Asus Zenfone 8 - malý a šikovný

Čitateľské skúsenosti z používania kompaktného 5,9'' androidu s kvalitným fotoaparátom, výborným displejom, rýchlym systémom a slušnou výdržou 4000 mAh batérie.

Asus v roku 2019 poriadne prekvapil, keď predstavil model Zenfone 6 s otočným mechanizmom fotoaparátu (základné info). Išlo o niečo nové a inovatívne. Minulý rok Asus s modelom Zenfone 7 (základné info) svoj koncept vylepšil. Tento rok tu máme ďalšieho nástupcu pod názvom Zenfone 8 Flip (základné info)

Lenže kúzlo inovácie vyprcháva a otočný foto modul už akosi nebudí toľko pozornosti. Zovšednel a navyše oproti minuloročnému Zenfone 7 neprináša vlastne nič nového. Asus ako keby situáciu predvídal a preto si pripravil do zálohy brata pod názvom Zenfone 8. Ten síce nemá otočný foto modul, ale paradoxne strháva na seba o to viac pozornosti. 

Ide totiž o nevídane kompaktné zariadenie s výbornou výbavou. Dalo by sa povedať, že ide o koncept, ktorý veľa ľuďom na trhu chýba. Na druhej strane realita predajných čísel nám ukazuje, že keď taký model na trhu máme, takmer nikto ho nekupuje (iPhone 12 mini). Mne osobne kompaktné smartfóny plne vyhovujú a moje spolužitie s iPhone 12 mini, ktoré si môžete prečítať v tomto článku, patrí medzi najpríjemnejšie za rok 2020. Preto som si Zenfone 8 kúpil a prinášam vám svoje postrehy.

Zenfone 8 s uhlopriečkou displeja 5,9 palca a hmotnosťou 169 gramov na dnešné pomery stále môžeme zaradiť do kategórie kompaktných smartfónov. Telefón sa veľmi príjemne drží a palcom bez problémov dočiahnem z jednej strany klávesnice na druhú po jej šírke. Mám stredne veľké ruky a písanie jednou rukou mi nerobí najmenší problém. 

Na šampióna v kompaktnosti iPhone 12 mini ale Asus nemá. Ten svojimi rozmermi a hmotnosťou 135 g pripomínal hračku a palcom som vedel dočiahnuť aj na hornú stranu displeja. Toto pri Zenfone 8 bez prehmatu nedokážem. Cez to všetko Asus zvolil príjemný kompromis medzi rozmermi a výbavou, o ktorej si povieme neskôr.

Predná strana je tvorená plochým, nezaobleným displejom, za čo patrí Asusu ďalšie plus. Krytý je sklom Gorilla Glass Victus. V hornej časti sa nachádza mriežka reproduktora a v ľavom rohu nájdete otvor na prednú kameru. Kamera má okolo strieborný rámik, ktorý môžeme vidieť napríklad na Samsungu S20 FE a vyvoláva trochu lacný dojem. Taktiež horná a spodná časť okraja displeja nemajú rovnakú šírku, čo kazí dojem symetrie. 

Zadná plocha telefónu je krytá sklom Gorilla Glass 3. Mám striebornú farbu, ktorá lepšie maskuje odtlačky prstov. Jej odtieň sa mi veľmi páči, pretože imituje nerezový povrch a telefón je na pohľad veľmi elegantný. Dostupná je ešte čierna farba. Nad povrch telefónu vystupuje ostrovček pre fotoaparáty. 

Zaujímavé sú okraje telefónu. Na spodnom nájdete okrem štandardného USB-C vstupu a výduchu hlasného reproduktora aj vstup pre dve SIM karty a viacfarebnú LED diódu. Jej umiestnenie je neštandardné. Môžete ju ľahko prehliadnuť, ak nemáte telefón otočený na správnu stranu. Výrobca pritom mal dostatok priestoru umiestniť ju na prednú plochu, pretože okraje medzi displejom a rámom telefónu nie sú až také tenké. Na druhej strane buďme radi, že LED diódu vôbec máme.

Na hornom okraji nájdete 3,5 mm vstup pre slúchadlá. Dôkaz, že aj do malého telefónu sa tento komponent dá vtesnať a za to má Asus ďalšie veľké plus.

Pravý okraj telefónu obsahuje štandardné prvky ovládania hlasitosti a uzamykacieho tlačidla. To je modrej farby a ide o pekný kontrastný prvok oproti ostatným použitým farbám na telefóne.

Konštrukcia telefónu je vodeodolná a spĺňa certifikáciu IP68, ako sa na vlajkovú loď patrí. Ak by som mal hľadať nejaký nedostatok na konštrukcii alebo vo výbave tohto kompaktného zariadenia, tak spomeniem chýbajúce bezdrôtové nabíjanie a infraport. Najmä absencia bezdrôtového nabíjania môže niekoho zamrzieť.

Displej telefónu je typu Super AMOLED s rozlíšením 1080 x 2400 pixelov a frekvenciou 120 Hz. V nastaveniach máte možnosť výberu frekvencie 60 Hz, 90 Hz, 120 Hz, alebo Automaticky, čím zabezpečíte prispôsobenie frekvencie zobrazovanému obsahu.

S čitateľnosťou na priamom slnku som teraz v lete nemal jediný problém. Jeho zobrazovacia schopnosť je na výbornú. Jediný negatívny komentár mám k zobrazeniu funkcie stále zapnutého displeja (Always On Display). Je tmavý a ťažko na ňom vidno informáciu o prijatej notifikácii. 

Na druhej strane sa mi páči možnosť prebudenia dvojitým poklepaním po displeji. Ako som spomínal v úvode, ešte že tu máme k dispozícii viacfarebné LED diódu. Pri prijatej notifikácii začne blikať na zeleno. Musíte si len zvyknúť na jej neštandardnú pozíciu.

Mimochodom, ak by ste si chceli upraviť farebné zobrazenie displeja, spravíte tak v nastaveniach obrazovky pod záložkou “Splendid”.

Odomykanie telefónu prebieha cez snímač odtlačkov prstov, ktorý je zabudovaný v displeji, alebo cez rozpoznávanie tváre. Ako môžete vidieť na fotke, snímač je posunutý viac do stredu displeja a ponúka prirodzenú polohu pre palec pri odomykaní. Samotný snímač je optický a je veľmi rýchly. To znamená, že prst stačí mať pridržaný doslova na štvrť sekundy a telefón sa odomkne. S presnosťou je to už o niečo horšie. Aj pri dvojnásobnej registrácii toho istého prsta sa mi občas stane, že snímač mi prst nerozpozná. Nejde o nič hrozné, ale na trhu sú aj lepšie snímače odtlačkov v displeji.

V telefóne nájdete aktuálne Android 11 s nadstavbou ZenUI 8. Tá patrí medzi moje obľúbené. Prináša minimum balastu a pocit čistého Androidu. Pri prechode prostredím telefónu doslova lietate. Všetko ide ako po masle, nič sa nezasekáva. Kombinácia jednoručného ovládania a obnovovacej frekvencie 120 Hz je úžasná. 

Ovládanie Asus dotiahol k dokonalosti aj cez gestá. Nielen štandardné gestá pre krok späť a pre prepínanie aplikácii fungujú výborne. Sťahovanie hornej lišty prebieha posunutím palca nadol kdekoľvek na obrazovke, nemusíte sa nikam naťahovať. Máte obavu z prehmatov pri zadávaní web adresy v internetovom prehliadači? Asus myslel aj na to a posunutím palca po spodnej hrane sa vám horný okraj obrazovky priblíži. Toto gesto funguje tiež na 100 % a je veľmi návykové. Samotné ovládanie telefónu je skratka radosť. 

Je vidno, že softvéroví inžinieri v Asuse premýšľajú a snažia sa používateľom ponúknuť v nadstavbe benefity, ktoré môžu reálne použiť a oceniť. K nim patrí napríklad možnosť priradiť funkciu vypínaciemu tlačidlu, či už jeho dlhším podržaním, alebo dvojitým stlačením. Páči sa mi, že výrobca zbytočne neimplementoval špeciálne tlačidlo pre tento účel, ale využil už prítomné vypínacie tlačidlo.

Ďalšou fičúrkou je tzv Herný džin. Jeho zapnutím máte k dispozícii zobrazenie stavu zariadenia počas hrania v reálnom čase, ako napríklad zaťaženie procesora CPU, grafiky GPU, alebo sledovať aktuálnu frekvenciu snímok FPS.

Spomeniem ešte funkciu pod názvom OptiFlex. Ide o správcu pamäte, ktorý na základe vášho používania ponecháva konkrétne aplikácie otvorené na pozadí a tým urýchľuje proces ich spúšťania s ohľadom na batériu. Jeho reálny prínos ťažko vyhodnotiť. Pri aktivácii aj deaktivácii tejto funkcie som nepocítil veľkú zmenu, ale možno z dlhodobejšieho hľadiska po "naučení práce" so smartfónom môže mať funkcia OptiFlex efekt.

O plynulý chod telefónu sa stará momentálne vrcholný čipset Snapdragon 888. Podľa vašej vyťaženosti si môžete vybrať z palety 8 GB RAM, alebo až 16 GB RAM pamäte. Vnútorné úložisko máte k dispozícii alebo 128 GB alebo 256 GB, ktoré sa ďalej nedá rozšíriť pamäťovými kartami

Hneď po prvom zapnutí telefónu som absolvoval približne štyri aktualizácie. Spolu s prvotným nastavením telefónu sa pripravte na silné zahrievanie celej plochy telefónu na hranici znesiteľnosti. Použitý čipset Snapdragon 888 je svojim prehrievaním známy a nenechal nič dlžný svojej povesti. Je ale pravda, že podobné zahrievanie som pri ďalšom používaní už nepocítil. 

 

Základnou funkciou smartfónu by stále malo byť telefonovanie a Zenfone 8 ju zvláda výborne. Signál SIM karty bol vždy stabilný a nemal som hlásené ani prípady, kedy som bol z neznámych príčin nedostupný. Zvuk z mriežky slúchadla je taktiež dostatočne hlasný a zreteľný. Pri telefonovaní máte k dispozícii natívne nahrávanie hovoru. V prípade potreby si ho nezabudnite aktivovať.

Sekciu fotoaparátu začnem netradične jeho nedostatkom, a tým je absencia akéhokoľvek približovacieho teleobjektívu. Ide zároveň o jedinú nevýhodu inak výborne fotiaceho smartfónu. Pre mnohých nebude absencia teleobjektívu podstatná, ale pokiaľ raz ochutnáte príchuť teleskopického zoomu, je ťažké ísť späť.

Priblíženie môže byť maximálne osemnásobné a je riešené digitálnym výrezom z hlavného snímača. Ten má rozlíšenie 64 Mpix, svetelnosť f/1.8, veľkosť 1/1.73", 0.8 µm a je opticky stabilizovaný. Fotky spravené cez maximálne priblíženie majú nízku kvalitu a pokiaľ je práve fotenie vzdialených objektov pre vás prioritou, Zenfone 8 nebude pre vás ten pravý. 

Pripravil som malé porovnanie pre ukážku, aký je rozdiel v kvalite fotografii spravených cez Asus Zenfone 8 a Xiaomi Mi Note 10. Podotýkam, že druhý menovaný je v súčasnosti už takmer dvojročný telefón, ale má 3,7-násobný optický teleobjektív.

 

Na druhej strane, pokiaľ vám postačuje dvojnásobné priblíženie a túto hodnotu pri svojich fotografických počinoch nepresahujete, budete spokojní. Fotografie sú ostré, majú dostatok detailov a trápi ich možno vyšší šum. Algoritmus totiž príliš priostruje (tzv. oversharpening).

Dvojnásobné priblíženie je použité aj pri portrétnom režime a nedá sa meniť. Fotografické výsledky portrétneho režimu sú vynikajúce. Detekcia hrán je príkladná, poteší výborná ostrosť fotených objektov, bokeh efekt je prirodzený a dá sa neskôr zmeniť v aplikácii Galéria. 

Ďalším plusom je možnosť fotiť pri portrétnom režime aj do formátu 16:9, palec hore. Ak ste fanúšikom rôznych skrášľovacích fičúriek, Asus myslel aj na vás. Zároveň nezabudol na tých, ktorí by skrášľovacie prvky radi deaktivovali jedným tlačidlom.

Fotenie v základnom fotografickom režime je radosť. Spúšť je rýchla, zaostrovanie PDAF okamžité. Automatický režim perfektne odhadne teplotu farieb aj osvetlenie objektov, čo je v dnešnej dobe Instagram-ready fotiek vzácnosť. 

Fotíte suchú trávu? Na fotke budete mať suchú trávu a nie zelený háj. Už dávno som nezažil absenciu potreby dostatočne dolaďovať fotografiu. 

Výsledné fotografie majú rozlíšenie 16 Mpix a vznikajú spájaním 4 pixelov do jedného. Ak by ste chceli fotiť do plných 64 Mpix, možné to je, len voľba tohto režimu je trochu zahrabaná v nastaveniach. Nenájdete ju priamo na hornom alebo spodnom paneli pri fotografovaní, ako ste možno zvyknutí. Je potrebné ísť pri fotení do "Nastavenia" a následne si vybrať prvú položku pod názvom "Rozlíšenie fotoaparátu". Tu nájdete režim 64 Mpix pri pomere strán 4:3.

Širokouhlý fotoaparát je zastúpený senzorom s rozlíšením 12 Mpix a objektívom so svetelnosťou f/2.2. Má menší uhol záberu 112°, ale zaostruje, čo využijete pri makro snímkach. Minimálna vzdialenosť od objektu nie je síce najmenšia, ale svoju úlohu splní. 

Rozlíšenie 12 Mpix pre širokouhlý fotoaparát je kvôli detailom hraničné a to najmä pri fotení krajiniek a po priblížení fotiek. Ku kladom patrí opäť verné podanie farieb. Pre ilustráciu si môžete opäť pozrieť porovnanie so širokouhlými fotkami spravenými cez Xiaomi Mi Note 10, ktorého širokouhlý fotoaparát má rozlíšenie 20 Mpix. 

Nočný režim je možné použiť pre hlavný aj širokouhlý fotoaparát. Čas fotenia je stanovený vždy na 4 sekundy, a to aj keď ste v úplnej tme. Informáciu o tom nájdete v malej bublinke po aktivácii nočného režimu. Keď na bublinku klepnete, objaví sa vám možnosť predĺžiť čas fotenia na 7 sekúnd. Je zaujímavé, že táto voľba je plne manuálna a automatika ju nemení vzhľadom na okolité podmienky. Fotografické výsledky sú obstojné, majú slušný detail a dá sa povedať, že odrážajú realitu. Nerobia z noci deň.

Telefón zvládne natáčať video až v 8K rozlíšení pri použití hlavného objektívu. Ak sa prepnete do triezvejšieho a plne dostatočného 4K rozlíšenia pri 60 snímkach za sekundu, použiť môžete aj širokouhlý objektív. Po spustení natáčania videa stále môžete použiť digitálne priblíženie do štvornásobnej hodnoty. Zvláštne je, že pokiaľ spustíte natáčanie videa cez primárny objektív, zoštipnutím prstov sa nemôžete prepnúť do širokouhlého fotoaparátu. Ak však začnete natáčať video primárne cez širokouhlý fotoaparát, k dispozícii máte plnú škálu priblíženia a môžete sa aj vrátiť do širokouhlého režimu.

K dispozícii máte aj funkciu Super stabilizovaného videa, ale rozlíšenie vám klesne na Full HD pri 60 snímkoch za sekundu. Ak radi natáčate spomalené video, môžete použiť až 4K rozlíšenie pri 120 snímkoch za sekundu.

Spomedzi špeciálnych funkcii foto aplikácie spomeniem ešte Časozberné video, režim Panoráma, Dokument, Pro foto, Pro video a Sledovanie pohybu.

Niektorí výrobcovia vo svojich vlajkových lodiach šetria na selfie kamere, čo by v dnešnej selfie dobe asi nemali zanedbávať. Ako príklad si vezmime Vivo X60 Pro Plus. Tento prípad sa netýka Asusu, ktorý do svojho kompaktného Zenfone 8 osadil stabilizovanú 12 Mpix selfie kameru s automatickým zaostrovaním. Fotografické výsledky sú výborné, a to aj pri portrétnom režime, ktorý môže byť opäť aj v pomere strán 16:9. Video zvládne natáčať v rozlíšení 4K pri 30 snímoch za sekundu.

Fotoaparáty sa Asusu podarili. Myslelo sa aj na kvality prednej selfie kamery a pokiaľ vám nechýba teleobjektív, ide o výborne fotiaci smartfón. Kompaktné rozmery telefónu ponúkajú navyše bezpečný úchyt pri fotení bez artistických úkonov.

Veľmi podarená je aj aplikácia Galéria pre zobrazovanie fotiek a videí. Podporuje funkciu oddialenia a priblíženia pre zmenu hustoty zobrazenia náhľadu fotiek a videí. Všetko prebieha veľmi plynulo. Chýba mi možnosť skryť konkrétny obsah. Zvláštna bola ponuka v nastaveniach pre zobrazenie fotiek v RAW formáte. Ten som totiž vo foto aplikácii nikde nenašiel, a to ani pod Pro režimom. 

Aj napriek svojej kompaktnosti vám podobne, ako iPhone 12 mini, ponúkne stereo zvukový výstup. Ten je na veľkosť telefónu veľmi dobrý, ale iPhone 12 mini hrá lepšie. K dispozícii máte aj špeciálneho sprievodcu nastavením zvuku, o ktorý sa stará Dirac equalizér. Ten ponúka úpravu výšok, basov a iné nastavenia zvuku. 

S pokojom na duši opäť spomeniem prítomnosť 3,5 mm vstupu pre slúchadlá. Je doba bezdrôtová, ja sám používam slúchadlá z kategórie true wireless, ale vždy vysoko ocením, keď si môžem zo svojho iPadu strčiť poriadne slúchadlá aj do svojho mobilu. Verím, že existuje mnoho ľudí, pre ktorých je prítomnosť tohto konektoru vysoko vítaná, a možno ide o jeden z predajných elementov. 

Veď koľko kompaktných telefónov s 3,5 mm vstupom pre slúchadlá máme dnes na trhu? Google Pixel 4a mi napadá ako prvý, ale to sa zase bavíme z pohľadu výkonu o úplne inej kategórii smartfónov.

Spoľahlivosť pripojenia cez Bluetooth som si overoval prostredníctvom pripojených slúchadiel Powerbeats Pro. Pripojenie bolo stabilné a veľmi ma prekvapila maximálna vzdialenosť od telefónu, kedy mi slúchadlá ešte stále dokázali hrať. V posilňovni už poznám presné miesta, kde mi hudba v slúchadlách vypadne, pretože som od telefónu príliš ďaleko. To platilo aj v prípade nedávno testovaného Oppo Find X3. Pri Zenfone 8 som si mohol užívať hudbu ešte o ďalšie extra 2-3 metre.

Kompaktný smartfón = krátka výdrž. Táto rovnica platí takmer vždy. Výnimkou je napríklad Google Pixel 5, ktorý pri svojich rozmeroch ponúka nevýdanú výdrž batérie. Ak hľadáte kompaktné zariadenie s dlhou výdržou, vysoko odporúčam uvažovať práve nad telefónom od Googlu.

Poďme späť k Asusu. Ten vtesnal do svojho Zenfone 8 batériu s kapacitou 4000 mAh, čo nie je málo. Reálna výdrž batérie je nanajvýš priemerná. Pri veľmi striedmom používaní vám batéria vie vydržať dva dni. Striedme používanie v mojom slovníku znamená aktívnu 1 SIM kartu, nonstop pripojenie na Wifi alebo na dátach, denne 2 hodiny počúvania hudby cez Spotify, približne 20 správ cez Signal a občasné prezeranie internetu. 

Pokiaľ telefónu šliapnete na krk a budete ním často fotiť, používať pracovne Teams, alebo nebodaj hrať hry, batéria sa vybije za jeden deň bez problémov. 

Neviem, či išlo len o môj subjektívny dojem, ale zakaždým som mal pocit, že prvých 50 % batérie sa mi minulo v telefóne akosi rýchlejšie a zvyšných 50 % si telefón dokázal zmanažovať lepšie. Ak telefón vlastníte, neváhajte sa podeliť o vaše dojmy.

Cez noc pri 1 aktívnej SIM karte batéria klesla o 5 %. Always on režim vybíja batériu o 1 % za 1 hodinu, pokiaľ je režim stále aktívny.

Manažment batérie je zvládnutý výborne. K dispozícii máte upozornenie, pokiaľ vám nejaká aplikácia odoberá príliš energie. Zároveň si môžete zvoliť, či chcete batériu nabíjať rýchlo, alebo radšej pomalšie a tým predĺžiť jej životnosť. Páči sa mi nastavenie časových periód nabíjania a aj možnosť stanoviť si maximálne percento nabitia batérie v rozpätí od 80 - 100 %.

Môže sa vám stať, že niektoré aplikácie, ako napríklad Gmail alebo Signal, vám nebudú hlásiť nové správy, keď máte telefón zamknutý. Túto neaktivitu nemá na svedomí paradoxne manažment v sekcii batéria. Je potrebné ísť do nastavení "Aplikácie a upozornenia", zvoliť si možnosť "Špeciálny prístup aplikácii" a až tu si zvoliť možnosť "Optimalizácia batérie". Po vyhľadaní konkrétnej aplikácie si zvoľte možnosť "Neoptimalizovať", a notifikácie vám budú chodiť bez problémov.

Nabíjanie je riešené cez USB-C kábel dodávaný spolu s 30 W nabíjačkou v balení. Telefón sa reálne nabije z 0 na 100 % za približne 1 hodinu a 30 minút. Keďže by ste telefón nemali nechávať úplne vybiť a ani ho nabíjať až na 100 %, nabíjací čas z 20 do 80 % je približne jedna hodina. Ako už bolo spomenuté v úvode, telefón nepodporuje bezdrôtové nabíjanie.

Balenie je ďalším z početných plusov pre Asus. Nielen že v ňom nájdete spomínaný nabíjací kvádrik podporujúci 30 W nabíjanie, ale aj podarený kryt na telefón.

Orientačná cena: 670 eur

Záver

Asus Zenfone 8 je malé kompaktné zariadenie, ktoré v sebe zahŕňa vcholný čipset, vodeodolnosť, krásne čitateľný 120 Hz Super AMOLED displej, výborné fotoaparáty a 3,5 mm vstup pre slúchadlá. Asusu Zenfone 8 musíte odpustiť absenciu bezdrôtového nabíjania, pamäťových kariet a teleobjektívu. Pokiaľ toto nie sú pre vás podstatné parametre, za súčasnú cenu cca 670 eur vám Asus Zenfone 8 urobí perfektnú službu a nepretrhne vám vrecká na nohaviciach. Veľmi mi pripomína Samsung S10e. Podľa môjho názoru Zenfone 8 je dobrý príklad kompaktnej vlajkovej lode, ktorá hneď nemusí atakovať hranicu 1000 eur. Cena bude postupne klesať a časom bude Asus Zenfone 8 jeden z najlepších smartfónov v pomere cena k výkonu.

 

Diskusia k článku:

lukas8710.08.2021 - 10:21 Trvalý odkaz

Zdravim. Pekna recenzia. Uvazoval som nad nim ako nahradu za moj Galaxy S10e, ktory budem mat v decembri 2 roky. Neviem vsak ci ma zmysel prechadzat na tento model...vykon u S10e je stale viac nez dostatocny. Co sa tyka fotoaparatu neviem ci je velky rozdiel. Trosku ma mrzi ze CZ a SK stranky nerobia porovnania takychto telefonov, hlavne ked sa jedna o kompakty, ktore sa daju napocitat na 1 ruke. U asusu sa trosku bojim prostredia. Vidim ze je rychle atd, ale u samsungu mam vsetko potrebne a trosku sa obavam ci dodatocne stiahnute napr. Shealth bude fungovat bez problemu korektne. Napr. u Honoru10 som s tym mal velky problem a aj po povoleni vsetkeho mozneho aplikacie stale killoval (preto som aj telefon predal)..spytam sa Vas ako to vidite. Ci ma vyznam prechadzat z S10e na Zenfone8, pripadne preco...je mj jasne ze sa jedna k nivsi a nieco vykonnejsi telefon, len ci stoji priplatok za to...

Karel Soel31.08.2021 - 14:41 Trvalý odkaz

Čau ľudia,

Ako mnoho ľudí som sledoval najnovší prírastok do rodiny Asus Zenfone-Asus Zenfone 8. Žijem v USA a rozhodne potrebujem nový telefón. Ako už bolo povedané, som už veľmi pripravený na kúpu tejto malej elektrárne. Pri kúpe telefónu som však trochu zmätený.

Skontroloval som obchod Asus a chcel som ho kúpiť online a potom som si všimol, že verzia, ktorú predávajú IBA, je jednofarebná (Obsidian Black, ktorú v skutočnosti preferujem) a tiež IBA vo verzii s 8 GB RAM.

V reklamnej kampani v máji sa však spomínala verzia 16 GB RAM, v ktorú som dúfal, že ju získam. Vie niekto, prečo Asus predáva iba verziu 8 RAM a prečo verzia 16 RAM nie je k dispozícii?

Celá diskusia 4 príspevky