Porovnanie fotoaparátov: Lenovo Vibe Shot vs. Samsung Galaxy S6 edge+

Ako fotí smartfón s najlepším fotoaparátom od Lenova? Snímky sme porovnali s najlepším fotomobilom od Samsungu.

Porovnali sme najlepší fotomobil od Lenova s najlepším fotomobilom od Samsungu. Ich cenovka je síce výrazne odlišná, ale dá sa povedať, že od kvalít fotoaparátu Samsungu Galaxy S6 edge+ nemá vôbec, ale vôbec ďaleko ani lacnejší model Galaxy S6, a tak bude toto porovnanie smerodajné aj pre tých, čo sa budú rozhodovať medzi es-šestkou a novým fotomobilom od Lenova. Medzi nimi je totiž aktuálne asi stoeurový rozdiel.

Rozlíšenie a pomer strán

Oba prístroje ponúkajú 16 Mpix rozlíšenie s východiskovým pomerom strán 16:9. To je výborná správa. Ak napríklad Huawei P8 ponúka 13 Mpix, ale tie musíte pri pomere strán orezať na 10 Mpix, nedá sa to so 16-megapixelovo širokouhlou snímkou porovnať. Predné kamery oboch prístrojov ponúkajú pomer strán 4:3, Lenovo ponúka 8 Mpix, Samsung 5 Mpix. Snímky z prednej kamery Lenova sú skutočne detailnejšie (na Samsungoch musíte najprv povypínať všetky tie skrášľovacie funkcie, a ani to úplne nepomôže), no objektív má väčšiu ohniskovú vzdialenosť a na záber z rovnakej pozície sa tak zmestí menej objektov.

ikona

Základné info: Lenovo Vibe ShotPäťpalcový fotomobil s Full HD displejom, 16 Mpix fotoaparátom s infračerveným zaostrovaním, optickou stabilizáciou, prednou 8 Mpix kamerou, osemjadrovým procesorom, OS Android 5.0, LTE a 2 900 mAh batériou.

ikona

Základné info: Samsung Galaxy S6 edge+ (SM-G928F)Tabletofón s 5,7'' QHD displejom zahnutým po obidvoch stranách, osemjadrovým procesorom, 16 Mpix fotoaparátom s optickou stabilizáciou, plnou dátovou výbavou, 4 GB RAM, OS Android 5.1 Lollipop, čítačkou odtlačkov prstov a 3 000 mAh batériou. (doplnené živé fotografie)

Pohodlie držania

Veľmi dôležitý parameter. Vibe Shot môžete vďaka hranatým tvarom položiť na stôl, pohodlne sa držia oba prístroje. Samsung u mňa vyhráva ostrými hranami modelov s prívlastkom edge, ktoré sa zarezávajú do rúk a napomáhajú istejšiemu držaniu. Napríklad pri autoportrétoch. Klasická es-šestka sa z ruky vyšmykne ľahšie než verzia edge, riešením je nejaké puzdro. Lenovo vyniká mechanickou spúšťou, ale jej stlačenie aparátom pohne, preto aj na fotomobiloch so spúšťou uprednostňujem jemný dotyk virtuálneho tlačidla. Vibe Shot poteší otvorom pre pútko, ktoré si môžete - ako poistku proti pádu na zem - navliecť na ruku.

Rýchly štart

Dvojité stlačenie hlavného tlačidla na es-šestke nemá konkurenciu. Naozaj kedykoľvek ním spustím fotoaparát do dvoch sekúnd. Medzitým utriem vystupujúci (alebo v obale zarovnaný) objektív a fotím. Lenovo ponúka tradičné rýchle spustenie zo zhasnutej obrazovky dvojitým stlačením hlasitosti nadol. Ale tým hneď vytvorí aj snímku, ktorá je často nevydarená. To isté uskutočníte dvojitým stlačením spúšte. Spustenie fotoaparátu bez akejkoľvek následnej funkcie nastane len po podržaní spúšte aspoň na dve sekundy. A to je jednoducho pomalšie než rýchle spustenie na Samsungu. Ale uznávam, stačí aj to.

Prostredie fotoaparátu

Samsung ho trochu orezal, ale tiež premyslel. Napríklad prepnutie na prednú kameru je hneď pod spúšťami pre foto a video. Takže ak chytím mobil do jednej ruky, jedným palcom aj spustím fotoaparát (dvojklik), aj prepnem na prednú kameru, aj vytvorím snímku. A to aj často robím. Po dotyku nejakého objektu pre zaostrenie sa navyše na displeji objaví rýchla ponuka pre korekciu expozície (ako na iPhone) a celý čas vidím na obrazovke aj reálne HDR. Skrátka, nič mi tu nechýba. Korekcia expozície, žiaľ, nie je možná na prednej kamere (na iPhone áno).

S Lenovom sa natrápim o čosi viac. V automatickom režime vidím vodováhu (výborná vec), dve spúšte, prepnutie na prednú kameru kdesi vľavo hore a šikovnú funkciu Smart, ktorá mi prepína režimy (krajina, protisvetlo / HDR, ...) ako na Xperiách od Sony. Ručne však HDR aktivovať neviem. Prepínam preto posuvným tlačidlom vedľa spúšte do režimu Pro, ktorý ponúka korekciu expozície, ISO, zaostrenia, expozičného času (1/15 - 1/1 s) a vyváženia bielej farby. HDR zapnem v nastaveniach, vylepšené HDR nájdete v režimoch. Snímanie HDR záberov však na Lenove trvá niekoľkonásobne dlhšie než na Samsungu. Celkovo sa mi ako logické zdá skôr prostredie v top Samsungoch, Lenovo vyniká vodováhou a detailným nastavením parametrov ako v zabudnutom Samsungu K Zoom (SM-C115). Samsung ponúka uzamknutie AF, na Lenove to musíte spraviť ručne pomocou zaostrovacej lišty v režime Pro, čo je mimoriadne nepraktické.

Objektív, ostrosť, makro

Samsung dokáže ísť bližšie k objektu a odfotiť tak detailnejší záber niečoho drobného. Vtedy je však obraz deformovaný a ostrý len v strede záberu. Je to pochopiteľné a v istých situáciách aj efektné. Ak by som mal všeobecne označiť jeden objektív za menej kvalitný, bol by to skôr ten na Vibe Shot, ktorý na okrajoch nie vždy prináša požadovanú ostrosť.

Predná kamera

Na Lenove detailnejšia, na Samsungu zase viac širokouhlá. Ťažko povedať, čo je doležitejšie. Ani jedna neponúka nadštandardné funkcie (korekcia a uzamknutie expozície ako na iOS).

Čitateľnosť na slnku

V tomto Lenovo stráca všetky body. Lesklý, menej jasný displej milujúci odtlačky prstov. Samsung navyše na priamom slnku extrémne zvýši jas a kontrast, takže ho nebudete mať problém použiť ani na pláži. V tomto smere sa niet o čom baviť.

Kvalita snímok

Lenovo Vibe Shoty vytvára veľmi pekné zábery, ale najlepší fotomobil to nie je. Práve to ma na ňom mrzí. Tvári sa ako fotoaparát, ale výsledky sú ako z veľmi dobrého fotomobilu. Ale niečo podobné platí aj pre Samsung K Zoom, ktorý vytvára horšie zábery krajiniek než najnovšie (ale aj podstatne drahšie) smartfóny z rovnakej stajne. Dá sa povedať, že aj s vyvážením bielej farby, aj s makro zábermi, aj s nočnými snímkami si lepšie poradí Samsung Galaxy S6 vo všetkých jeho verziách (edge, plus), ale to neznamená, že by nás fotoaparát Lenova Vibe Shot sklamal. Práve porovnanie s najlepším (nezabúdajme však ani na LG G4) malo ukázať, kam až tento 400-eurový fotomobil mieri. Horšie je to so záznamom videa, ktorý patrí k priemeru.

Večerné zábery a blesk

Na ukážkových záberoch pochopíte, že Vibe Shot na tom nie je zle, ale kvalít es-šestky od Samsungu nedosahuje.

Stabilizácia

Oba prístroje ponúkajú optickú stabilizáciu. Samsung vie však dodatočne čarovať ešte s digitálnou. Ak si myslíte, že to roztrasené Full HD video bude takto vyzerať aj vo finále, mýlite sa. Keď si potom pozriete v galérii, čo potajomky spravil telefón s videom, budete šokovaní. Neplatí to však pre QHD a 4K rozlíšenie. Galaxy S6 edge+ prináša aj optickú stabilizáciu na prednej kamere, ale prínos tejto funkcie som v praxi nepostrehol.

Záznam videa

Samsungy vynikajú vo FullHD 60fps, UHD aj 4K videu. Pri bežnom FullHD videu 30 fps zase S6 edge+ (ale aj klasická S6) dosahuje lepšie výsledky, spoľahlivejšie zaostruje, ponúka aj využiteľné digitálne priblíženie a celkový dojem z videa je lepší. Tiež tu máme možnosť rýchlo upraviť video (orezanie, pridanie filtra či zvuku do pozadia), či dokonca úpravu vo Videoeditore. Ten síce nedosahuje kvalít iMovie v iPhone / iPade, ale od nulových možností úprav videa v Lenove má na míle ďaleko.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA ZO SAMSUNGU GALAXY S6 edge+ (súbor 83 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 128 MB / min.)

UKÁŽKA FULL HD VIDEA Z LENOVA VIBE SHOT (súbor 73 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 150 MB / min.)

Úložisko

V Samsungu musíte využiť výhradne internú pamäť, Lenovo ponúka aj podporu pamäťových kariet. A to je strategická výhoda.

Prezeranie snímok

Samsung výrazne zapracoval na prezeraní fotografií a videí, a keď dnes listujem stovkami záberov zo Samsungu Galaxy S6 edge, mám pocit listovania na iPhone, ktoré bolo doteraz svojou rýchlosťou bezkonkurenčné. Lenovo ponúka tiež šikovné zoradenie záberov podľa času, ale nedokážem zhodnotiť, ako sa vysporiada so stovkami záberov. Verím, že podobne dobre ako Samsung. Ten ponúka aj vytváranie vlastných albumov, do ktorých môžete snímky kopírovať alebo presúvať.

Záver

Ak by som si mal vybrať medzi Samsungom Galaxy S6 a Lenovom Vibe Shot, a išlo by mi len o fotoaparát, rozhodol by som sa pre Samsung. Lenovo vyniká vodováhou, mechanickou spúšťou (ktorú paradoxne nikdy na takýchto mobiloch nepoužívam), režimom Pro (ktorý ponúka všetky nastavenia okrem clony, ktorá je na mobilných telefónoch vždy pevná) a detailnejšou prednou kamerou. Ale, žiaľ, keď na jeho lesklý displej s menším rozlíšením horšie vidím, keď prostredie fotoaparátu ponúka viacero praktických nápadov na konkurencii a v zázname videa aj kvalite fotografií je konkurencia ešte o krok ďalej, radšej si tých sto eur za Samsung priplatím. Nie je to však málo peňazí, navyše, Lenovo prekvapí príjemnejším dizajnom a šikovnou nadstavbou, takže sa nebudem čudovať nikomu, kto si kúpi Vibe Shot.

DETAILY (100 % výrezy)

Tip pre počítače: Obrázky odporúčame zväčšiť (klikom na obrázok). Kliknutím kolieskom myši sa obrázok otvorí v novej karte internetového prehliadača, pravým tlačidlom myši môžete zase snímky uložiť do počítača.

Tip pre smartfóny a tablety: Na jemných dotykových displejoch môžete snímky priamo v článku priblížiť a detaily porovnať bez klikania na obrázky.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

FOTOGALÉRIA (pôvodné zábery)

Všetky fotografie v článku sú v plnej kvalite, otvorenie obrázkov kliknutím prináša len pohodlie listovania medzi jednotlivými zábermi (klikom otvoríte ten istý súbor). Ak máte v ruke smartfón či tablet, detaily si pozriete aj klasickým priblížením snímky dvomi prstami. Pravým tlačidlom myši alebo podržaním prsta na obrázku môžete slobodne snímky uložiť do vášho zariadenia.

Samsung Galaxy S6 edge+

Lenovo Vibe Shot

Samsung Galaxy S6 edge+

Lenovo Vibe Shot

Samsung Galaxy S6 edge+

Lenovo Vibe Shot

Samsung Galaxy S6 edge+

Lenovo Vibe Shot

Samsung Galaxy S6 edge+

Lenovo Vibe Shot

Samsung Galaxy S6 edge+

Lenovo Vibe Shot

Samsung Galaxy S6 edge+

Lenovo Vibe Shot

Diskusia k článku:

Martin Hrúzik 25.08.2015 - 17:20

V takomto porovnani fotakov by bolo vhodne napisat aj aky senzor je pouzity v ktorom mobile. Pokial sa nemylim, v oboch tychto telefonoch je pouzity Sony IMX 240, Samsung to niekde striedal s vlastnym senzorom, treba pozriet ktory mate v redakcii.

Nightmare25.08.2015 - 18:53 Trvalý odkaz

myslim ze vitaza vo foteni treba hladat vo Windows mobiloch

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne25.08.2015 - 19:14 Trvalý odkaz

Ako sa to vezme. Poriadny Windows mobil uz neprisiel nejaku tu dobu :)

A myslim, ze porovnanie senzorov nie je potrebne, kazdy kto sleduje dianie okolo smartfonov vie, ze S6/edge/+ je aktualne lepsi fotoaparat v mobile, a tento clanok je len na demonstraciu o kolko. Aj ked priznam sa, nemam teda pocit, ze ten dvojnasobok ceny je AZ tak badatelny... Mozno co sa tyka zaostrovania, alebo videa - hlavne ta stabilizacia stabilizovaneho videa moze byt zaujimava, ale inac.. beznemu pouzivatelovi, ktory vie, co robi v pohode Vibe Shot staci.

ondrakomous25.08.2015 - 20:44 Trvalý odkaz

diky moc za tyhle recenze. to lenovo není spatny, když si vezmu, ze Samsung je jednou tak drahy. jinak nechapu, proc tam lenovo ma jenom 1s cas, to je nepouzitelny v noci, chce to aspoň 10s.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease25.08.2015 - 22:31 Trvalý odkaz

10 sekúnd z ruky :-))

"Impresionizmus"

Celá diskusia 28 príspevkov