Samsung Galaxy Watch5 Pro – outdoorový špecialista

Recenzia smart hodiniek s titánovým telom, zafírovým sklíčkom na 1,36'' displeji, vylepšeným senzorom, trojdňovou výdržou batérie bez obmedzovaní funkcií a rýchlym nabíjaním.

Samsung po roku uviedol ďalšiu generácia inteligentných hodiniek. Okrem základnej verzie priniesol aj model s prívlastkom Pro, ktorý sa od súrodeneckej dvojice líši titánovým telom, špeciálnymi funkciami pre outdoorové aktivity a silnejšou batériou. 

Bohužiaľ, ani Galaxy Watch5 Pro (základné info) nedisponujú fyzickou otočnou lunetou, na ktorú sme boli pri Samsung hodinkách zvyknutí. Nahradila ju digitálna luneta s vibračnou odozvou, ktorá je síce presná a dobre slúži, ale predsa len, fyzická plnila aj dizajnovú funkciu a zbytočne ste si nepatlali prstom po displeji. 

Už rok spokojne používam minuloročný model Galaxy Watch4 v dámskej 40 mm verzii (recenzia), pripájam ich aj k testovacím smartfónom, ktoré som recenzovala a nikdy som nemala žiadny výrazný problém. Či už s párovaním k iným značkám alebo funkciami. Ak nepočítam možnosť odpovedať na správy pomocou klávesnice.

Do redakcie prišli na text nové smart hodinky Galaxy Watch5 v Pro verzii a napriek tomu, že sú  väčšie, hrubšie a ťažšie než moje Watch4, rýchlo som si na ne zvykla a na ruke ich po čase ani nevnímala. Neodkladala som ich ani počas spánku. 

Veľmi sa mi páči nový gumený remienok s magnetickým zapínaním, ktorého veľkosť som rýchlo prispôsobila môjmu úzkemu zápästiu. Otváranie a zatváranie je pohodlné a nestalo sa mi, že by sa remienok sám od seba rozopol. 

Watch5 Pro sa pýšia titánovým telom a zafírovým sklíčkom, sú tak odolné voči poškriabaniu a inému mechanickému poškodeniu. Odolnosť voči vode, prachu, nárazom a teplotným výkyvom deklaruje aj certifikácia 5ATM, IP68 a vojenský štandard MIL-STD-810G. Ide teda o naozaj odolné smart hodinky, čo oceníte najmä pri vonkajších aktivitách, či už v horách, na turistike alebo pri adrenalínových športoch.

Nemáme tu síce otočnú lunetu, ktorá svojou obrubou chránila displej pred poškodením, ale titánová konštrukcia aj tak mierne vystupuje nad úroveň obrazovky, takže pôsobí ako ochranný prvok. Na ovládanie poslúži okrem dotykového displeja spomínaná luneta a dvojica hardvérových tlačidiel umiestnených na pravej strane. 

Obidve si viete personifikovať podľa potrieb. Horné tlačidlo Domov sa dá nastaviť pri dvojitom stlačení na obľúbenú aplikáciu, ja som tam mala bezkontaktné platby. Dlhé stlačenie tlačidla Domov vyvolá hlasového asistenta Bixby alebo menu vypnutia. 

Pridanie platobnej karty do aplikácie Google Peňaženka je jednoduché a prebieha tak, ako keby ste si pridávali kartu do apky v mobile. Ak budete používať platenie hodinkami, musíte ich mať zabezpečené PIN-om. Je to z bezpečnostných dôvodov. Kým hodinky nezložíte zo zápästia, nebudú po vás PIN vyžadovať, ten zadáte pri každom novom nasadení hodiniek na ruku. 

Dolné tlačidlo Späť slúži na návrat na predchádzajúcu obrazovku alebo môže zobraziť nedávne aplikácie. Všetky funkcie a nastavenia oznámení, displeja, zvukov a podobne spravujete pomocou mobilnej aplikácie Galaxy Wearable. 

Stiahnete si tu aj ďalšie ciferníky, nainštalujete potrebné aplikácie, zmeníte Rýchly panel s ikonami funkcií a nastavení, a spravujete Karty (widgety), ktoré sa zobrazujú po potiahnutí prstom po displeji sprava doľava. 

Na výber máte 25 rôznych widgetov, ktoré vás počas dňa informujú o vašej aktivite, počasí, úrovni stresu, hladine kyslíka v krvi, tepu srdca a poslúžia aj na rýchle meranie krvného tlaku a záznam EKG. Záznamy nájdeme v aplikácii Samsung Health Monitor a môžu poslúžiť ako orientačný údaj pre vášho lekára. 

Hodinky od Samsungu tak poslúžia nielen na podrobné meranie fyzickej aktivity, ale aj zdravia. Podobne ako ich predchodca Galaxy Watch4 aj séria Watch5 dostala Samsung BioActive Sensor, ktorý má trojakú funkciu – funguje ako optický snímač tepu, elektrický snímač tepu a nástroj na analýzu bioelektrického odporu súčasne. 

Výrobca zároveň pripomína, že nová generácia hodiniek sa dotýka zápästia väčším povrchom než tomu je pri Watch4, meranie by preto malo byť presnejšie. Multifunkčný senzor BioActive funguje v kombinácii s ďalšími senzormi v hodinkách vrátane nového snímača teploty, ktorý sleduje zmeny teploty v okolí. Zatiaľ tu nemáme meranie teploty kože, ako je tomu napríklad na niektorých konkurenčných modeloch Huawei. 

Vylepšenia sa dočkala aj funkcia Meranie zloženie tela, vďaka ktorej zistíte pomer jednotlivých zložiek organizmu a môžete tomu prispôsobiť vlastný cvičebný plán. Galaxy Watch5 poslúžia na monitorovanie spánku, kedy sa sleduje hladina kyslíka v krvi a aj prípadné chrápanie. Ak chcete zistiť, či a koľko v noci chrápete, musíte mať smartfón cez noc v nabíjačke a položený blízko postele. 

Využiť môžete tréning spánku (Spánkový koučing) zameraný na vylepšenie spánkového režimu. Trvá celý mesiac, pričom sleduje vaše zvyky, na základe ktorých vám odporučí tipy na zlepšenie. 

Hodinky dokážu rozpoznať pád a v prípade potreby odoslať správu vopred nastaveným príjemcom. Ak budete v tiesni, môžete rýchlym stlačením horného tlačidla trikrát za sebou uskutočniť tiesňový hovor a odoslať núdzovú správu s vašou aktuálnou polohou. 

Vnútorné 16 GB úložisko môžete využiť na uloženie fotografií a hudby zo spárovaného mobilu alebo na inštaláciu nových aplikácií. Po pripojení Bluetooth slúchadiel môžete nechať mobil doma a ísť si napríklad zabehať len s hodinkami. 

Predávať sa bude aj LTE verzia s možnosťou aktivácie eSIM, takže z nich môžete telefonovať bez spárovaného smartfónu, ale stále sa nedá využívať rovnaké telefónne číslo ako máte v mobile, číslo na eSIM karte je samostatné. 

Super AMOLED displej Galaxy Watch5 Pro je pýchou hodiniek. Ponúka jemné rozlíšenie a výbornú čitateľnosť aj za slnečného počasia. Reakcie dotykového displeja sú presné a rýchle a problém nerobí ani písanie textu na malej klávesnici. 

Na správy tak môžete odpovedať nielen vopred uloženou odpoveďou, ale vlastným textom. Ten napíšete na klávesnici, písmena môžete aj kresliť alebo sa dá využiť diktovanie. Samsung klávesnica nepodporuje slovenčinu, preto ak chcete diktovať text v slovenčine, vďaka systému WearOS, ktorý beží v hodinkách, odporúčam stiahnuť si Google klávesnicu a v nastaveniach ju zvoliť ako hlavnú. 

Rozdielom medzi Watch5 a Watch5 Pro je podpora formátu GPX, ktorá je na hodinkách Samsungu dostupná prvýkrát. Mapu so zakreslenou mapou tak konečne môžete zdieľať v aplikácii Samsung Health s funkciou Route Workout. Trasy si môžete sťahovať aj z internetu a nechať sa viesť hlasovou navigáciou. Ak sa budete vracať rovnakou trasou späť, nemusíte ju opäť zadávať do mapy, vďaka funkcii Track back vás hodinky budú spiatočnou cestou navigovať.

Výdrž inteligentných hodiniek Samsungu je dlhé roky ich slabinou. Ak sa nechcete obmedzovať, vypínať funkcie a máte zapnutý Always on režim, pri dámskej verzii je výdrž zvyčajne jednodňová, pánska s väčším ciferníkom a silnejšou batériou vydrží na jedno nabitie približne dva až tri dni. Záleží od vašej aktivity, záznamu cvičení, používania GPS a podobne. 

Galaxy Watch5 priniesli zatiaľ najsilnejšiu batériu v hodinkách Samsungu, pýšia sa 590 mAh akumulátorom, no na výdrži sa to veľmi nepodpísalo. Počas môjho jedenásťdňového testovania som ich nabíjala každý tretí deň až štvrtý. Na test mi prišli vo štvrtok a prvýkrát som ich nabíjala v sobotu večer. Potom v stredu ráno a naposledy v piatok po obede. V čase písania článku, čo je nedeľa dopoludnia, ukazuje batéria 34 %. 

Ak vypnete funkciu AOD, výdrž si približne o jeden deň predĺžite. Správa batérie ukazuje, že Always On Displej spotreboval 12,1 % energie. Hodinky sa však počas používania učia a po čase sa výdrž optimalizuje a ustáli. Nabíjanie je rýchlejšie než pri Watch4 a z 15 % na 100 % to trvalo zvyčajne necelú hodinu a pol. 

Ceny:

 - Galaxy Watch5 40 mm: 299 eur

- Galaxy Watch5 44 mm: 329 eur

- Galaxy Watch5 Pro: 469 eur

- Galaxy Watch5 40 mm LTE: 349 eur

- Galaxy Watch5 44 mm LTE: 379 eur

- Galaxy Watch5 Pro LTE: 519 eur

Výhody:

+ odolná konštrukcia

+ kvalitný displej 

+ pokročilé meranie aktivity a zdravia

+ množstvo funkcií

+ rýchly systém Wear OS s nadstavbou One UI Watch

+ bezkontaktné platby

+ možnosť doinštalovať aplikácie

+ rýchlejšie nabíjanie než predchádzajúca generácia

+ automatické rozpoznávanie aktivít

+ podpora GPX (iba Pro verzia)

Nevýhody:

- zmizla hardvérová luneta

- výdrž na jedno nabitie je stále oproti konkurencii slabšia

- všetky funkcie využijete iba v ekosystéme Samsungu (napr. odpovedanie na správy)

- nedajú sa spárovať s iOS a pravdepodobne opäť ani so smartfónmi Honor a Huawei

Záver

Nová séria Samsung Galaxy Watch5 priniesla oproti minuloročnej generácii niekoľko vylepšení. Hlavným je použitie zafírového skla na všetkých modeloch, Pro verzia sa pýši navyše titánovým telom. Narástla aj kapacita batérie a zrýchlilo sa nabíjanie. Zmizla otočná fyzická luneta, čím hodinky prišli o svoj typický dizajnový (a funkčný) prvok. 

Aktívnych používateľov a športovcov poteší nový model Watch5 Pro vysokou odolnosťou, podporou formátu GPX, funkciou Track back, ktorá poslúži na návrat rovnakou trasou a relatívne slušnou výdržou aj pri náročnom používaní. 

Ak hľadáte k svojmu androidu kvalitné inteligentné hodinky, ktorým nechýba pokročilé monitorovanie fyzickej aktivity, zdravotných funkcií vrátane merania tlaku a záznamu EKG, a nevadí vám nabíjanie viackrát do týždňa, bez váhania vám nové Galaxy Watch5 odporučím. 

Pri predobjednávke do 25. 8. (vrátane) získate aj darček - bezdrôtové slúchadlá Samsung Galaxy Buds Live ( recenzia)

 

 

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu