Huawei Watch GT 4 - takmer dokonalé

Elegantné smart hodinky s klasickým dizajnom, kvalitným AMOLED displejom, systémom HarmonyOS, podrobným monitorovaním zdravotných funkcií a týždňovou výdržou na jedno nabitie.

V lete sme testovali prémiový model Huawei Watch 4 Pro (recenzia), ktorý sa predáva iba v jednej veľkosti ciferníka, no 1,5'' displej je vhodný skôr na mužské zápästie. Preto ma veľmi potešil príchod ďalšej generácie inteligentných hodiniek, v ktorej výrobca myslel už aj na dámy. 

Huawei Watch GT 4 (základné info) sú v ponuke vo viacerých verziách a dvoch veľkostiach - 41 mm a 46 mm. Dámsky model je na výber v troch dizajnoch, pánsky dokonca v štyroch. Zvoliť môžete klasický kožený remienok, no nechýba ani nehrdzavejúca oceľ. Dámy môžu vyberať medzi bielym koženým, strieborným kovovým v klasickom prevedení a k dispozícii je aj milánsky remienok s magnetickým pripevnením v zlatej farbe. 

V redakcii sme mali na test 41 mm model v kombinácii zlaté telo hodiniek s bielym koženým remienkom. Ide o veľmi elegantné prevedenie, ktoré sa hodí na akúkoľvek príležitosť, či už máte na sebe voľnočasový outfit alebo spoločenské šaty. Vhodným ciferníkom, ktorých je na výber nepreberné množstvo, zladíte svoj štýl s oblečením. 

Nemusíte sa obávať ani ceny, nami testovaný model má cenovku 249 eur, pánsky 46 mm variant začína na rovnakej sume. Takže cenovka je naozaj príjemná. Najdrahšie sú dámske hodinky so zlatým kovovým remienkom, stoja 399 eur. 

Huawei Watch GT 4 sa od drahšieho súrodenca Watch 4 / 4 Pro líšia okrem dizajnu a ceny absenciou eSIM, teda na telefonovanie potrebujete mať hodinky spárované s mobilným telefónom. Takisto tu nenájdeme možnosť záznamu činnosti srdca (EKG). Výhodou je však dlhšia výdrž na jedno nabitie. Kým Watch 4 Pro mi vydržali len približne štyri dni, Watch GT 4 zvládli zhruba o dva dni viac. Všetko ale, samozrejme, záleží od toho, ako hodinky používate a či máte zapnutú funkciu Always on. 

Hodinky nepretržite využívam už niekoľko týždňov a spárované som ich mala s androidom aj iPhonom. Veľa rozdielov pri používaní som medzi systémami nezaznamenala. Notifikácie chodili v poriadku, problém nebol ani s párovaním či mobilnou aplikáciou. Nedá sa ale odpovedať na správy vopred pripraveným textom a ani ovládanie hudby a prenášanie skladieb z iPhonu do úložiska hodiniek nie je k dispozícii. Ak ale uvažujete nad hodinkami k iPhonu a túžite po elegantnejšom dizajne, než aký ponúkajú Apple Watch, hodinky Huawei vám môžem napriek týmto nedostatkom s pokojným svedomím odporučiť. 

Nebudete mať síce k dispozícii také množstvo aplikácií na doinštalovanie, ale ak využívate iba notifikácie, hovory, monitorovanie športových aktivít a zdravotných funkcií, budete spokojní. Navyše, nabíjačku budete potrebovať tak raz za týždeň, pri Apple Watch ju musíte používať každý deň. A to môže otravovať. 

Hodinky som nosila na ruke neustále, neodkladala som ich ani v noci, som zvyknutá s nimi spávať. Na noc si viete aktivovať nočný režim, takže vás neruší zasvietený displej ani vibrácie notifikácií. Ráno vás privíta záznam spánku, z ktorého sa dozviete svoje skóre a v apke si nájdete tipy na čo najlepší nočný odpočinok. 

Vďaka vylepšenej technológii TruSleep 3.0 dostanete ešte lepší prehľad o spánkových cykloch. Funkcia Sleep Breathing Awareness skenuje nepravidelnosti dýchania počas spánku, takže sa dozviete, či  náhodou v noci nemáte poruchy dýchania, čo by mohlo naznačovať aj nejaký zdravotný problém. 

Spoľahnúť sa môžete na celodenné meranie srdcovej činnosti, stresu, teploty kože aj nasýtenia krvi kyslíkom. Ženy ocenia záznam menštruačného cyklu s predikciou plodných dní, nasledujúceho cyklu a možnosťou zapisovať si fyzické príznaky, nálady a podobne. 

Technológia TruSeen 5.5+ pre monitorovanie srdca zahŕňa viackanálový algoritmus na zlepšenie signálu, založený na metóde hĺbkového učenia. Dostanete tak o 30 %  presnejšie monitorovanie aj pri dynamických aktivitách, ako je napríklad beh, skákanie cez švihadlo, alebo v prostredí s nízkou teplotou.

Obe veľkostné verzie ponúkajú vyše 100 tréningových režimov, vstavaný plánovač cvičení, vylepšené krúžky aktivity, úplne novú aplikáciu Stay Fit pre sledovanie kalorického deficitu a vylepšený záznam trasy pomocou integrovaného GPS. Nový dvojpásmový, päťsystémový GNSS (Global Navigation Satellite System), zlepšuje presnosť určovania polohy. Oceníte to najmä keď bežíte v štrukturálne hustých lokalitách, ako sú napríklad stĺpy na moste. 

Hodinky využijete aj na Bluetooth hovory cez spárovaný telefón. Na prichádzajúci hovor tak môžete rýchlo odpovedať aj bez toho, že by ste ho museli vyberať z tašky alebo batohu. Kvalita hovoru je primeraná, druhú stranu som vždy počula veľmi dobre a ani volajúci nemal problém s kvalitou môjho hlasu. 

V recenzii Huawei Watch 4 Pro som kritizovala veľmi lesklý, zaoblený displej. Pri Watch GT 4 je všetko v priadku, určite aj vďaka tomu, že ide o plochý AMOLED panel. Aj na priamom slnku som všetko videla, jas bol úplne dostatočný. Rozlíšenie 466 x 466 bodov je na obidvoch veľkostných verziách ciferníka (1,32'' a 1,43'') rovnaké. 

Na ovládanie funkcií a menu slúžia dva hardvérové prvky v pravej bočnej stene. Otočná korunka a programovateľné tlačidlo. Rýchlo s atak dostanete k svojej obľúbenej a často používanej aplikácii na jedno stlačenie. 

V mobilnej aplikácii Zdravie máte na jednom mieste záznamy zdravia, fyzickej aktivity, tréningy aj nastavenie hodiniek. Vybrať si tu môžete nový ciferník, doinštalovať niektorú aplikáciu (výber je slabý), pridáte si obľúbenú hudbu do hodiniek, aby ste neboli odkázaní na telefón a nastavíte si upozornenia, ktoré sa vám majú do hodiniek doručovať. 

kto už mal hodinky Huawei, bude pri pohybe v systéme a ovládaní ako doma. Slajdnutím prsta po displeji smerom doľava, sa dostanete ku kartám, kde môžete mať prístup k dennej aktivite, počasiu, záznamom tepu srdca, meraniam teploty kože, stresu, spánku, nasýteniu krvi kyslíkom, tréningom a podobne. 

Na výber je aj karta s už vopred nadefinovanou zostavou, s rýchlym prehľadom zdravia, aktivity a podobne. Na karte (alebo ciferníku) s kalorickým deficitom máte po pridaní skonzumovaného jedla orientačný prehľad o spálených a prijatých kalóriách. 

Slajdnutím prsta po displeji z ľavej strany do pravej, sa dostanete na kartu Asistenta. Zobrazí sa vám aktuálne počasie a prehrávaná hudba. Tú viete počúvať po pripojení Bluetooth slúchadiel aj priamo z hodiniek, ak ste si hudbu uložili do vnútorného úložiska. 

V menu nájdete aj aplikáciu Peňaženku, tú však v našich končinách nevyužijete. Celé menu je v slovenčine s diakritikou, tá nechýba ani v doručených správach, ak ju pisateľ použil a správne sa zobrazujú aj smajlíci. Odpovedať na SMS správu viete iba vopred pripraveným textom (iba Android), nedá sa napísať text priamo zo zápästia, ani sa nedá poslať hlasová správa či využiť diktovanie. Model Watch 4 Pro disponuje softvérovou klávesnicou a na vybrané správy viete odpovedať. 

Hodinky vedia automaticky rozpoznať niektoré aktivity, ako je napríklad beh, chôdza, či veslársky trenažér, no na záznam stále vyžadujú potvrdenie stlačenie štartu. Ako som spomínala už v predchádzajúcej recenzii, napríklad pri veslovaní je to otravné, pretože na potvrdenie štartu rozpoznanej aktivity potrebujete použiť ruku, ale pri veslovaní používate obidve naraz, takže bez prerušenia cvičenia sa aktivita potvrdiť nedá. 

Snáď všetky smart hodinky sú dnes už aj vodeodolné a certifikácia 5 ATM nechýba ani Huawei Watch GT 4. Pri plávaní v bazéne si viete nastaviť dĺžku bazéna 25 m, 50 m alebo vlastnú. Pri plávaní na otvorenej ploche je k dispozícii záznam trasy pomocou GPS. 

V tréningových režimoch nájdeme aj švihadlo, lyžovanie, snowboard, bežecké lyžovanie, triatlon či horskú turistiku. V teréne sa bude hodiť aj kompas, výškomer a barometer. Ak máte bežne vypnutú funkciu Always on, ak si to povolíte v nastaveniach, počas cvičenia môže byť zapnutá. 

Všetky hodinkami namerané údaje, zdravotné aj z tréningov, nájdete po synchronizácii v mobilnej aplikácii Zdravie. Niektoré druhy tréningov sú zaznamenané veľmi podrobne, napríklad pri plávaní sa dozviete nielen základné údaje o srdcovom tepe, čase a spálených kalóriách, ale aj štýl, počet záberov, priemerné tempo a skóre SWOLF.

Ak by ste očakávali detektor pádu a SOS volania, tu ich nenájdete. Aj to je jeden z rozdielov oproti modelu Watch 4 Pro, ktorý je drahší. Watch GT 4 majú síce menej doplnkových funkcií, ale na jedno nabitie vydržia dlhšie. 

Aj keď budete mať zapnutý AOD displej, nemusíte nabíjačku hľadať takmer týždeň. V noci mi ubudlo len 5 % batérie, s vypnutou funkciou Always on dokonca iba 3 %. Je jasné, že dĺžka výdrže záleží od toho, ako a na čo hodinky využívate. Ak budete často používať GPS, často si kontrolovať doručené notifikácie, počúvať hudbu alebo ich budete používať na navigáciu či hovory, výdrž sa výraznejšie skráti. 

Ja som mala zapnuté všetky dostupné merania zdravotných funkcií, doručovanie notifikácií, AOD, rozpoznávanie aktivít, povolené GPS a rozsvietenie obrazovky pri zodvihnutí ruky, a nabíjala som približne raz za šesť dní. Ak by som mala viac záznamov tréningov cez týždeň s využitím GPS, nabíjala by som asi dvakrát do týždňa. 

Nabíjanie prebieha bezdrôtovo pomocou malého disku s pevne pripojeným USB-A káblom. Z približne 15 % do 100 % to trvá necelú hodinu. Pre úplnosť treba dodať, že 46 mm verzia má výrobcom udávanú výdrž až dva týždne na jedno nabitie. 

Orientačná cena: od 249 eur

Výhody:

+ elegantný dizajn

+ kvalitné materiály

+ dostupná cena

+ kvalitný displej s AOD

+ rýchly systém

+ otočná korunka pre pohodlný pohyb v menu

+ menu kompletne v slovenčine, text vrátane diakritiky a smajlíkov

+ podrobné meranie zdravotných funkcií

+ takmer týždňová výdrž na jedno nabitie

Nevýhody:

- chýba softvérová klávesnica 

- absencia eSIM

- oproti modelu Watch 4 Pro okresané funkcie (ale nižšia cena)

- slabá ponuka doinštalovateľných aplikácií

- automaticky rozpoznanú aktivitu je potrebné ešte potvrdiť ručne

- nepodporujú ovládanie hudby na iOS ani odpovedanie vopred pripraveným textom

- nedá sa nimi na Slovensku platiť bezkontaktne

Záver

Huawei Watch GT 4 sú výbornou voľbou pre všetkých, ktorí hľadajú inteligentné hodinky s klasickým dizajnom vhodným aj k slávnostnému oblečeniu, nepotrebujú odpovedať na správy pomocou klávesnice, nevadí im chýbajúca detekcia pádu s SOS správami a neplánujú nimi platiť ani do nich doinštalovávať aplikácie tretích strán. A dobrá správa pre iPhonistov: narozdiel od hodiniek Samsungu, ich spárujete s iOS.

Ak chcete hodinky na doručovanie notifikácií, pokročilé meranie zdravotných funkcií, záznam tréningu s GPS a nechce sa vám nabíjať každý deň, Watch GT 4 by mohli byť tie pravé. Navyše je cena veľmi priaznivá a vyberať môžete z rôznych dizajnov remienkov. 

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu