Certifikácia aplikácií OS Symbian

  • Martin Hombauer 29.03.2007 - 10:43

    Atlis: Zaujimavy clanocek, no ale vlasyk je znamy "koumak", iny by som ani necakal... ;)

  • anonymous29.03.2007 - 14:14 Trvalý odkaz

    orgi: nejde o certifikciu, ale o bezny podpis aplikacie, ktory moze, ale nemusi mat kazda .sis (.sisx) aplikacia. ide to spravit pre akukolvek symbianovsku aplikaciu, ktora ma vyvojove SDK prostredie. takze nielen S60, ale kludne aj S80, UIQ2, UIQ3, UIQ3.1 (motorola z8).. ide o bezny postup, ktory sa vyzaduje kvoli novej platforme operacnych systemov. najskor sa skompiluje aplikacia do .sis suborov a potom sa odporuca podpisat.. je to bezny postup, ziaden vynimocny zasah do aplikacie.

    anonymous29.03.2007 - 15:49 Trvalý odkaz

    Mos: Velmi dobry a zrozumitelny navod.Vdaka... ;)

    anonymous29.03.2007 - 18:36 Trvalý odkaz

    Angelika: Ni? pre bábsky mozog

    anonymous30.03.2007 - 13:35 Trvalý odkaz

    niner: nevidim v nej ziaden hlbsi zmysel, aplikacie by mal certifikovat programator a nie uzivatel, je chore ak si chcem nahodit app a mam si ju este aj certifikacia.. osbone myslim ze je to najvacsia blbost co pribudla v symb 9 aj ked proti virom je to fajn.. mali to vsak vyriesit firewallom a nie takymto pridebilnym systemom, to zasa dakoho riadne bolela hlava ked to vymyslel

    anonymous31.03.2007 - 11:38 Trvalý odkaz

    Mos: Tvorcovia a predajcovia aplikacii sa o certifikaciu postaraju.Problem je len vo free apps a roznych patchoch.Ved kto by platil 600 USD za certifikaciu app,ktoru pusti zadarmo do sveta?(pokial si dobre pamatam,co som kedysi cital)...

    anonymous31.03.2007 - 13:37 Trvalý odkaz

    niner: MOS nokia by sla sama proti sebe keby neexistoval certfikovany freeware.. urcite ide certifikovat app aj zdarma

    anonymous01.04.2007 - 01:03 Trvalý odkaz

    orgi: Mos, aplikacie sa samozrejme daju certifikovat zdarma.. cele je to free, zadarmo a podporovane priamo v SDK v ktorom vyvijas aplikacie.

    for niner: ano, aplikacie by mal certifikovat programator.. a nie je to blbost. rozdiel v symb9 oproti predoslym platformam je radikalny a to v tom, ako jednotlive app pristupuju k pameti a ak samotnej platforme. a certifikacia je super na jednoznacne odlisenie app.

    anonymous01.04.2007 - 01:50 Trvalý odkaz

    niner: certifikacia sa zaviedla hlavne pre ochranu pred vyrmi, aplikacia si nerurcuje to ako pristupuje k fonu cele je to oddelene pomocou API a pristup do pamate si prideluje OS sam, to ze je to inak ako v starm symbiane je irelevantne.. spatna kompatibilita je na symbiane mizerna.. os je to sice krasny ale cim viac do neho vidim tym sa mi menej paci..

    anonymous01.04.2007 - 18:04 Trvalý odkaz

    orgi: - cetifikacia (podpis aplikacie) je pridelenie jednoznacneho cisla (napr 0xA00009D9) aplikacii. toto jednoznace UID moze byt pre testovacie ucely v nejakom stanovenom "free" rozsahu, pre poriadne aplikacie sa odporuca poziadat o pridelenie (tento proces je zdarma) jedinecneho UID z nie testovacieho rozhrania.

    - nikde som nepisal, ze si app urcuje pristup k pameti. pisal som, ze symb9 je oproti predoslym platformam v tomto smere radikalne ina. a to ze je to podla Teba irelevantne, si vobec nemyslim. na zaklade tychto radikalnych zmien nastava binarna nekompatibilnost aplikacii - a ak je nekompatibilnost pre teba irelevantnym rozdielom, budis.

    - spatna kompabilita je mizerna, ale to preto, ze z principu platformy nie je mozna!

    - OS je to sice vykonny, aj ked dost chaoticky. a cim viac do neho vidis, tak potom pls nepis, ze "nokia by sla sama proti sebe" - pretoze symbian nikdy nebol a nie je vylucne o Nokii.

    - mozno sme sa v niektorych veciach nepochopili, tak sa nehnevaj :)

    anonymous01.04.2007 - 19:02 Trvalý odkaz

    niner: UID a certifikacia aplikacie nema spolu nic spolocne, UID aplikacie mali aj na symbiane 6 ci 7 sam som ich 10 pytal mailom pre moje aplikacie a ani jedna z nich doteraz nebola certifikovana. UID rozlisuje aplikacie jednu od druhej a ked maju dve rovnake app jedno UID jedna druhu predom odinstaluje. Co sa tyka pridelovania pamati su uplne mimo. Pretoze aplikacia da os prikaz na pridelenie pamati a tento prikaz si uz os spracuje po svojom. prave preto vznikli API aby to programatora nemuselo vobec zaujimat. Pri vytvarani objektu programatorom pride poziadavka na API systemu a system si uvolni pamat a vytvori v nej objekt a vrati aplikacii smernik nan. a ako som napisal je to z pohladu aplikacie irelevantne ako to urobi. binarna nekompatibilita tam nema kde vzniknut kedze aplikacie bezia na tom istom druhu cpu s armi sadou instrukcii tak sa nezahanaj pojmami ktorym nerozumies.
    spatna kompatibilita existovala medzi symb 6 a aj 7 nemozna nie je z principu platformy ale zmenil sa sposob startu aplikacie-tzv input point. (co sa skryva pod pojmom princip platformy to som v zivote nepocul)
    OS nie je a nikdy nebude vykonny moze byt nanajvys efektivny vykon urcuje hardver zariadenia, a zalezi od hardveru aky vykon dane zariadenie dosahuje, za slovami "nokia by sla sama proti sebe" si stojim, pozri sa na vlastnicke podiely.. to Nokia taha cely vyvoj symbianu a svoje rozhranie iba licencuje ostatnym spolocnostiam.. jediny kto sa stara sam o seba je Sony Ericsson ale ten viacmenej vyvija len svoju trosku - graficke rozhranie UIQ (tvori asi 5-10 percent celeho systemu)

    anonymous02.04.2007 - 20:16 Trvalý odkaz

    Mos: Ale jedno mi stále nie je jasné. Ked je tá certifikácia zadarmo,pre?o sú free apps unsigned?A všetky platené sú certifikované?Hmm...

    anonymous02.04.2007 - 21:43 Trvalý odkaz

    niner: pre s60 3rd musi byt kazda aplikacia podpisana cize signed a to certifikatom ktory si vygenerujes pomocou sdk. potom je vyssi stupen certifikacie ked app pristupuje hlbsie k systemovy knizniciam na to ti vlastny certifikat nestaci musis si ho dat vygenerovat za poplatok inej spolocnosti..

    a potom je tu este podpisanie aplikacie Symbian signed, ked aplikacia pristupuje do systemu napriklad upravou firmware operatorom musi byt takto podpisana.. preto sa vela operatorov uspokoji s customizaciou len temou a par app naviac, pripadne loknutim fonu :)

    ak chces vediet viac mrkni sa sem.. je to tam lepsie vysvetlene len to chce troska vediet anglictinu
    http://forum.nokia.com/main/technical_services/testing/application_test…

    anonymous03.04.2007 - 11:03 Trvalý odkaz

    Mos: Tak som pozrel na tú stránku. ?alej som sa v tom nehrabal,ale až budem ma? ?as,tak sa na to pozriem. Táto otázka ma totiž ve?mi zaujíma. Rád rozumiem veciam.. Hlavne tým s ktorými prichádzam do styku.

    anonymous18.04.2007 - 13:26 Trvalý odkaz

    effko: na tej priblblej stranka sa neda ani registrovat furt vyhadzuje nejaku chybu..nech si to hodia aj s tymi aplikaciami mantaci

    anonymous15.05.2007 - 23:39 Trvalý odkaz

    Jano: Po upnuti na http://www.symbiansigned.com sa ni? nestane, v My DevCerts sa mi ziadny súbor na stiahnitie nevytvorí. Ten návod je naozaj podrobný, ale už si pripadám ako blondína. Neporadí niekto? Dík.

    anonymous16.05.2007 - 01:12 Trvalý odkaz

    Jano: Ide ma z toho drbnú?. Ani za boha nemôže ziska? spatne DevCert súbor. Ke? idem cez ten odkaz na spodku stránky, na konci mi po odoslaní súbolu MyCert.scr napíše - Request did not contain phone manufacturer approved capabilities.

    anonymous16.05.2007 - 01:18 Trvalý odkaz

    Jano: Ide ma z toho drbnú?. Ani za boha nemôže ziska? spatne DevCert súbor. Ke? idem cez ten odkaz na spodku stránky, na konci mi po odoslaní súbolu MyCert.scr napíše - Request did not contain phone manufacturer approved capabilities.

    anonymous16.05.2007 - 01:27 Trvalý odkaz

    Jano: Ide ma z toho drbnú?. Ani za boha nemôže ziska? spatne DevCert súbor. Ke? idem cez ten odkaz na spodku stránky, na konci mi po odoslaní súbolu MyCert.scr napíše - Request did not contain phone manufacturer approved capabilities.

    anonymous06.07.2007 - 00:25 Trvalý odkaz

    srnka: ked kliknem uz na request, tak mi neda ziadnu moznost na upload toho cert. ale napise mi ze : Your request has failed. Reason:
    Your are not enabled to request DevCerts. Please contact the system administrator.

    anonymous04.11.2007 - 22:04 Trvalý odkaz

    branimir: ani mne nezozral ziadny mail, ani zoznam a dokonca ani orangeportal... sluzobny mail sa bojim dat, nezacali vam choodit spamy?

    anonymous02.12.2007 - 13:45 Trvalý odkaz

    Korenisko: Treba sa registrova? mailom, ktorý nieje verejny. Tzn, nezaregistrujete sa s verejnou doménou, napr. gmail, centrum, orangeportal, ale napr. firemnou, alebo osobnou doménou.

    anonymous14.12.2007 - 19:11 Trvalý odkaz

    roxtedy: Tak teda aky mail pouzit? Uved please priklad domeny

    anonymous03.02.2008 - 12:08 Trvalý odkaz

    jack35: Mam na vas jednu prosbu. Trapim sa uz asi take dve hodiny s certifikaciou jednej posahanej aplikacie a nechce mi to spravit. Bol by niekto z vas ochotny mi to spravit. Dakujem

    anonymous04.02.2008 - 02:01 Trvalý odkaz

    Inkubator: Prosim pomozte kedze nemam k ani jednemu takemuto mailu (nie verejnemu) pristup nemohli by ste niekdo ocertifikovat Route66.sis! Napiste mi prosim na moj Mail ktory som tu uviedol ak by bol niekto ochotny! Dakujem

    anonymous17.04.2008 - 19:25 Trvalý odkaz

    baallu: Ja som uz registrovany na simbiansigned ale neda sa mi vytvorit dalsi certifikat nevie nahodou niekto preco?

    anonymous28.04.2008 - 17:29 Trvalý odkaz

    ado: tak toto mi pise ked kliknem na opensigned a potom na reguest prosim co to je a co mam robit -Developer Certificates will be ENABLED for users who have a Publisher ID ONLY
    -ONLY if you used a Publisher ID to create a .csr file with the DevCertCreate tool will you be able to use Open Signed Offline to create a Developer Certificate.
    -Developer Certificates are currently DISABLED for users without a Publisher ID. Users who DO NOT have a Publisher ID CANNOT request Developer Certificates or use Open Signed Offline.
    -If you have recently obtained a Publisher ID and are unable to create a Developer Certificate using Open Signed Offline please request support through the Symbian Signed forum on the Symbian

    anonymous24.07.2008 - 20:10 Trvalý odkaz

    tomas: mne pise to iste..po dvoch hodinach trapenia sa zaregistrovat na tu priblblu stranku a saskovani s app a teraz toto?! uaaa :(((

    anonymous17.11.2008 - 14:09 Trvalý odkaz

    dominik: booooze mne nejde zaregistrovat hned na zaciatku jaky e-mail mam dat ?? prosim uz som zaregistrovany skoro vsade azet centrum g-mail googlo yahoo ........... a nic furt nejde pokracovat

    anonymous21.11.2008 - 11:24 Trvalý odkaz

    Dali: ?o mám robi? ked nemám vlastnú doménu ani firemnú aky mail tam mám napísa? ked sa chcem zaregistrova? SymbianSigned

    anonymous02.12.2008 - 10:20 Trvalý odkaz

    Jarki: no vieš to je problém bez toho mailu sa tam nedostaneš ... musíš požiada? niekoho kto ju ma aby si si tam mohol posla? jeden mail ja tiež teraz zhá?am po známych :)

    anonymous18.05.2009 - 19:41 Trvalý odkaz

    kisso7: bol by tu niekto ochotny mi ocertifikovat jednu aplikaciu ?? ja som z toho hotovy. pošlem aj aplikaciu aj ?o bude ktomu potrebne! PLS

    anonymous05.10.2009 - 18:00 Trvalý odkaz

    pazuzusk: 1. Symbiansigned akceptuje email @azet.sk ;)
    2. Pouziva sa uz nova verzia "Symbian Developer Certificate Request", ktora vyzaduje "Publisher ID" (200$ na rok), takze v kroku 2 uz sa neda zvolit NO. Da sa to obist pouzitim starsej verzie, podarilo sa mi to s v2.0 (google!)
    3. Aj tak to nie je nic platne, pretoze certifikat *.crt bez Publisher ID sa neda na symbiansigned uploadovat, co vypisuje na upload stranke, staci si precitat anglicky text. :(
    Suma sumarum: tento navod uz/zatial nefunguje.

    anonymous03.05.2011 - 21:53 Trvalý odkaz

    Dunco15: A je ta registracia a celkovo ta certifikacia zdarma???

    anonymous12.11.2011 - 08:17 Trvalý odkaz

    vlado: prosim pomozte mi neviem najst my symbian signed dik