Apple uviedol iOS 17 s množstvom nových funkcií

Apple na tradičnej vývojárskej konferencii predstavil nové verzie svojich operačných systémov pre iPhony, iPady, hodinky aj počítače. Verejná beta verzia by mala byť uvoľnená na budúci mesiac.

Nový operačný systém iOS 17 vylepšuje možnosti komunikácie cez telefonovanie, FaceTime aj správy. Pribudli užitočné i zaujímavé funkcie, prepracovaný AirDrop s novými spôsobmi zdieľania, automatické opravy sú ešte lepšie a novinky sa týkajú aj pohotovostného režimu.

Aplikácia Telefón prináša prispôsobenie plagátmi kontaktov, ktoré sa zobrazujú pri prichádzajúcom hovore a umožňuje úpravy vzhľadu pomocou Memoji a písma. Vylepšenia sa dočkal aj FaceTime, ktorý spolupracuje s Apple TV. Hovor môže začať priamo z Apple TV alebo sa dá z iPhonu do Apple TV preniesť. Svojich priateľov tak uvidíte na veľkej obrazovke televízora. 

Živá hlasová schránka poskytuje možnosť vidieť prepis v reálnom čase, keď niekto zanechá hlasovú správu. Vy sa rozhodnete, či zdvihnete hovor, kým volajúci zanechá svoj odkaz. Hovory identifikované ako spam sa nezobrazia ako živá hlasová schránka, namiesto toho budú okamžite odmietnuté. 

Správy dostali nové nálepky emoji s možnosťou vytvárať živé nálepky pridávaním predmetov z fotiek. Môžete tiež pridávať efekty do Live Stickers, ktoré ich oživia. Pri odosielaní zvukovej správy sa hlas automaticky prepíše, aby si ju používatelia mohli prečítať okamžite alebo vypočuť až neskôr. 

Správy ponúkajú novú funkciu Check In, na upozornenie člena rodiny alebo priateľa, že ste sa bezpečne dostal do cieľa. Počas cesty budete môcť s vybraným kontaktom dočasne zdieľať užitočné informácie, ako je poloha zariadenia, úroveň batérie a stav mobilných služieb, teda signálu.

So systémom iOS 17 získava služba AirDrop nové spôsoby zdieľania. NameDrop umožňuje jednoducho zdieľať kontaktné informácie spojením iPhonov alebo iPhonu a Apple Watch. Rovnako sa dá zdieľať vybraný obsah alebo spustiť SharePlay, aby ste mohli spolu počúvať hudbu, sledovať film alebo hrať hru.

Autocorrect dostáva komplexnú aktualizáciu s transformačným jazykovým modelom. Automatické opravy na úrovni viet môžu teraz opraviť viac typov gramatických chýb. Prediktívne textové odporúčania budete dostávať priamo pri písaní. Diktovanie využíva nový model rozpoznávania reči, aby bol ešte presnejší.

Vynovený pohotovostný režim zobrazuje pri nabíjaní iPhonu prehľadne informácie tak, aby ich bolo možné sledovať z diaľky. StandBy možno prispôsobiť tak, aby zobrazoval rôzne štýly hodín, obľúbených fotografií alebo miniaplikácií vrátane Smart Stacks. Pri nabíjaní pomocou MagSafe si StandBy pamätá preferovaný pohľad používateľa.

Journal je nová aplikácia pre zaznamenávanie zážitkov do denníka pomocou strojového učenia s prispôsobením návrhov zápisu. Sú vyberané z nedávnej aktivity vrátane fotografií, ľudí, miest, cvičení a podobne. 

Medzi ďalšie novinky v iOS 17 patrí vylepšený internetový prehliadač Safari, zdieľanie hesiel a prístupových kľúčov je ešte bezpečnejšie a Aplikácia Zdravie ponúka nové funkcie duševného zdravia. Apple zapracoval aj na aplikáciách Mapy, Hudba, Pripomienky, Home, Fotky a hlasovú asistentku  je možné aktivovať jednoduchým vyslovením "Siri", namiesto pôvodného Hej, Siri. 

Registrovaní vývojári majú už prvú verziu k dispozícii, verejná beta verzia bude sprístupnená v priebehu leta. Oficiálna aktualizácia iOS 17 sa tradične očakáva v septembri po predstavení nových iPhonov. 

Zdroj: apple.com

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu