Apple iPhone 15 Pro Max - každý rok ten najlepší

Recenzia najlepšie vybaveného iPhonu súčasnosti so 6,7'' OLED displejom, výkonným čipsetom A17 Pro, kvalitným fotoaparátom s 5-násobným optickým priblížením a výbornou výdržou na jedno nabitie.

Tak ako každý rok, aj tento september uviedol Apple svoju nádielku nových iPhonov. Tohtoročnú sériu tvorí štvorica modelov, dva základné a dva Pro. Recenziu väčšieho z dvojice základných iPhonov si môžete prečítať v článku Apple iPhone 15 Plus - nový softvér, minuloročný hardvér.

Po veľkom iPhone 15 sme otestovali aj veľký iPhone s prívlastkom Pro. Okrem 6,7'' recenzovaného modelu je súčasťou rodiny aj 6,1'' iPhone 15 Pro (základné info). Dva najvýkonnejšie iPhony súčasnosti sa líšia okrem veľkosti uhlopriečky a rozmerov aj optickým priblížením teleobjektívu, Pro Max zvláda až 5-násobné optické priblíženie, kým Pro "iba" 3-násobné a výdržou batérie na jedno nabitie. 

Páve dlhá výdrž môže byť hlavným lákadlom, keď sa budete rozhodovať, ktorý z Pro modelov si kúpite. Ak teda pre vás nebude limitom veľkosť displeja. Rozdielov medzi dvojicou základných a Pro iPhonov série 15 je viac, medzi hlavné patrí použitý čipset, teleobjektív navyše, vyššia kapacita operačnej pamäte, akčné tlačidlo v bočnej stene a titánový rám. 

Práve použitím titánu sa Apple na prezentácii pýšil ako prémiovým prvkom, ktorý znížil hmotnosť zariadenia a pôsobí hodnotnejšie. Úprimne, asi nie som cieľová skupina tejto marketingovej stratégie, pretože nemám kvôli tomu pocit prémiovejšieho zariadenia v ruke a ako sa po štarte predaja zistilo, titánový rám priniesol viacero problémov.

Pravdepodobne jeho použitie má za následok zvýšené riziko poškodenia sklenenej zadnej časti aj displeja pri páde, nie je tak pružný ako hliník a netlmí nárazy. Aj preto netrvalo dlho a pri teste ohybnosti zadná stena rýchlo popraskala. Viac sa dočítate v článku Ako obstál Apple iPhone 15 Pro Max v teste odolnosti? Bez obalu ho radšej nepoužívajte. Modely iPhone 15 a 15 Plus zvládli ohýbanie oveľa lepšie

Problém mali iPhony 15 Pro aj s výrazným prehrievaním pri určitých úlohách, aj tu sa hovorilo o príčine, ktorou mal byť okrem iného aj titánový rám. Apple medzičasom vydal opravnú aktualizáciu, ktorá zvýšené zahrievanie vyriešila. Počas testovania som nezaznamenala tak horúci iPhone, že by som to považovala za nezvyčajné. 

Teplý bol najmä pri dlhom fotografovaní, spustenej navigácii a nabíjaní. S tým sa ale stretávam aj pri top modeloch iných značiek. Vlastne ešte jeden problém mal iPhone 15 Pro - mohol poškodiť bezdrôtové nabíjanie vo vozidlách BMW. Aspoň tak to tvrdili majitelia áut tejto značky. 

Nič to ale nemení na tom, že Apple iPhone 15 Pro Max (základné info) patrí aktuálne na špičku rebríčka najlepších smartfónov. Ponúka kvalitne spracovanú konštrukciu, výborný displej, výkon, ktorý snáď bežne ani nevyužijete, výbornú výdrž batérie, super zvuk a kvalitné, všestranné fotoaparáty. Určite poteší, že medziročne sa cena nezvýšila. 

Ak vlastníte minuloročný model iPhone 14 Pro Max a nemáte peňazí nazvyš, je zbytočné investovať do nového iPhonu 15 Pro Max. Napriek tomu, že prináša (konečne) USB-C konektor namiesto starého Lightning, novší 3 nm čipset či vylepšený teleobjektív. Minuloročný iPhone vám stále veľmi dobre poslúži a o rok tu bude zasa výkonnejší a lepší model. Tak ako každý rok. 

Tohtoročnou novinkou pri Pro modeloch je Akčné tlačidlo v ľavej bočnej stene, ktoré nahradilo prepínač zvukových režimov. Nastaviť si tam viete niektorú z predvolených funkcií, ale len jednu. Na výber máte výber skratky, prístupnosť, lupu, prekladač, zvukovú nahrávku, svietidlo, fotoaparát, nastavenie režimu Môj čas a zapnutie tichého režimu. 

Ja som si na Akčné tlačidlo opäť aktivovala prepínanie medzi tichým a hlasným režimom, takže pre mňa tento nový prvok vlastne nepriniesol nič nové. Ale iných používateľov možno poteší rýchle spustenie hlasového záznamníka alebo baterky.

Apple tento rok použil v nových iPhonoch namiesto známeho Lightning štandardný USB-C konektor. No pozor, základné iPhony 15 disponujú pomalším typom 2.0, kým Pro verzie dostali rýchlejšie USB-C 3.2. Nebol by to Apple, keby vám do chudobného balenia pridal aj rýchly kábel s podporou 3.2. Nie, ten si musíte dokúpiť. 

Súčasťou balenia je síce pevnejší kábel s textilným povrchom, ale pomalšou rýchlosťou. Ak chcete využívať kábel s maximálnou prenosovou rýchlosťou 10 Gbps, ktorú USB-C 3.2 ponúka, v Apple predajniach ho kúpite za 79 eur. Ak budete kupovať mimo oficiálneho Apple predajcu, dajte si pozor, aby bol výrobok certifikovaný Applom, inak vám nemusí fungovať. 

Vnútri iPhonu 15 Pro Max pracuje nový čipset vyrobený 3 nm technológiou Apple A17 Pro, ktorý má výkonu viac než bežný notebook. 8 GB operačná pamäť RAM androiďákov neohúri, no skúsení vedia, že pre iOS je to dosť. 

Tento rok už iPhone Pro nezačína na 128 GB kapacite, ale 256 GB, komu to bude málo, má k dispozícii aj 512 GB a 1 TB. Samozrejme, bez možnosti rozšírenia microSD kartami. Šuplík v bočnej stene je iba pre jednu nanoSIM kartu, no môžete využiť aj eSIM a z iPhonu mať plnohodnotný dual SIM. 

Stereo reproduktory ani v novom iPhone nesklamali. Ponúkajú veľmi dobrú kvalitu, dostatočnú hlasitosť a nechýbajú basy. Ak si k iPhonu pripojíte Apple slúchadlá, budete mať k dispozícii aj priestorový zvuk Spatial Audio. 

Konštrukcia s matnou stenou a matným bočným rámom netrpí zvýšeným znečisťovaním od odtlačkov. Odolnosť zabezpečuje vrstva Ceramic Shield a samozrejmosťou je certifikácia IP68 s možnosťou ponoriť iPhone do hĺbky až šiestich metrov po dobu 30 minút. 

Veľký 6,7-palcový displej sa oproti iPhonu 14 Pro Max výrazne nezmenil. O necelý milimeter užšie rámy asi ani nezbadáte. Opäť tu máme známy Super Retina XDR displej s OLED technológiou a jemným rozlíšením 1290 x 2796 bodov. Obnovovacia frekvencia môže byť od 1 Hz až po 120 Hz a nechýba ani Always on funkcia. 

Oválny prvok v hornej časti displeja - Dynamic Island slúži ako informačný kanál, ktorý zobrazuje údaje zo spustených aplikácií, napríklad pri prehrávaní hudby, navigácii alebo prichádzajúcom hovore či nabíjaní. Ostrov sa vie podľa potreby zväčšiť, aby zobrazil viac údajov a podporuje aj dve apky naraz. Čitateľnosť displeja aj na priamom slnečnom svetle je výborná. 

Nový iOS 17 je rýchly, bez výrazných problémov a ponúka množstvo funkcií, vrátane úprav domácej obrazovky pomocou widgetov. Ekosystém Applu prepája rôzne zariadenia (iPhone, iPad, Mac, slúchadlá, hodinky...) a ich spolupráca je na vysokej úrovni. Práve ekosystém a jednoduché prepojenie je výraznou výhodou značky. Kto si na to raz zvykne, ťažko hľadá náhradu.

Systém iOS je síce rýchly, plný nových funkcií, ale stále mi na ňom niečo chýba. Asi najviac gesto pre návrat späť. Apple stále ide tvrdohlavo svojou cestou. Namiesto jednoduchej možnosti slajdnúť palcom zo strany do stredu obrazovky, musím ťukať na šípku späť v ľavom hornom rohu obrazovky. Minimálne pri tejto veľkosti displeja na to potrebujem druhú ruku. 

Keby bola šípka aspoň na pravej strane, tak po geste, ktoré zníži výšku obrazovky, by som na šípku dočiahla, no takto, keď je vľavo, mi nepomôže ani zmenšenie displeja. Stále potrebujem druhú ruku. Možno sú vývojári systému ľaváci. To by potom dávalo zmysel. 

Lákadlom iPhonov Pro je každý rok zostava fotoaparátov. Tohtoročný iPhone 15 Pro Max dostal vylepšený 12 Mpix teleobjektív (s ohniskom až 120 mm), namiesto 3-násobného optického priblíženia tu máme 5-násobné. Pri 2x zoome sa využíva hlavný fotoaparát a digitálne priblíženie, teda výrez. Hlavný 48 Mpix snímač je o niečo väčší než v predchádzajúcej generácii, takže by mal zachytiť viac svetla. 

Trojicu dopĺňa 12 Mpix širokouhlý fotoaparát so 120° uhlom záberu a automatickým zaostrovaním, ktorý využijete aj na makro snímky. Už tradične je súčasťou foto zostavy aj 3G LiDAR skener. O stabilizáciu fotografií a videí sa stará druhá generácia OIS. 

Fotografie z hlavného fotoaparátu sú veľmi kvalitné, a to aj pri zníženom osvetlení alebo v noci. Nechýbajú detaily a nočné snímky nie sú neprirodzene zosvetlené, ako to robia napríklad Pixely. Oceňujem, ak mám ma snímke nočnú atmosféru, nepotrebujem ju mať presvetlenú ako cez deň. 

Širokouhlý objektív tiež ponúka veľmi dobrú kvalitu, ani za šera to nie je žiadna katastrofa, ale nájdeme na snímke viac šumu než pri fotení hlavným objektívom. Nočný režim sa zapína automaticky, prípadne si viete upraviť rýchlosť závierky alebo nočný režim úplne vypnúť. No nedá sa ručne zapnúť. Musíte sa spoľahnúť na systém, ako scénu vyhodnotí. 

Na videá je iPhone 15 Pro Max výborným modelom, aj keď stále mi chýba možnosť nahrávanie pozastaviť a neskôr pokračovať. Na výber máte režim Film, ktorý umožňuje opraviť zaostrenie na konkrétne osoby a objekty aj po nasnímaní. Maximom pri bežnom videu je 4K 60 fps, pri režime Film to je 4K 30 fps. Spomalený záber môžete nasnímať pri Full HD s 240 fps. 

Výhodou veľkých iPhonov je dobrá výdrž batérie na jedno nabitie. iPhone 15 Pro Max zvládne pri bežnom používaní aj dva dni, a pokiaľ ho cez víkend budete používať menej, dostanete sa aj na takmer tri dni. 

Kým výdrž je výborná, rýchlosť nabíjania zaostáva. Apple udáva 20 W nabíjanie s kompatibilnou nabíjačkou, takže za 30 minút dosiahnete približne 50 % kapacity. Do 100 % si musíte počkať ďalšiu hodinu. Neohúri ani rýchlosť bezdrôtového nabíjania, maximom je 15 W pri Applom certifikovaných nabíjačkách, pri ostatných dosiahnete 7,5 W rýchlosť. 

Reverzné bezdrôtové nabíjanie stále chýba, slúchadlá AirPods alebo hodinky Apple Watch si pomocou iPhonu nenabijete. Dôvod je záhadou. Počas nabíjania a položení telefónu na šírku, si môžete nechať zobrazovať na zhasnutej obrazovke aktuálny čas, udalosti z kalendára, poznámky a podobne. 

Orientačná cena: od 1449 eur

Výhody:

+ kvalitná matná konštrukcia s IP68 až do hĺbky 6 metrov

+ pekný displej s Dynamic Island a vysokým jasom

+ výkonný hardvér postačí na roky používania

+ minimálne 256 GB úložisko

+ kvalitné fotoaparáty

+ kvalitné stereo reproduktory

+ výborná výdrž batérie

+ USB-C konektor (3.2)

+ akčné tlačidlo

+ rýchly systém iOS 

Nevýhody:

- chudobné balenie s pomalým káblom

- stále pomalé nabíjanie

- chýba reverzné bezdrôtové nabíjanie

- vysoká cena

- titánový rám nie je bez chýb

Záver

Apple iPhone 15 Pro Max je bezpochyby najlepším iPhonom súčasnosti. Ponúka vysoký výkon, výborný displej, kvalitné a všestranné fotoaparáty, a poteší dvojdňovou výdržou na jedno nabitie. Majitelia minuloročnej generácie nemajú veľa dôvodov na prechod. Ak máte iPhone 13 a rozmýšľate nad novším modelom, pokojne vám odporučím kúpu minuloročného iPhonu 14 Pro. Je lacnejší a ak netúžite po USB-C, titánovom ráme a akčnom tlačidle, veľmi dobre vám poslúži. Komu končí viazanosť u mobilného operátora a trvá na tom najlepšom od Applu, má výhodu v rozložení ceny na mesačné poplatky. Môže si tak spraviť radosť bez toho, aby jednorazová kúpa "zabolela" peňaženku. 

Za požičanie iPhonu 15 Pro Max na test ďakujeme Telekomu.

Skúšobné fotografie:

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu