Xiaomi 12T - nabije sa rýchlejšie, než zjete raňajky

Nové smartfóny série 12T sa pýšia ultra rýchlym 120 W nabíjaním. Kým si vypijete kávu alebo naraňajkujete, telefón bude mať doplnenú energiu na celodenné používanie. Neškodí to však batérii?

Výdrž batérie je jedným z dôležitých parametrov, ktorý je pri kúpe nového telefónu pre používateľov dôležitý. Štandardom je dnes už akumulátor so 4000 mAh a vyššou kapacitou, bežne sa stretávame s 5000 mAh batériou

Tá ponúkne zvyčajne minimálne celodenné používanie na jedno nabitie aj pri vysokom zaťažení, teda ak veľa telefonujete, často fotíte, necháte sa navigovať a cez deň sledujete správy na webe a sociálnych sieťach. Vtedy kapacita klesá rýchlejšie, než by sa nám to páčilo, no aj tu výrobcovia prišli s riešením. 

Tým je rýchle nabíjanie a nájdete ho najmä v top modeloch. Kedysi sme sa tešili z 27 W nabíjania, dnes je pre nás bežné 67 W a prémiové smartfóny už lákajú na 120 W a vyššie. Rýchle nabíjanie je veľmi návykové a pohodlné. 

Už žiadne hodiny pripojeného telefónu káblom k elektrickej sieti, celý proces nabíjania sa odohraje v priebehu niekoľkých minút. Kým sa stihnete najesť, osprchovať alebo si vypiť obedňajšiu kávu. Takýto komfortný zážitok vás čaká aj s novinkou Xiaomi 12T a 12T Pro, ktoré sa pýšia 120 W nabíjaním. 

Na využitie technológie HyperCharge potrebujete nielen kompatibilný telefón, ale aj originálnu 120 W nabíjačku a USB- kábel. Dobrou správou je, že po kúpe smartfónu od Xiaomi vás nečaká už žiadna investícia do adaptéra, ako pri niektorých konkurentoch. Nabíjačka, nabíjací kábel a dokonca aj silikónový kryt, ktorý pomôže ochrániť telefón proti poškodeniu, sú súčasťou produktového balenia.

Hneď po vybalení je tak smartfón Xiaomi pripravený na komfortné používanie a rýchle doplnenie chýbajúcej energie kedykoľvek v priebehu dňa, a to len za pár minút. 

Tenká, jednočlánková 5000 mAh batéria v sérii Xiaomi 12T si zachováva vysokú hustotu energie a v kombinácii s výkonným, ale zároveň energeticky úsporným procesorom, ponúka dostatočnú výdrž na jedno nabitie. 

Reálna výdrž sa u každého používateľa líši v závislosti od toho, ako a na čo telefón používa, či je SIM karta pripojená do 5G siete, aký má signál (časté vyhľadávanie BTS zvyšuje spotrebu), aká je obnovovacia frekvencia obrazovky, ako často mu chodia notifikácie, ktoré rozsvietia displej a v neposlednom rade aj aká je teplota v okolí. Pri nízkej teplote sa v zime môže batéria dočasne vybíjať rýchlejšie, no keď sa teplota vráti do normálu, znormalizuje sa aj spotreba energie. 

No aj pri vysokom zaťažení smartfónu sa môžete spoľahnúť na celodennú výdrž. Ak ste menej náročný používateľ a telefón beriete do ruky menej často, bez väčších problémov sa dostanete na dvojdňovú výdrž, kedy vám stačí smartfón nabíjať každý druhý deň. 

Nabíjanie pomocou technológie HyperCharge je bleskové. Pokiaľ zvyknete dávať telefón na nabíjačku pri 20 % kapacite, do 100 % to pri Xiaomi 12T trvá približne 18 minút, z nuly do plna sa dostanete za polhodinu.

V nastaveniach batérie si však viete nabíjanie ešte o niečo zrýchliť. Zariadenie sa bude dobíjať aj ku koncu nabíjania rýchlejšie než pri vypnutej funkcii Boost, čím sa celková doba nabíjania skráti o niekoľko minút. Z nuly na stovku to bude trvať približne 20 minút, čo je o desať minút menej, než pri vypnutom zrýchlenom nabíjaní. 

O bezpečné nabíjanie sa stará 42 bezpečnostných prvkov a 9 tepelných senzorov, ktoré sledujú teplotu počas nabíjania a iné dôležité parametre. Vyladená technológia ponúka 800 nabíjacích cyklov, pričom aj po tejto dobe si batéria zachováva 80 % kapacity

Ak chcete vyťažiť z rýchlosti nabíjania maximum a zároveň predísť bezpečnostnému riziku, nemeňte kábel, ale používajte dodávaný, ktorý je certifikovaný na používanie s konkrétnym typom zariadenia a technológiou nabíjania. Používaním nekompatibilného alebo lacného príslušenstva od neoverených dodávateľov, môžete svojej batérii škodiť. 

Na záver malé rady k samotnému nabíjaniu. Zrejme už nemusíme opakovať, že časté vybíjanie na nulu škodí batérii a preč sú aj časy, kedy bolo nutné novú batériu kalibrovať. Technológia Xiaomi AdaptiveCharge sa učí každodenné nabíjacie zvyky používateľa, aby sa optimalizovalo dlhodobé zdravie batérie. 

Takisto batérii neuškodíte, ak ukončíte nabíjanie pri hodnote 90 %. Naopak, mnohí výrobcovia odporúčajú udržiavať batériu v rozmedzí 20 % a 80 %. Ak sa tým budete riadiť, Xiaomi 12T bude stačiť na dobitie do tejto hodnoty iba štvrťhodinka. Telefón tak bude nabitý skôr, než stihnete dokončiť svoju rannú rutinu. 

Článok vznikol v rámci spolupráce so spoločnosťou Xiaomi.

 

 

 

 

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu