Marvel's Guardians of the Galaxy - stávka na istotu

Herní Strážci Galaxie sú čistokrvnou komiksovou jazdou pre jedného hráča. Neobsahujú multiplayer, mikrotransakcie ani žiadne online súčasti. Pýšia sa kvalitným príbehom a ponúknu hodiny zábavy, aj keď nie všetko im vyšlo.

Marvel's Guardians of the Galaxy alebo u nás známejší skôr ako Strážci Galaxie sa v hernom spracovaní zjavili ako blesk z jasného neba. Titul bol ohlásený na minuloročnej E3 a išlo o celkom slušné prekvapenie. O to viac, že ide o projekt od Eidos Montreal, ktorý vydáva Square Enix. 

Teda dve známe mená, ktoré majú na konte spolu s Crystal Dynamic aj nie veľmi podarené Marvel's Avengers. Pri tomto titule sa často skloňovala slabá kvalita multiplayerovej časti a viaceré zdroje uvádzali, že Square Enix s ním ťažko prerobilo a stratilo milióny dolárov. 

Nadšený zrejme nebol ani samotný Marvel, ktorý poskytol práva na značku a preto ďalšiu kooperáciu týchto mien už nikto nečakal. Po ohlásení Marvel's Guardians of the Galaxy od Square Enix a Eidos Montreal som si teda pomyslel, že toto už skrátka musí vyjsť. 

Ani jedna z firiem by totiž opäť neplytvala zdroje na niečo, čo sa nepodarí. Navyše nás vývojári už od ohlásenia uisťovali, že toto bude čistokrvná akčná adventúra pre jedného hráča. Žiadny multiplayer, platené DLC, kooperácia, mikrotransakcie ani akékoľvek iné online možnosti. 

A presne tento typ hier mám najradšej. Videl som tu teda už len dve jasné možnosti. Buď sa Marvel's Guardians of the Galaxy stane hrou roka, alebo trpkým sklamaním. Na nič medzitým tu už po fiasku s Avengers nie je priestor. 

Teraz už viem, že výsledok bol tak trochu stávka na istotu, aj keď nie všetko tu vyšlo. Guardians of the Galaxy majú za sebou viacero komiksov a hráči ich môžu poznať z adventúry od Telltale Games. 

Širokému publiku sú však známi skôr z dvoch sólo filmov v réžii Jamesa Gunna. Je to sympatická partička piatich hrdinov pod vedením Petra Quilla alebo ak chcete Star Lorda. Tvorí ju silák Drax, vražedná Gamora, prefíkaný Rocket a svojský Groot. 

V Marvel's Guardians of the Galaxy dostali svoju vlastnú podobu, ktorá sa filmami len ľahko inšpiruje. Z hľadiska príbehu si však hra razí vlastnú cestu a ponúka svoj originálny príbeh. Ten je jedným z najväčších ťahákov titulu. Naši hrdinovia sa s vidinou veľkého zisku vydávajú do zakázanej zóny. 

Ich služby si objednala istá Lady Hellbender, ktorá chce, aby pre ňu za slušnú odmenu chytili vesmírnu beštiu. Misia sa samozrejme skomplikuje, tím zadrží vesmírna polícia Nova Corps, ktorá žiada zaplatenia tučnej pokuty. V opačnom prípade našim hrdinom hrozí väzenie. 

Deravé vrecká tímu však vyžadujú rýchly plán, ako získať kredity. Na pozadí sa však už črtá oveľa väčší problém, za ktorý ste tak trochu zodpovední práve vy. Osud celého vesmíru sa teda razom ocitá v ohrození a je na Strážcoch Galaxie, aby si obhájili svoj titul a dali všetko do poriadku. 

Síce to na prvý pohľad nevyzerá, ale príbeh je oveľa komplexnejší. Nezachytáva zrod samotnej partie, ale sústredí sa skôr na ich tímové začiatky. Lídrom partie je Quill, ktorý funguje tak trochu ako mediátor a tmel tímu. Často musí zachovať chladnú hlavu a riešiť rôzne hádky či konflikty, poháňané temperamentom ostatných členov tímu. 

Ich charaktery sú napísané výborne a život im vdýchol aj skvelý dabing. Ten si užijete do sýta, pretože Guardians of the Galaxy patrí k najukecanejším titulom, aké tu kedy boli. Rozpráva sa tu prakticky skoro stále a veľmi často. Aj počas hrania, kedy máte v zápale akcie problém vnímať všetko. A to je škoda, pretože dialógy sú napísané naozaj výborne. 

Nechýbajú im skvelé hlášky či humor, ktorý občas vystriedajú aj nečakane vážnejšie momenty. Napríklad taký Drax je tu spracovaný až prekvapivo hlboko a jeho postava ma tu bavila oveľa viac než vo filmoch. Osobnejšie sa dostaneme tiež ku Quillovi, pri ktorom nebude chýbať ani pohľad do jeho tragickej minulosti. 

Aj preto trochu zamrzí, že hra neobsahuje české titulky. To môže mnohých hráčov v našich končinách ochudobniť o kompletný a dokonalý zážitok. Ten sa po celý čas nesie v typicky komiksovom štýle, ktorý poznáte z filmových blockbusterov. 

Nechýbajú tak ani kvalitne spracované filmové scény a celé to má naozaj drive. Príbeh teda patrí k nosným prvkom a silným dôvodom, prečo si Guardians of the Galaxy vlastne zahrať. Čerešničkou na torte sú aj menšie možnosti volieb, ktoré dokážu jemne ovplyvniť dianie v príbehu. 

Niektoré sú menšie, iné väčšie. Objavujú sa nepravidelne a dávajú vám na výber z dvoch možností, ako sa zachovať. Tento prvok nie je hlboký ako v hrách od Telltale či Quantic Dream, ale dáva vám pocit, že váš osud máte naozaj v rukách. 

Voľby taktiež neznamenajú, že by ste tu narazili na viacero koncov hry. Ten je tu iba jeden, ale sú situácie, ktoré sa môžu odohrať inak. Výsledkom je väčšinou iná filmová scéna a niekedy stojí za to preveriť aj ďalšie možnosti. Samotné voľby sú teda veľmi príjemným spestrením hrateľnosti. 

Tá sa inak nesie v znamení jednoduchej akcie. Hlavnú úlohu v nej zohráva Star Lord, ktorý je zároveň vašou jedinou hrateľnou postavou. Užijete si s ním veľa strieľania, keďže jeho hlavnou zbraňou sú blastre. Tie dopĺňajú efektné úhyby za pomoci raketových čižiem a pästné súboje, ktoré sú však spracované pomerne slabo. 

Tesne po oznámení mi bolo ľúto, že Quill (Star Lord) je jedinou postavou, za ktorú si zahráte. Keď sa však hra rozbehne, jeho charakter vám dokáže, že má na to, aby túto show utiahol aj sám. Aj napriek tomu však stále ide o tímovku a ani ostatní Strážcovia Galaxie tu nie sú len do počtu. 

Počas súbojov im ako líder partie môžete dávať príkazy a využívať ich špeciálne útoky. Tie si budete postupne odomykať a každá z postáv ich má štyri. Groot tak vie napríklad uväzniť nepriateľov v konároch, Gamora ich rozseká mečom, Rocket pomôže s explóziami, ktoré fungujú ako granáty a Draxova devíza je hrubá sila. 

Celkovo je súbojový systém naozaj veľmi jednoduchý a točí sa dokola len okolo streľby, pästí a rozkazov vášmu tímu. To, ako vám sadne, je celkom subjektívne. Je možné, že sa budete baviť celú hru alebo vám časom príde dosť repetitívny ako mne. Chvíľu je to naozaj fajn, ale akcia miestami pôsobí chaoticky a hrateľnosť by si po tejto stránke zaslúžila viac okoreniť. 

Niečo mi tu skrátka chýbalo a súboje som si neužíval tak, ako napríklad v Marvel's Spider-Man či Batmanovej Arkham sérii. Aspoň z časti sa o spestrenie snažia mini bossovia, ktorých je tu však pomenej rovnako, ako typov nepriateľov. Ich ponuka by si zaslúžila spestriť a k chybičkám krásy patrí aj huddle mechanika. 

Je naviazaná na dobíjanie energie a zvýšenie sily v súbojoch. Po dobití a spustení sa boj  zastaví a beží animácia. Quill v nej zvolá ostatných členov tímu a prednesie motivačnú reč, kde máte na výber z dvoch volieb. Ak si zvolíte dobre a správne namotivujete partiu, získajú do viac sily a ľahšie zvíťazíte v boji. 


Problém je v tom, že animácia sa prehráva neustále. Celkovo tak kazí tempo súbojov a časom je to naozaj veľmi otravné. Lepšie teda hrateľnosti pomáhajú rôzne vylepšenia. V tomto smere môžete vďaka perkom posúvať ďalej vašu postavu, ale aj ostatných členov tímu. 

Nechýbajú tiež kozmetické úpravy, kde zbierate rôzne skiny. Plusom je, že tu nie sú žiadne mikrotransakcie a všetko si viete odomknúť prirodzeným hraním. To je niečo, čo sa v dnešných hrách pre jedného hráča vidí už pomerne málo, ale o to viac to vítam. 

Na to nadväzuje aj fakt, že Guardians of the Galaxy sú striktne lineárnym zážitkom. Nie je tu žiadny otvorený svet, ani viacero ciest. Vždy máte len jeden cieľ, ku ktorému vedie jedna priamočiara cesta. 

Celé je to rozdelené do 16 kapitol s veľmi vďačnou dĺžkou hrateľnosti na zhruba 17- 20 hodín. Počas nich budete okrem súbojov riešiť jednoduché puzzle hádanky v prostredí, ktoré sa časom opakujú a prekonávať prekážky. S tým vám tiež pomôžu členovia tímu. 

Groot tak dokáže napríklad pomocou konárov vytvoriť most. Gamora vám preseká zaterasenú cestu svojim mečom, Rocket hackne dvere a Drax sa mimo iného hodí na prenášanie ťažkých predmetov alebo rozbíjanie stien. Celkovo sú akcia a pokojnejšie pasáže vyvážené veľmi fajn. 

A výborne sa na to tiež pozerá. Modely postáv sú spracované naozaj kvalitne. Je tu veľa detailov, veľmi pekné nasvietenie a trochu svojsky, ale určite zaujímavo spracované svety. Tu odviedli vývojári super prácu, na ktorú skvele nadväzuje audio, resp. soundtrack. 

Za ten si titul odniesol aj nomináciu na The Game Awards a je škoda, že ju napokon nepremenil. Súboje aj celkovú atmosféru totiž sprevádzajú klasické pecky 80. rokov. Quill je totiž veľkým fanúšikom tejto hudby. 

Do nepriateľov si tak zastrieľate napríklad v sprievode Iron Maidenu, Kiss či Europe, kde samozrejme zaznie ich The Final Countdown. Vašim ušiam však ulahodí aj Bonnie Tyler a jej Holding Out For A Hero, A-Ha - Take On Me, Wham - Wake Me Up Before You Go-Go či We Built This City od Starship. 

Soundtrack je naozaj lahôdka plná starých známych a kultových skladieb, ktoré vyberal niekto s obrovským vkusom. Na hudbu nadväzuje aj spomínaný skvelý dabing, kde herci odviedli prácu, ktorá v niektorých momentoch prekonáva aj filmy od Jamesa Gunna. Audiovizuál je teda naozaj výborný, ale aspoň na PS5 si to trochu odniesla technická stránka. 

V nastaveniach máte 3 možnosti vizuálu, kde mi reálne hrateľný prišiel iba režim zameraný na výkon. Tu sa snímková frekvencia snaží držať 60 fps vo Full HD rozlíšení. Celkom sa jej to darí, ale aj napriek tomu sú miesta, kde framerate viditeľne pokrivkáva. 

Oveľa viac mi je však ľúto režimu kvality a ray tracingu, ktoré mi v takejto rýchlej akčnej adventúre neprišli veľmi hrateľné. Tu snímková frekvencia spadne na 30 fps, ale aj s nimi má na niektorých miestach problém a sem tam klesne trochu nižšie, čo už je naozaj nepríjemné. Vyššiu kvalitu detailov a ray tracing som teda musel oželieť. 

Guardians of the Galaxy som hral v režime výkonu. Aj tam hra vyzerá veľmi dobre a detaily navyše mi nechýbali. Najviac je však škoda toho ray tracingu, kde by si vývojári mohli brať príklad z režimov v Ratchet & Clank: Rift Apart (recenzia). Tam to bolo oveľa použiteľnejšie, stabilnejšie a bez problémov hrateľné. Aj keď je pravda, že ide o titul od Sony. 

Hodnotenie: 8/10

Plusy:

  • výborný a originálny príbeh, ktorý má spád 

  • skvele napísané postavy a humor

  • možnosti rozhodnutí 

  • kvalitný vizuál 

  • slušná herná doba

  • výborný dabing 

  • lineárny zážitok s fokusom na jedného hráča bez online zbytočností 

Mínusy:

  • časom repetitívny súbojový systém 

  • občasné prepady snímkovania (PS5)

  • spracovanie huddle mechaniky kazí tempo 

  • opakujúce sa puzzle hádanky bez nápadu

Záver

Keď si to teda zhrnieme, Guardians of the Galaxy sú tak trochu stávkou na istotu. Ponúka čistokrvnú jazdu pre jedného hráča, takmer 20 hodín kvalitného príbehu, skvelé postavy, soundtrack a humor. Na druhej strane je však škoda hlavne repetitívneho súbojového systému, jednoduchých hádaniek bez nápadu a občasných prepadov snímkovania (PS5). 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu