Marvel’s Spider-Man Remastered: na PC v najlepšej forme

Sony púšťa na PC ďalšiu zo svojich veľkých exkluzivít a nechá Spider-Mana aby vás zamotal do svojich pavučín. Vo výsledku mu to ide výborne a fanúšikovia pavúčieho muža si tu rozhodne prídu na svoje.

To, čo bolo kedysi nemysliteľné je dnes realita. Sony pokračuje v trende vydávania PlayStation hier na PC, kde posiela rovno svoje najväčšie hity. Začiatok roka tak krásne otvoril God of War (recenzia) a letnú uhorkovú sezónu prichádza ovládnuť Marvel’s Spider-Man Remastered (PC). 

Jeden z najpopulárnejších superhrdinov tak bude opäť po veľmi dlhej dobe svišťať New Yorkom na monitoroch počítačov. A teraz schválne. Pamätáte si ešte vôbec na nejaké naozaj kvalitné herné spracovanie pavúčieho muža na tejto platforme? 

Ak nie, na Marvel’s Spider-Man Remastered (PC) rozhodne len tak nezabudnete. Vysoké kvality tejto hry sme mohli vidieť už v roku 2018, kedy pôvodne vyšla na PS4. Hráčov na PC si však chce omotať do pavučín vďaka remastrovanej verzii, ktorá prináša slušný technologický posun. 

O port sa postaralo štúdio Nixxes Software, ktoré Sony kúpil zhruba pred rokom. Na PC portovalo napríklad Marvel's Avengers alebo Shadow of the Tomb Raider. V prípade  Marvel’s Spider-Man Remastered (PC) zapracovalo pokročilé grafické nastavenia. 

Odomklo snímkovú frekvenciu, pridalo ray tracing a vylepšenie tieňov. Samozrejmosťou je podpora ultra širokých monitorov a ďalšie možnosti, ktoré si každý PC hráč môže prispôsobiť podľa svojej zostavy. Základnú hru navyše zadarmo dopĺňa aj príbehové rozšírenie. 

PlayStation hráči síce aj napriek tomu nemajú veľký dôvod na opätovnú kúpu tejto verzie. Ak však hrávate primárne na PC, máte pred sebou naozaj kvalitnú akčnú adventúru s množstvom obsahu. V nasledujúcich riadkoch sa teda pozrieme na to, prečo by vám Marvel’s Spider-Man Remastered rozhodne nemal ujsť. 

Skúsený Spider-Man v meste, ktoré nikdy nespí 

Príbeh v Marvel’s Spider-Man Remastered (PC) sa nevenuje začiatkom, pretože premenu Petra Parkera, ktorého uhryzol pavúk, už vlastne aj tak všetci poznáme. Nebudeme tak napríklad musieť opäť oplakať smrť strýka Bena. 

Namiesto toho dostaneme skúseného pavúčieho muža, ktorý chráni ulice New Yorku už niekoľko rokov. Za ten čas spoznal veľa známych aj menej známych zloduchov, nabral slušné sebavedomie a zachránil množstvo ľudí. 

V súkromí prekonal rozchod s Mary Jane a je na ceste k sľubnej vedeckej kariére pod taktovkou doktora Octavia. Príbeh začína zatknutím Wilsona Fiska (Kingpina), ktoré malo byť ďalším triumfálnym skalpom na Spider-Manovej pomyselnej tabuli zloduchov. 

Vydýchnu si aj obyvatelia New Yorku, pretože Fisk s putami na rukách ukončil jednu veľkú zločineckú éru. Pokoj však nebude trvať dlho a dobre utkanú pavučinu mieru začnú opäť trhať ďalší super zločinci. Okrem toho sa v New Yorku začne rozmáhať záhadný gang mužov v maskách. 

Ten svojou činnosťou postupne ohrozuje nielen obyvateľov New Yorku, ale aj samotného Petra Parkera a jeho najbližších. Keďže je Marvel’s Spider-Man vonku cca štyri roky verím, že veľa hráčov už z hry videlo dosť záberov. 

Sú však aj takí, ktorí by si ho radi zahrali od nuly a preto im určite nebudem spoilovať dobre napísaný príbeh. Nechýbajú v ňom motívy ako túžba po moci, pomsta či slušné zvraty. Toto všetko a oveľa viac vyvrcholí do kvalitného finále, ktoré vás rozhodne nenechá chladnými. 

Vývojári z Insomniac Games sa tu vôbec neboja využívať bohatý vesmír značky Spider-Man. Čaká vás teda veľa zberateľských predmetov, známych motívov a obľúbených postáv. Spomenul by som tetu May, MJ, Milesa Moralesa či Normana Osborna. 

Ich zoznam je však ďaleko rozsiahlejší a celé je to obrovský fanúšikovský servis. Osobine si vás získa aj charakter samotného Spider-Mana. Je totiž presne taký, akého ho môžete poznať z komiksov alebo filmov. 

Napriek tomu, že čo to preskákal, stále srší vtipom a skvele hláškuje. Neraz vás pobaví a užívať si hru v jeho koži budete nielen vďaka príbehu, ktorý je veľmi slušný aj keď trochu predvídateľný. 

Rozhodne však patrí k hlavným ťahákom Marvel’s Spider-Man Remastered (PC). Navyše si ho vychutnáte o to viac, že hra je kompletne lokalizovaná českými titulkami. Sú kvalitné a pomôžu vám skvele porozumieť nielen príbehu, ale celej hre. 

Akčná adventúra s dokonale agilným pavúkom

Ešte viac vás však určite poteší fakt, že príbehová kulisa je tu bravúrne podporená aj návykovou hrateľnosťou. Marvel’s Spider-Man Remastered (PC) je akčná adventúra v otvorenom svete. 

Nebojím sa povedať, že fanúšikom ponúkne všetko, čo od kvalitnej žánrovky očakávajú. Je tu slušne veľká mapa verne spracovaného New Yorku, kde nechýba plno detailov dotvárajúcich pocity z reálneho sveta. 

V jej prípade zamrzí hlavne to, že si nové časti budete odomykať vežičkovým systémom, ktorý poznáte z Ubisoft hier. Našťastie je však mapa rovnako bohatá a po okolí sa rozprestierajú hlavné aj vedľajšie úlohy, doplnené o celý rad rôznych aktivít či zberateľských predmetov. 

Príbehové misie sú napísané naozaj kvalitne a užijete si v nich veľa akcie, napätia a dokonca aj výborne navrhnutý stealth. Za kratší koniec však trochu ťahajú vedľajšie aktivity či náhodné udalosti, ktorých náplň postupne pôsobí trochu repetitívne. 

Budete zbierať batohy, fotiť objekty záujmu, riešiť rôzne prepadnutia či dokonca policajné naháňačky priamo v otvorenom New Yorku. Tie majú naozaj spád a spočiatku im rozhodne nechýba wau efekt, ale postupne pôsobia na jedno kopyto. 

Je teda škoda, že sa vývojári vedľajším misiám nevenovali trochu viac, aby ponúkli väčšiu variabilitu. Aj keď niektoré vás určite budú baviť. Každopádne Marvel’s Spider-Man Remastered ponúka zhruba 18 hodín hlavnej dejovej linky, čo rozhodne nie je málo. 

Dokonca aj keby vás vedľajšie aktivity až tak nezaujali. K necelým dvadsiatim hodinám hlavnej linky navyše dostanete aj veľmi slušné príbehové rozšírenia, takže obsahu je tu naozaj na rozdávanie. 

S tým súvisí aj dostatok neprávosti a fakt, že boj so zločinom si bude vyžadovať všetky Spider-Manove schopnosti. Tu najviac vyniká plachtenie na pavučinách, ktoré výborne dotvára autentický pocit v koži pavúčieho muža. Je totiž spracované tak kvalitne. 

Povedal by som, že v hernom svet nemá obdoby. Pohyb hlavného hrdinu je dokonale intuitívny, rýchly a po vyskúšaní hry si vás okamžite získa. Rolu v tomto prípade nehrajú široké otvorené lokality ani úzke uličky, kde Spider-Man plynulo prechádza z plachtenia na pavučinách cez beh po bočnej stene až po rôzne saltá, efektné skoky či otočky. 

Súbojový systém navrhnutý s dôrazom na zábavu 

Efektný pohyb hlavného hrdinu dopĺňa akcia, ktorá stojí na zábavnom a kvalitnom súbojovom systéme. V jeho prípade platí, že vývojári z Insomniac Games nechceli na ponorku umiestniť stierače ani vŕtať do toho, čo skrátka výborne funguje. 

Preto sa skrátka inšpirovali u konkurencie a súboje v Spider-Manovi asi najviac pripomínajú akciu zo série Batman Arkham. Budete tak vykrývať naznačené údery, ale celé to pôsobí oveľa dynamickejším a rýchlejším dojmom. 

Spider-Man má navyše širokú paletu rôznych pohybov, využíva kombá, úskoky, saltá a rôzne fintičky s pavučinami. Samozrejmosťou je tiež tichá likvidácia, počas ktorej môžete nepriateľov omotať do pavučiny a zavesiť na strop alebo prilepiť k stene. 

Samotný stealth je tu zapracovaný výborne a pekne spestruje akciou nabušené súboje. Okrem zástupov klasických nepriateľov nebudú chýbať ani súboje s mini bossmi, využívanie rôznych gadgetov či schopností.

Tie sú rozdelené do troch skupín inovátor, obranca a pavučinár. Za body a získané zdroje si v nich odomykáte nové údery, pohyby, kombá a možnosti. Neskôr tak dokážete s nepriateľmi hádzať, môžete im vytrhnúť z rúk zbrane za pomoci pavučín alebo robiť rôzne vzdušné triky, ktoré sa dajú využiť aj v boji. 

Osobitnou kapitolou sú gadgety, resp. vynálezy, ktoré môžete inštalovať na váš oblek. Ide napríklad o odpaľovač pavučín s vyššou kadenciou, rázovú pavučinu, ktorá nepriateľa odhodí a prilepí k múru alebo dron s omračujúcim účinkom. 

Možností a vylepšení je tu naozaj dostatok a za celý prechod hrou nevyskúšate všetky. Aj to je potom motivácia zahrať si znova, spolu s režimom new game+, ktorý sa vám odomkne po prejdení hlavnej dejovej linky.  


Technická stránka hry, ktorá na PC posúva konzolové hranice

Jedným z hlavných ťahákov Marvel’s Spider-Man Remastered na PC je technická stránka hry, ktorá sa oproti konzolám posúva vo viacerých smeroch. Ako som spomínal v úvode, je tu odomknutá snímková frekvencia, vylepšenia rôznych detailov a autori nezabudli ani na ray tracing. 

Toto všetko Spider-Manovi rozhodne pristane. PC novinka navyše ponúka poriadne širokú škálu rôznych nastavení, ktoré si môžete prispôsobiť na mieru vášmu hardvéru. Laici v tejto oblasti môžu využiť predvoľby grafických detailov, ktoré sú na škále od veľmi nízkych po veľmi vysoké. 

Fajnšmekri sa s nastaveniami môžu vyhrať a skúsiť osobitné možnosti pre hustotu davu, kvalitu vlasov či počasia, detaily geometrie, bloom, odlesky a podobne. Svoje nastavenie tu má aj ray tracing s niekoľkými úrovňami. Treba povedať, že jeho kvalita je na PC vyššia než v prípade PS5 verzie. 

Kvalitnejšie sú na tom aj tiene a okolitý svet, ktorý si vďaka vyšším nastaveniam viete zahustiť davmi ľudí a prispieť k jeho reálnejšiemu stvárneniu. Nechýbajú pokročilé grafické funkcie ako DLSS od NVIDIE, ktorá mimochodom k hre vydala aj aktuálne ovládače tiež s podporou HBAO+ a DLAA. 

Ak máte doma poriadny herný monitor alebo využívate dva, určite oceníte podporu viacerých monitorov a pomery strán 16:9, 16:10, 21:9, 32:9 či 48:9.  Marvel’s Spider-Man Remastered na PC vyzerá aj vďaka spomínaným nastaveniam vyzerá veľmi dobre. 

Osobitne tu vyniká ray tracing, ktorý si lesklé sklo mrakodrapov v New Yorku priam pýta. Vizuál vás strhne aj počas západu slnka, ktorého lúče sa krásne predierajú medzi budovy odrážajúce svetlo. Veľmi kvalitné sú tiež prestrihové scény a modely postáv, hlavne Spider-Mana, ktorý obsahuje neuveriteľné množstvo animácií. 

Je vidieť, že Nixxes Software technickej stránke hry venovali patričnú pozornosť. Aj počas recenzovania sme dostali niekoľko aktualizácií, ktoré pridali možnosti a lepšie optimalizovali celkový zážitok. Preto sme s recenziou chvíľku počkali, aby sme hru vedeli objektívne zhodnotiť v jej najlepšej forme. 

Celkový vizuál je teda naozaj vydarený, aj keď pozornému oku občas neuniknú prázdnejšie prostredia či miestami slabšie detaily. Nie je toho však veľa a celkovému zážitku to nijakým spôsobom neubližuje. Veľkým plusom je však skvelá optimalizácia, vďaka ktorej Marvel’s Spider-Man Remastered na PC šlape ako hodinky. 

Bol veľmi slušne hrateľný aj s decentným ray tracingom na staršej grafickej karte RTX2060, čo sa mi pri iných hrách veľmi nestalo a často som ho musel vypínať. Po jeho úplnom vypnutí však ušetríte mnoho výkonu a hra beží ešte lepšie. 

Mimochodom pri najvyššej úrovni ray tracingu so 4K budete potrebovať 10 GB grafickej pamäte. Ale opäť, viete sa s tým pekne pohrať a ray tracing si nastaviť tak, ako vyhovuje vašej zostave. Jediné, čo by som celkovým nastaveniam vytkol je chýbajúci ukazovateľ grafickej pamäte. 

Získali by ste vďaka nemu väčší prehľad, čo si v nastaveniach ešte môžete a už nemôžete dovoliť. Verím, že ho autori po vydaní hry ešte pridajú. Spolu s grafikou musím spomenúť aj zvukovú stránku hry, ktorá je na tom tiež veľmi dobre. 

Spomeniete si pri nej aj na filmy, soundtrack skvele umocňuje atmosféru a vydaril sa aj dabing postáv. Prekladať vám ho budú už spomínané kvalitné české titulky. Pred vydaním Spider-Mana na PC som sa však najviac bál jednej veci, a to ovládania na klávesnici a myši. 

Moje obavy sa nenaplnili (aspoň nie v plnej miere) a pavučiny si rozumejú aj s počítačovými perifériami. Aj keď boli momenty, kedy vám ovládanie na PC môže pripadať trochu kostrbato, hlavne pri niektorých kombináciách klávesov. 

Čiastočne to môže zmierniť možnosť premapovania, kde si to viete prispôsobiť podľa seba. Najlepšie však je, ak máte hernú klávesnicu a myš s extra tlačidlami po ruke. Ja som si na svoje premapoval napríklad uhýbanie pred údermi. 

No a úplne najlepšie riešenie je pripojenie herného ovládača (gamepadu), s ktorým bude celkový zážitok asi najlepší. Keďže ide o bývalú PlayStation exkluzivitu, autori nezabudli ani na zapracovanie plnej podpory ovládača DUALSENSE, vrátane haptických vibrácií. 

Výhody:

  • celkovo najlepšie spracovaná Spider-Man hra za posledných sto rokov

  • slušná dĺžka a množstvo obsahu, ktorý rozširujú DLC 

  • výborne spracovaný pohyb hlavnej postavy 

  • zábavný a návykový súbojový systém

  • bohaté využitie pavúčieho vesmíru 

  • kvalitné prestrihové scény a dabing 

  • široké možnosti grafických nastavení 

  • výborná optimalizácia

Nevýhody:

  • ovládanie na klávesnici a myši je občas trochu kostrbatejšie 

  • stereotypná náplň vedľajších misií 

  • pozornému oku občas neuniknú slabšie detaily 

Platformy: PC, PS4, PS5

Cena: 59,99 eur 

Hodnotenie: 9/10 

Záver

Marvel’s Spider-Man Remastered ponúka na PC pavúčieho hrdinu v najlepšej forme. Za prijateľnú cenu dostanete desiatky hodín zábavy, ktorú ešte viac rozširuje dodatočný príbehový obsah. Je to výborne optimalizované a šancu zahrať si majú aj majitelia starších zostáv. 

Pre tých výkonnejších tu však čakajú pokročilé možnosti grafických nastavení vrátane ray tracingu, s ktorými sa vedia vyhrať. Inak ide o výbornú akčnú adventúru, ktorá sa v histórii herného priemyslu pocitovo najviac približuje tomu, aké je byť v koži pavúčieho superhrdinu. Ale pozor, pretože s veľkou mocou prichádza veľká zodpovednosť. Veď vy viete…

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu