Gotham Knights - nenaplnené očakávania

Na novú AAA hru z vesmíru DC sme čakali dlhých sedem rokov. Ak patríte k fanúšikom pôvodnej Arkham série, svoje očakávania by ste však mali držať na uzde. Gotham Knights totiž nedopadlo tak, ako sme dúfali.

Na videoherný návrat do Gothamu sme čakali dlhých 7 rokov. Asi len málokto však tušil, že Batman v ňom bude mŕtvy. Jeho neľahkú úlohu tak preberá partia najbližších spojencov, známa ako Gotham Knights. Tvorí ju Batgirl, Nightwing, Red Hood a Robin, ktorých fanúšikovia komiksov veľmi dobre poznajú. 

Z komerčného hľadiska ale v porovnaní s Batmanom patria k menej známym postavám. Nemali svoj veľký filmový debut a vidieť ste ich mohli hlavne v televíznych seriáloch alebo niektorých naposledy v DLC pre posledného Arkham Knighta. Vývojári zo štúdia WB Games Montréal však chceli skúsiť niečo nové.

Svoju aktuálnu novinku tak postavili na herne menej okukaných tvárach. V súvislosti s tým sa však naskytá niekoľko otázok. Môže to celé naozaj fungovať aj bez Batmana? Oplatilo sa na Gotham Knights čakať 7 rokov? A dokážu vôbec autori Arkham Origins nadviazať na úspechy trilógie od suverénneho Rocksteady? Nuž, ak ste sa tešili, držte svoje nadšenie radšej na uzde.

Kvalitný príbeh, ktorý vás chytí  

To najhoršie sa stalo skutočnosťou a temný rytier neprežil náročný súboj s Ra's al Ghulom. Na podobnú situáciu však bol pripravený. Jeho smrťou sa aktivoval čierny kód s posledným odkazom pre štvoricu najbližších spojencov. Bruce ich prosí, aby naďalej niesli jeho odkaz a chránili Gotham. 

Nepotrvá totiž dlho, než si zločinci uvedomia, že Batman je preč, čo by následne mohlo viesť k najväčšej vlne kriminality doteraz. Na scéne sa teda ocitá partička gothamských rytierov, ktorí po Batmanovi zdedili aj jeho posledný prípad. Išlo o obrovskú spleť korupcie, manipulácie a ovládania mesta, za ktorým dlhé roky stojí tajný spolok. 

Je známy ako Soví tribunál (Court of Owls) a dal by sa ekvivalentom prirovnať k akýmsi gothamským iluminátom. K tomu ešte treba vyšetriť Batmanovu smrť a chrániť mesto, ktoré požiera kriminálny systém. A aby toho nebolo málo, problémy sa črtajú aj s League of Assassins. 

Samotný príbeh je jedným z najsilnejších ťahákov hry. Je dobre napísaný a vôbec prvýkrát v hernom spracovaní ukazuje svet bez Batmana. S tým súvisia emócie hlavných postáv a tiež odlišný vesmír, než priniesla Arkhamská séria. 

Jej ikonickí záporáci tu dávno nie sú a po smrti je dokonca aj detektív Gordon. Z herne známejších tvárí je tu však napríklad Harley Quinn, ktorá tu má tiež úplne odlišný charakter. Po Brucovi zostal tiež jeho komorník Alfred, ktorý konečne dostáva oveľa viac priestoru. Už nie je iba hlasom z vysielačky, ale v hre aj priamo vystupuje. 

Prítomnosť Sovieho tribunálu ako tajného spolku dáva navyše príbehu mierne bondovsky nádych. Či sa vám tento scenár páči alebo nie, treba uznať, že ide o zaujímavé spestrenie. Za mňa palec hore a po príbehovej stránke si Gotham Knights získa nielen fanúšikov komiksov. 

Pochváliť musím aj prácu s postavami, z ktorých každá má svoj vlastný mini príbeh. Páčil sa mi aj dôraz na variabilitui, kde hranie hranie za odlišnú postavu mierne upravuje to, čo uvidíte z príbehu. Vyzdvihnúť musím tiež skvelý dabing, ktorý je kvalitný aj napriek tomu, že v ňom figurujú menej známe herecké mená. 

Hrateľnosť bez Batmana ide na pol plynu

Kým za príbeh by si Gotham Knights odniesli dobrú známku, po stránke hrateľnosti moje očakávania narazili vo viacerých smeroch. Sedem rokov starý Arkham Knight a vôbec celá táto trilógia totiž nastavili latku naozaj vysoko. Preto sa Gotham Knights nemôžu vyhnúť porovnávaniu. 

Dokonca aj napriek tomu, že sa vývojári z WB Montréal vydali novým smerom. Ten je v niektorých ohľadoch fajn, ale potom prinesie momenty, kedy si poviete, že toto nie je to pravé orechové. Je to tak trošku hra plná protikladov. Fanúšikovia predošlých hier budú v prvom rade trochu v šoku z toho, že ich Gotham Knights na úvod zahltí svojou ponukou. 

Naraz vám bude chcieť predať veľa informácií, čo nepovažujem za práve šťastné riešenie. V úvode si popri tom vyberiete aj jednu zo štyroch postáv. Máte tu už spomínanú partičku v podobe Batgirl, Nightwinga, Red Hooda a Robina. 

Každý z nich má svoje špecifické vlastnosti a bojový štýl. Teda aspoň to o nich tvrdí teória, prax je však taká, že hranie za jednotlivé pôsobí bohužiaľ veľmi podobne. Celé sa to potom sústredí na vašu novú základňu Belfry, ktorá je akýmsi centrálnym bodom. 

Domovom, kde si budete môcť vylepšovať svoju výbavu a štartovacou čiarou na jednotlivé misie. Zároveň tu môžete pokecať s ostatnými členmi tímu a zistiť nejaké doplnkové informácie. Okrem toho si tu viete prepínať postavy a s každou po stránke príbehu zažijete, resp. uvidíte mierne odlišný dej. 

Gotham Knights totiž kladie dôraz na vzťahy medzi postavami, pričom každá z nich ich má trochu odlišné. To sa v konečnom dôsledku môže prejavovať v rozhovoroch alebo aj v niektorých scénach. Jedná sa o skvelý prvok, ktorý prispieva k vysokej miere znovuhrateľnosti. 

Podľa vývojárov, ak chcete odhaliť každé zákutie príbehu, je nutné hru prejsť štyrikrát, vždy za odlišnú postavu. Otázne je, či sa vám do toho bude chcieť. Kým v tomto prípade sa Gotham Knights snaží do istej mieri odlíšiť, v globále ide skôr o dnes už obyčajný open world, ktorý vás ničím neprekvapí. 

Grom zostáva vyšetrovanie, kde spájate rôzne dôkazy a mlátenie zločincov. Súbojový systém tu však prekvapivo nie je až taký zábavný ako býval za čias Batmana. No a to je celkom problém, pretože boje zastali niekde niekde na pol ceste. 

Základom sú podobné a ide vlastne o mlátenie, kde máte rýchly úder a silný úder.  K tomu sa pridávajú rôzne úhyby aj kombá. Nechýba ani niekoľko špeciálnych úderov unikátnych pre každú postavu, ktoré si postupne odomykáte.  

Vo výsledku je to vlastne celkom zábavné, ale bohužiľ iba celkom. Nie je to až také návykové ako súboje v Arkhamskej sérii a chýba tomu viac šťavy. Ale aj ten zábavný pocit, ktorý kedysi vyvolávalo používanie Batmanovho arzenálu a jeho silné údery. 

Z postavy ste vtedy doslova cítili jej hmotnosť a strety boli také dobré, že vás udržali po celú hru. Tu som mal radšej skôr decentný stealth aj napriek tomu, že som predtým odohral na ňom postavené A Plague Tale: Requiem (recenzia) a v Gotham Knights som si chcel užiť poriadnu mlátičku. 

Bohužiaľ to sa nestalo. a drive zo súbojov tu ide na pol plynu. Absencia Batmanovych pohybov, pästí a fintičiek nadväzuje aj na pohyb mestom. Na efektné a rýchle plachtenie môžete zabudnúť. Fuč je aj Batmobil a namiesto toho tu máte iba vystreľovací hák a motorku známu ako Batcycle. 

Jazda na nej je trochu neohrabaná a tiež pomerne pomalá. Presun mestom tak bude skôr nudná rutina, ktorú časom vymeníte za rýchle cestovanie. Keď sme pri slabších prvkoch hrateľnosti, určite musím spomenúť aj dnes moderný RPG systém a crafting, na ktoré sa vývojári mohli naozaj vykašľať. 

Máte tu levelovanie, od ktorého je závislá sila vašich úderov. Nepriatelia, ktorých ponuka je mimochodom celkom skromná majú nad hlavami ukazovatele zdravia. Občas sa z toho vykľuje celkom komická situácia. 

Počas nej natrafíte napríklad na obyčajného pouličného zlodeja s pomerne vyšším levelom a kým ste toho istého chlapíka predtým zložili ľavou zadnou, tento je tuhý aj keď ste mu uštedrili desiatky úderov. Celé to degraduje akciu a uberá vám ten pravý superhrdinský neohrozený pocit. 

Aspoň z časti ho kompenzujú rôzne možnosti vylepšenia, ktoré postupne robia hru o niečo zábavnejšou. Protikladom je hlúpy crafting, ktorý tu nemá čo robiť a ďalšie zbytočné RPG elementy. Chápem, že sú moderné, ale niekedy je fajn zostať verný tomu, čo funguje. 

Inak je Gotham Knights klasická mestská akcia, ktorá okrem príbehu ponúka aj zástup vedľajších aktivít. Občas sa z nich vykľuje niečo zábavné, ale vo výsledku sú skôr rutina, ktorú budete využívať kvôli rýchlejšiemu odomykaniu vylepšení. 

Po stránke náplne ide o napríklad o klasickú likvidáciu zločincov alebo zbieranie batarangov. O niečo viac si užijete niektoré zo zaujímavých vedľajších misií, v ktorých stretnete známe postavy. 

Jedným z mála kladov je aj kooperácia, ktorú som však nemal možnosť vyskúšať. Gotham Knights je totiž navrhnuté tak, aby ste si celú hru mohli užiť ešte s jedným kamarátom. Ak mám dobré informácie, neskôr má pribudnúť aj kooperácia pre štyroch. 

Doteraz najkrajšie spracovaný Gotham 

Spolu s kooperáciou určite poteší aj vizuálna stránka hry, ktorú považujem za veľmi vydarenú. Vývojárom z WB Montréal sa podarilo zachytiť doteraz najkrajšie spracovaný Gotham v hernej podobe. Je pomerne živý a hýri farbami v tej pravej neo-noirovej tónine. Keď sa pozriete okolo, uvidíte tu veľmi pekný dôraz na detail. 

Narazíte tu aj na miestnych obyvateľov, ktorí tu riešia bežné problémy a reagujú na to, keď stretnú superhrdinu. Síce nevyťahujú fotoaparáty ako v Marvel's Spider-Man (recenzia), ale pri najmenšom vám aspoň poprajú veľa šťastia alebo utrúsia inú obdivnú hlášku. 

Bavilo ma objavovať variabilné prostredia a navštíviť v Gothame miesta, ktoré som doteraz v hernej podobe nevidel. Osobitnú atmosféru majú rôzne skryté zákutia, chodby či jaskyne, ktoré pôsobia naozaj tajomne. Okrem toho sa mi veľmi páčil aj dizajn interiérov, kde tiež bolo vidieť cit pre detail. 

Kvalitu produkcie je poznať aj na dizajne postáv a prestrihových scénach. Za kratší koniec neťahá ani audio, kde budeme počuť naozaj výborný soundtrack a už spomínaný špičkový dabing. Po audiovizuálnej stránke si Gotham Knights rozhodne zaslúži chválu a nebolo by ani čo vytýkať, keby hra na konzolách nebežala iba v 30 fps. 

Je škoda, že vývojári nezapracovali aj na režime výkonu a tiež zamrzí občasné zaváhanie snímkovania najmä počas rýchleho pohybu. Viac ma však mrzelo až opovrhnutia hodné nevyužitie ovládača DUALSENSE, kde autori odignorovali pokročilé vibrácie, adaptívne spúšte a vlastne všekto, čo nový PS5 ovládač ponúka. 

Výhody: 

  • zaujímavá príbehová linka 

  • možnosť hrať za štyri postavy, z ktorých každá môže prežiť jednotlivé misie unikátnym spôsobom 

  • kvalitná audiovizuálna stránka s dôrazom na detail 

  • kooperácia 

Nevýhody:

  • pohyb mestom je nudná rutina  

  • súbojový systém nie je až taký zábavný ako v Arkham sérii 

  • otravné levelovanie a crafting

  • hranie za každú z postáv je v praxi takmer identické

  • nudný a repetitívny vedľajší obsah

  • chýba režim výkonu a snímkovanie občas zaváha

  • absolutne nevyužitý ovládač DUALSENSE

Platformy: PC, PS5, Xbox Series X/S  

Cena: 59,99 eur (PC), 74,99 eur (konzoly)  

Hodnotenie: 6/10 

Záver

Gotham Knights vo výsledku nedopadlo tak, ako som dúfal. Ak by tu nebola predošlá Arkhamská séria, z hry by som bol určite nadšený o niečo viac. Iste, vývojári sa tu chceli vydať novým smerom a zrejme nemali záujem o porovnávanie s tvorbou od Rocksteady. 

Problém je však v tom, že fanúšikovia predošlých dobrodružstiev Batmana sú zvyknutí na určitý štandard. Oproti nemu novinka bohužiaľ ťahá za kratší koniec a nebavila ma až tak, ako predošlé Batman hry. Rozbieha sa pomaly a svoj potenciál odhalí až postupne. 

Napriek tomu ale Gotham Knights rozhodne nie je najväčší prúser tohto roka. Je však plný protikladov a kým niektoré veci zvláda skvele, iné fungujú na pol plynu. Výsledok je teda skôr priemerný a je na vás, či vám to stačí. 

Ak sa rozhodnete, že áno, tešiť sa môžete hlavne na zaujímavý príbeh, nové miesta a svieži vietor do Batmanovho vesmíru. Okrem toho je tu pekné audiovizuálne spracovanie a doteraz najkrajšie spracovaný Gotham v hernej podobe. Za mňa je to však pri plnej cenovke stále málo a ak to vidíte podobne, počkajte si radšej na zľavu. 


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu