Need for Speed Unbound: naj za posledné roky

Unbound sa snaží o návrat ku koreňom, čo mu do istej miery vychádza. Ale kým niekde suverénne dupe na plyn, inde mu dochádza palivo. Vo výsledku tak nevracia značku na pretekársky trón, ale určite ide o najlepší diel série za posledné roky.

Značka Need for Speed sa už roky snaží oživiť svoju dávno zašlú slávu. Videli sme viacero rôznych pokusov, ktoré mali naozaj veľké ambície. Sľubovali veľa, ale vo finále priniesli len generický výsledok. Teda to, čo sme tu už nie raz mali, videli alebo hrali. 

Fanúšikom série tak zostala len trpká pachuť a spomienky na časy, kedy stoličky za počítačom drali Underground, Most Wanted, Carbon či iné populárne diely z vrcholu série. Dnes situáciu prichádza zmeniť Need for Speed Unbound. O jeho vývoj sa postaralo skúsené štúdio Criterion Games. 

Môžete ho poznať vďaka sérii Burnout či návratu Most Wanted (2012). Ich aktuálna novinka chce na prvý pohľad zaujať netradičným vizuálom, ktorý kombinuje realitické a anime prvky. 

Je však otázne, či pod kapotou ukrýva aj niečo viac a dokáže vrátiť značku na piedestál arkádových pretekov. Ak to chcete zistiť, budete si musieť kúpiť pár značkových handier, sadnúť za volant vášho nablýskaného miláčika, zapnúť si pásy a poriadne dupnúť na plyn. Ale pozor, aby vám nedošlo palivo. 

Vitajte v Lakeshore, meste ilegálnych pretekov

Need for Speed Unbound začína pomerne netradične tým, že si v editore vytvárate svoju postavu. Nečakajte však pokročilé možnosti na štýl Saints Row (recenzia), pretože niečo také je v pretekárskej hre zbytočné. 

Editor je skôr jednoduchší a ponúka niekoľko základných možností. Samozrejmosťou sú rôzne úpravy tváre, ale aj vyberané outfity, keďže vývojári pred vydaním hry oznámili spoluprácu s rôznymi značkami. Vďaka tomu sa môžete oháknuť do high fashion kúskov od módnych domov Versace či Balmain. 

Nechýbajú ani streetwearové klasiky ako Puma, Vans, Palace alebo Champion. Rozoberať do detailov tieto veci asi nemá zmysel. Stále sa totiž bavíme o Need for Speed a vaša postava väčšinu hernej doby sedí v aute. Aj keď určite budú hráči, ktorí editor ocenia. 

Hneď potom nasleduje voľba jedného z troch áut a pomerne vlažný úvod, kedy Unbound dosť pripomína minulé diely. Keď mu však venujete viac času, po úvode sa pekne otvorí príbehová kampaň. Má slušnú dĺžku a zaberie zhruba 20 - 25 hodín. Vystupujete v nej ako rešpektovaný pretekár,  ktorý následkom udalostí príde o všetko, vrátane svojho milovaného auta. 

Musíte tak začať prakticky od nuly a čeliť novej výzve v podobe veľkého preteku The Grand. Máte štyri týždne na to, aby ste sa naň pripravili a vo finálnom klaní porazili nového kráľa ciest. Ten má čo to dočinenia aj s vašim ukradnutým tátošom. 

Scenár síce nie je na Oscara a v plnej rýchlosti do vás často napáli rôzne klišé, ale ako kostra kampane funguje veľmi dobre. Prekvapí množstvom prestrihových scén a slušným dabingom postáv, ktoré sú miestami ukecané ako hrdinovia v Marvel's Guardians of the Galaxy (recenzia). 

Poctivá arkádová hrateľnosť a tuning

Bez ohľadu na dejovú linku a postavy, najviac koňských síl má Need for Speed Unbound v samotnej hrateľnosti. Ak však od nej čakáte autentický simulátor alebo prepracovanú fyziku, novinka nie je pre vás a pokojne sa vráťte ku Gran Turismo. 

Unbound totiž zostáva verné základom série Need for Speed. Prináša poctivú arkádovú hrateľnosť, ktorá je vo výsledku naozaj zábavná. Jazdný model vás núti nielen šliapnuť na plyn, ale aj pribrzdiť či driftovaním efektne vyberať zákruty. Celkový dojem z jazdy je skvelý a umocňuje ho aj široká ponuka vozidiel

K dispozícii bude viac než 140 áut rôznych značiek, ktoré si postupne kupujete a odomykáte preketaním. Nájdete tu staršie kúsky ako Volkswagen Golf GTI 1976, Mazda MX5 1996 alebo Volvo 242DL 1975. Nechýbajú však ani poriadne chuťovky v podobe Ferrari LaFerrari, Lamborghini Huracán LP580-2 či Bugatti Chiron Sport. 

Celkový zoznam tvoria tiež vozy od značiek Acura, Alfa Romeo, Aston Martin, BMW, Chevrolet, Dodge, Ford, Honda, Infinity, Jaguar, Land Rover a Mazda. Nechýbajú modely od Lotusu, McLarenu, Mercedesu, Mitsubishi, Nisanu, Pontiacu, Subaru a ďalších. 

Ponuka je naozaj pestrá a vyberie si v nej asi každý. Základne modely áut si navyše viete upraviť k obrazu svojmu vďaka tuningu. Aj tu treba pochváliť bohaté možnosti a svoje auto si môžete vyšperkovať nielen zvonka, ale aj pod kapotou. 

Samozrejmosťou je tak výmena nárazníkov, rôzne farby či polepy. K tomu sa pridávajú anime efekty, ktorými je Need for Speed Unbound charakteristické. Vycibriť si môžete aj zvuk výfuku a celkový výkon motora. Vďaka tomu sa vaše auto stáva rýchlejšie, agilnejšie a ľahšie zaboduje v každých pretekoch. 

Upraviť sa dá napríklad riadiaca jednotka, palivový systém, výfuk, turbo, prevodovka, brzdy, kolesá a mnoho ďalšieho. Samozrejmosťou je tiež nitro, ktoré k sérii Need for Speed už neodmysliteľne patrí. V každom z áut tak máte aj vďaka tuningu iný pocit z jazdy, čo rozhodne prispieva k rozmanitosti zážitku. 

Slabšia variabilita pretekov 

Po úpravách je ideálny čas vyraziť na cesty, kde vás čakajú buď nočné, alebo denné preteky. Tie vám spestria policajti, ktorí pritlačia na pílu najmä po tme. Môžu vás naháňať počas voľnej jazdy a samozrejme v pretekoch. V tých hrá hlavnú úlohu skvelý arkádový model, ale nohu z plynu im sťahuje variabilita. 

Nájdete tu totiž len zopár základných druhov pretekov, ktoré sa postupom času ohrávajú. Ide o klasickú jazdu z bodu A do bodu B alebo preteky rozdelené na kolá. K tomu sa pridávajú driftovacie výzvy a voľnú jazdu môže spestriť náhodný hovor, kde bude musieť vyzdivnúť luxusné auta a na čas ho dopraviť na miesto určenia. 


Pekným spestrením sú aj checkpointy, cez ktoré treba prejsť určitou rýchlosťou alebo vyzdvihovanie jazdcov v problémoch. Tých je nutné dopraviť do bezpečia a vyhnúť sa pri tom policajtom. Po každom preteku samozrejme vyhrávate peniaze, ktoré však nemáte k dispozícii hneď. 

Musíte sa dostaviť do vašej garáže, čo vám na konto pripíše vyhranú sumu, zmení dennú dobu a posunie čas. Ale pozor, pretože ak vás pri ceste domov s výhrou chytia policajti, o peniaze automaticky prídete. 

Koncept to nie je zlý, ale miestami ma vracanie do garáže otravovalo. Rovnako ako neustále jazdenie do bodu pretekov, ktoré mi prišlo repetitívne. Oveľa radšej by som objavoval po meste ďalšie preteky na rôznych miestach alebo postupne jazdil po jednotlivých lokalitách. 

Hráči by si tak podstatne viac užili krásny a živý svet, ktorého potenciál autori bohužiaľ nevyužili. Okrem toho ma na začiatku mierne frustroval fakt, že potom, čo hlavný hrdina v príbehu príde o všetko. Dostávate sa k podstatne slabému auto a ani finančné výhry nie sú ktovie ako veľké. 

To znamená, že k lepšej výbave sa nedostanete tak skoro a naozaj potrvá, kým si postupne vylepšíte auto alebo naškrabkáte na nové. Do istej miery to simuluje aj fakt, že začiatky nie sú jednoduché a je nutné sa od nich odraziť vyššie. Veľa hráčov to ale môže odradiť, pretože to tak trochu balancuje na hrane grindovania. 

Zmení sa to až postupne a minimálne na začiatku musíte veľa hrať. Neskôr začnete vyhrávať vyššie sumy a ľahšie sa dostanete k svojim pretekárskym snom. Budete si môcť dovoliť poriadne žihadlo, aj kvalitnejšie tunignové diely. 

Ak vám samozrejme cestu nezmaria spomínaní policajti. Ich otravnosť je na slušnej úrovni, ale ak by to pre vás bolo príliš, môžete si vybrať z troch úrovní obťažnosti. Tie upravujú úroveň súperov, tlak policajtov a tiež počet reštartov. 

