Samsung Galaxy Watch 3 - otočná luneta je späť

Recenzia 41 mm verzie inteligentných hodiniek s otočnou lunetou, pekným AMOLED displejom, výborným OS Tizen, ale maximálne dvojdňovou výdržou batérie.

Samsung predáva dva typy inteligentných hodiniek - so zaobleným displejom bez akejkoľvek mechanickej ochrany pred poškriabaním a otočnou lunetou, ktorá slúži aj na ovládanie a pohyb v menu. 

Neviem ako u vás, ale v mojom okolí práve druhý typ patrí medzi obľúbenejší a niekoľko mojich známych označilo päťročné Galaxy Gear S3 Frontier za najkrajšie smart hodinky na trhu. Ich nástupca Galaxy Watch konečne prišiel v dvoch veľkostiach a nechýbala dokonca ani Rose Gold verzia pre dámy. 

Nedávno uvedené Galaxy Watch 3 (základné info) takisto prišli v dvoch veľkostiach (41 mm a 45 mm), pričom menšia aj v novej farbe Mystic Bronze, ktorá je použitá na všetkých tohtoročných novinkách z augustového Galaxy Unpacked. Dámsku verziu sme dostali do redakcie na test. 

Keďže som dlhodobo spokojne používala predchádzajúcu generáciu Galaxy Watch, na test novinky som sa veľmi tešila. Už počas prezentácie na novinárskom stretnutí ma zaujali. Nielen vzhľadom, ale aj novými funkciami. 

Bohužiaľ, avizovaného EKG a merania tlaku sme sa na Slovensku v termíne spustenia predaja nedočkali a aby to bolo ešte viac komplikované, detektor pádu, ktorý už v hodinkách nájdeme, sa pri spárovaní s iPhonom v mobilnej aplikácii nezobrazí. Nedajú sa tam nastaviť ani SOS kontakty. 

Obmedzení pri používaní s Apple zariadením je viacero. Chýba tam widget s výškomerom a meraním tlaku vzduchu, na doručené správy sa nedá odpisovať a pokiaľ by ste chceli na správu z Messengera reagovať aspoň emotikonom, máte smolu. Na androide však všetky tieto veci fungujú. Škoda, takto Samsung nemôže byť plnohodnotným konkurentom Apple Watch.

Keď už porovnávam s Apple hodinkami, nedá mi nespomenúť dĺžku nabíjania. Samsung hodinky sa nabíjajú neúmerne dlho, z približne 10 % na 100 % to trvá viac než dve a pol hodiny. Apple Watch tiež nie sú preborníkom v nabíjaní, ale moje skúsenosti ukázali o približne hodinu kratší čas.  

Keď si uvedomíme, že na nabíjačke strávia taký čas hodinky každý druhý deň, niekedy aj každý deň, stojí za úvahu porozmýšľať o prioritách a zaradiť do svojho užšieho výberu k smartfónu s Androidom aj konkurenciu s dlhšou výdržou. 

Výdrž na jedno nabitie ma totiž veľmi nemilo prekvapila. Staršie Galaxy Watch som nabíjala raz za dva dni, pri menšom počte doručených notifikácií a bez záznamu cvičenia každý tretí deň. 

Tretiu generáciu som nabíjala každé ráno, pokiaľ som si chcela byť istá, že mi vydržia naozaj až do neskorého večera. Nosila som ich na ruke celý deň aj v noci, mala povolené všetky merania, zapnuté GPS, Always on displej, Wi-Fi, jas na automatike, senzor srdcového tepu meral každých desať minút. 

Skrátka, keď používam nejakú techniku, snažím sa ju využívať na 100 % a mať zapnuté všetky dostupné funkcie. Nechcem sa obmedzovať ich vypínaním. Takto mám všetko možné povolené aj v Apple Watch alebo Huawei Watch GT2, keď som ich testovala. 

No tu by moja kritika Galaxy Watch 3 asi mohla skončiť. Sú krásne, sú tenšie než predchodca a aj ľahšie. A pri nosení je to naozaj cítiť. Spí sa s nimi pohodlnejšie, cez deň ich na zápästí ani nevnímam a problémom nie je ani úzky rukáv blúzky. 

Samozrejmosťou ostala certifikácia odolnosti IP68, 5ATM aj vojenský štandard MIL-STD-810G. Plávala som s nimi v bazéne, nešetrila som ich pri bežnom používaní ani pri športovaní a zatiaľ vyzerajú stále ako nové. Kožený remienok je veľmi pohodlný, dobre drží aj na mojom tenkom zápästí a výrazne sa pod ním nepotím.

Otočnú lunetu si neviem vynachváliť a som veľmi rada, že na ňu Samsung nezanevrel. Pri pohybe kladie mierny odpor, a tak viete, o koľko krokov ste sa v menu posunuli. Osobne uprednostňujem ovládanie lunetou než ťapkanie po dotykovom displeji. Je to presné a rýchle. 

Hodinky ponúkajú všetky známe funkcie, novinkou je meranie nasýtenia krvi kyslíkom a spomínané meranie tlaku a EKG, ktoré však zatiaľ u nás nefungujú. Meranie VO2 Max však už áno. Pokiaľ vás táto hodnota pri športovaní alebo túre zaujíma, môžete si ju pridať medzi miniaplikácie. 

Tie sa zobrazia na displeji otočením lunety vpravo alebo slajdnutím prsta smerom doľava. V  mobilnej aplikácii Galaxy Wear si upravíte ich poradie, pridáte alebo uberiete podľa vašich preferencií. Celkovo je apka pre Android oveľa podrobnejšia než pre iOS. 

Novinkou je ovládanie hovoru gestami. Funkciu zapnete v nastaveniach v časti Laboratóriá. Gestom môžete hovor stíšiť aj prijať. Otočením zápästia z boka na bok stíšite zvonenie, ale hovor nezrušíte. Prijať ho môžete opakovaným otváraním a zovretím prstov. Gestá fungujú spolahlivo. 

Z 8 GB úložiska máte k dispozícii približne polovicu. Dostupnú pamäť môžete využiť na uloženie fotografií zo spárovaného mobilu, inštaláciu ďalšieho softvéru z obchodu Galaxy Store alebo na hudbu. Po pripojení Bluetooth slúchadiel môžete nechať mobil doma a ísť si napríklad zabehať len s hodinkami. 

Hudbu ovládate priamo zo svojho zápästia a pokiaľ si kúpite LTE verziu Galaxy Watch 3 a aktivujte na eSIM niektorý hlasový program mobilného operátora, môžete z nich telefonovať aj bez spárovania s mobilom. Bez eSIM potrebujete na hovory Bluetooth pripojenie. Kvalita hovoru je štandardná, druhá strana poznala, že netelefonujem z mobilu, ale nesťažovala sa, že by mi nerozumela. 

Na hodinkách od Samsungu oceňujem, že pri niektorých športových aktivitách sami začnú zaznamenávať činnosť. Nemusím ručne potvrdzovať, že idem na dlhšiu prechádzku, ale hodinky po približne desiatich minútach aktivity sami upozornia,  že evidujú tréning. A sami ju aj ukončia, pričom máte k dispozícii podrobné hlásenie vrátane vašej srdcovej frekvencie, ušlej vzdialenosti, rýchlosti a podobne. 

Nechýba sledovanie stresu s ponukou dychových cvičení ani monitorovanie spánku s podrobným sledovaním cyklov REM. 

Na záver by som predsa len ešte spomenula jednu nevýhodu: hodinkami od Samsungu nemôžete napriek prítomnosti NFC bezkontaktne platiť v obchodoch. Služba Samsung Pay vo vybraných krajinách funguje už roky, no na Slovensko sa stále zabúda. Kým nebude táto funkcia u nás dostupná, budú pri súboji s Apple Watch ťahať za kratší koniec. 

Výhody: 

+ odolná a elegantná konštrukcia

+ pekný AMOLED displej s AOD

+ vydarený operačný systém Tizen

+ otočná luneta na ovládanie

+ ľahšie a tenšie než predchodca

+ množstvo funkcií

+ miniaplikácie

+ ovládanie hovoru gestami

Nevýhody: 

- 41 mm verzia má slabú výdrž batérie

- obmedzené funkcie pri používaní s iPhonom

- absencia bezkontaktných platieb

- dlhé nabíjanie

- chýbajúce ohlásené nové funkcie - meranie EKG a tlaku

Orientačná cena:  429 eur (41 mm verzia), 459 eur (45 mm BT verzia), 509 eur (LTE verzia)

Záver

Samsung Galaxy Watch 3 sú výborné smart hodinky s elegantným dizajnom, vymeniteľným remienkom a certifikovanou odolnosťou. Poslúžia vám pri pracovných povinnostiach aj športových aktivitách. Pokiaľ vám nebude stačiť dodávaný softvér, nájdete v obchode Galaxy Store množstvo ďalších aplikácií. Platí to aj o rozmanitosti ciferníkov, ktoré v obchode nájdete. 

Pokiaľ hľadáte nové inteligentné hodinky k androidu nabité funkciami a ste ochotní zaplatiť vyššiu sumu, môžem vám Galaxy Watch 3 len odporučiť. Pri iPhone by som ale predsa len váhala. Hnevajú ma okresané funkcie, nemožnosť odpovedať na správy ani smajlíkom a niekomu môžu chýbať bezkontaktné platby.

Pri pohľade na aktuálnu cenovku predchádzajúcej generácie Galaxy Watch, kedy za 46 mm model zaplatíte v overených obchodoch približne 223 eur je jasné, že to novinka nebude mať na trhu jednoduché.


 

Diskusia k článku:

Karol Sendrei25.08.2020 - 14:21 Trvalý odkaz

Dobrý deň,
Keď chcete odpísať na správu z hodiniek, dá sa použiť diktovanie hlasom v slovenčine? Díky

Karol Sendrei02.09.2020 - 13:37 Trvalý odkaz

Vďaka Lenka... Trochu ma to sklamalo, ale očakával som to. Používal som Galaxy watch active 2 a tiež to tam išlo iba v angličtine

Celá diskusia 7 príspevkov