

Tu sa dostávame k odpovedi na otázku položenú v nadpise. Oplatí sa kupovať "bezpečný telefón"? Pokiaľ sa vo vašej spoločnosti rozhodnete používať na firemnú komunikáciu telefóny s proprietárnym OS, nič tým, samozrejme, nepokazíte. Len sa treba zamyslieť, či cena výrobku a obmedzenia systému za to stoja. 

V súboji iOS vs. Android o bezpečnosť dát, vyhráva Apple. Pokiaľ si ale vyberiete výrobcu androidu, ktorý ponúka rýchle a časté aktualizácie systému, prípadne je súčasťou jeho nadstavby bezpečnostná platforma s vyšším zabezpečením, aj s androidom v ruke sa môžete cítiť relatívne bezpečne. 

No ak vám naozaj záleží na tom, aby váš hovor a komunikácia cez správy ostali naozaj súkromné a bez hrozby zneužitia, investujte do bezpečnej komunikačnej aplikácie. Takou je napríklad Silentel. Platforma využíva obojstranné end-to-end šifrovanie priamo v zariadení a navyše implementuje niekoľko ďalších zabezpečovacích mechanizmov, pričom šifrovacie kľúče nepozná ani server samotnej aplikácie. Nemôže tak získať obsah komunikácie. 

Bezpečnú komunikačnú aplikáciu si nainštalujete do smartfónu aspoň strednej a vyššej triedy. Vtedy spravíte pre svoje súkromie maximum. 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu