New Joe & Mac: Caveman Ninja - krása nie je všetko

Návrat dvojice jaskynných mužov z 90. rokov v novom kabáte ukazuje, že krása nie je všetko. Za podmanivým vizuálom sa totiž ukrýva strnulá a plochá hrateľnosť, ktorá nebaví.

90. roky boli krásnou érou videoherného priemyslu, kedy svoju púť odštartovalo mnoho legendárnych značiek. Pomerne známa bola v tej dobe aj séria Joe & Mac, ktorá priniesla niekoľko hier. No a keďže dnes žijeme v dobe plnej návratov, vlastný remake neobišiel ani dvojicu jaskynných mužov. 

Volá sa New Joe & Mac: Caveman Ninja a nie som si istý, či sa dnes chceme vrátiť do praveku. Aj keď je vizuálne podmanivý, dospelí v ňom veľkú zábavu totiž nenájdu. A pochybujem, že si toto dobrodružstvo užijú deti. Viac si však problematiku novinky rozoberieme v recenzii nižšie. 

Misia za záchranou jaskynných žien

New Joe & Mac: Caveman Ninja je klasická 2D skákačka, ktorá sa nehrá na veľkolepý príbeh. Úvod do deja je preto bleskurýchly a vidíte len to, ako jaskynní muži za vlasy ťahajú zo stanu ženy a odnášajú ich preč. 

Treba si trochu domyslieť, že ide o konkurenčný kmeň neandertálcov, ktorý vám ukoristil všetky ženy z vašej malebnej dedinky. A tak sa vydávate na cestu za záchranou, pri ktorej vás čaká množstvo nástrah. Hrať môžete buď sami ako Joe alebo Mac, prípadne je dostupná aj kooperácia. 

Okrem toho novinka dá hrať v dvoch režimoch. Prvý je arkádový a ponúka klasický herný zážitok. Druhý je rozšírený a osobne za mňa aj zábavnejší. Má dlhší príbeh a umožňuje zmenu obťažnosti, ktorú určite budete potrebovať. Ale k tomu sa ešte dostaneme.

Plochá hrateľnosť, ktorá zostala v praveku

Jadro hry je rovnako jednoduché, ako jej príbeh. Ide vlastne o to, aby ste prešli jednotlivými úrovňami, na konci ktorých vás čaká finálny bos. Ak ho porazíte, zachránite jednu zo žien a vaša misia pokračuje v ďalšom leveli.

V ceste vám budú stáť nielen neandertálci, ale aj rôzne druhy dinosaurov, mäsožravé rastliny či kotúľajúce sa skaly. Zatiaľ to neznie zle, až kým si hru na vlastnej koži nezahráte. Problém je v tom, že vývojári Mr. Nutz Studio si s modernizáciou hrateľnosti nedali veľa práce. 

Vlastne neviem, či ju nejakým spôsobom upravovali, pretože naozaj zostala niekde v praveku. Je dosť plochá a strnulá, čo robí z New Joe & Mac: Caveman Ninja pomerne nudnú aj náročnú záležitosť. Novinka je pritom určená deťom od 7 rokov, ale myslím, že sa budú s obťažnosťou celkom trápiť. 

Často ste nútení reagovať veľmi presne a nepomáha tomu ani fakt, že na obrazovke sa to len hemží nepriateľmi. Súboje sú potom chaotické a čaká vás veľa opakovaní, kým prejdete každú z úrovní. Dokonca nepomáha ani to, že v jednotlivých leveloch nájdete pomerne veľa jedla, ktoré vám regeneruje životy. 

Tie totiž skáču ako o dušu a zdravie sa síce rýchlo regeneruje, ale ešte rýchlejšie vyčerpáva. Počas hrania som bol teda celkom frustrovaný, pretože aj v Elden Ringu (recenzia) sa mi na začiatku darilo viac. Samotnú obťažnosť si tu navyše vôbec neviete upraviť, ak teda nehráte v rozšírenom režime. Tam je situácia o niečo lepšia.

Ak to však budete poctivo skúšať v arkádovom režime, progres sa asi dostaví. Otázne je, či sa vám bude chcieť. Okrem toho mám pocit, že tu nefunguje ani vlna nostalgie. Vo výsledku tak neviem, koho chce New Joe & Mac: Caveman Ninja vlastne chceli osloviť. 

Najviac na novinke vyniká vizuálna stránka pod ktorú sa podpísal režisér Philipp Dessoly. Ten je ako doma v klasickom komiksovom štýle a má na konte napríklad hru Asterix & Obelix Slap Them All!. New Joe & Mac: Caveman Ninja je vďaka nemu peknou farebnou skákačkou, ktorá svojim vizuálom dokáže široké publikum. 

Hra je naozaj krásne prekreslená a re-animovaná, takže minimálne vaše oko určite nesklame. O niečo horšie je na tom však zvuk, ktorý je nevýrazný a má tiež zvláštne nevyváženú hlasitosť. Autori mohli v tomto smere milo prekvapiť a pokojne skúsiť napríklad pridať dabing, no nič z toho sa nestalo. 

Výhody:

  • krásne prepracovaný vizuál

  • možnosť kooperácie

  • rozšírený režim

Nevýhody:

  • plochá a strnulá hrateľnosť bez zmien

  • miestami frustrujúco náročné

  • nemá veľkú pridanú hodnotu 

  • zvuková stránka by si zaslúžila rozšíriť 

  • vysoká cena za málo muziky

Hodnotenie: 4/10 

Cena: od 29 eur

Platformy: PC, PS4, Xbox One, PS5, Xbox Series X/s, Nintendo Switch 

Záver

Pamätám si na časy, keď som mal ako dieťa čínsku hernú konzoly a plno žltých cartridgov. Hrával som na nich presne hry typu Joe & Mac. Aj napriek tomu, že odvtedy prešlo už celkom dosť rokov, podobné záležitosti si z času na čas mám chuť zahrať aj dnes v podobe remakov. 

Už mi však nestačí to, čo ponúkali kedysi. Nechcem plochú okopírovanú hrateľnosť v novom grafickom kabáte. Chcem pridanú hodnotu a hru, ktorá napriek retro žánru spĺňa dnešné štandardy zábavy. Skvelým príkladom sú Teenage Mutant Ninja Turtles Shredder's Revenge (recenzia). 

Návrat jaskynných mužov Joa a Maca však ani zďaleka nedosahuje týchto kvalít. Iste, graficky je pekný, ale to je asi tak všetko, čím sa môže pochváliť. Hrateľnosť totiž zostala niekde v 90. rokoch. Je dosť plochá a strnulá, čo robí z New Joe & Mac: Caveman Ninja pomerne nudnú aj frustrujúcu záležitosť. Ak hľadáte kvalitnú 2D skákačku, rozhliadnite sa radšej niekde inde.


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu