Huawei Watch 4 Pro – prémiový strážca zdravia

Recenzia smart hodiniek z kvalitných materiálov, okrúhlym 1,5'' AMOLED displejom, podporou eSIM, pokročilým meraním zdravotných funkcií, podrobným meraním fyzickej aktivity, ale len 4-dňovou výdržou batérie.

Presne pred dvomi rokmi som recenzovala inteligentné hodinky Huawei Watch 3 Pro (recenzia), ktoré patrili v tom čase na našom trhu medzi drahšie modely, určené náročným zákazníkom. Inak tomu nie je ani pri tohtoročnej novinke Huawei Watch 4 Pro (základné info)

Od predchodcu sa mierne líšia, najmä dizajnom displeja a vylepšeným systémom HarmonyOS. Výdrž batérie na jedno nabitie sa nezvýšila, stále je to približne 4 až 5 dní, čo je ale o niečo viac, než ponúka relevantná konkurencia. 

Pri Watch 4 Pro sa môžete spoľahnúť na kvalitné materiály aj spracovanie. Telo z titánovej zliatiny dopĺňa na spodnej strane keramika, displej chráni zafírové sklíčko. Napriek tomu, že je displej mierne vypuklý, nevidno na ňom žiadny škrabanec, a to som hodinky nijak extra nešetrila. Nosila som ich na zápästí niekoľko týždňov v kuse, vo dne i v noci, aj počas cvičenia či plávania. 

Na test dorazili hodinky s koženým remienkom, predáva sa však i variant s kovovou verziou remienka, ktorý dodáva hodinkám ešte luxusnejší vzhľad. Je však o 150 eur deahší. Pre moje úzke zápästie je vhodnejší remienok s klasickým zapínaním, kovový by bol veľký a musela by som ubrať niekoľko dielikov. Kožený som mala zapnutý na poslednú dierku. Séria Watch 4 nemá ženský model s menším displejom a tomu prispôsobeným náramkom. Veľká škoda. 

Hrúbka a vyššia hmotnosť nemusí každému vyhovovať, najmä nie ženám s úzkym zápästím, no dá sa na to zvyknúť. Zaoblený displej vyzerá efektne, má ale jednu nevýhodu: zvýšené odlesky. Odráža sa na ňom okolie oveľa viac než na plochej obrazovke, takže som občas na priamom slnku musela hodinkami pohýbať zo strany na stranu, aby som poriadne videla na celý zobrazený obsah.  

Inak k jeho čitateľnosti, jasu či farbám nemám žiadne výhrady. Na 1,5-palcovej uhlopriečke nájdeme rozlíšenie 466 x 466 bodov, pričom nechýba funkcia Always on. Podľa toho, aký máte zvolený ciferník, je k nemu doladený AOD. Ak si vždy zobrazený displej vypnete, predĺžite tým výdrž batérie približne o deň a pol. 

Na ovládanie slúži dvojica hardvérových prvkov v pravej bočnej stene. Okrúhle tlačidlo s otočnou korunkou a haptickou odozvou je hlavným prvkom, spodným oválnym tlačidlom vyvoláte svoje obľúbené aplikácie. Rýchlo sa tak dostanete k tomu, čo používate najčastejšie. Otočná korunka poslúži aj na zoomovanie, výborným pomocníkom je napríklad pri prezeraní a navigovaní pomocou Petal máp. 

Displej si upravíte podľa svojho štýlu a predstáv niektorým z vopred nainštalovaných ciferníkov, prípadne si stiahnete ďalšie. Na výber máte bezplatné aj platené, od elegantných so základnými informáciami až po detailné zobrazenie rôznych údajov. Zvyčajne sa dajú prispôsobiť, takže si vyberiete, ktoré funkcie a údaje chcete mať hneď po ruke na jedno ťuknutie.

Slajdnutím prsta po displeji smerom doľava, sa dostanete ku kartám, kde môžete mať prístup k dennej aktivite, počasiu, záznamom tepu srdca, meraniam teploty kože, stresu, spánku, nasýteniu krvi kyslíkom, tréningom a podobne. Na výber sú aj karty s už vopred nadefinovanou zostavou, s rýchlym prehľadom zdravia a podobne. 

Nechýba karta Peňaženka, tú však u nás nevyužijete na spustenie kontaktných platieb u obchodníka, ale viete si tam pridať vernostné karty, ktoré využívate v obchodoch, ako je napríklad Billa alebo Tesco. Rýchlo tak máte po ruke čiarový kód, ktorý oskenujete u obchodníka pri pokladni..

Slajdnutím prsta po displeji z ľavej strany do pravej, sa dostanete na kartu Asistenta. Zobrazí vám aktuálne počasie a prehrávanú hudbu. Tú si môžete púšťať cez spárovaný android (na iPhone stále nie je táto možnosť dostupná) alebo si ju uložíte do internej pamäte hodiniek a po pripojení Bluetooth slúchadiel ju môžete počúvať priamo, bez telefónu. Alebo si ju pustíte cez reproduktor hodiniek, ale nevidím dôvod, prečo by ste to robili.

Watch 4 Pro podporujú eSIM, teda elektronickú SIM kartu, vďaka čomu môžete hodinky využiť nielen na Bluetooth hovory, ale aj samostatné telefonovanie bez spárovaného smartfónu. Na Slovensku je na to potrebná samostatná SIM s vlastným číslom. Nedá sa využívať jedno telefónne číslo aj na mobile aj na hodinkách zároveň. 

Okrem pripojenia do mobilnej siete podporujú Watch 4 Pro Wi-Fi. Čo môžete využiť, ak budete sťahovať aplikácie z AppGallery priamo do hodiniek. Wi-Fi alebo mobilné dáta sa používajú aj na aktualizáciu doinštalovaných aplikácií. Ponuka apiek nie je závratná, no možno vás niektorá osloví. Ja som si zvyčajne vystačila s tým, čo bolo v menu od výroby. 

Ovládanie a nastavenie systému je prehľadné a v slovenčine. HarmonyOS sa za dva roky výraznejšie pohol smerom vpred. Zmenou je aj možnosť odpovedať na doručené správy napríklad z Messengera alebo Instagramu. Vopred pripravené texty sú stále v ponuke, no pribudla ikona klávesnice, cez ktorú si napíšete vlastnú odpoveď, vrátane diakritiky a smajlíkov. Na e-mail sa odpovedať nedá. 

Hodinky podporujú viac než 100 športových režimov a vybrané aktivity, ako je napríklad beh, chôdza, cyklistika či veslársky trenažér, zvládnu zaznamenať automaticky. Lenže po rozpoznaní aktivity požadujú potvrdenie stlačením štartu, čo je nielen otravné, ale ak napríklad používate obidve ruky (veslovanie), stlačenie tlačidla je bez prerušenia činnosti nemožné. Konkurencia to zvláda lepšie, aktivitu po rozpoznaní bez pýtania zaznamená. 

Hodinkám nechýba certifikácia IP6X, zvládnu tak prašné prostredie a disponujú odolnosťou 5 ATM do hĺbky 30 metrov. Medzi športovými režimami nájdeme plávanie v bazéne aj na otvorenej vode, je tu i švihadlo, tri druhy lyžovania, horská turistika, triatlon či golf. Pre bežcov sú určené bežecké plány, trasy a kurzy. 

Samozrejmosťou je meranie zdravotných funkcií. Dokážu kontinuálne merať tep srdca, nasýtenie krvi kyslíkom, stres, teplotu kože, veľmi podrobne merajú a vyhodnocujú spánok, zaujímavosťou je detekcia tuhosti ciev a nechýba im integrované GPS, čo oceníte pri turistike či cyklistike. V teréne sa bude hodiť aj kompas, výškomer a barometer. 

Všetky namerané údaje, či už zdravotné alebo z tréningov, nájdete v mobilnej aplikácii Zdravie, ktorá slúži aj na prvé spárovanie hodiniek so smartfónom. Niektoré druhy tréningov sú zaznamenané naozaj do podrobností, napríklad pri plávaní sa dozviete nielen základné údaje o srdcovom tepe, čase a spálených kalóriách, ale aj štýl, počet záberov, priemerné tempo a skóre SWOLF, ktoré meria efektívnosť plávania. Čím nižšia hodnota, tým lepšie. 

Užitočnou funkciou je Detektor pádu. Ak hodinky vyhodnotia, že ste spadli a nehýbete sa, na displeji sa zobrazí otázka, či ste spadli a potrebujete zavolať pomoc. Ak pomoc nepotrebujete, stlačíte možnosť "Som v poriadku". Prípadne stačí päťkrát stlačiť horné tlačidlo a okamžite sa pošle upozornenie záchrannej službe. Kontaktnú osobu si zvolíte vo svojom profile - Huawei ID. 

Huawei hodinky boli kedysi synonymom dlhej výdrže batérie na jedno nabitie. To už neplatí. Čím viac funkcií majú, tým sa zvyšuje energetická náročnosť, takže výdrž klesá. Model Watch 3 Pro mi vydržal na jedno nabitie pri bežnom používaní 4 až 5 dní a ich nástupca Watch 4 Pro na tom nie je lepšie. 

Ak si vypnete funkciu AOD, prehupnete sa možno cez päť dní, ale všetko záleží od toho, ako často meriate rôzne zdravotné funkcie, koľko vám denne chodí notifikácií, ako často telefonujete cez hodinky, či pri športovaní využívate GPS, máte nainštalovanú eSIM a zapnuté mobilné dáta a podobne. Ak potrebujete výraznejšie šetriť energiu, môžete si zapnúť Ultradlhú výdrž batérie. Vtedy sa podľa výrobcu dostanete až na 21 dní. 

Nabíjanie prebieha bezdrôtovo dodávanou nabíjačkou a z nuly do 100 % to trvá približne hodinu a pol. Kedysi dával Huawei k hodinkám samostatný nabíjací disk, ku ktorému ste pripojili USB-kábel. Už dlhší čas však v balení nájdeme nabíjací disk s pevne pripojeným káblom, takže pri cestovaní vám v batožine zaberie o niečo viac miesta než samostatný disk bez kábla, ku ktorému ste mohli pripojiť ktorýkoľvek USB-C nabíjací kábel od smartfónu. Škoda.

Orientačná cena: od 549 eur

Výhody:

+ kvalitné materiály a spracovanie

+ podpora eSIM

+ pekný a veľký AMOLED displej s AOD

+ rýchly a vyspelejší systém HarmonyOS

+ možnosť odpovedať na niektoré správy zadaním textu na klávesnici

+ menu a zadávanie textu kompletne v slovenčine vrátane diakritiky a smajlíkov

+ otočná korunka pre pohodlný pohyb v menu

+ pokročilé meranie zdravotných funkcií

+ množstvo športových režimov

Nevýhody:

- cena

- rozmery a hmotnosť

- zaoblený displej sa viac leskne

- ponuka aplikácií na doinštalovanie je slabá

- automaticky rozpoznanú aktivitu je potrebné ešte potvrdiť ručne

- nepodporuje ovládanie hudby na iOS

- nedá sa nimi platiť bezkontaktne

Záver

Huawei Watch 4 Pro sú kvalitné smart hodinky vyrobené z odolných materiálov, ktoré môžete nosiť aj k saku. Ponúkajú výborné funkcie s podrobným meraním zdravia, poslúžia pri športovaní a vďaka softvérovej klávesnici môžete na prijatú správu z Messengera alebo Instagramu odpovedať rovno zo svojho zápästia. Výdržou na jedno nabitie neohúria tak ako kedysi, no je to daň za množstvo funkcií, ktoré pribudli. Stále sú však na tom s výdržou o niečo lepšie než porovnateľná konkurencia. 

Chýbajú bezkontaktné platby a ani ponuka aplikácií tretích strán nie je závratná, no to sa časom môže zmeniť. Výhodou je možnosť aktivácie eSIM, kedy hodinky využijete na telefonovanie aj bez pripojeného smartfónu. To sa môže napríklad hodiť, keď svoj smartfón stratíte či rozbijete. K dispozícii tak budete mať ešte možnosť volať z hodiniek. Prekážkou pri kúpe môže byť pre niekoho vysoká cena a iPhonistom môže chýbať ovládanie hudby. 

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu