Apple iPhone 12 mini - malý, ale šikovný

Čitateľské skúsenosti s najmenším zo štvorice nových iPhonov, ktorý ponúka výborný 5,4'' OLED displej, vysoký výkon, dobré fotoaparáty a prekvapivo slušnú výdrž.

Pokiaľ túžite v dnešnej dobe po malom kompaktnom, a nebodaj výkonnom telefóne, veľa možnosti nemáte. Do úvahy prichádza model Apple iPhone SE (2020), starší Samsung Galaxy S10e alebo môžete uvažovať o Google Pixel 5 z kategórie strednej triedy, ktorého dostupnosť nie je v našich končinách stále ideálna. Do úvahy pripadá ešte Sony Xperia 5 II, avšak vzhľadom na svoje vonkajšie rozmery, už len s odretými ušami.

Apple iPhone 12 mini (základné info) môže byť preto pre mnohých splneným snom. Po prvom uchopení telefónu je úplne jasné, o čo tu ide. Kompaktnosť telefónu bude zrejme hlavným prvkom, prečo si tento telefón budete chcieť kúpiť. 

Jeho rozmery sú na dnešné pomery nevídané a v porovnaní s ostatnými bežnými smartfónmi pôsobí skôr ako hračka. Tento pocit umocňuje aj jeho hmotnosť 135 gramov. Nie som žiadnym vyznávačom malých telefónov, veď pred iPhone 12 mini som vo veľkom používal Samsung Galaxy Z Fold 2, čo je zase opačný extrém. 

Musím však priznať, že používanie malinkého iPhone 12 mini je osviežujúcim z-ážitkom. Po prvom zapnutí a prezeraní si malého telefónu, som sa myšlienkami vracal do obdobia, kedy bol 6-palcový telefón považovaný za tabletofón a kedy písanie jednou rukou na klávesnici bolo úplne normálne. Zrazu som prestal riešiť, do ktorého vrecka telefón schovám a kam ho pri sadaní položím, aby mi v nohaviciach nezavadzal. Odpadlo bremeno, ktoré dnes dobrovoľne akceptujeme, pretože telefóny sú už raz také. Veľké a ťažké.

Nechápte ma zle, veľké telefóny mi nie sú cudzie. Rád si užívam benefity veľkých displejov (pozrite si moje skúsenosti so Samsungom Galaxy Z Fold 2). Avšak kompaktnosť tohto zariadenia má svoje čaro, na ktoré sme už trochu zabudli.

Tým, že je telefón malý, nevadia mi ani jeho hranaté okraje. Majú príjemnú matnú farbu a nevidno na nich odtlačky prstov až tak veľmi, ako v prípade verzie Pro a Pro Max s lesklou povrchovou úpravou. Telefón sa cez ne pohodlne drží, palcom pokryjete celú plochu displeja a ani po dlhšom čase nebudete pociťovať v rukách únavu. Ideálny telefón do jednej ruky.

Na ľavom okraji nájdete hardvérový prepínač tichého režimu. Doteraz nechápem, prečo toto šikovné tlačidlo okopíroval azda len OnePlus. Pod ním sa nachádza ovládanie hlasitosti a vstup pre jednu SIM kartu. Na opačnom kraji je umiestnené rozmerné tlačidlo prebúdzania telefónu. Tlačidlá sú všeobecne na tak malý telefón veľmi veľké. 

Ich rozmer je totiž identický medzi všetkými štyrmi modelmi iPhone 12. Či už máte iPhone 12 Pro Max, alebo Mini, tlačidlá majú rovnakú veľkosť. Pôsobí to trochu komicky, ale zároveň vysoko prakticky. Spodný okraj je venovaný vstupu pre nabíjací kábel a mriežke hlasitého reproduktora. Na hornom okraji nič nenájdete.

Predná strana je venovaná 5,4-palcovému displeju a jeho dlhoročnému partnerovi - výrezu. Ten je bohužiaľ rovnako veľký, ako pri ostatných bratoch série iPhone 12, a tým pádom logicky uberá najviac priestoru na displeji práve tomu najmenšiemu. Nebudem rozoberať, prečo inovatívna spoločnosť Apple nenašla spôsob, ako ukryť svoju Face ID technológiu a iné senzory na prednom displeji elegantnejšie. 

Faktom zostáva skutočnosť, že keby s rovnakým výrezom v dnešnej dobe prišiel akýkoľvek iný výrobca, bol by skritizovaný pod čiernu zem. Apple si výrez stále môže dovoliť a jeho predaje budú excelentné.

Popis dizajnu telefónu ukončíme zadnou sklenenou stranou, ktorej dominuje modul fotoaparátu. Ten obsahuje dva objektívy a už tradične vystupuje nad konštrukciu telefónu. V strede zadného panelu sa nezabudlo na lesklé strieborné logo výrobcu.

Apple podčiarkuje, že iPhone 12 mini je doslova zmenšeninou iPhone 12 a všetky kľúčové špecifikácie sú zachované aj pre mini model. To je z veľkej časti pravda. V telefóne nájdete rovnako výkonný čip A14 Bionic a taktiež plochý OLED displej s hustotou 476 bodov na palec, čo je mimochodom najvyššia hodnota hustoty pixelov pre iPhone vôbec. 

Displej má stále obnovovaciu frekvenciu len 60 Hz, a to môže byť pre mnohých sklamaním. Ja osobne si na tomto parametri nezakladám. Najmä pri optimalizovanom prostredí iOS, ktoré vždy pôsobilo neskutočne uhladene a plynulo, nebudete vnímať absenciu vyššej obnovovacej frekvencie až tak citlivo. Na druhej strane hráči hier sa môžu cítiť oproti androidovej konkurencii ochudobnení.

Odhliadnuc od kauzy okolo frekvencie displeja ide o nádherný OLED panel, čitateľný za každých podmienok. Farby sú prirodzené, ich charakter sa vie prispôsobiť okolitým podmienkam cez funkciu True tone. Jeho kalibrácia je zvládnutá na výbornú, nikdy som nemal potrebu manuálne upravovať jeho parametre. Minimálny jas dokáže byť veľmi nízky, čo je vítané pri nočnom používaní.

Prebudiť tento podarený displej môžete viacerými spôsobmi. Páči sa mi funkcia jednoduchého ťuknutia na displej. Ten sa prebudí a vy vidíte aktuálne notifikácie. Prebudenie môžete ďalej aktivovať zodvihnutím telefónu, alebo štandardne cez bočné tlačidlo. Režim stále zapnutého displeja (Always On) v iPhonoch nehľadajte.

Prebudením displeja sa automaticky aktivuje odomykanie telefónu cez Face ID. Plne chápem, prečo sa Apple svojho Face ID drží. Je presné, rýchle, návykové, a to za každých svetelných podmienok. Nie však za každej polohy telefónu. Pokiaľ držíte telefón na ležato a chcete ho otvoriť, musíte telefón opäť otočiť do zvislej polohy, aby vám Face ID tvár identifikoval. Drobnosť, ale taký odtlačok prsta funguje aj pri aplikácii dolu hlavou. 

Ak budete mať na tvári rúško, telefón cez Face ID neodomknete, musíte použiť kód. V nastaveniach Face ID síce nájdete funkciu "Alternatívneho nastavenia tváre", ale pri registrácii tváre prekrytej rúškom vám telefón oznámi, že tvár máte prekrytú. Škoda, že Apple trochu nezapracoval a neprispôsobil svoje skenovanie tejto pandemickej dobe. Najmä, keď tu nenájdete Touch ID. 

V telefóne mám aktuálne verziu systému iOS 14.3. Prostredím plávate ako po masle, podľa očakávania. Gestá fungujú príkladne, bez zádrhelov, hmatová odozva je perfektná. V kombinácii s malými rozmermi je doslova radosť s telefónom pracovať. 

