Apple iPhone 15 Plus - nový softvér, minuloročný hardvér

Recenzia väčšieho modelu z dvojice základných iPhonov so 6,7'' OLED displejom s Dynamic Island, novým iOS 17, starším, ale stále výkonným čipsetom, kvalitným fotoaparátom, konečne s USB-C konektorom a výbornou výdržou na jedno nabitie.

Tak ako každý rok, aj tento priniesol Apple štyri modely iPhonov novej série. Dva "základné" a dva s prívlastkom Pro. Tie sú určené náročnejším používateľom, ktorí chcú najnovší hardvér a lepšie fotoaparáty. 

Zákazníci, ktorí si nepotrpia na najnovšie technológie a stačí im zariadenie, ktoré ponúkne bežný štandard, na ktorý sú iPhonisti zvyknutí, zrejme zvolia niektorý z lacnejších modelov iPhone 15 alebo iPhone 15 Plus. Stále však zastávam názor, že ak chce niekto upgradovať zo staršieho iPhonu na novší, mal by porozmýšľať nad minuloročným iPhonom 14 Pro než nad iPhonom 15. 

Lebo tohtoročná 15-tka má rovnaký čipset ako iPhone 14 Pro, získala minuloročný 48 Mpix fotoaparát, displej s Dynamic Island a po aktualizácii majú aj rovnaký softvér. Pro verzia sa navyše pýši teleobjektívom a pokročilejším záznamom videa, a výhodou 14 Pro je aj displej so 120 Hz obnovovacou frekvenciou. Základné pätnástky majú nepochopiteľne stále iba 60 Hz frekvenciu. 

Skrátka, ak vám nie je úplne jedno, čo váš iPhone ponúka, nevidím veľký zmysel v kúpe tohtoročných iPhonov 15, keď tu sú minuloročné iPhony 14 Pro. No možno so mnou nebudete súhlasiť a uprednostníte nákup tohtoročného iPhonu 15 pred minuloročným iPhonom 14 Pro. 

Dôvodom môže byť aj univerzálny USB-C konektor, ktorý priniesli 15-stky (aj keď iba vo verzii 2.0 a nie 3.2 ako pri 15 Pro). Naopak, kto je zvyknutý na lightning a má príslušenstvo s týmto štandardom, bude za 14-stku rád.

Keď sa ale rozhodnete pre Apple iPhone 15 / 15 Plus, získate výborné zariadenie s výkonným hardvérom, kvalitným fotoaparátom, pekným displejom s novými funkciami a veľmi slušnou výdržou na jedno nabitie. V redakcii sme testovali Plus verziu, ktorá je veľká, ťažká, ale určite "dospelejšia" než iPhone 14 Plus. A dobre vám poslúži niekoľko ďalších rokov. 

Produktové balenie neprekvapilo. Okrem kábla (USB-C na obidvoch koncoch), dokumentov, obľúbenej "jablčnej" nálepky a spinky na otváranie slotu pre nanoSIM kartu, tu nenájdete nič iné. Nabíjačku si musíte zabezpečiť sami. 

Po prvom zapnutí a vložení SIM karty sa spustí nastavenie nového iPhonu a ak máte pri sebe starší model, stačí ich držať v blízkosti a postupovať podľa pokynov na obrazovke. Onedlho budete mať v novom prenesené všetky veci zo starého, vrátane nastavenia pozadia a rozloženia ikon aplikácií. Prípadne môžete zvoliť obnovenie zo staršej zálohy uloženej na iCloude. 

Ak prechádzate z androidu, ani to nie je veľký problém. Stačí použiť dodávaný kábel, telefóny ním prepojiť a preniesť kompatibilný obsah zo starého androidu do nového iPhonu. Ja mávam všetky kontakty, udalosti v kalendári a fotografie uložené v Google službách, takže po zadaní údajov z môjho Google účtu sa potrebné veci zosynchronizujú a mám prístup k všetkému dôležitému, čo som používala na starom smartfóne s androidom. 

Ak máte nejakú platenú aplikáciu na Androide, nečakajte, že sa vám na iOS prenesie aj s predplatným. To si musíte kúpiť samostatne. Toto sa netýka aplikácií, ktoré si platíte mimo Google Play, ale priamo cez poskytovateľa apky. Ale späť k iPhonu.

Dizajn i kvalita konštrukcie sa medziročne nezmenili. Potešilo matné prevedenie zadnej steny, čiže ušetrení od častého leštenia. Pokiaľ teda nevyužívate puzdro alebo ochranný kryt. Vtedy je to jedno. Matný je i hliníkový rám. Odolnosť zabezpečuje vrstva Ceramic Shield na zadnej strane a telefón disponuje certifikáciou IP68 s možnosťou ponoriť iPhone do hĺbky až šiestich metrov po dobu 30 minút. Štandardom je 1,5 metra. 

Po bokoch konštrukcie sa nachádza na pravej strane vypínač, v ľavej sú tlačidlá ovládania hlasitosti a prepínač zvukových režimov. Nie je tu akčné tlačidlo ako pri tohtoročných Pro modeloch. V spodnej časti ľavej steny je slot pre nanoSIM kartu. Ak chcete mať z iPhonu dual SIM, musíte si aktivovať profil na eSIM. 

Horná stena je prázdna, v spodnej nájdeme spomínaný USB-C konektor a dva reproduktory. Stereo reprodukciu zabezpečuje pravý dolný reproduktor a druhý, ukrytý v mriežke nad displejom. Spokojná som bola s kvalitou aj maximálnou hlasitosťou. 

Zvuk v iPhonoch už roky patrí k tomu najlepšiemu v mobilných zariadeniach a inak tomu nie je ani pri tohtoročných modeloch. Pre vyššiu kvalitu pri počúvaní obľúbenej hudby odporúčam použiť slúchadlá AirPods. Vtedy si môžete pri kompatibilných skladbách užívať aj Spatial Audio s priestorovým zvukom. 

Medziročnou zmenou pri displeji je Dynamic Island, ktorý mal premiéru na minuloročných iPhonoch 14 Pro. Slúži na animácie notifikácií, zobrazenie rôznych údajov zo spustených aplikácií a rýchly prístup do nich. Ostrov sa vie podľa potreby zväčšiť, aby zobrazil viac údajov a podporuje aj dve apky naraz. 

Stále tu máme OLED displej s technológiou Super Retina XDR, podporou HDR10, Dolby Vision, True Tone a jemným rozlíšením 1290 x 2796 pixelov. Poteší maximálny jas 2000 nitov, menej už iba 60 Hz obnovovacia frekvencia. Apple ani tento rok nepustil na základné modely funkciu Always on. 120 Hz frekvenciu a AOD si necháva pre Pro modely. 

Aj keď dostal iPhone 15 Plus minuloročný čipset Apple A16 Bionic, stále ide o nadpriemerne výkonné zariadenie, ktoré veľmi dobre poslúži na náročnejšie operácie a úlohy aj ďalšie roky. Kto chce to najlepšie, musí si priplatiť za Pro verziu iPhonu 15. Pri bežnom používaní ale rozdiel v čipsetoch nepostrehnete a s výkonom základnej pätnástky budete spokojní. 

Kapacita úložiska začína na 128 GB a končí na 512 GB. Pokiaľ využívate iCloud naplno, podľa mňa vám bude stačiť aj 128 GB verzia (mne stačí). Ak chcete mať istotu, že sa vám nezobrazí hláška o nedostatku pamäte, zvoľte 256 GB. Slot na microSD kartu iPhone nikdy nemal a inak tomu nie je ani tento rok. 

Počas testovania som sa nestretla so žiadnym zvýšeným zahrievaním, ani pri nahrávaní videa. Vyššia teplota konštrukcie pri fotografovaní alebo dlhšej navigácii je, ale nič dramatické. Nový iOS 17 je rýchly, bez výrazných problémov, ponúka množstvo funkcií, úprav domácej obrazovky a ťaží z ekosystému Applu. Prepojenie rôznych zariadení a ich spolupráca je na vysokej úrovni. Viac sa o novinkách dočítate v článku Apple uviedol iOS 17 s množstvom nových funkcií

Čo ma vie stále vytočiť, je chýbajúce gesto pre návrat späť. Koľkokrát som automaticky palcom slajdla po displeji sprava doľava, keď som sa chcela vrátiť na prechádzajúcu obrazovku, ani neviem spočítať. Nerozumiem, prečo musím ťukať na šípku späť umiestenú v ľavom hornom rohu obrazovky. Potrebujem na to druhú ruku. Ani v internetovom prehliadači nemám možnosť návratu o stránku späť pri pravej strane displeja, ale dole vľavo. Ak by som bola ľavák, hurá. Ale pre praváka nekomfortné. 

Medzigeneračným vylepšením je hlavný 48 Mpix fotoaparát so svetelnosťou f/1.6 a možnosťou 2-násobného optického priblíženia bez straty kvality. Spájaním viacerých pixelov do jedného majú nasnímané fotografie 12 alebo 24 megapixelov. 

Nastaviť si viete aj plné 48 Mpix rozlíšenie. Živé fotografie a snímky vytvorené v nočnom režime sa ukladajú iba ako 12-megapixelové. Samozrejmosťou je optická stabilizácia obrazu a PDAF zaostrovanie. To však chýba širokouhlému 12 Mpix fotoaparátu. 

Príjemne prekvapil farebným podaním, ktoré sa od hlavného fotoaparátu veľmi nelíši. Komu chýba teleobjektív, musí zvoliť Pro verziu iPhonu, základné majú stále iba dva zadné fotoaparáty. Kvalitou ale nesklamú. Naopak, ponúkajú vyšší štandard, na ktorý sú iPhonisti zvyknutí. 

Na fotografiách je dostatok detailov a šum pribúda v zlých svetelných podmienkach hlavne pri širokouhlom objektíve. Automatický nočný režim si pekne poradí s rozjasnením snímky nenásilným spôsobom. 

Kvalitné makro zábery zo vzdialenosti len zopár centimetrov sa s iPhonom 15 Plus nedajú spraviť. Oveľa lepšie makro snímky získate až s Pro modelom iPhonu. Maximom pri nahrávaní videa je 4K 60 fps, a to aj z prednej 12 Mpix kamery, ktorej nechýba automatické zaostrovanie. Kvalita videí je veľmi dobrá a nechýba režim Film (4K HDR 30 fps), v ktorom viete preostrovať v už nasnímaných záberoch. 

Veľkou výhodou iPhonu 15 Plus je výdrž batérie na jedno nabitie. Pri bežnom používaní stačí nabíjať každý druhý deň a keď telefón nepoužívate, percentá idú dole veľmi pomaly. Žiadny stres z toho, či mi batéria vydrží od rána do večera tu nie je. 

Z nuly na 50 % to s 20 W nabíjačkou trvá približne polhodinu, do 100 % ešte ďalšiu hodinku. Takže žiadne rýchle nabíjanie nečakajte. Nabíjať môžete aj bezdrôtovo, maximom je v prípade certifikovaného príslušenstva 15 W.

Reverzné bezdrôtové nabíjanie však stále chýba, takže slúchadlá AirPods alebo hodinky Apple Watch si pomocou iPhonu nenabijete. A to ani pri Pro modeloch iPhonov. Škoda. Pri nabíjaní a položení telefónu na šírku, si môžete nechať zobrazovať na zhasnutej obrazovke aktuálny čas, udalosti z kalendára, poznámky a podobne.

Orientačná cena: od 1099 eur (128 GB)

Výhody:

+ kvalitná matná konštrukcia s IP68 

+ pekný displej s Dynamic Island a vysokým jasom

+ rýchly systém

+ výkonný hardvér poslúži roky

+ kvalitný fotoaparát

+ výborná výdrž na jedno nabitie

+ kvalitné stereo reproduktory

Nevýhody:

- 60 Hz displej

- chýba teleobjektív

- pomalšie USB-C než pri Pro verzii

- pomalé nabíjanie

- chýba reverzné bezdrôtové nabíjanie

Záver

Apple iPhone 15 Plus je výkonné zariadenie s pekným displejom, kvalitným fotoaparátom a výbornou výdržou batérie na jedno nabitie. Systém iOS má svoje nedostatky, ale iPhonistom zrejme nebudú prekážať. Sú zvyknutí. Poteší príchod USB-C, viacfunkčný ostrovček v displeji Dynamic Island aj vylepšené fotoaparáty. 

Stále tu však máme displej s iba 60 Hz obnovovacou frekvenciou bez funkcie Always on a niekomu môže chýbať teleobjektív a reverzné nabíjanie príslušenstva. Ako som už písala na začiatku tohto článku, ak by som sa rozhodovala o kúpe nového iPhonu, zrejme by som dala prednosť minuloročnému iPhonu 14 Pro Max. 

Za požičanie iPhonu 15 Plus na test ďakujeme Telekomu. 

Skúšobné fotografie:

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu