Huawei Watch 3 Pro - luxus na zápästí

Recenzia prémiových smart hodiniek z kvalitných materiálov, okrúhlym 1,43'' AMOLED displejom, HarmonyOS, meraním zdravotných funkcií a dlhou výdržou na jedno nabitie.

Inteligentných hodiniek je na našom trhu už dostatočné množstvo. V rôznych cenových kategóriách, dizajnoch a stále sa rozširujúcou ponukou funkcií. Čínsky Huawei doplatil na sankcie zo strany vlády USA, čo sa prejavilo na prepade dodávok smartfónov. 

Nositeľných zariadení sa však obmedzenia nedotkli a nielen na Slovensku patria smart náramky a hodinky značky Huawei medzi najobľúbenejšie. A treba povedať, že právom. Spoľahnúť sa môžete na kvalitné spracovanie, sledovanie zdravotných funkcií vrátane merania teploty kože, zaznamenávanie športových aktivít a v neposlednom rade je výrazným plusom dlhá výdrž na jedno nabitie. 

Na jeseň minulého roka prišli na trh výborné Huawei Watch GT2 Pro (základné info), ich videorecenziu si môžete pozrieť na našom YouTube kanáli. Začiatkom júna uviedol výrobca ďalší model v dvoch verziách, v ktorých beží vlastný operačný systém HarmonyOS. Do redakcie sme dostali na testovanie Pro verziu, ktorá sa od základnej líši dizajnom ciferníka, kapacitou batérie a použitými materiálmi - titánovým telom a zafírovým sklíčkom na displeji. 

Huawei Watch 3 Pro (základné info) sú veľkosťou vhodné skôr na mužskú ruku, na ženskej vyzerajú mohutne. Nie každej dáme to však môže prekážať. Na ovládanie slúži tradičné tlačidlo a otočná korunka, ktorá je pri hodinkách Huawei novým prvkom a slúži na pohyb v menu. 

Spodná strana, na ktorej sú umiestnené všetky potrebné senzory, je z keramiky. Na test nám prišiel štyristoeurový model s hnedým koženým remienkom, v obchodoch je ale dostupný aj drahší variant s titánovým remienkom, ktorého cena je vyše 500 eur. 

Na 1,43-palcovom AMOLED displeji je použité jemné rozlíšenie 466 x 466 bodov a nemám k nemu žiadne pripomienky. Aj na priamom slnku vidíte všetko potrebné, automatický jas funguje bez problémov. Na výber máte množstvo ciferníkov, od elegantných so základnými informáciami až po detailné zobrazenie rôznych údajov. 

Nechýba možnosť zapnúť always on displej, na výber máte niekoľko dizajnov, no treba pamätať na to, že spolu s rozsvietením obrazovky pohybom zápästia má výrazný dopad na spotrebu energie. Pohybom prsta po displeji sprava doľava máte prístup k dennej aktivite, záznamom tepu srdca, SpO2 a meraniam teploty kože. Viac skratiek sa pridať nedá. 

Slajdnutím prsta z ľavej do pravej strany sa zobrazí Huawei asistent s aplikáciou počasie. S ňou som mala nielen ja, ale aj ďalší kolegovia z iných redakcií problém. Nefungovalo zobrazenie počasia, stále vyhadzovalo hlášku o nedostupnosti dát kvôli chýbajúcemu pripojeniu na internet. No hodinky boli pripojené na Wi-Fi sieť aj spárované so smartfónom a počasie nenačítalo. 

Najskôr som si myslela, že problém bude v kompatibilite s iOS, keďže som Watch 3 Pro z veľkej časti používala s iPhonom, ale problém s počasím nevyriešilo ani pripojenie k androidu, čo mi potvrdili aj skúsenosti kolegov. Takže to vyzerá na nejaký bug v platforme HarmonyOS.

Ovládanie a nastavenie systému je intuitívne, bezproblémové a rýchle, menu však nie je v slovenčine. Pri prvom nastavení je síce na výber čeština, ale prostredie je aj tak v angličtine. Samotné párovanie s iPhonom som konečne dala na prvý raz. Doteraz som väčšinou mala pri párovaní so smart hodinkami Huawei na iOS problém a nevyhla som sa opakovaným pokusom či reštartom obidvoch zariadení. Preto som bola príjemne prekvapená, keď som Watch 3 Pro spojila s iPhonom na prvýkrát. 

K notifikáciám a skratkám nastavení sa dostanete tradičným spôsobom - potiahnutím prstom po displeji zdola nahor a naopak. Notifikácie sú zobrazené aj s diakritikou, odpovedať na správy, napríklad z Messengera, sa ale nedá. Takisto si neprečítate celú správu, ale máte k dispozícii iba pár riadkov. 

V nastaveniach nájdete aj možnosť pridať si program mobilného operátora na eSIM. Zatiaľ však táto funkcia nie je na Slovensku dostupná. Keď sa sprístupní, budete môcť hodinky používať na telefonovanie samostatne, bez nutnosti spárovania s telefónom. Takisto budú môcť využívať mobilné dátové pripojenie. Na Slovensku nie je ale možné mať aktívne rovnaké telefónne číslo na SIM karte v smartfóne a na eSIM v smart hodinkách. Ak chcete používať eSIM, budete mať v obidvoch zariadeniach rozdielne telefónne čísla. Čo je dosť nepraktické.

Samozrejme, že môžete prijímať Bluetooth hovory zo spárovaného smartfónu. Hovor bol vždy kvalitný, dobre som počula ja aj druhá strana. Prijať hovor môžete aj gestom, zatvorením a otvorením päste. Funguje to veľmi dobre.

V menu nechýba aktivácia NFC, keďže však bezkontaktné platenie hodinkami Huawei u nás nie je dostupné, môžete ho pokojne vypnúť. Narozdiel od NFC ale nemôžete zapnúť / vypnúť GPS. To je v rukách systému. Zapne sa v prípade spustenia športovej aktivity alebo aplikácie, ktorá pripojenie GPS vyžaduje. Uvítala by som, keby si to používateľ mohol ovládať sám. 

Hodinky dokážu kontinuálne merať tep srdca, nasýtenie krvi kyslíkom, zmerajú vám fyzickú kondíciu pomocou VO2Max a v teréne oceníte aj kompas, výškomer a barometer. Novinkou je meranie teploty povrchu kože. Samozrejmosťou je monitoring spánku s podrobným zobrazením nameraných dát v mobilnej aplikácii Zdravie. 

Stlačením programovateľného spodného tlačidla sa dostanete k režimom cvičení, prípadne si tu môžete zvoliť rýchly prístup k niektorej aplikácii či funkcii. 

Hodinky dokážu zaznamenávať viac než 100 tréningových režimov. 19 profi režimov pre vnútorné a vonkajšie športy a 85 vlastných režimov. Automaticky dokážu rozpoznať šesť druhov cvičení, na čo vás hodinky upozornia notifikáciou, ale na začatie zaznamenania aj tak musíte stlačiť na displeji ikonu cvičenia. 

Všetky namerané údaje nájdete v aplikácii Zdravie. Niektoré druhy tréningov sú zaznamenané naozaj do podrobností, napríklad pri plávaní sa dozviete nielen základné údaje o srdcovom tepe, čase a spálených kalóriách, ale aj štýl, počet záberov, priemerné tempo a skóre SWOLF, ktoré zaujme najmä profesionálnych plavcov. Hodnota SWOLF totiž meria efektívnosť plávania, čím nižšia hodnota, tým lepšie. 

Počas prezentácie nových hodiniek série Huawei Watch 3 sme mali možnosť vyskúšať si golfový režim. Nielen že som zmenila názor na to, že golf je fyzicky nenáročná oddychovka pre bohatých, ale po skúšaní odpalu a správnej techniky švihu som si v aplikácii pozrela svoje namerané hodnoty. 

V režime Golf nájdete údaje o rýchlosti švihu, rýchlosti úderu, počte úderov aj dobe, ktorá ubehne od začiatku náprahu palice od zeme po najvyššiu pozíciu, a dobe od vrcholu náprahu palice po čas, kým neudrie do loptičky. 

Po každom odpale si viete priamo zo svojho zápästia skontrolovať, či bol váš úder lepší než ten predchádzajúci, prípadne si namerané hodnoty porovnať s priateľmi. Po každom cvičení vám hodinky vypočítajú čas potrebný na oddych. 

Novinkou HarmonyOS je integrovaný obchod s aplikáciami Huawei AppGallery. Priamo v hodinkách si môžete vyhľadať potrebný softvér tretích strán. Ponuka je zatiaľ veľmi skromná, no výrobca očaká postupné rozširovanie obsahu. 

V sérii Huawei Watch 3 je vopred nainštalovaných veľké množstvo ciferníkov na každú príležitosť, komu by to bolo málo, v obchode Face Shop je k dispozícii vyše 100 návrhov a môžete si vytvárať aj vlastné ciferníky. Táto možnosť je ale iba dostupná na Androide, na iOS nie je podporovaná, rovnako ani sťahovanie platených ciferníkov. 

K hodinkám môžete pripojiť Bluetooth slúchadlá a počúvať hudbu zo smartfónu. S iPhonom však máte smolu, stále nefunfguje ani ovládanie hudby prehrávanej cez pripojený telefón. Pri androide sa prehrávaná hudba v smartfóne zobrazí na karte Huawei asistenta (potiahnutím prsta zľava doprava). Môžete tu prepínať skladby a ovládať hlasitosť. 

Séria Watch 3 podporuje po synchronizácii hudobnej knižnice aj prehrávanie hudby priamo v zariadení, no opäť iba pri spojení so smartfónmi Huawei a vyžaduje sa prihlásenie s rovnakým Huawei ID. Watch 3 môžete využiť aj ako diaľkovú spúšť fotoaprátu, no len so smartfónmi Huawei, v ktorých beží systém HarmonyOS. 

Užitočnou funkciou je Detektor pádu. Ak hodinky vyhodnotia, že ste spadli a nehýbete sa, na displeji sa zobrazí otázka, či ste spadli a potrebujete zavolať pomoc. Ak pomoc nepotrebujete, stlačíte možnosť "Som v poriadku". Prípadne stačí päťkrát stlačiť horné tlačidlo a okamžite sa pošle upozornenie záchrannej službe. 

Lákadlom hodiniek Huawei býva dlhá výdrž batérie na jedno nabitie. Aj pri Watch 3 Pro výrobca komunikuje trojtýždňovú výdrž, no iba pri zapnutom režime Ultra dlhej výdrže. V Smart režime, ktorý je nastavený od výroby, sa výdrž skráti na približne päť dní. 

Huawei vysvetlil, aký je podľa neho typický scenár Smart režimu: dve hodiny pripojenia LTE každý deň, 22 hodín Bluetooth pripojenia s mobilným telefónom každý deň, sledovanie srdcového tepu povolené, meranie spánku TruSleep povolené pre nočné spanie, 60 minút používania aplikácií každý týždeň, 30 minút Bluetooth hovorov každý týždeň, 30 minút hudby Bluetooth každý týždeň, 90 minút tréningu každý týždeň (s GPS), povolené upozornenia na správy (50 SMS správ, 6 volaní a 3 budíky denne) a obrazovka je zapnutá 200-krát denne. 

Režim ultra dlhej životnosti batérie, ktorý by mal hodinky udržať bez nabíjania 21 dní, má povolené sledovanie srdcového tepu, TruSleep zapnuté pre nočné spanie, počíta s 30 minútami Bluetooth hovorov každý týždeň, 90 minútami tréningu každý týždeň (GPS povolené), zapnuté sú upozornenia na správy (50 SMS správ, 6 hovorov a 3 alarmy a deň) a obrazovka sa zapne 200-krát denne. 

Môžem potvrdiť, že hodnoty deklarované výrobcom približne sedia a realitou bolo u mňa nabíjanie raz za štyri - päť dní. Mala som zapnutý aj always on displej. Nabíjanie prebieha bezdrôtovo pricvaknutím na malú podložku, ku ktorej je napevno pripojený USB kábel. Samotné nabitie do 100 % trvá asi dve hodiny. Minulá generácia mala v balení nabíjací disk, ku ktorému sa pripevnil USB-C kábel, čo bolo oveľa praktickejšie najmä pri cestovaní. 

Výhody: 

+ kvalitné materiály a spracovanie

+ výborný a veľký AMOLED displej

+ rýchly systém HarmonyOS

+ otočná korunka pre pohodlný pohyb v menu

+ dlhšia výdrž na jedno nabitie než zvyčajne ponúka konkurencia

+ množstvo športových režimov

+ ponuka meraní zdravotných funkcií

+ podpora eSIM (v budúcnosti)

Nevýhody: 

- cena

- všetky výhody dostupné iba s Huawei smartfónom

- nepodporuje ovládanie hudby na iOS

- nefunkčná aplikácia Počasie

- zatiaľ obmedzená ponuka aplikácií v AppGallery

- nedá sa reagovať na doručené notifikácie

Orientačná cena:  399 €

Záver

Séria Huawei Watch 3 osloví najmä náročných zákazníkov, ktorí si potrpia na elegantný dizajn, kvalitné materiály a dlhú výdrž na jedno nabitie. Lákadlom je aj meranie množstva zdravotných funkcií a viac než 100 rôznych režimov cvičenia s podrobným záznamom nameraných hodnôt. 

HarmonyOS je otvorený vývojárom, a tak môžeme v budúcnosti očakávať rozširujúcu sa ponuku aplikácií, ktoré si doinštalujete do hodiniek priamo zo zápästia. Nový systém je rýchly, no zamrzia niektoré chyby alebo chýbajúce funkcie. Napríklad spomínané počasie a absencia ovládania hudby na iOS. Je tu však nádej, že systém sa bude postupne vyvíjať a časom pribudnú ďalšie funkcie.  

Mnohých zrejme odradí od kúpy vysoká cenovka. Štyristo eur je naozaj veľa a pokiaľ netúžite po tom mať len to najnovšie, pokojne vám odporučím Huawei Watch GT 2 Pro. Výborný model s výbornou výdržou,  množstvom funkcií a polovičnou cenou.

 

Diskusia k článku:

Profile picture for user 6s8p

6s8p03.09.2021 - 23:56 Trvalý odkaz

stále nieje možnosť exportu trasy napr. do .gpx?

Celá diskusia 1 príspevok