Saints Row - vydarený reštart

Značka Saints Row (2022) prechádza úplným reštartom, ktorého cieľom je opäť obnoviť dávno zašlú slávu. Vývojárom z Volition sa táto neľahká úloha podarila a priniesli zábavnú mestskú akciu plnú explózií a humoru.

Značku Saints Row fanúšikovia mestských akcií zrejme veľmi dobre poznajú. Gang Svätých má na konte niekoľko hier, ktoré zvykli byť poriadne šialené. Posledný plnohodnotný diel z roku 2013, v ktorom sme sa stali prezidentom a bojovali proti invázii mimozemšťanov, zrejme hovorí za všetko. 

Aj šialenosť však má svoje hranice a zdá sa, že vývojári z Volition ich už našli. Preto si skrátka povedali stačilo. O Saints Row sme tak nepočuli od roku 2015, kedy spomínaná štvorka dostala samostatnú expanziu, kde sa gangstri stretli opäť v prestrelenej zápletke v boji proti pekelným silám. 

Ešte tu, samozrejme, bol neslávne známy spin-off Agents of Mayhem, ktorý ale neurobil veľkú dieru do sveta. Ak ho však spolu s expanziou nerátame, od plnohodnotného dielu Saints Row prešlo takmer deväť rokov. 

No a práve dnes kedysi známa, ale postupne unavená séria dostáva veľký reštart. Chce sa vrátiť ku koreňom a vyniesť značku Saints Row opäť na výslnie. Ponúkne nové zasadenie, postavy a príbeh, v ktorom budeme sledovať zrodenie gangu Svätých od úplného začiatku. Ak teda sériu nepoznáte, nič sa nedeje, pretože toto je úplne nová hra. 

Jediné, čo zostalo je fakt, že ide o bláznivú mestskú akciu, ktorá sa nebojí drsného humoru ani posúvania hraníc. Každopádne, reštarty to majú vo všeobecnosti naozaj ťažké. 

Ak neuspejú, pochovajú sériu na ďalších pár rokov alebo rovno nadobro. Vyšlo teda vývojárom z Volition vzkriesenie kedysi veľkej značky Saints Row? Odpoveď sa ukrýva v nasledujúcich riadkoch. 

Zrodenie gangsterskeho impéria alebo po novom startupu 

Príbeh Saints Row sleduje žoldáka, ktorý pracuje pre privátnu bezpečnostnú organizáciu Marshall T.L.C. Sú to prakticky nájomní policajti a zaoberajú sa ochranou súkromných osôb v meste Santo Illeso. 

Náš hlavný hrdina bez mena, teda VY, ste povestní tým, že neposlúchate rozkazy a veci riešite tak nejak po svojom. Na prvý pohľad fajn práca vám teda dlho nevydrží a tak ste odkázaný len na vedľajšie kšeftíky, ktoré nie sú vždy úplne legálne. 

Všetko riešite s partiou vašich kamarátov Neenah, Kevom a Elim, pretože majú kontakty na miestne gangy a vedia, do čoho sa oplatí ísť. Zarábate si spolu na nájom a čakáte na príležitosť, ktorá by vám zmenila život na onen povestný americký sen. 

Veľký zlom nastane po jednej nevydarenej akcii, kedy sa naša partička rozhodne, že už nebude trocháriť a nasadzovať krk za iných. Založia si teda vlastnú zločineckú organizáciu alebo podľa ich slov startup s názvom Svätí. 

Príbeh sleduje zrodenie, správu a postupné zmeny ústredných postav od chlapcov z ulice na váženejších gangstrov. Pochváliť musím kvalitné prestrihové scény, slušný dabing, prítomnosť českých titulkov a sympatickú partičku hlavných hrdinov. 

Ešte skôr než sa naplno ponoríte do hry vás čaká pokročilý editor postavy, kde si viete navrhnúť hlavného hrdinu, teda SEBA doslova na mieru. Hráči, ktorí majú radi podobné činnosti si tu určite prídu na svoje. 

Nechýba výber pohlavia či nastavenia rôznych proporcií tela. No a keďže ide o Saints Row, samozrejmosťou sú aj bizarnosti. Príkladom je výber protézy a jej materiál, ale aj rôzne farby kože, vrátane lesklej zlatej či striebornej. 

Vaša postava môže po Santo Illeso behať pokojne aj nahá, len tak so smajlíkom na intímnych partiách. Editor k tomu pridáva aj úroveň vyrysovania svalstva, výber hlasu, možnosť pridať pigmentové škvrny či jazvy. 

Ja sám som sa pri tom celkom zabavil a to podobné záležitosti zvyknem preskakovať alebo aspoň urýchliť. Našťastie, ak by sa vám váš výsledný vzhľad prestal pozdávať, viete si ho kedykoľvek meniť počas hry. To isté platí aj o zbraniach či autách, kde vám Saints Row dáva fakt široké možnosti úprav. 

Či už ide o materiál, farbu a rôzne modifikácie. Ak chcete, pokojne si môžete dať podsvietenie aj na helikoptéru odetú v tigrovanom vzore. Dokonca sú tu aj také zbytočnosti ako úroveň lesku zbraní. Aj vďaka nim si tu však príde na svoje každý, kto si rád v hrách upravuje veci k obrazu svojmu. 

Vitajte v Santo Illeso - meste, ktoré ovládajú gangy 

Grom mestských akcií je samozrejme prostredie a ponuka misií, ktoré dopĺňajú rôzne aktivity, výzvy či vedľajšie questy. Osobne si myslím, že práve na tomto žáner stojí a padá. Jeho kráľom je samozrejme séria GTA, ktorá v tomto smere robí bravúrnu prácu. 

Desiatky hodín príbehu sú v jeho prípade plné rozmanitých misií, popri alebo po ktorých zábava ani zďaleka nekončí. Ako je na tom Saints Row? Začnime mestom Santo Illeso. Reštart dostal naozaj, aspoň pre mňa, atraktívne zasadenie na fiktívnom juhozápade USA. 

Latinskoamerický štýl hre naozaj pristane a do žánru mestských akcií prináša svieži vietor. Santo Ileso je rozdelené na niekoľko štvrtí, ktoré si budete postupne podmaňovať. Každá z nich vyniká svojským stvárnením a udržiava pekne variabilné prostredie. 

Sú tu getá, púštne oblasti, historické, ale aj moderné mestské časti. Celé mesto majú navyše pod palcom tri nepriateľské frakcie, ktoré vám neraz skrížia cestu. Je tu tvrdý gang Los Panteros spoliehajúci sa na hrubú silu. 

Jeho členovia sú charakteristickí svalnatou postavou a každého, kto sa im postaví do cesty, rozmlátia na kašu. V kontraste s nimi sú tu členovia súkromnej bezpečnostnej organizácie Marshall, ktorí stelesňujú modernú armádu. 

Majú rôzne pokročilé zbrane, sledovače, rušičky či dokonca kybernetické implantáty, ktoré zvyšujú ich bojový výkon. Ide prakticky o najsilnejších nepriateľov, ktorým budete čeliť. Najväčšej sláve sa však teší gang Idols, plný sociopatov. 

Jeho členovia doslova fanatizujú svojich prívržencov a ich najväčšia sila spočíva práve v ovplyvňovaní mysle. Konkurenčným gangom budete čeliť počas náhodného prechodu mestom, ale aj v jednotlivých misách. 

Rozmanitá ponuka úloh, ktorá prináša bláznivý a explozívny mix

Hlavná dejová linka obsahuje rozmanitú ponuku úloh. Niektoré sú síce jednoduchšie, iné prepracovanejšie s kvalitnými prestrihovými scénami. Budete sa napríklad starať o bezpečnosť miestneho zbohatlíka, ktorý si vás najal ako súkromnú ochranku na akciu v múzeu so vzácnymi relikviami. 

Na rad však prídu aj aktivity, ktoré nesmú chýbať na zozname každého poriadneho gangstra. Ide napríklad o vydieranie, vykradanie obchodov, barová bitka či vlámačka do samotného väzenia. Nechýbajú ani bláznivé a explozívne naháňačky či návštevy zaujímavých miest. 

Ale aj ťahanie člena konkurenčného gangu zamknutého v mobilnej toalete autom po diaľnici. Ponuka úloh je správne pestrá, aj keď občas sa niektoré recyklujú. Za mňa však kampaň rozhodne nenudila. Nedosahuje síce až takých kvalít, ako predvádza kráľ žánru GTA, ale o to Saints Row nikdy nešlo. 

Séria si vždy robila veci tak trochu po svojom, viac odviazane a šialene. Tomu zodpovedá aj gro hrateľnosti, ktoré tvoria hlavne prestrelky. Tie sú správne akčné, explozívne, krvavé a zábavné. K dispozícii vám bude pomerne široká paleta rôznych zbraní, ako revolvery, pušky, brokovnice či samopaly. 

Nechýba však ani raketomet či klasické ručné zbrane ako sekera, meč alebo búracie kladivo. Akcia je navrhnutá tak, aby ste v nej pálili hlava nehlava a vždy boli v centre diania adrenalínových prestreliek. Aj preto tu vývojári nezapracovali krycí systém, čo je možno trošku škoda a oproti predošlým Saints Row hrám to mohla byť príjemná zmena. 

Namiesto toho si váš hlavný hrdina dokáže iba čupnúť alebo urobiť kotúľ, kopnúť či vyskočiť. Okrem toho zvláda nepriateľov vybaviť aj špeciálnym úderom na blízko, ktorý spustí efektívnu animáciu. 

Tieto útoky sú limitované a obnovujú sa tým, že zabíjate nepriateľov. Na druhej strane si vďaka nim viete počas akcie dobiť život. Prestrelky rozhodne spestruje aj paleta schopností, ktoré si postupne odomykáte a môžete priradiť na jednu zo štyroch rýchlych volieb. 

K dispozícii je napríklad ohnivá päsť, dymová bomba, prísavná mína či možnosť chytiť nepriateľa, hodiť mu granát do nohavíc a následne ho odhodiť do jeho ďalších kolegov, ktorí vybuchnú. Aj toto vyzerá vo výsledku veľmi efektne. 

Zabudnúť netreba ani na ponuku perkov rozdelených do troch úrovní. Umožnia vám napríklad rýchlejší pohyb v učupenej polohe, maximaluzujú poškodenie, zvýšia presnosť vašej streľby a podobne.  

Toto všetko robí prestrelky naozaj zábavné, aj keď hra na nich z môjho pohľadu kladie až príliš veĺký dôraz. Priebeh jednotlivých úloh sa totiž často zvrtne na bláznivú prestrelku, či už klasickú alebo počas automobilovej naháňačky.

Namiesto toho by vývojári mohli častejšie siahnuť po iných možnostiach, ktoré by celý mix úloh dotiahli k dokonalosti. Aj napriek tomu vás však hlavná dejová linka udrží na nejakých 15 - 20 hodín, čo nie je málo a fanúšikovia mestských akcií si v nej rozhodne užijú veľa zábavy. 

Vedľajšie kšefty, aktivity a manažment zločineckého impéria

Ako už v tomto žánri býva zvykom, mapa je doslova posiata rôznymi aktivitami, zberateľskými predmetmi, obchodmi či vedľajšími kšeftamii. Ich variabilita je však na slabšej úrovni a ide skôr o jednoduchšie misie. 

Budete v nich napríklad udeľovať zlé recenzie rôznym podnikom, za ktoré na vás majiteľ pošle vlny nepriateľov. Inokedy si zastrieľate ako spolujazdec obchodníkov so zbraňami alebo počas čistenia štvrtí od konkurenčných gangov. 

Ak by ste náhodou mali strieľania dosť, môžete hľadať palety s drogami či fotiť miestne atrakcie. Okrem toho je tu aj možnosť ovládnuť jednotlivé štvrte pomocou vlastných podnikov, ktoré treba postaviť a následne rozvíjať plnením úloh. Tie ich posúvajú na vyššiu úroveň, zvyšujú váš vplyv a samozrejme tiež generovaný príjem. 

Môže ísť napríklad o autoservis, pre ktorý budete kradnúť konkrétne autá, aby ste si zaistili na sklade dostatok súčiastok. Investovaním do exekučnej spoločnosti zas budete musieť zabavovať rôzne predmety a ak rozbehnete práčovňu, je nutné vyprať plno špiny nielen z oblečenia. 

Ani počas rozvoja svojho impéria sa však strieľaniu dosť často nevyhnete rovnako ako v prípade hľadania osôb, na ktoré je vypísaná odmena. Z doplnkových aktivít ma najviac bavilo plniť pomerne rozmanité úlohy pre vlastné podniky, kde to celé malo peknú variabilitu. 

Ostatné vedľajšie aktivity vás zabavia skôr na chvíľu, ale neprinášajú nič svetoborné. Časom začnú byť stereotypné aj napriek tomu, že vás za ich plnenie hra odmení peniazmi, skúsenosťami či rôznymi bonusmi. 

Na druhej strane niektoré vedľajšie kšefty sú fajn a ak by ste im neprišli na chuť, Saints Row vás do nich nijakým spôsobom nenúti. Keď chcete, pokojne sa môžete zamerať iba na hlavnú príbehovú linku. Pre praktickejší manažment misií v nej tu máte k dispozícii mobilný telefón.

Viete si na ňom otvoriť mapu, vybrať nasledujúcu misiu, pozrieť si výzvy alebo zoznam osôb, na ktoré je vypísaná odmena. Mobil vám zároveň umožňuje kedykoľvek meniť svoj výzor, ale aj odomykať schopnosti či perky. 

Okrem toho slúži aj na prevod peňazí z vašich podnikov, počúvanie hudby, fotenie a samozrejme sa nezabudlo ani na jeho najzákladnejšiu schopnosť - zavolať známemu. Môžete si tak vybrať niekoho zo zoznamu kontaktov, kto vám príde na pomoc kedykoľvek počas hry. 

Ak teda nechcete hrať rovno v kooperácii, pretože aj toto Saints Row ponúka. Kamaráti sa vám môžu hodiť napríklad počas náročných prestreliek či stretu s policajtami. Tí tu majú svoje miesto aj napriek tomu, že jednou z troch frakcií ovládajúcich Santo Illeso je súkromná bezpečnostná agentúra, ktorá ich úlohu v istých veciach supluje. 

Prach policajnej spravodlivosti je však pomerne vysoký a vôbec nevadí, ak tu a tam niekoho zrazíte či zastrelíte alebo ukradnete auto na ktorom sa spustí alarm. Toto sú situácie, kedy by vám napríklad v GTA hneď pribudla minimálne jedna hviezdička. 

V Saints Row sa ale nemusíte držať na uzde a prešľapy vám neraz prejdú bez povšimnutia, čo je trochu škoda. Ak to však preženiete, policajti sú vám v pätách takmer okamžite. Zbaviť sa ich za bežných okolností nie je veľký problém a takmer vždy pomôže rýchle auto. 

Ich ponuka je rozmanitá rovnako, ako celý herný obsah. Sú tu klasické americké muscle cars, športiaky, nákladiaky, tanky, helikoptéry, vodné skútre aj motorky. Nezabudlo sa však ani na špeciality, medzi ktoré patrí napríklad vznášadlo od Marshallu alebo lietajúca kombinéza známa ako wingsuit. 

Jazdný model je plne arkádový a za mňa aj dosť zábavný. Počas jazdy sa dá vyliezť a strieľať zo strechy auta. Okrem toho je tu samostatné tlačidlo na driftovanie, s ktorým môžete efektne vyberať zákruty. K tomu sa pridáva tiež tlačidlo pre nárazy do okolitých áut, čo sa hodí počas adrenalínových naháňačiek. 

Technická stránka

Saints Row po technickej stránke síce nepatrí k najkrajším hrám, ale celkovo sa naň pozerá dobre. Mapa je rozľahlá tak akurát a páčila sa mi rozmanitosť jednotlivých štvrtí v Santo Illeso. Sú tu tiež kvalitné explózie, pekné nasvietenie aj západy slnka a vývojári zapracovali aj decentný ray tracing. 

Spomenúť musím aj kvalitný dabing a dobrý soundtrack, kde máte na výber niekoľko rádií rôznych žánrov. Samostatné skladby si môžete púštať aj počas hrania vďaka vášmu mobilu. Na playliste, kde sa stretol mix žánrov sú aj licencované piesne ako Bagatelle in A-min, Fur Elise od Beethovena alebo v kontraste s ním napríklad Party Up od DMXa. 

V prípade vizuálnej stránky však pozornému oku určite neujde aj niekoľko slabších detailov či preblikávanie tieňov. Ale aj snaha rozmazať textúry, ktoré by rozmazané byť vôbec nemuseli. Nie je to však nič hrozné a celková optimalizácia je výborná. Na PS5 Saints Row funguje super a nezaznamenal som žiadne záseky či pokles snímkovej frekvencie. 

Nastaviť sa tu dá niekoľko režimov zobrazení. Je tu ultra kvalita v 1080p s najvyšším nastavením detailov a ray tracingom. Hrať vo Full HD môžete aj s dôrazom na maximálny počet snímkov. Rovnaké samostatné nastavenia sú k dispozícii aj v 1440p. Ak vám ide o najvyššie rozlíšenie, zvolíte si režim 2160p  UHD / 4K, kde je daňou nižšia snímková frekvencia. 

Sú tu aj pokročilejšie grafické nastavenia ako jas rozhrania, scény či cieľový rozsah HDR, ak ho váš televízor podporuje. Jednotlivé režimy fungujú stabilne a je len na vás, čo vám viac vyhovuje. Technický stav Saints Row sa však ani vďaka dobrej optimalizácii nezaobišiel bez občasných bugov. 

Stalo sa mi, že sa moja postava sama dala do automatického boxerského postoja. Aj keď som vôbec nemal v úmysle bojovať a na blízku nebol ani žiadny nepriateľ. Naopak počas prestelky sa mi stalo, že sa môjmu hrdinovi nechcelo bojovať a zložil zbraň, z ktorej sa nedalo strieľať. 

No a sem tam som počas jazdy autom narazil do neviditeľnej steny. Spomenúť to musím, aj keď to nebolo nič hrozné a verím, že by to do vydania alebo krátko po ňom dokázala opraviť rýchla aktualizácia. 

Výhody:

  • atraktívne zasadenie a humor

  • rozmanitá ponuka úloh v hlavnej kampani a veľa obsahu 

  • sympatická partička hlavných hrdinov

  • explozívna akcia 

  • manažment zločineckých podnikov s ponukou rôznych úloh

  • české titulky 

  • široké možnosti prispôsobenia od postavy cez zbrane až po vozidlá a ďalšie maličkosti

Nevýhody:

  • niektoré recyklované misie

  • vedľajšie kšefty sú časom stereotypné

  • menšie technické chybičky 

  • príliš častý dôraz na prestrelky 

Platformy: PC (Epic), PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S

Cena: od 59,99 eur 

Hodnotenie: 8/10

Záver

Saints Row je aj napriek niekoľkým výčitkám reštartom, ktorý sa podaril. Mestská akcia dostala zaujímavé zasadenie a trochu ubrala na miestach, kde to bolo potrebné. Zároveň priniesla sympatickú partičku hlavných hrdinov, explozívnu akciu a humor, ktorý sa nebojí prekročiť hranice. 

Užijete si tu veľa zábavy pri plnení rozmanitých misií v hlavnej kampani, ktoré dopĺňajú široké možnosti prispôsobenia a bohatý vedľajší obsah. Ten má síce aj svoje slabšie stránky, ale je tu naozaj z čoho vyberať. 

Dojem kazia iba niektoré recyklované misie, časom stereotypné vedľajšie kšefty a menšie technické chybičky. Aj napriek tomu hru vrelo odporúčam fanúšikom mestských akcií, ktorých skvele zabaví aj vďaka príbehu a českým titulkom.

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu