Xiaomi 12T – stojí za pozornosť

Recenzia výborného androidu s pekným AMOLED displejom, rýchlym systémom, veľmi dobrým hlavným fotoaparátom a super rýchlym 120 W nabíjaním 5000 mAh batérie.

Stredná trieda smartfónov je plná výborných modelov v rôznych cenách, pričom aj tristo- či štyristoeurové telefóny dnes poslúžia veľmi dobre. Vybrať si z mnohých modelov ten jeden správny, nie je vôbec jednoduché. 

Výrobcovia sa snažia od ostatných odlíšiť svoje zariadenia dizajnom, niektorí lákajú na fotoaparáty s vysokým rozlíšením, iní na super rýchle nabíjanie alebo displej s vysokou obnovovacou frekvenciou. Novinka Xiaomi 12T (základné info), ktorá na slovenský trh prišla začiatkom októbra, spája niekoľko týchto vlastností.

Ponúka pekný dizajn s matnou povrchovou úpravou zadnej steny, kvalitný displej, rýchle reakcie, veľmi dobrý fotoaparát a výbornú výdrž na jedno nabitie, pričom na dobitie chýbajúcej energie vám stačí nabíjať telefón len niekoľko minút. 

S Xiaomi 12T som prežila tri týždne, a tak môžem povedať, že nič významné mu nechýba. Ak hľadáte dobrý telefón za rozumnú cenu, ktorý vám poslúži nasledujúce roky, pokojne ho zaraďte medzi favoritov. Aj keď zopár výhrad predsa len mám, no poďme postupne. 

Na prvý pohľad je Xiaomi 12T bežný smartfón s veľkým 6,67-palcovým displejom s malým otvorom na selfie kameru, 200-gramovou hmotnosťou a štandardnou hrúbkou. Na test som mala telefón v modrej farbe, ktorá pri dopade svetla jemne menila odtieň. Matná povrchová úprava výborne odolávala odtlačkom a nečistotám, takže som nemusela telefón neustále leštiť. Bez obalu sa však šmýka v ruke. Nájdete ho v balení, plus pre výrobcu. 

V pravej bočnej stene sa nachádza vypínač, umiestnený presne v takej výške, aby som naň bez problémov dočiahla palcom. Nad vypínačom je dlhý kláves na ovládanie hlasitosti. Protiľahlá ľavá strana je prázdna, takže pri položení na podložku, napríklad pri fotografovaní, keď potrebujete mať opretý telefón kvôli stabilite, si nič nestláčate a mobil sa nekýve. 

V spodnej stene nájdeme slot na dve nanoSIM karty, USB-C konektor a reproduktor. Druhý, ktorý poslúži na stereo reprodukciu zvukov, je hore. Spolu s infraportom, ktorý oceníte pri ovládaní domácej techniky. 

Dominantný a hlasnejší je spodný reproduktor, ak si nechtiac prikryjete ten horný, skoro to nepoznáte. Kvalita zvuku je priemerná, na basy zabudnite. Hlasitosť je dostatočná aj na ozvučenie veľkej miestnosti, no ak môžete, prehrávajte si hudbu cez slúchadlá alebo pripojený Bluetooth reproduktor. Zážitok z hudby budete mať oveľa lepší. Vstavené reproduktory poslúžia skôr ako núdzové riešenie a rozdiel nie je počuť ani pri vypnutom a zapnutom Dolby Atmos.

Kto je fanúšik rovných displejov a vadia mu zaoblené steny obrazovky, so Xiaomi 12T bude spokojný. Problém nebude ani s nalepením ochrannej fólie. Od výroby jednu máte rovno na displeji, no mne sa začala po pár dňoch používania odlepovať a keby to bol môj vlastný mobil, už mám nalepenú inú. A asi radšej ochranné sklo než fóliu. 

Samotný displej s AMOLED technológiou, jemným rozlíšením 1220 x 2712 bodov a podporou HDR10+ musím pochváliť. Či už na ňom čítate správy, prezeráte sociálne siete, sledujete videá alebo filmy z Netflixu, aj za slnečného počasia nebudete mať problém s čitateľnosťou a zobrazeným obsahom. Páčilo sa mi podanie farieb, ktoré si môžete v nastaveniach upraviť, aj rýchlosť pohybu po obrazovke. 

Od výroby je zapnutá dynamická obnovovacia frekvencia, kedy si systém sám určí rýchlosť na základe zobrazeného obsahu, aby boli výkon a spotreba v rovnováhe. Ak chcete, môžete si napevno zvoliť štandardných 60 Hz alebo maximálnych 120 Hz. 

Nechýba plánovanie tmavého režimu podľa času ani režim čítačky, kedy sa obrazovka sfarbí jemným žltým odtieňom, aby ste si nenamáhali pri dlhšom čítaní oči. Aj Režim čítania si viete naplánovať podľa zvoleného času. 

Samozrejmosťou je Always on displej, Xiaomi ho volá Aktívny displej. Zobrazuje čas, dátum, kapacitu batérie, informuje o doručených notifikáciách a viete si nastaviť, kedy bude zapnutý. Či stále, iba v určený čas alebo po ťuknutí na displej. Na výber máte z množstva štýlov hodín, viete si pridať vlastný text alebo obľúbený obrázok. 

Pod displejom (v displeji) je integrovaná čítačka odtlačkov. K nej nemám jedinú pripomienku. Bola rýchla, spoľahlivá a takmer vždy rozpoznala môj palec na prvé priloženie. Na výber máte štyri animácie odtlačku prsta. 

Zabezpečenie čítačkou sa dá kombinovať aj s rozpoznávaním tváre, a tak odomknutie zariadenia je otázkou sekundy. Ak nechcete, aby sa po rozpoznaní tváre hneď zobrazila domáca obrazovka, ale chcete ostať na zamknutom displeji, viete si to nastaviť v sekcii Heslá a zabezpečenie. 

Na doručené notifikácie a prichádzajúci hovor sa môžete nechať upozorniť svetelným efektom po stranách obrazovky, ktorý slúži ako notifikačná dióda. Je to pekné a účinné. Ak je táto funkcia k dispozícii, vždy ju zapínam. Spotreba energie je síce o niečo málo vyššia, no ja to až tak neriešim. 

Vnútri pracuje 5 nm čipset Dimensity 8100-Ultra od MediaTeku doplnený 8 GB operačnou pamäťou RAM. Ak si myslíte, že 8 GB RAM je dnes už málo a nebude vám stačiť, môžem vás ubezpečiť, že pri bežnom používaní nebudete mať žiadny problém s rýchlosťou systému ani spúšťaním aplikácií. 

Ak by ste predsa len chceli mať k dispozícii viac RAM, môžete si virtuálne pamäť navýšiť (na úkor úložiska) o ďalšie 3 GB. Spolu tak bude mať telefón k dispozícii až 11 GB. S prehrievaním alebo vysokou teplotou som sa počas používania nestretla. Možno aj vďaka chladiacemu systému s najväčšou parnou komorou (3 725 mm²), ktorý zabezpečí odvádzanie tepla a udrží zariadenie v optimálnej teplote. 

Vnútorné úložisko nepodporuje microSD karty, a tak si pred kúpou premyslite, či vám bude 128 GB kapacita stačiť, alebo si radšej priplatíte pár desiatok eur a zvolíte 256 GB variant. Operačný systém Android beží vo verzii 12 a je doplnený o známe prostredie MIUI 13 s množstvom podrobných nastavení, doplnkových funkcií a prispôsobení systému. Počas testovania mi prišla septembrová bezpečnostná záplata, októbrová nie. 

Lákadlom novinky je zadný 108-megapixelový fotoaparát so svetelnosťou f/1.7 a optickou stabilizáciou obrazu. Spájaním deviatich pixelov do jedného pre čo najlepší výsledok, majú zhotovené fotografie 12 Mpix veľkosť. Najmä pri dostatku svetla viete vytvoriť kvalitné fotografie a veľmi dobre si senzor vie poradiť aj s umelým osvetlením alebo snímaním v noci. Ani nemusíte zapínať Nočný režim, rozdiely sú minimálne. 

Ak chcete využiť 108 Mpix snímač naplno, musíte ísť do ponuky Viac a zvoliť 108 Mpix režim alebo v Pro režime ťuknúť na ikonu 108. Ja však nevidím veľa dôvodov, prečo fotiť do 108 Mpix. Na výslednej fotografii nevidíte po priblížení oveľa viac detailov než pri bežnom režime a zbytočne vám fotografia bude zaberať v pamäti viac miesta. 

Jediný zmysel vidím pri fotení blízkych objektov, kedy som 108 Mpix režim využívala namiesto 2 Mpix makro fotoaparátu. Ten je tu úplne zbytočný. Po nasnímaní v 108 Mpix rozlíšení a následnom priblížení je výsledný makro záber ostrejší, než keby ste použili makro fotoaparát.

Za širokouhlým objektívom so 120° uhlom záberu a clonou f/2.2 sa ukrýva 8 Mpix snímač. Cez deň som bola s výslednými fotografiami naozaj spokojná, najmä ak ich prezeráte hlavne na mobile alebo tablete. S ubúdajúcim svetlom už ale pribúdal šum a snímky boli tmavé, bez detailov. Oproti hlavnému fotoaparátu sú farby zo širokoulého mierne bledšie. 

Dobre to vidno na skúšobných fotografiách pod článkom, kde je večerná jedáleň nasnímaná hlavným aj širokouhlým fotoaparátom. Výsledok je jednoznačný. V tme a šere širokouhlý objektív nepoužívajte. Radšej fotografujte iba hlavným fotoaparátom a budete spokojní. 

Videá nepatria medzi top, aj keď stabilizované sú veľmi pekne, no občas mi záznam trhal a ani zaostrenie na objekt nebolo kontinuálne, ale musela som ťuknúť do displeja na opätovné zaostrenie. 

Ak budete nahrávať dlhý záznam, môžete si pre šetrenie batérie nastaviť automatické vypnutie obrazovky po troch minútach natáčania. Maximom pre zadnú kameru je 4K s 30 fps, predná 20 Mpix zvládne iba Full HD so 60 snímkami za sekundu a patrí k bežnému priemeru. Cez deň sú fotografie pekné, v noci vidno šum a machule. 

Jednoznačnou výhodou, na ktorú sa rýchlo zvyká, je super rýchle nabíjanie 5000 mAh batérie. Xiaomi 12T sa pýši 120 W technológiou nabíjania a určite poteší, že 120 W nabíjačka je súčasťou balenia, spolu s USB-C káblom a priesvitným ochranným obalom.

Ak chcete vyťažiť z rýchlosti nabíjania maximum, nemeňte kábel, ale používajte dodávaný. Skúsila som pre zaujímavosť použiť USB-C kábel od Huawei Nova 10 Pro v kombinácii so 120 W Xiaomi nabíjačkou a nabíjanie bolo výrazne pomalšie než s originálnym káblom. 

Z 20 % na 100 % trvá nabitie približne 17 minút, z nuly do plna sa dostanete za polhodinu. To vtedy, ak si necháte vypnutý režim zrýchleného nabíjania. Výrobca ho totiž defaultne vypol, zrejme pre šetrenie batérie. A ani ho neodporúčam používať stále, ale iba vtedy, ak potrebujete dobiť energiu vo veľmi krátkom čase. 

Ak pôjdete do nastavení batérie, nájdete tam možnosť zrýchliť nabíjanie. Zariadenie sa bude dobíjať aj ku koncu nabíjania rýchlejšie než pri vypnutej funkcii, čím sa skráti doba o niekoľko minút. Z nuly na stovku to bude trvať približne 20 minút, čo je o desať minút menej, než pri vypnutom zrýchlenom nabíjaní. 

Výrobca však upozorňuje, že môže nastať prehrievanie zariadenia. O bezpečnosť sa ale podľa neho obávať nemusíte. Vďaka technológii Xiaomi AdaptiveCharge sa zariadenie učí každodenné nabíjacie zvyky, aby optimalizovalo dlhodobé zdravie batérie. 

Pri bežnom používaní som nabíjala každý druhý deň, ak som často fotila, počúvala hudbu, čítala správy a prezerala videá, nabíjať som dala už večer. Pokiaľ telefón nebudete používať vôbec, percentá padajú veľmi pomaly.

Výhody:

+ pomer cena / výkon

+ matná povrchová úprava zadnej steny

+ dostatok výkonu

+ pekný displej

+ kvalitný hlavný fotoaparát

+ 120 W nabíjanie (nabíjačka v balení)

+ slušná výdrž batérie

+ rýchly systém

Nevýhody:

- širokouhlý fotoaparát s ubúdajúcim svetlom stráca na kvalite

- zbytočný makro fotoaparát

- kvalita videí je nestabilná

- priemerné stereo reproduktory

- potešil by teleobjektív, certifikovaná odolnosť voči vode (IP68) a bezdrôtové nabíjanie

Orientačná cena: 599 eur (128 GB), 649 eur (256 GB)

Záver

Xiaomi 12T tak trochu ostáva v tieni svojho lepšie vybaveného súrodenca 12T Pro (základné info), ktorý sa pýši 200 Mpix fotoaparátom a Snapdragonom 8+ Gen 1, ale stojí o 150 eur viac (8 GB + 256 GB). Zvyšné parametre majú rovnaké a je len na zákazníkovi, či mu za to ten príplatok stojí. Niektorým určite áno, no ak nepotrebujete mať to najlepšie a najvýkonnejšie, Xiaomi 12T je výbornou voľbou. 

Ponúka výborný displej, dostatok výkonu aj na náročné operácie, kvalitné fotografie z hlavného fotoaparátu, solídnu výdrž na jedno nabitie a ultra rýchle nabíjanie. 

Skúšobné fotografie:

 

 

 

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu