EyeOS

  • 22 príspevkov
  • Marian 16.03.2007 - 13:57

    Uz ste to niekto videli? Web based OS...

    Myslim ze toto ma buducnost :)

    http://www.eyeos.cz/

  • graffoo16.03.2007 - 14:18 Trvalý odkaz

    no buducnost by to malo, ale ako to bude s datami? pochybujem ze mi bude niekto skladovat 40GB hudby :D ale inak je to fajn, len ci to ma konkurenciu v dobe smartfonov, neviem neviem...

    Marian16.03.2007 - 14:33 Trvalý odkaz

    Povedzme ze by to bolo takto - doma mas svoj domaci "server", stanicu, ktora funguje ako ulozisko dat - terrabajty ak chces, no a pripojis sa nan z akehokolvek zariadenia. Rovnake prostredie a pristup k datam budes mat z telefonu, notebooku, desktopu, palubneho pocitaca v aute... Ako remote desktop...

    samo16.03.2007 - 15:45 Trvalý odkaz

    :-) vsimam ze to fici na Apple 8-) uz len ten nazov hovori za seba ;) napriklad EyeTV a podobne su od Apple...

    Marian16.03.2007 - 16:05 Trvalý odkaz

    Na jakom Apple? Bol si na tej stranke vobec?

    samo16.03.2007 - 16:07 Trvalý odkaz

    ano bol,pozri si to video tam je Apple :P a cital som to je to cisto WEB ano ano ano :P

    graffoo16.03.2007 - 16:20 Trvalý odkaz

    atlis samo ma recht, v tom videjku je krasne vidiet UI prvky z MacOS X. a to riesenie s tymi datami ma pre mna jednu OBROVSKU nevyhodu. musim mat doma stale pusteny pocitac... je to dobre tak na dokumenty, pripadne si prehrat nejake videjko, pesnicku na webe... lenze na to su tu aj ine web aplikacie... adobe spusti web photoshop, uz fici web premiere ci co to... na dokumenty jednoznacne google docs, kalendar opat google, poznamky opat google. video je na youtube, google video, metacafe a pod... obrazky na flickr a spol, na hudbu last.fm - cize prevratne to nejak extra nie je, len sa to snazi nejak vopchat pod jednu strechu... a aby to malo uspech tak by mali zapracovat na vzhlade, pretoze ten je zatial hrozny...

    Richard Hombauer17.03.2007 - 00:59 Trvalý odkaz

    PLNY SUHLAS S GRAFFOOM :)

    Marian17.03.2007 - 11:08 Trvalý odkaz

    Uplne s vami suhlasim, az na jednu drobnost - kalendar, kontakty, dokumenty chcete mat na servroch ktore patria jednej dvom spolocnostiam? Ako si mozete byt isty ze sa v nich nikto nehrabe? Samozrejme, ze ani to riesenie s domacim uloziskom nie je idealne, ale mas nad tym ovela vacsiu kontrolu. Ak budu linky okolo 1Gbit, tak uplna pohoda a pocitac ktory budes mat doma stale zapnuty - co je to za argument. Vykurovaciu pec nemas doma stale zapnutu? Ved ty ani nemusis vediet ze bezi, moze byt polozeny vedla tej pece a moze vyzerat uplne inak ako normalny pocitac. Cez elektricku siet sa pripnes na domace kino, televiziu a ine ptakoviny... A stale vsetko ide s jednym prostredim - web based.... To je myslim myslienka za tym vsetkym...

    samo - to ze su tie ikony ako apple, neznamena, ze to bezi na apple, aby sme si rozumeli.

    Billy17.03.2007 - 11:36 Trvalý odkaz

    Hmm, a to chces mat pocitac stale on-line??? A ako si si isti, ze sa ti v nom nikto nehrabe? Tvoj (kazdy na SK) poskitovatel netu musi sledovat tvoju cinost na internete, aj mobilny op sleduje(zo zakona musi) a zalolhuje komu si kedy volal... a ze nieaky Amik bude vediet ze jeden Feri ma take a take cislo?

    graffoo17.03.2007 - 11:37 Trvalý odkaz

    atlis aby sme sa rozumeli. v tom videu cele rozhranie bezalo vo web prehliadaci ktory bol sucastou macos. ani samo ani ja nehovorime ze je to postavene na macose. ta tvoja vizia 1gb linky bude na sk este dllllllllllho utopia takze preto je to zatial aspon pre vacsinu uzivatelov utopia. a nemam problem s tym mat ulozene data na nejakom cudzom firemnom serveri pretoze vsetky tie data ja osobne verejne zdielam. dokumenty nechavam verejne pristupne pretoze ich pisem pre ostatnych. ak budem robit nieco co bude musiet byt utajene tak jedinu istotu budes mat na pocitaci ktory nebude pripojeny na net. takze tak. napad to nie je zly, ale nie je nicim novym, len sklbil starsie napady do jedneho. a s tymi datami by som to skor bral radsej tak ze by som prijal nejaky dajme tomu mesacny poplatok za napr. 10gb ulozisko niekde na serveri namiesto toho aby mi v dnesnej dobe stale doma bezal pocitac.

    samo17.03.2007 - 11:45 Trvalý odkaz

    tak tak graffoo,my sme to vyriesili tak,ze mame 500GB network HDD ktory je stale v sieti,nastaveny je tak,aby ho nasiel iba MacOS a tak isto mohol prezerat a zalohovat.

    graffoo23.05.2007 - 16:05 Trvalý odkaz

    hehe, stale je to pre mna chujovina aby mi doma bezal stolovy PC a ja budem behat po dome s notasom... uplna mobilita to bude az ked budu datove uloziska adekvatnej kapacity niekde "tam vonku" a v notasoch bude standardom slot pre SIM kartu (alebo pokrytie wi-fi bude totozne s pokrytim GSM/UMTS, pripadne sa rozsiri wimax). Aktualne si viem predstavit platit nejakej firme mesacne dajme tomu 200sk mesacne za cca 30-40GB na ich servri a neobmedzeny HSDPA net za cca 1000 mesacne. pripadne moze byt kludne obmedzeny ale s vynimkou komunikacie medzi mnou a servrom kde si platim datove ulozisko... to by bol fajn produkt pre mna a nevahal by som ani minutu ;)

    Marian23.05.2007 - 16:34 Trvalý odkaz

    :) 4G siete s Gbit prenosmi su za dverami, nemyslim ze hovorime o buducnosti v rozmedzi 1 - 2 rokov. A myslim ze 30 - 40 GB ti na HD video stacit nebude :)

    Blbost to nebude, podla mna "domaci server" bude tak beznou vecou ako je chladnicka ci televizor, bude niekde v hospodarskej miestnosti spolu s bojlerom a bude nan sadat prach. ;) Riesenim je urcite aj server u providera, no myslim, ze vzhladom na bezpecnost, je riesenie mat svoje data pekne doma lepsie. Hlavne ked budes odstrihnuty pripadnym vypadkom siete. Lokalne sa pripnes, ale ak by si to mal u providera, si v prdeli...

    graffoo23.05.2007 - 16:50 Trvalý odkaz

    no tak ja zas nemienim stahovat haldy dat ;) z toho som uz vyrastol (ako tak :lol: ) to uz pri 4G sieti by som HD film rovno streamoval ;) obrazky budem s radostou zdielat so znamymi na uz fungujucich sluzbach (flickr, photobucket) oblubenu hudbu si vypocujem uz teraz kdekolvek vdaka slubam ako last.fm, finetunes a podobne (opat bez potreby pesnicky skladovat lokalne) a tych 30-40GB mi bude bohate stacit na moje dokumenty, pripadne na prenos vacsich suborov ako docasne ulozisko. taky privatny rapidshare :D
    a vlastne celkovo mi unika vyznam domaceho servra ak bude fungovat len ako centralne ulozisko dat. omnoho vyhodnejsie to je potom riesit sietovym diskom s wifi. za prve to bude podstatne menej zrat elektrinu a za druhe to bude "bezudrzbova" vec pre technicky neznalych, rovnako ako TV, radio a podobne ;) proste doma si najdes disk cez wifi a mimo domu si ho najdes cez IP napr. to by som bral... domaci server bude mat vyhodu len ak to bude nejaka vykonnejsia stanica a po dome budes behat s bezdrotovymi terminalmi (kedysi takuto viziu predstavil orange v anglicku ako dom buducnosti) na ktorych si pozries TV, video, vypocujes hudbu, precitas spravy, nakupis potraviny :D a podobne ;)

    Marian23.05.2007 - 17:02 Trvalý odkaz

    No sak streamovat si ho mozes z domu. Fotky si budes ukladat, preco by si ich mal pacat verejne na servre (to ze do nich nebude pristup, neznamena, ze nie su verejne). A preco by malo mat kazde zariadenie brutalny procak, graficku kartu, kopu pamati, ked pre take veci ako je internet, prezeranie foto, hudba, ci stream videa, moze fungovat len ako "prehliadac", vsetky vypocty mozu byt vykonane v stanici doma... Ale to je hodne teoreticka rovina, myslim, ze cesta je a bude niekde uprostred...

    graffoo23.05.2007 - 17:12 Trvalý odkaz

    nie nie atlis. jedna sa mi o ine. naco mat doma komplet stolne PC ked bude sluzit len ako sietovy HDD. ved take zariadenia tu uz davno mame. a ber to tak ze neverejny album na flickr bude rovnako pristupny ako sietovy disk pripojeny na nete ;) kto bude chciet, ten sa tam dostane :)
    a v tej druhej veci sme sa zase nepochopili :D nehovorim ze kazde zariadenie bude brutalne vykonne. vykonom bude disponovat len ten domaci server, niekde v garazi. a ty budes mat k dispozicii len terminal, nejaku bezdrotovu dotykovu LCD obrazovecku. tot vse ;) tenky klient ako sa tomu hovori ;)

    tak ci onak, pozdavaju sa mi obe riesenia... prve ma vyhodu v mobilite, kedze notebook budes mat vsade so sebou (alebo mobil, to uz je jedno). druhe je zas takym novodobym centrom domacej zabavy :)

    warior23.05.2007 - 20:06 Trvalý odkaz

    Ja urcite uvazujem do buducna nad sereverom s verejnou IP ;)
    Popripade to hamachi isti :) :D takto teraz spravujem frajerke ubuntu ;)
    Ono v kazdom pripade to moze byt zaujimave najme pre ludi, ktory su vysoko mobilny a potrebuju svoje veci mat stale pri sebe. ale to ze vkuse behaju niekam im to nedovoli, tak takyto OS moze byt riesenim...
    Ina vec je ze nechavat veci na nete je sprostost ;) (moj nazor)
    V momente ako to je na sieti, sa to stava pre vas rizikom ci v danom momente budete mat pristup k datam... Vypadok netu mimo vasho domova a nie vasim zavinenim nemozete nijako ovplyvnit a tym padom su pre vas data nepristupne a ste odkazani na net. To sa mi nepaci. Ja si radsej urobim home server a v pripade nudze si to stiahnem do hocicoho mobilneho :)

    najnaj23.05.2007 - 23:28 Trvalý odkaz

    Mne sa zda byt strasna kravina nechavat teraz pusteny pocitac len kvoli tomu, ze by som sa nan chcel napojit.Pretoze to zbytocne zerie energiu. Inak hamachi je super vec a tak nepotrebujes ani verejnu IP.

    Co sa tyka tych terminalov. V praci nieco take mame a je to najvacsia chujovina,co som kedy videl. Nema to samo o sebe vobec nic, je to napojene na bratislavsky server a su s tym len problemy. To je moj ciel, vyhodit z firmy vsetky terminaly a nahradit ich klasickymi PC.Aj ked treba povedat,ze terminaly o ktorych ste sa vyssie bavili, by uz asi boli trocha modernejsie stroje ;)

    Mne osobne by v pohode stacilo, keby uzivatelske nastavenia boli niekde na webe a operacny system by priamo podporoval ich download z webu a nasledne upload.
    Avsak ma to aj nevyhody. Opat raz nieco podobne mame v praci a nastavenia su na servery a bez ohladu na to,kde sa clovek prihlasi ma to iste a opat raz su s tym aj problemy. Ale napad je to dobry ;)

    warior23.05.2007 - 23:49 Trvalý odkaz

    naj naj problem zacina ked niekto takyto system hackne ;)
    tolko info na jednej masine je prilis velke lakadlo na defacnutie ;)

    Mne to osobne nevadi ze mi bezi PC 24/7. Ako zatim mam book, a ten zerie elektriku rodicov, ale masinu na toto mat urcite budem ;) (mam na to aj ine dovody ako dovod, ze mi to bude bezat len tak, casom mozno apache, nejaky ten server, mozno provider lokalny pre susedov a tak...)

    najnaj24.05.2007 - 09:12 Trvalý odkaz

    Tiez som spravil mensiu lokalnu siet so serverom, tiez na nom bezi apache,ftp server a shapper ale to uz je samozrejme nieco ine ako nechat bezat len tak pocitac pre pripad, ze sa z prace budem chciet napojit.Ako som uz spomenul, ja by som viac uvital, keby bol uzivatelsky profil na servery. Samozrejme dobre zabezpeceny.