Logika gest však v niektorých prípadoch zaostáva za systémom Android. Krok späť môžete vykonať potiahnutím prsta len z ľava do prava. Z opačnej strany gesto nefunguje. Nechápem prečo, veď pre praváka je toto gesto ako škriabanie sa pravou rukou na ľavom uchu. Ďalším príkladom je galéria, kde krok späť potiahnutím prsta nefunguje. Musíte stlačiť tlačidlo späť, ktoré sa nachádza v ľavom hornom rohu. 

Sťahovanie hornej lišty zo stredu obrazovky nefunguje. Týmto gestom spustíte vyhľadávanie. K lište sa musíte pracne natiahnuť až k hornému okraju obrazovky. Dlhodobým používateľom zariadení iPhone môže tento súhrn pripadať úplne normálny, ale používatelia androidov môžu pri prechode na iOS zostať trochu prekvapení. 

Systém ďalej obsahuje drobné chybičky. Pri zamknutí telefónu bočným tlačidlom telefón nie je uzamknutý okamžite. Displej je stále približne na pol sekundy aktívny. Častokrát sa mi stáva, že stlačím bočné tlačidlo pre uzamknutie telefónu a následne telefón reflektívne hneď odkladám na stôl alebo do vrecka. Počas toho momentu od stlačenia bočného tlačidla sa vždy dotknem pri odkladaní telefónu aj jeho displeja a keďže je na pol sekundu aktívny, tak stihnem ešte nejakú aplikáciu otvoriť predtým, ako sa telefón uzamkne. Môj iPad Pro týmto neduhom netrpí.

Odlišné je taktiež usporiadanie hlavných nastavení telefónu. Stojím si za tým, že kategorizácia hlavných nastavení iOS je oproti systému Android neprehľadná. Mnohí používatelia sa napríklad strácajú pri nastaveniach fotoaparátu. Hľadajú ich všetky priamo v aplikácii Kamera. Zabúdajú, že veľká časť sa nachádza v sekcii Nastavenia => Kamera, čiže mimo spustenej aplikácie Kamera. 

Obdobný príklad je pre nastavenie ovládacieho centra, ktoré vyvoláte potiahnutím hornej lišty z pravej strany displeja. Jeho úpravu nemôžete vykonať priamo v lište. Musíte ísť do Nastavenia => Ovládacie centrum. Netvrdím, že ide o niečo nezvládnuteľné. Ide len o odlišný prístup oproti systému Android a chce to zvyk nájsť nastavenia daných sekcii na rôznych miestach.

Poďme teraz k pozitívnejším aspektom iOS 14.3. Mnohí s posmeškami prijali historicky prvé widgety iOS, ktoré si slobodne môžete pridať na plochu. Ja si myslím, že tieto prvotinové widgety sú kvalitatívne spracované oveľa lepšie, než tisíce iných widgetov pre Android. Nehovoriac o funkcii vrstviť widgety na sebe, toto je perfektný nápad. 

Ďalej sa mi páčia doplnkové funkcie, ako napríklad poklepanie po zadnej časti telefón pre vytvorenie fotky obrazovky. Túto funkciu si môžete aktivovať v sekcii Nastavenia => Prístupnosť => Dotyk => Zadné klepnutie. Naopak, bočné tlačidlo prebúdzania telefónu je prispôsobiteľné len minimálne. Mimochodom, pokiaľ by ste chceli vypnúť telefón podržaním bočného tlačidla, tak sa vám to nepodarí. Pre vypnutie telefónu je potrebné podržať naraz bočné tlačidlo a tlačidlo zvýšenia hlasitosti.

Samotnou kapitolou je spolupráca a ekosystém ostatných zariadení Apple v domácnosti. Doma mám už roky iPady. Páči sa mi funkcia zdieľaných fotografii medzi zariadeniami a taktiež zakúpených aplikácií. Odfotím si fotku malým iPhone 12 mini a tá sa mi automaticky zobrazí na veľkom iPade, kde si ju môžem pohodlne upraviť. Geniálne. 

Hlasitosť a kvalita stereo reproduktorov je na vysokej úrovni. Je až zarážajúce, aký zvuk sa šíri z tak malého telefónu. Spodnej mriežke hlasného reproduktora sekunduje na opačnej strane výstup zo slúchadla. Pri tomto usporiadaní stereo zvuku sa spravidla stretávame s tým, že hlasitosť výstupu z mriežky je vyššia v porovnaní s výstupom zo slúchadla. 

V prípade iPhone 12 mini ide skôr o opačný fenomén. Zvuk sa mi javí o štipku hlasnejší z prostredia slúchadla v porovnaní s výstupom z mriežky reproduktoru. V každom prípade je vysoko sympatické, že Apple na vyvažovaní zapracoval a neochudobnil ani najmenšiu mini verziu o kvalitný stereo výstup.

Signál oboch SIM kariet bol vždy dostatočne kvalitný, nespozoroval som žiadne výpadky. Pripojený som bol vždy len na 4G sieťach. V telefóne som používal najmä eSIM kartu, a to bez akýchkoľvek problémov. Dual SIM manažment je zvládnutý dobre. V nastaveniach telefónu si môžete zvoliť, ktorá karta sa má používať primárne pre dáta, sms a hovory. Kvalita hovoru bola na dobrej úrovni, volajúceho som vždy počul jasne a zreteľne. 

K telefónu som mal cez Bluetooth pripojené hodinky Huawei Watch GT2. Ideálnou voľbou k iPhone sú vždy Apple Watch, ale tie k dispozícii nemám. Huawei Watch GT2 mi slúžia stále dobre a pokiaľ sa vám páči dlhšia výdrž batérie, skúsenosti v oblasti spolupráce medzi týmito hodinkami a iPhone 12 môžu byť pre vás zaujímavé. 

Párovanie hodiniek s telefónom riešite cez aplikáciu Huawei Zdravie. Je dostupná cez AppStore. Použitie hodiniek v spojení s iOS nie je až také zlé, ako som si pôvodne myslel. Notifikácie e-mailov, správ z WhatsApp a iné notifikácie som dostával bez problémov. Monitorovanie aktivít fungovalo výborne, kvalita Bluetooth spojenia bola stabilná. Dokonca som mohol cez hodinky prijímať aj hovory. 

Jediné obmedzenie som našiel v monitorovaní stresu. Hodinky mi stále vypisovali, že si mám zapnúť automatické monitorovanie stresu v aplikácii Zdravie. To som zapnuté mal, ale hodinky napriek tomu stres nevedeli ukázať. Manuálne meranie stresu fungovalo v poriadku. Novší model hodiniek Watch GT 2 Pro už meria stres aj automaticky. 

Z pohľadu GPS signálu som nespozoroval žiadne problémy. Signál bol pri navigovaní centrom mesta stabilný a taktiež prvý fix signálu prebehol veľmi rýchlo.

V oblasti fotografie iPhone 12 mini nijako nevyniká z priemeru vlajkových lodí. Znamená to asi toľko, že telefón ponúkne kvalitnú a ostrú fotku takmer zakaždým, keď stlačíte spúšť. Poďme si túto základnú charakteristiku trochu rozobrať.

Telefón je vybavený hlavným 12 Mpix objektívom so svetelnosťou f/1.6. Je opticky stabilizovaný s technológiou ostrenia Dual Pixel. Druhým vo výbave je širokouhlý 12 Mpix objektív so svetelnosťou f/2.4. Uhol záberu ponúka 120° a nezaostruje. Približovací objektív nehľadajte. Apple má pocit, že za cenu 800 € si ich nezaslúžime. Tretí objektív rezervoval pre ešte drahší iPhone 12 Pro a Pro Max. Približovať môžete tak len digitálne, a to maximálne 5-násobne. 

Prostredie aplikácie Kamera je veľmi jednoduché. Spodný posuvník ponúka režimy Foto, Portrét, Pano (čiže panorámu), Video, Spomalené video a Časozber. Špeciálne fotografické režimy typu "kreslenie svetlom", "jedlo" a podobne chýbajú. Takže ak prechádzate z Androidu, ponuka foto režimov sa vám môže javiť chudobná. 

Nenašli ste v zozname režim "noc"? Nezúfajte. Aplikácia vám tento režim podľa okolitých svetelných  podmienok automaticky ponúkne cez špeciálnu ikonu. Dokonca vám aj navrhne, aký dlhý čas uzávierky sa použije. Našťastie kliknutím na ikonu môžete prevziať nad nočným režimom kontrolu a čas uzávierky manuálne regulovať. Maximálna hodnota je 10 sekúnd, ale niekde som videl video, kde bola maximálna hodnota až 30 sekúnd. Neviem, či išlo o inú verziu softvéru, alebo som mal zle nastavený telefón.

Voľby pomeru strán fotenia sú 4:3, 16:9 alebo štvorec. Pozor, pri fotení v režime Portrét je pomer strán fixný 4:3.

Rýchlosť uzávierky je excelentná, palec hore. Spomalenie nastáva pri režime Portrét. Telefón vie spraviť síce fotografiu okamžite, ale na pozadí mu trvá približne pol sekundy až sekundu, kým fotografiu spracuje. Počas tejto chvíle spúšť nereaguje a nemôžete spraviť hneď ďalšiu fotografiu. Ide o úplný detail, ale bavíme sa tu o poslednom top modeli s najnovším procesorom A14 Bionic, takže si dovolím byť aj trochu hnidopich. 

Naviac, telefón má k dispozícii 16-jadrový neurálny procesor, preto som očakával nulové spomalenie. K dispozícii mám momentálne Samsung Galaxy S20 FE (Exynos) a musím povedať, že spracovanie fotografie, resp. rýchlosť uzávierky pri portrétnom režime je na ňom rýchlejšia. Na druhej strane, spracovanie nočnej fotografie mu zase trvá dlhšie.

Ako som písal v úvode, fotografické výsledky hlavného aj širokouhlého fotoaparátu sú na úrovni dnešných vlajkových lodí. Hlavným prvkom fotografií je ostrosť, nízky šum a výborný dynamický rozsah. Zrejme vďaka funkciám Smart HDR 3 a Deep Fusion. Ak by vás zaujímalo, čo to vlastne Deep Fusion je, tak ide o Apple verziu výpočtovej fotografie, kde softvér pomáha redukovať šum pri horších svetelných podmienkach. Technológiu výpočtovej fotografie vo veľkom používa Google pri svojich Pixeloch. 

Fotky produkované iPhonom 12 mini majú občas nádych do žltého teplejšieho tónu. Nočné fotografie sú taktiež výborné, páči sa mi opäť ich ostrosť. Nočný režim je možné použiť aj pre širokouhlý fotoaparát, čo je vysoko vítaná zmena. Výsledok portrétneho režimu je uspokojivý, ale nie dokonalý. Najmä pri neživotných objektoch dochádza občas k prešľapom v podobe rozmazaných častí, ktoré by mali byť ostré.

Predná selfie kamera má 12 MPix, svetelnosť f/2.2 a nezaostruje. Dovoľuje však natáčať 4K video pri 60 snímkoch za sekundu, no a to video...

Video je všeobecne kategória, kde iPhone skutočne má navrch oproti konkurencii, a to hneď z niekoľkých dôvodov. Všetky tri objektívy dokážu natáčať video 4K pri 60 snímkoch za sekundu, sú stabilizované opticky aj (alebo) elektronicky a dokážu natáčať priamo do Dolby Vision HDR. Stabilizácia videa a najmä dynamický rozsah je na výbornej úrovni, taktiež šum nočného videa je pomerne nízky. 

Niekto môže namietať, že konkurencia dokáže natáčať video až v rozlíšení 8K. Je to pravda, iPhone 12 túto možnosť neponúka a aby sme boli úplne féroví, neponúka ani tak prepracovaný Pro režim pre video, ako napríklad Samsung Galaxy Note 20 Ultra. Napriek tomu je celkový finálny výstup videa z iPhone 12 kvalitnejší než v prípade konkurencie. 

Ak využívate fotenie do formátu ProRAW, tak ten síce je k dispozícii po poslednej aktualizácii iOS 14.3, ale len pre iPhone 12 Pro a Pro Max.

Na záver foto sekcie len pripomeniem, že pri nastavovaní kompletných parametrov pre fotky a video nezabudnite ísť do hlavných nastavení telefónu. Tam nájdete tie, ktoré ste možno nenašli priamo v aplikácii Kamera.

Najpálčivejšou témou modelu iPhone 12 mini je jeho batéria. Jej kapacita je 2227 mAh, čo nie je veľa v ponímaní dnešných batérii. Je ale o 25 % väčšia ako v iPhone SE (2020) a zároveň o 20 % menšia ako v prípade iPhone 12. Aká je teda výdrž iPhone 12 mini v reálnom svete? Budem sa venovať dvom prípadom, ktoré vám ukážu dva úplne opačné dojmy z batérie. 

V telefóne som mal aktívne dve SIM karty, čiže jednu klasickú SIM a druhú eSIM. V prvý deň používania som telefón mal nabitý pred spánkom na 95 %. Ráno som našiel telefón so stavom batére 33 %! Kontrolujem procesy na pozadí, ale žiadna aplikácia telefón nevybíjala, telefón bol v stave nečinnosti. 

Hneď som navštívil internetové Apple fóra a na moje prekvapenie má tento problém mnoho vlastníkov modelu iPhone 12 mini. Scenár je vždy rovnaký. Telefón má vypnuté dáta, nie je pripojený na Wi-Fi, nie je pripojený na 5G sieť, všetky aplikácie sú uzatvorené, ale napriek tomu batéria ľuďom klesá počas noci od 20 % až do 60 %. Skúšal som preto rôzne nastavenia telefónu a zistil som, že na vybíjanie batérie má hlavný vplyv dual SIM funkcionalita. 

Akonáhle som deaktivoval jednu zo SIM kariet, batéria klesla cez noc maximálne o 6 %. Tento proces som zopakoval viackrát a vždy s rovnakým efektom. Nezáleží na tom, ktorú z kariet deaktivujete. Vždy platilo, že pri aktívnych dvoch SIM kartách je spotreba cez noc extrémne vysoká. "Riešenie" s vypnutím jednej zo SIM kariet bohužiaľ nepomáha všetkým. Niektorí používatelia pozorujú vybíjanie batérie iba s jednou aktívnou SIM kartou, a problém spájajú s plánovaným režimom "nerušiť" (DND). Iným sa telefón extrémne rýchlo vybíja a nevidia žiadnu spojitosť s vyššie uvedenými faktormi.

Nech už je príčina problému akákoľvek, jeho spoločným menovateľom je chyba (bug) v softvéri. To prináša nádej v podobe korekcie cez budúcu aktualizáciu, avšak zároveň frustráciu. Očakával by som, že Apple dokáže zabezpečiť bezproblémový chod svojich zariadení hneď v úvode, najmä pri svojich cenách. Príde mi neprípustné, aby som pri zariadení za 1000 eur musel robiť ústupky v podobe deaktivácie jednej zo SIM kariet a túžobne očakával novú aktualizáciu softvéru, ktorá MOŽNO problém vyrieši. 

Viem, že fanúšikovia Apple dokážu produktom tejto firmy odpustiť veľa a možno budú považovať tento problém za zbytočný. Ja sa snažím byť nestranný a keďže používam každý druhý týždeň iný telefón inej značky, nevyhnem sa dileme radšej si kúpiť taký telefón, pri ktorom budem vedieť presne, čo od batérie očakávať. Využil som oficiálnu podporu Apple a chybu nahlásil ako report. Snáď padne na úrodnú pôdu.

Poďme teraz k druhému prípadu. Zabudnime na chvíľu na problém s vybíjaním batérie pri dvoch aktívnych SIM kartách. Pokiaľ som používal len jednu SIM, telefón mi pri striedmom používaní vydržal plné dva dni! To je niečo, čo som pri batérii o veľkosti 2227 mAh určite neočakával. Ide o ohromný výsledok. 

Striedme používanie znamená nonstop pripojenie do internetu cez Wi-Fi alebo mobilné dáta, aktívne Bluetooth, odpovede na Whatsapp správy, bežné prezeranie Facebooku, Twitteru, internetu, žiadne hranie hier, alebo dlhé pozeranie videí a pripojenie len do 4G siete. Pokiaľ pridám aktívnejšie používanie Youtube a fotenie, výdrž telefónu klesá na jeden deň. 

Najmä fotenie prináša najväčšiu záťaž pre telefón. Ten sa dokonca pri fotení veľmi rýchlo zahrieva v hornej oblasti hneď vedľa objektívu fotoaparátu. Doslova po jednej minúte fotenia cítim jemné zahrievanie. Po piatich minútach je telefón v danej oblasti teplý. Neznamená to, že po desiatich minútach vám telefón zhorí, chcem len povedať, že takto rýchle zahrievanie bolo pre mňa trochu prekvapujúce.

Čo sa dá súhrnom povedať o výdrži batérie iPhone 12 mini? Ak si odmyslíme softvérovú chybu, ktorá momentálne trápi veľa používateľov, telefón vám vie vydržať jeden deň solídnej prevádzky. Pri striedmom používaní dokonca dva dni, a to je veľmi príjemné prekvapenie. Na opačnej strane musím opäť spomenúť chyby a bugy, ktoré sprevádzajú súčasný iOS 14.3, ktoré trápia používateľov a Apple sa ich nevie vyvarovať.

Balenie neobsahuje nabíjačku, len kábel, ale to už ste všetci určite zachytili. Mne osobne tento krok Applu nevadí. Telefón som nabíjal cez nabíjačku a kábel svojho iPadu Pro z roku 2017. Doba nabíjania bola približne 1 hodinu a 15 minút. Bezdrôtové nabíjanie som neskúšal, nemám takú nabíjačku k dispozícii.

Približná cena: od 799 eur (64 GB)

Záver

“Jsem malej, ale šikovnej.” Táto veta z pamätnej českej rozprávky platí pre iPhone 12 mini ako uliata. Ide totiž o úžasné zariadenie, ktoré vás svojimi vonkajšími proporciami vráti do zlatých čias pohodlného ovládania a možnosti vložiť telefón do akéhokoľvek vrecka. V tomto malom zariadení máte zároveň k dispozícii jednu z najlepších videokamier v rámci mobilných telefónov na trhu a tiež plnohodnotný výkon v podobe čipu A14 Bionic. Telefón je vodeodolný, s podporou 5G sietí, výkonný, má dobré kamery. 

Čo mu teda chýba? Zrádza ho paradoxne softvér. Ten spôsobuje extrémne vybíjanie batérie, ktoré je spojené (aspoň v mojom prípade) s dvomi aktívnymi SIM kartami. Pokiaľ používate len jednu SIM, máte o starosť menej. Telefón má vtedy solídnu výdrž, najmä pri uvážení jeho rozmerov. 

Spomínané neduhy softvéru sa vždy dajú opraviť cez aktualizácie, avšak očakávania od Apple na poli kvality spracovania svojho softvéru boli vyššie. Pokiaľ Applu veríte a máte trpezlivosť s ich postupnými aktualizáciami, iPhone 12 mini je jediným svojho druhu a jeho kúpu možno len odporučiť.


 

Diskusia k článku:

david hulák26.12.2020 - 22:33 Trvalý odkaz

Používam ho od Vianoc a je to úplná paráda. Mal som 1. SE displej je ore mňa teda veľmi veľký, fotky sú úplne iná galaxia ako sú krásne, reproduktory vedia ozvučiť aj veľkú miestnosť, bateria pri nižšim jase a používaný menej náročný app zanechá večer 30-40% pri vyššom jase hraní náročnejších hier a pozeraný videí dopadne človek tak, že 10-15% bude treba dobiť. Z mobilu som šťastný 🙂😊😬

Celá diskusia 9 príspevkov