Každý pretek totiž nemôžete reštartovávať do nekonečna. Ak hráte na ľahkú obťažnosť, máte 10 pokusov. Na strednej to môžete skúsiť štyrikrát a na náročnej len dvakrát. Počas naháňačiek s policajtami vám navyše stúpa ukazovateľ, ktorý informuje o tom, ako veľmi po vás pôjdu. 

Čím je vyšší, tým stúpa tlak na vaše zatknutie. Do hry tak vstupujú nielen obyčajné autá, ale aj športové pumy či vrtulníky. Rátajte s tým, že na vyššej obťažnosti to bude celkom peklo. Kampaň, pretekanie a naháňačky s policajtami navyše dopĺňa online časť, ktorá je samostatná a oddelená. 

Need for Speed Heat ale našťastie nie je always online titulom a ak nechcete, multiplayerom vás nebude nijakým spôsobom otravovať. Aj toto za mňa patrí ku kladom hry. Online časť má vlastnú mapu, kde sa môžete stretnúť s maximálne šesnástimi hráčmi. Nie je však veľmi zaujímavá a v čase recenzovania ju nehralo ani veľa ľudí. 

Krásne prepracovaný svet

Vráťme sa teda ku kladom, kam rozhodne patrí krásne prepracované mesto Lakeshore. Ponúkne naozaj rozmanité oblasti od lesov a lúk cez rušnejšie ulice, obrovské mrakodrapy, skokanské mostíky až po čínsku štvrť. Živý dojem dotáva okolitá premávka, ale aj chodci či striedanie dennej a nočnej doby. 

K tomu patrí samozrejme aj charakteristická vizuálna stránka, ktorou Need for Speed: Unbound vyniká už na prvý pohľad. Kombinuje realistickú grafiku vozidiel a okolia s anime prvkami v podobe efektov aj herných postáv. Tento fakt od oznámenia novinky rozdelil hráčov na dva tábory. 

Kým jedným sa to páči, iní nad vizuálom ohŕňajú nos. Ja musím povedať, že som si zvykol veľmi rýchlo a z môjho pohľadu ide o pekné ozvláštnenie. K anime prvkom patrí napríklad dym z kolies auta, krídla pri skoku alebo rôzne ďalšie efekty. V prípade, že vám vadia, sa dajú aspoň čiastočne stiahnuť. 

Need for Speed Unbound beží na Frostbite engine, výsledkom ktorého je naozaj krásny vizuál, najmä čo sa týka realistických prvkov. Nejedná sa pri tom len o už spomínané živé mesto, ale aj o špičkovo prepracovené autá, ktorým nechýba žiadny detail. 

Čerešničkou na torte je tiež soundrack, o ktorý sa postaral A$AP Rocky. Nesie sa na rapovej vlne a je naozaj dobrý. Skvelý vizuál novinky a celkový dojem umocňuje aj stabilné snímkovanie. Testoval som PS5 verziu, ktorá beží v 4K / 60 fps. Počas hrania som nezaznamenal žiadne bugy ani kolísanie snímkovania, za čo dnes určite treba dať palec hore. 

Výhody:

  • zábavný arkádový jazdný model 

  • slušná kampaň

  • kvalitný vizuál a soundtrack

  • prepracovaný a živý svet

  • široká ponuka vozidiel 

  • bohaté možnosti tuningu 

  • cross-play

Nevýhody:

  • malá variabilita pretekov 

  • slabá prvá polovica hry balancujúca na hrane grindovania

  • objavovanie pretekov nie je ideálne 

  • slabá motivácia na prieskum sveta 

Platformy: PC, PS5, Xbox Series X/s

Cena: od 69,99 eur 

Hodnotenie: 7/10 

Záver

Need for Speed Unbound má na konte rozmanité recenzie, čo znamená, že jeho úspech závisí najmä od toho, ako vám sadne. Z môjho pohľadu síce nevracia sériu na trón arkádových pretekov, ale rozhodne ide o najlepší diel za posledné roky. Aj preto je moje celkové hodnotenie trochu motivačné.

Novinka sa v mnohých ohľadoch snaží o návrat ku koreňom a kým niekde sa mu to darí, inde ešte potrebuje zapracovať. Najväčším problémom je slabšia variabilita pretekov a fádna prvá polovica hry, v ktorej naozaj potrvá, kým sa dostanete k lepším autám a kvalitnejším tuningovým dielom. 

Na druhej strane však čakajte zábavný arkádový jazdný model, prepracovaný živý svet a špičkový audiovizuál. K tomu sa pridáva široká ponuka vozidiel rôznych značiek, naháňačky s policajtami a bohaté možnosti tuningu. V príapde, že hľadáte práve toto, určite dajte novému Unbound šancu.


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu