Samsung Galaxy Buds Live - atraktívne fazuľky

Úplne bezdrôtové slúchadlá s netradičným tvarom konštrukcie, kvalitným zvukom, dobrou výdržou na jedno nabitie, ale slabým aktívnym potlačením hluku.

Po vydarených true wireless slúchadlách Galaxy Buds (recenzia: Samsung Galaxy Buds - úplná sloboda od káblov) a ich nástupcoch ešte vydarenejších Galaxy Buds+ (recenzia: Samsung Galaxy Buds+ - zopár cenných vylepšení), priniesol Samsung tento rok ďalšiu generáciu true wireless slúchadiel. Tentoraz s inovatívnou konštrukciou a ANC, teda aktívnym potlačením okolitých ruchov. 

Už prvé rendery, ktoré sa objavili pred oficiálnym uvedením naznačovali, že pôjde o unikátne zariadenie s tvarom, aký tu ešte nebol. Či sa dizajnéri inšpirovali tvarom fazuliek alebo len ergonómiou ucha netušíme, ale vďaka zvolenému dizajnu nevytŕčajú z uší a sú pohodlné aj pri niekoľkohodinovom nosení. 

Chýbajúca "nožička", ktorou disponujú konkurenčné modely, však má aj svoje negatíva. Možno som zatiaľ neprišla na ten správny spôsob nasadenia slúchadiel do uší, ale tým, že je ich vonkajšia plôška dotyková, tak pri vkladaní a upevňovaní do ucha aj napriek opatrnosti zakaždým dotykom pustím hudbu, preskočím na ďalšiu skladbu alebo pozastavím prehrávanie. 

A to sa snažím slúchadlo držať prstami jemne iba za bočné steny a nedotýkať sa hornej časti. Súčasťou balenia sú okrem USB-C kábla aj dva gumené nástavce, aby ste si zvolili tú správnu veľkosť pre vaše uši. S udržaním slúchadiel na svojom mieste som nemala žiadny problém. Držali ako pribité a nemali tendenciu vypadávať ani pri behe či rýchlych pohyboch hlavou. 

Galaxy Buds Live sú uložené v ochrannom dobíjacom puzdre s oválnymi bočnými stenami. Vďaka malým rozmerom ju ľahko skryjete vo vrecku. Vrchná časť po niekoľkých dňoch používania začala byť mierne uvoľnená a pokiaľ zvolíte väčšiu veľkosť gumených nástavcov, vrchnák pevne nedolieha, je tam vôľa a puzdro ostáva jemne pootvorené. To však neprekáža funkčnosti, je to iba estetický nedostatok. 

Na testovanie som dostala bielu verziu a som rada. Bronzová je síce farebne atraktívnejšia, ale výrazne lesklý až zrkadlový povrch, ktorý nájdeme aj na čiernej verzii, je magnetom na odtlačky. Pri bielej ste častého leštenia ušetrení. 

Na hornej časti slúchadla sa nachádza trojica mikrofónov, vnútri okrem reproduktoru vidno aj infračervený senzor a špeciálny otvor, ktorý má pomôcť vyrovnávať tlak. Ten môže zapríčiniť pri dlhodobom nosení nepríjemné pocity v uchu. 

Galaxy Buds Live boli vytvorené spoločne s firmou AKG, ktorá má so spracovaním zvuku dlhoročné skúsenosti, a tak sa opäť môžete spoľahnúť na kvalitný zvuk. V mobilnej aplikácii máte k dispozícii ekvalizér, ktorý poslúži na úpravu zvuku podľa aktuálnych potrieb. 

Slúchadlá sú vybavené aktívnym potlačením hluku (ANC) pre otvorený typ, čo má umožniť odfiltrovať rušivé zvuky, ako sú prechádzajúce autá, hluk v dopravnom prostriedku alebo posilňovni. A práve pri tejto funkcii prichádza sklamanie. 

Či máte zapnuté ANC alebo nie, rozdiel je minimálny. Viackrát som sa pristihla, že som v apke kontrolovala, či mám funkciu zapnutú. V posilňovni som počula nielen hudbu prehrávanú do slúchadiel z mobilu, ale aj pustenú centrálne pre všetkých. Rovnako ako hluk motora a hovor spolucestujúceho v MHD. Snáď výrobca zapracuje na kvalite a budúca aktualizácia prinesie vylepšenie ANC. 

Predchádzajúca generácia Galaxy Buds so štupľovou konštrukciou je na tom z môjho subjektívneho pocitu s potlačením okolitého zvuku lepšie. Samozrejme, tu ide o pasívne potlačenie zvuku vďaka konštrukčnému riešeniu a väčšiemu zatlačeniu do ucha. Samsung Galaxy Buds+ stále patrí podľa mňa medzi najlepšie produkty na trhu true wireless slúchadiel s výborným pomerom cena / výkon. Aktuálne ich kúpite za necelých 120 eur.

Slúchadlá sa ovládajú cez dotykovú plochu v hornej časti konštrukcie alebo cez hlasové príkazy. Pri spárovaní s iPhonom je k dispozícii po podržaní prsta asistentka Siri. Jedno ťuknutia na dotykovú plochu prehrá alebo pozastaví skladbu, dvojitým ťuknutím skočíte na ďalšiu skladbu alebo prijmete / ukončíte hovor. 

Trojitým ťuknutím sa vrátite na predchádzajúcu skladbu. Funkcia Dotyk a podržanie je programovateľná, môžete si tam nastaviť Aktívne potlačenie hluku, aktiváciu hlasového asistenta alebo ovládanie hlasitosti. Ja som mala na ľavom zníženie, na pravom zvýšenie hlasitosti. V apke je aj možnosť dotyky úplne blokovať. 

Slúchadlá nemusíte odkladať ani v daždi, disponujú certifikáciou IPX2. Samozrejmosťou je o možnosť používania iba jedného  slúchadla. Výhodou novinky je veľmi slušná výdrž na jedno nabitie, ktorá je približne šesť hodín prehrávania. Konečný výsledok záleží od úrovne hlasitosti a aktivovaného ANC. Pre porovnanie: Galaxy Buds+ ponúkajú po vybratí z puzdra bezkonkurenčná výdrž 11 hodín

Pro dobíjaní z puzdra získate ďalších 15 hodín používania a päť minút nabíjania vystačí podľa výrobcu na jednu hodinu prehrávania hudby. batériu v ochrannom puzdro dobijete USB-C káblom alebo bezdrôtovo kompatibilným smartfónom s reverzným nabíjaním alebo bezdrôtovou nabíjačkou. 

Sťažovať sa nemôžem ani na kvalitu hovoru. Druhá strana takmer nespoznala, že netelefonujem z mobilu, počula zreteľne všetko, čo som rozprávala. Po vzdialení sa od telefónu viac než približne desať metrov, sa odpoja, po priblížení k mobilu sa po pripojení opäť spustí prehrávanie. 

Výhody:

+ štýlový dizajn

+ kvalitný zvuk

+ dobrá výdrž na jedno nabitie

+ kompaktné balenie

+ dotykové ovládanie hlasitosti

+ bezdrôtové dobíjanie puzdra

Nevýhody: 

- nedostatočné aktívne potlačenie okolitých ruchov

- pri použití väčších nástavcov nedolieha vrchná časť puzdra

- lesklá bronzová a čierna farba zachytáva odtlačky

Orientačná cena: 189 €

Záver

Samsung Galaxy Buds Live sú atraktívnym modelom v širokej ponuke true wireless slúchadiel. Sú pekné, dodávané v kompaktnom ochrannom puzdre a vďaka ergonomickému tvaru sú v uchu nenápadné. Kto si chce ale galaxy Buds Live kúpiť kvôli aktívnemu potlačeniu okolitých ruchov, tomu ich nemôžem odporučiť. Pokiaľ ich však chcete pre ich dizajn, kvalitný zvuk, dostatočnú výdrž na jedno nabitie a nevadí vám vyššia cenovka, môžu byť ten správny produkt pre vás. 


 

Diskusia k článku:

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy04.08.2021 - 16:45 Trvalý odkaz

ma niekto realnu skusenost buds live vs. buds plus? cena je rovnaka, vydrz, anc ani hovory ma nezaujimaju, ide mi ciste o zvuk a ciastocne o konfort (je jasne ze mame kazdy ine usi, tak to budeme mat kazdy ine). pozrel som si zopar recenzii a povedal by som ze si riadne odporuju :)

Lenka Ivančíková05.08.2021 - 08:37 Trvalý odkaz

Keby som si mala vybrat medzi live a plus, beriem plus. Podla mna o nieco lepsi zvuk, dlhsia vydrz, lepsie ovladanie.

Miro05.08.2021 - 11:00 Trvalý odkaz

In reply to by oxy

Škoda že neviem verzus, ale napríklad Live mne vyhovujú práve kvôli tvaru. Netrčia z uší a tým pádom v zime nevadia ani pod čiapkou. Mal som pred tým staršie Buds a aj iné TWS slúchadlá a ak ich nechceš ako primárny zdroj zvuku (podľa mňa na to musia byť uzavreté štúdiové slúchadlá) tak na bežné nosenie, presúvanie sa poprípade na šport sú Live parádne. Na to aký som bol zprvoti skeptický, tak sú fakt dobré. Dokonca Nemecký Amazon ich mal teraz za 66 eur.
Btw: zodolnené sú riadne, raz sa mi v spotenej ruke vyšmyklo ľavé slúchadlo, poskákalo si 2x po asfalte z 1,7m výšky a bez ujmy na laku a zvuku.. to len ku kvalite spracovania

Celá diskusia 11 príspevkov