Porovnanie fotoaparátov: Galaxy S6 edge+ a Lenovo Vibe Shot

  • Martin Hrúzik 25.08.2015 - 17:20

    V takomto porovnani fotakov by bolo vhodne napisat aj aky senzor je pouzity v ktorom mobile. Pokial sa nemylim, v oboch tychto telefonoch je pouzity Sony IMX 240, Samsung to niekde striedal s vlastnym senzorom, treba pozriet ktory mate v redakcii.

  • Nightmare25.08.2015 - 18:53 Trvalý odkaz

    myslim ze vitaza vo foteni treba hladat vo Windows mobiloch

    Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

    Wayne25.08.2015 - 19:14 Trvalý odkaz

    Ako sa to vezme. Poriadny Windows mobil uz neprisiel nejaku tu dobu :)

    A myslim, ze porovnanie senzorov nie je potrebne, kazdy kto sleduje dianie okolo smartfonov vie, ze S6/edge/+ je aktualne lepsi fotoaparat v mobile, a tento clanok je len na demonstraciu o kolko. Aj ked priznam sa, nemam teda pocit, ze ten dvojnasobok ceny je AZ tak badatelny... Mozno co sa tyka zaostrovania, alebo videa - hlavne ta stabilizacia stabilizovaneho videa moze byt zaujimava, ale inac.. beznemu pouzivatelovi, ktory vie, co robi v pohode Vibe Shot staci.

    ondrakomous25.08.2015 - 20:44 Trvalý odkaz

    diky moc za tyhle recenze. to lenovo není spatny, když si vezmu, ze Samsung je jednou tak drahy. jinak nechapu, proc tam lenovo ma jenom 1s cas, to je nepouzitelny v noci, chce to aspoň 10s.

    Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

    mental.disease25.08.2015 - 22:31 Trvalý odkaz

    10 sekúnd z ruky :-))

    "Impresionizmus"

    ondrakomous25.08.2015 - 22:37 Trvalý odkaz

    nikdo nemluvil o foceni z ruky. 1s se v ruce udrzet neda, ale je to moc kratkej cas, aby s tim slo neco vyfotit v noci. lonsky nokie maji myslim 4sekundy, to uz je pouzitelneji, 1s tezko.

    Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

    Wayne25.08.2015 - 22:52 Trvalý odkaz

    Jj Nokie 4s. LG G4 ma tusim 30s v manualnom rezime.

    dk25.08.2015 - 23:38 Trvalý odkaz

    Neviem ci mam len ja problem s tymito fototestami, ale velmi by som ocenil, keby ste davali aj vzorku fotky cloveka - idealne tvare (ale nie selfie, ale normalne hlavnych fotoaparatom fotene).

    Bohuzial so sucasnym telefonom mozem robit pekne makro/krajinky... tak ako v teste, ale co z toho ked drviva vacsina fotiek je mojich deti/rodiny ci uz nejakych oslav/momentiek ako sa hraju/jedia alebo vonku v prirode na vyletoch - znova foto ludi je dominantne.

    Momentalne s Vibe X2 v interieri neviem ani na 10 pokusov spravit ostru fotku dcery, vonku je to lepsie. Tu je priklad na dokreslenie co myslim. prve 2 zabery zbabrane, nepouzitelne na vytlacenie, treti nejakym zazrakom ok.

    [img]http://s17.postimg.org/99s2jizfv/priklad1_zly.jpg[/img]

    [img]http://s17.postimg.org/e9pirh52j/priklad2_zly.jpg[/img]

    [img]http://s17.postimg.org/bd2hr6z8r/priklad3_dobry.jpg[/img]

    takze keby ste vedeli aj vy davat priklad fotky tvare, bolo by super, tipujem ze dost vela ludi foti nie len budiky, spajzy, ale aj deti/rodicov/kamosov v praci/na diske/doma/na zahrade....
    dakujem

    Peto25.08.2015 - 23:50 Trvalý odkaz

    Obrázok vložíte pomocou [img)url[/img]
    edit:Tušim si to už našiel

    ondrakomous26.08.2015 - 00:08 Trvalý odkaz

    dk: nehledej chybu v zarizeni, chyba je trosku jinde, když fotis party, portréty, oslavy v interieru vždy pozivej blesk, fotit v interieru oslavy nejde ani na profi zrcadlovce, je to zpusobeny nedostatkem svetla v interieru, lze udelat dobry fotky i bez blesku, ale potrebujes k tomu poradny svetlo. co je strasne dulezity sledovat casy zaverky. maly deti se porad pohybuji, o to je tezsi je vyfotit, proto fotim duchodce v hospode, protože mam jistotu, ze se nepohnou během foceni. cim vetsi rozjeta party, tim je tezsi ty fotky udelat bez blesku, pokud nemás zamer, ze to bude rozostreny. lenovo je strasne spatny za umelyho osvetleni, v noci prave jsme porovnavali lenova s xperii, ja jsem tehdy pouzival xperii z1c a ta fotila fantasticky v interieru, neuveritelne ostry fotky, jsou podle me rozhodujici dve věci, opticka stabilizace a svetelnost objektivu, taky je dulezity, co jsem jiz zminoval, zalezi jak je nastavena automatika, jaky nastavuje cas a upravuje napr.ISO , když ta automatika u lenova je spatna muze to způsobit nadmerny sum, protože si to proste nastavuje vyssi iso, to muze způsobovat potom to, ze detaily se slivaji. když fotíš mobilem, tak je dulezity prijit k objektu co nejblíže a mit co nejlepší svetlo, svetlo je klicovy, mobily nejsou na takovy ty panoramaticky snímky vhodny, je to dany velikosti snimace, me trvalo roky, nez jsem se to naucil, ted je uplne jedno s cim fotim. najdi si vzdalenost, kde ty fotky budou nejlepší, tu potom používej, foceni je mechanika, fyzika, věci, který se muzes naucit, když to cely pochopíš, jak to pracuje, tak z tebe bude minimalne dobrej fotograf.

    dk26.08.2015 - 00:19 Trvalý odkaz

    Vdaka Ondra za odpoved. No co Ti ja viem, na 3rocnom Samsung galaxy S3mini nemam problem spravit relativne ostru fotku aj doma, detto s obycajnym Panasonic kompaktom (blesk defaultne nepouzivam koli malym detom,duplom ked cez obed spia v nejakej funky polohe a ja ich chcem len tak cvaknut - ani sa nehybu, ani fotakom netrasiem, blesk nezapnem aby som ich nezobudil) a napriek tomu su rozdiely rapidne co sa tyka mobil a mobil. od takmer vlajkovej lode by som cakal ze cvakne staticke dieta tak ako je na mojom 3. priklade aspon v 50% pokusov. Bohuzial ten moj priklad kde su rozoznat vlasy som musel hladat v galerii medzi asi 200 fotkami :(
    Preto by ma zaujimali testovacie fotografie tvari, najma ked sa testuju "fotomobily". Ci akoze si mam kupit tel za 500E, ale decko zobudit, ist s nim na dvor, tam ho cvaknut, lebo mobil to neda. Alebo rodinu vyhnat z bytu von, tam spravit spolocnu fotku a mozete ist naspat dnu oslavovat...
    nebavim sa o tlaceni svadobnych portretov 40x60 nad postel. Chcem si vytlacit 10x15cm fotku dcery ako haluzne papa, to je cele. bohuzial s momentalnym tel sa mi to neda, takze musim bezat po stary Samsung :(

    takze skusim napisat redakcii, ci vie s mobilmi co ma momentalne na testovanie spravit nejaky pokus - cvaknut tu istu tvar (mozno by sa dala pouzit aj figurina v obchode s vlasmi) s roznymi mobilmi a nech zverejnia vysledky. Alebo nech spravia z toho slepy test, ze ktory mobil foti najlepsie ludi v interieri ;-)

    to Ondra - dodatok, tak si mi teraz nepriamo potvrdil, ze chyba bude v tej X2jke. Skoda, je to paradny kusok a vonku robi ozaj krasne fotky, no na moje potreby nie velmi pouzitelny.
    Dakujem aj za tie zvysne rady ohladom svetla, iso... no bohuzial ja som taky ten amater co mu bol SGS3mini ako super fotak, takze mna tymto kuskom nenaucis. Preto by som ocakaval ze to uz automatiky v novych "fotomobiloch" poriesia.

    ondrakomous26.08.2015 - 00:27 Trvalý odkaz

    vim o co ti jde, chces fotit třeba portréty, aby si fotil nepozorovane, pak ty fotky jsou prirozeny, s bleskem to nikdy nebude ono. nemusíš kupovat takhle drahej mobil, je to zbytecny, ale pokud to s tim telefonem, který mas nejde, tak ho vymen za jiny. vynikajici fotak ma třeba lumie 830, ta se da koupit relativne levne, jen v ni není android. Samsung ma lepsi automatiku jako lenovo, o tom sme se prave bavili, oni to neumi udelat jako firmy, který delaji mobily dele. chápu naprosto presne o co ti jde, nemas cas, ani chut to nastavovat. to co chces ty, aby testovali se bezne dela, napr. v digimanii mají sekci portret, kdy vyfoti klasickej portret, aby byla videt kresba objektivu. jak ti pisu vyse, doporucil bych ti koupit lumii 830, to je naprosta spicka na foceni, nic lepšího jsem v rukách letos nemel, pokud bys chtěl mobil s androidem, tak kup Samsung s4, ten je vybornej, o obrovskej kus lepsi jak s3 mini, da se porad sehnat za taky prijatelnejsi peníze. prave jsem videl fotky od znamyho, kterej je profik a fotil s lenovem ve tme, nebo ve spatnejch sv. podmínkách a taky se mi to nelíbilo, ani mu se to nelíbilo, proste ty lenova nejsou na takove urovni jako ten zminovanej s3 mini, je to takhle skoro s kazdou chinou.

    Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

    Wayne26.08.2015 - 00:41 Trvalý odkaz

    Ondro ma pravdu...

    vies preco je treti zaber ok? lebo tam mas zdroj svetla, ktory vytvoril uplne inu expozicnu situaciu. Ta prva foto vyzera ako pri silnejsom osvetleni v interieri. Pokial nemas viac zdrojov svetla, len lampu nad hlavou - vysledok je taky nejaky, ak to fotis mobilom. Zalezi aj na softveri samotneho fotoaparatu. AKy postproces zvoli, ci zaostri hrany, a vyhladi sum, ako to robia Samsungy, ktore napriklad pravidelne tvary budov vykreslia nadherne. Taktiez charakter sumu nemusi byt na skodu, s trochou odsumenia fotografie a jemnym doostrenim napr cez adobe photoshop express priamo v pristroji vies dosiahnut celkom uspokojive vysledky, ak to neprezenies a nevyrobis machulu. Tak isto pri tlaci 10x15 vyzera vysledny snimok inac ako v pocitaci. Tie je pred tlacou vhodne prehnat jemnym photoshopom, tutorialov je na internete po milu Jarmilu.

    No v zasade, kvalita tvojich snimok je limitovana tvojimi znalostami o svetle, expozicii a az potom softverom pristroja.

    Neber to prosim v zlom, ja som tiez len zaciatocnik v tychto veciach. Povodne som chcel prihodit nejake fotky ale uvedomil som si, ze nech fotim v interieri akekolvek deti, skoro vzdy maju vlasy rozmazane, pretoze sa hybu, su to deti.

    Tvojim poziadavkam aktualne vyhovie asi iba Samsung S6/Edge/+, vsetky ostatne ostria pomalsie (mozno LG G4, ten vsak je subjektivne o chlp pomalsi co sa tyka ostrenia).. alebo nejaky iPhone od 5S vyssie...

    Tu ziadna rada nepomoze musis po byte/dome namontovat alebo zapnut viac svetiel :)

    ondrakomous26.08.2015 - 00:48 Trvalý odkaz

    plati takova zásada, když chces fotit rychly deti, musíš byt ještě rychlejsi. to je prave to nejhorsi, ty musíš předvídat, co budou zrovna delat, musíš jim doslova cist myslenky, vis kolik profiku zmrsi foceni decek v atelieru, protože je nedokazou zabavit. to je taky dulezity zabavit to dite, nebo vyčkávat az se samo zabavi napr. hranim. das mu proste něco, co ho zaujme. snaz se je fotit venku, tam se ti podari všechno, kdyz je vezmes ven na prochazku v tomhle počasí, tak mas paradni fotky, fot hlavne venku, doma toho moc nevymyslis. blby je to u oslav, který se dalaji doma v byte, tam je to pruser a je to fakt tezky.

    dk26.08.2015 - 00:53 Trvalý odkaz

    oki, chlapi vdaka za rady a tipy na mobily. S6 je uplne mimo rozpocet, stale ale trvam, respektive bol by som rad, keby vo fototestoch a recenziach boli aj fotky tvari zadnym fotakom v interieri.
    Ak to obaja vidite ako problem dnesnych fotakov, mozno prave na tomto by sa pekne ukazali rozdiely jednotlivych modelov. Napriklad moja X2 by moc valne nedopadla. ktovie ako tento Vibe Shot

    ondrakomous26.08.2015 - 00:58 Trvalý odkaz

    sem rad i za tenhle test, musíš to taky brat, ze tyhle testy jsou fakt casove narocny, proto je nikdo moc nedela, navíc to musí delat i clovek, který fototechnice trosku rozumi, aby dokazal popsat, kde je problem, co je třeba slabsi. taky bych mel vecnou připomínku, co me zajima je start fotaku a odfoceni snimku, jak dlouhy je ten casovy interval, to by te taky mohlo zajímat, potrebujes rychle odfotit. da se to zmerit na stopkách, pro me jeden z nejdulezitejsich udaju.

    Richard Hombauer26.08.2015 - 10:29 Trvalý odkaz

    dk, poradim ti na deti jednu vec. kup si iPhone 5s alebo novsi. bez srandy. podrzanim prsta uzamknem tvar dietata (od tohto momentu musis udrziavat rovnaku vzdialenost objektivu od nej) a len cvakam, ked sa trochu zastavi. snimanie je vtedy bleskove. vytvorim desat zaberov, zle vymazem a hotovo. je to vsetko otazka sekund. a k tomu zaostrovaniu: kontrastnejsi objekt (tmave vlasy/svetle okno za nimi) zaostri aparat ovela presnejsie nez hlavu vo vankusi s makkym svetlom. to plati vseobecne. chalani ti inak poradili velmi dobre.

    marek26.08.2015 - 10:38 Trvalý odkaz

    napriek tomu suhlasim s dk, rozne telefony fotia za rovnakych svetelnych a inych podmienok rozne, preto by bolo fajn porovnavat aj fotky tvari v interieri, tiez ma nezaujima ako tie mobily odfotia lekvar na polici v spajzi.

    Samozrejme pravidlá ako spraviť čo najlepší záber platia pri každom, ale samsungy majú automatiku ozaj najlepšie zvládnutú. Preto by mohol stačiť hocaký lepší Samsung, nemusí to byť hneď najdrahší s6 alebo iphone. A preto by bolo dobré aj tie testy robiť, nech sa ukáže.

    dk26.08.2015 - 12:15 Trvalý odkaz

    este raz som si pozrel celu galeriu v teste, tentoraz na velkom monitore. V podstate na tom vrchnaku od nutely je to celkom pekne dolozene. Tie jemne pruzky (mozem sa tvarit ze su to vlasy na hlave) su pri samsungu pekne vidno, bohuzial vibe shot ich znova len tak zlial dokopy. presne o toto mi islo. tie Lenovo fotky su ako omalovanky, tam nenajde 1 vrasku clovek na tvari, lebo to je vsetko tak divne vyhladene :( takze si budem v testoch vsimmat viac fotky z interieru a nejake detaily z nich.

    Dodatok: este mi to nedalo, pozeram ze aj konkurencny portal testoval Vibe Shot. Tak chvalim vas portal za sto krat lepsi test. Tie fotky co tam oni dali su uplne ze nanic proti vasim. Ale cez diskusiu som sa dostal na :
    http://www.gsmarena.com/piccmp.php3?idType=3&idPhone1=6643&idPhone2=639…

    Tu je krasne vidno o com tocim (aj po dorovnani vsetkych 3fotiek na 5mpx). Takze mozno ani nemusite zhanat nejaku osobu, ani nejaku bustu a na to dat parochnu. Vypada, ze uplne postaci fotka cloveka. Uz z toho porovnania na gsmarene je vidno, o com tocim cely cas. Vibe x2, Z2 pro, a S3mini som tam navolil. Tiez pri prekliku na isochart porovnanie z toho vychadza X2 najhorsie. Proste som zvolil len zly kus, nabuduce kupim nejaky iny mobil s lepsim fotakom, dufam ze aj vdaka fony.sk sa dobre rozhodnem ;-)

    Richard Hombauer26.08.2015 - 12:45 Trvalý odkaz

    ved prave. zaber v spajzi je presne to iste ako zaber tvare. ale je aspon objektivny (nedokazem spravit tu istu fotku dietata s dvomi teleofnmi po sebe). :)
    mimochodom, snimky v clankoch na fony.sk si mozete vzdy priblizit aj na mobile uplne uplne. nie su to miniatury, len su natlacene do sirky clanku. na pc je to samozrejme este pohodlnejsie.

    ondrakomous26.08.2015 - 14:51 Trvalý odkaz

    riso, zase neprehanej fotil jsem iphonem 5s oslavu za spatnyho svetla, byla z toho taky poradna brecka, ani s nokii n8 to neslo, ani s canonem g11 to neslo, potrebujes strasne svetelny sklo do interieru, bez blesku to jde tak s pevnym objektivem od canonu se svetelnosti 1,4 a cenou za objektiv 500euro. nokie 830, 930 jsou daleko lepsi jak iphone, v seru, ve tme jsou strasne silny. tam sem udrzel v ruce i nocni zabery, protoze opticka stabilizace je proste na jine urovni.

    Richard Hombauer26.08.2015 - 17:05 Trvalý odkaz

    ak je raz zle svetlo, nespravi to ziaden kompakt. ak dokazem spravit ako tak uspokojivy zaber z kompaktu, zvladne to aj top smartfon. ale ked sa mi hybe decko, je mi naprd dvojpolohova spust kompaktu. chcem mat uzamknute zaostrenie a len tukat do virtualnej spuste. je to najlepsia cesta k dobrej momentke. nebavim sa tu vobec o zlych svetelnyhc podmienkach. v tych uplne staci nejaky canon + tamron f2.8 ;)

    Borland26.08.2015 - 17:05 Trvalý odkaz

    Výborný porovnávací test, vďaka. Hoci z tohto vychádza Lenovo horšie, na poli dual SIM mobilov určite stojí za zváženie.

    Marián Petrík27.08.2015 - 18:07 Trvalý odkaz

    vibe shot ma sklamal. čakal som na tento mobil, ale ten foťák ma nepresvedčil. vo všetkých recenziách, čo som čítal je foťák kritizovaný. je to o to horšie, že sa má jednať o fotomobil. ak by bol vibe shot prezentovaný ako klasický mobil, tak kvalita foťáka by bola dostačujúca.

    ondrakomous28.08.2015 - 05:41 Trvalý odkaz

    fry bohuzel je to tak, i kdyz prodava se asi skvele, protoze za chvili bude v top 15. heureka, cena uz je na 9.5k ceskych, rekl bych, ze ten dizajn a zpracovani bude hrat velkou roli, pockal bych jeste na recenzi, ktera se tady urcite brzo objevi, nicmene je to presne jak rikas, fotomobil by mel mit neco fotografickyho navic, co se tyka kvality vystupu,ale je to prvni generace, ze zkusenosti vime, ze pokud se prvni rada neuplne povede, tak druha a treti byva lepsi, specialne lenovo je progresivni firma, ktera dokaze velice rychle zareagovat.

    jaro28.08.2015 - 18:08 Trvalý odkaz

    presne som mal tuto dilemu nakoniec som kupil s6 edge a som spokojný ked chcem odfotit deticky robi pekne zábery...

    martinwsm31.08.2015 - 10:59 Trvalý odkaz

    Prave preto som si kupil Nokiu 830 a s fotkami som maximalne spokojny..prechod z androidu (S5mini)na Windows bol"bolestivy",ale zvykol som si..uvital by som podrobnejsi test tohto modelu,aj ked to uz nie je novinka..

    MarTkoo16.09.2015 - 17:52 Trvalý odkaz

    ng ponúka uzamknutie AF, na Lenove to musíte spraviť ručne pomocou zaostrovacej lišty v režime Pro, čo je mimoriadne nepraktické.

    S touto informaciou nesuhlasim, AF sa na Lenove da zamknut dlhsim podrzanim prsta na display, kde chcete ostrit ;)