Samsung Galaxy Watch4 - prémiové funkcie, elegantný dizajn

Recenzia smart hodiniek s digitálnou lunetou, 1,19'' displejom, podrobným meraním zdravotných funkcií a novým systémom One UI Watch s platbami cez GPay. Slabinou je stále výdrž batérie a nespárujete ich s iPhonom.

Nová generácia inteligentných hodiniek Samsungu prišla v dvoch modeloch s rôznym dizajnom, každý v dvoch veľkostiach. Spolu tak na trh dorazili štyri rôzne verzie. Vyberať môžete medzi prevedením Galaxy Watch4 Classic (základné info) s otočnou lunetou a štandardnými Galaxy Watch4 (základné info) bez nej. 

Namiesto hardvérového prvku, ktorý svojim vyvýšením chráni displej proti poškriabaniu, je tu digitálna luneta, ktorú ovládate pohybom prsta po okraji obrazovky. Funguje to dobre a presne. Práve tento model v dámskej veľkosti so 40 mm ciferníkom a bielym gumeným remienkom prišiel do redakcie na test. 

Androidy, ktoré počas roka recenzujem, mávam spárované s minuloročnou generáciou Samsung Galaxy Watch 3 (recenzia) a som s nimi dlhodobo spokojná. Páči sa mi nielen ich dizajn, ale aj množstvo funkcií. Preto som bola na nové "štvorky" veľmi zvedavá. Hlavne na novinky v systéme. 

Galaxy Watch4 (základné info) sú veľmi elegantné, ľahké (spolu s remienkom majú 50 gramov) a vôbec mi na ruke počas vyše týždňového testovania neprekážali, Po chvíľke som ich prestala vnímať a neskladala som ich ani na noc. Rada si totiž ráno pozerám záznam spánku a konfrontujem ho so svojimi pocitmi a prebudeniami z noci. 

Navyše teraz pribudla možnosť merať okysličenie krvi počas spánku, čo môže pomôcť odhaliť niektoré zdravotné problémy a dokonca sa ráno z apky Samsung Health dozviete, či a ako dlho ste v noci chrápali. Už žiadne výhovorky, že vy nechrápete, nepomôžu. Teraz o tom budete mať dôkaz spolu so zvukovým záznamom v aplikácii. 

Ak chcete sledovať svoje chrápanie, musíte mať telefón pripojený cez noc na nabíjačke a otočený na nočnom stolíku mikrofónom smerom k sebe. Bez splnenia týchto podmienok sa chrápanie zaznamenávať nebude. 

Na ovládanie hodiniek slúžia okrem dotykového Super AMOLED displeja s jemným rozlíšením 396 x 396 bodov aj dve hardvérové tlačidlá umiestnené na pravej bočnej stene kovovej konštrukcie v matnom prevedení. 

Vrchné je zvýraznené červenou farbou a slúži pre návrat na domácu obrazovku. Spodné vás pri pohybe v menu alebo v aplikácii vráti o krok späť. V menu aplikácie Samsung Waerable si môžete nastaviť rôzne akcie tlačidla Domov na dvojité stlačenie, stlačenie a podržanie a pri tlačidle Späť si namiesto tejto funkcie môžete zvoliť zobrazenie nedávnych aplikácií. 

Ja som si na dvojité stlačenie horného tlačidla nastavila spustenie aplikácie Google Pay na bezkontaktné platenie hodinkami. Konečne tak môžete v obchode platiť priložením k platobnému terminálu aj hodinkami Galaxy Watch4. Pridanie platobnej karty je jednoduché a prebieha tak, ako keby ste si pridávali kartu do aplikácie v mobile. 

Po vyplnení potrebných údajov a potvrdení banky o zaregistrovaní karty do GPay prebieha platba v obchode rýchlo a jednoducho. Po dvojitom stlačením horného tlačidla sa na displeji zobrazí zvolená karta, prípadne slajdnutím prsta môžem listovať v zozname viacerých pridaných kariet. Priložím hodinky k terminálu, zaznie známy tón a hotovo. Zaplatené. 

Ak budete používať platenie hodinkami, musíte ich mať zabezpečené PIN-om. Je to z bezpečnostných dôvodov. Kým hodinky nezložíte zo zápästia, nebudú po vás PIN vyžadovať, ten zadáte pri každom novom nasadení hodiniek na ruku. 

Namiesto fyzickej lunety z verzie Galaxy Watch4 Classic, máte k dispozícii digitálnu s haptickou odozvou. Aj keď som doteraz preferovala tradičné hardvérové riešenie, rýchlo som si na digitálnu zvykla. Haptická odozva vám vždy presne prezradí, že ste sa pri pohybe medzi položkami pohli o krok ďalej. Digitálna luneta má oproti hardvérovej jednu veľkú výhodu - neprekáža pri gestách prstom po displeji. 

Na spodnej strane hodiniek sú umiestnené potrebné senzory na sledovanie aktivít a zdravotných funkcií. Výrobca sa počas prezentácie pochválil, že do výbavy Galaxy Watch4 pridal úplne nový Samsung BioActive 3 in 1. Je menší než predchádzajúci typ, ale dokáže merať viac vecí naraz. 

Jeden čip tak v skutočnosti nahrádza tri dôležité zdravotné senzory pre optický a elektrický monitoring srdcovej činnosti a analýzu bioelektrického odporu. Vďaka tomu môžu hodinky merať krvný tlak, rozpoznávať nepravidelnosti rytmu srdca, monitorovať stav kyslíku v krvi a vôbec po prvýkrát aj merať množstvo zložiek v telesnej stavbe. 

Nová funkcia v mobilnej aplikácii pomenovaná ako Telesná kompozícia zbiera dáta o hmotnosti, telesnom tuku, kostrovom svalstve, vode v tele a vypočíta vaše BMI vrátane odporúčaného maximálneho množstva prijatých kalórií za deň. 

Stačí priložiť dva prsty na dve tlačidlá a senzor všetky potrebné údaje zmeria - je ich približne 2400 a meranie trvá približne 15 sekúnd. 

Zaujímavou funkciou sú gestá rúk, napríklad zatínanie a roztváranie päste pre prijatie hovoru alebo otáčanie zápästia pre stlmenie alarmov a prichádzajúcich hovorov. Gestá ponúkali už Galaxy Watch 3 (recenzia) a aj vtedy aj teraz fungovali celkom spoľahlivo. 

Hodinky dokážu rozpoznať aj pád a v prípade potreby odoslať správu vopred nastaveným príjemcom. Ak budete v tiesni, môžete rýchlym stlačením horného tlačidla trikrát za sebou uskutočniť tiesňový hovor a odoslať núdzovú správu s vašou aktuálnou polohou. 

Do menu s aplikáciami sa už nedostane stlačením tlačidla ako pri predchádzajúcich generáciách, ale slajdnutím prsta od spodného okraja obrazovky hore. Ak vám bude nejaký softvér chýbať, môžete si ho doinštalovať priamo z hodiniek. 

Kliknete na ikonu Google Play a dostanete sa do zoznamu možností. Môžete si nechávať automaticky nainštalovať do hodiniek nové apky z mobilu, ktoré sú s nimi kompatibilné, prípadne si vybrať z ponuky kategórií. Toto je spolu s platením cez GPay jednou z výhod spojenia Samsungu a Google pri tvorbe nového systému One UI Watch. 

Nové Galaxy Watch4 ale prišli aj o jednu zásadnú vlastnosť: nedajú sa už spárovať s iOS, takže majitelia iPhonov, ktorí spokojene využívali niektoré Galaxy Watch od Samsungu a chceli by prejsť na novší model, už majú smolu. Je to veľká škoda a aj keď na jednej strane sa dá rozhodnutiu výrobcu rozumieť, na druhej boli práve hodinky Samsungu jedným z vážnych konkurentov pre Apple Watch. 

Rovnako nie sú kompatibilné ani s hodinkami značky Honor a Huawei. Podľa reakcií na internete sa nedajú spárovať nielen s novými modelmi bez podpory Google služieb, čo by bolo pochopiteľné, ale ani so smartfónmi, ktorým podpora Googlu nechýba. Toto sa už pochopiť nedá. 

Z papierovej hodnoty 16 GB úložiska máte k dispozícii približne polovicu. Dostupnú pamäť môžete využiť na uloženie fotografií a hudby zo spárovaného mobilu alebo inštaláciu nových aplikácií. Po pripojení Bluetooth slúchadiel môžete nechať mobil doma a ísť si napríklad zabehať len s hodinkami. 

Po pripojení Galaxy Buds 2 viete priamo zo zápästia ovládať zapnutie ANC, nastaviť prepúšťanie zvukov alebo vypnúť dotykové ovládanie na slúchadlách. V apke Buds v hodinkách máte aj informáciu o zostávajúcej kapacite batérie. 

Hodinky využijete aj na hlasné hovory. Kvalita zvuku bola veľmi dobrá a aj keď druhá strana poznala, že netelefonujem z mobilu, rozumela všetkému a nemala s kvalitou problém. 

Okrem BT verzie Galaxy Watch4 sa na vybraných trhoch predáva aj LTE verzia s eSIM, tá však nebude zatiaľ na Slovensku oficiálne dostupná. Kým operátori neumožnia používať jedno telefónne číslo na mobile a smart hodinkách naraz. Mať dve rozdielne čísla nie je veľmi komfortné a pôvodný zámer LTE verzií tým stráca svoj hlavný zmysel. 

Kto očakával, že nová generácia Galaxy Watch sa lepšie popasuje s výdržou batérie na jedno nabitie, bude asi sklamaný. 40 mm model disponuje 247 mAh kapacitou, teda rovnakou ako 41 mm Galaxy Watch 3. Nečakajte tak dlhšiu výdrž než maximálne deň a pol. 

Ak chcete mať istotu, že vám vydržia celý pracovný deň bez nutnosti zapínať šetriaci režim, odporúčam nabíjať každé ráno. Alebo vecčer. Len počítajte s tým, že na nabíjačke budú asi hodinu a pol, a tak možno bude pre vás jednoduchšie nabíjať v práci, ak máte tú možnosť. 

Nosila som ich na ruke celý deň aj noc, mala povolené všetky merania, zapnutý Always on displej, Wi-Fi, jas na automatike, povolenú lokalizáciu, monitoring tepu a Sp02 a fyzická aktivita sa mi merala automaticky. Nerada sa obmedzujem, takže nič kvôli šetreniu batérie nevypínam. Takže som nabíjala každý deň. Väčší model so silnejšou kapacitou by mal ponúknuť o niečo dlhšiu výdrž. 

Orientačná cena: od 269 eur (40 mm)

Výhody:

+ prémiový dizajn

+ meranie množstva zdravotných funkcií 

+ rýchly systém Wear OS s nadstavbou One UI Watch

+ podpora Google Pay

+ kvalitný displej

+ digitálny luneta

+ možnosť doinštalovať aplikácie

+ rýchlejšie nabíjanie než predchádzajúci model

+ automatické rozpoznávanie aktivít

Nevýhody:

- slabá výdrž batérie

- nedajú sa spárovať s iOS ani so smartfónmi Honor a Huawei

- všetky funkcie využijete iba v ekosystéme Samsungu (napr. odpovedanie na správy)

Záver

Samsung Galaxy Watch4 patria aktuálne v segmente inteligentných hodiniek medzi to najlepšie, čo si k androidu a najmä Samsungu, môžete kúpiť. Ak vám nevadí každodenné nabíjanie, odporučím vám ich kúpu všetkými desiatimi. Vďaka dvom dizajnovým verziám v dvoch veľkostiach ciferníkov a niekoľkých farebných variantoch si pre seba určite vyberiete tie správne. 

Výmena OS Tizen za Wear OS priniesla svoje ovocie, a to nielen možnosť hodinkami bezkontaktne platiť, ale aj nainštalovať do hodiniek obľúbené Google apky ako sú Mapy, Keep alebo YouTube Music. Majitelia iPhonov tým ale prišli o možnosť využívať ich s iOS. Toto považujem za ešte väčšie mínus než jednodňovú výdrž batérie. Na tú sú totiž majitelia iPhonov zvyknutí. Ak ale máte android, uvažujete nad novými smart hodinkami a chcete to najlepšie, Galaxy Watch4 alebo Watch4 Classic by nemali na vašom zozname favoritov chýbať. Ak ale máte smartfón značky Huawei alebo Honor, máte smolu. 


 

Diskusia k článku:

Peter03.09.2021 - 12:33 Trvalý odkaz

Mam GW3 a som velmi spokojny, okrem vydrze a faktu, ze EKG a telesny tlak sa nedaju spustit na non Samsung fonoch (WTF ???!).
Po GW4 som sa pozeral hlavne kvoli rumorsom o cca tyzdnovej vydrzi baterie - nestalo sa tak, co je este horsie, tak vydrz je dokonca mensia ako u GW3.

Celá diskusia 1 príspevok