WWE 2K23 - kvalitný wrestling s Johnom Cenom

Séria WWE 2K23 opäť poteší fanúšikov wrestlingu kvalitnými zápasmi. K tomu pridáva naozaj bohatú ponuku režimov pre jedného hráča, kde si vyberie každý. Nováčikovia si však napriek celkovej kvalite možno budú musieť nechať zájsť chuť.

Myslím, že mnohí mi dajú za pravdu, keď poviem, že tento rok doslova prekypoval hernými peckami. Ako hráč by som v tomto smere nemohol byť šťastnejší, ale každá minca má dve strany. Kým prvá sa teší a má z čoho vyberať, druhá je na strane tvorcov a hier, ktoré sa pod vplyvom ďalších veľkých titulov ľahko vytratia z centra diania. A to je škoda hlavne v prípade, keď sú kvalitné (áno, narážam hlavne na Immortals of Aveum). 

Každopádne, presne toto sa mi stalo s WWE 2K23, ktoré sa nám v redakčnom pláne akosi stratilo, aj keď sme kód dostali ešte v čase vydania. Titul je však našťastie stále aktuálny a tak je na mieste sa ešte pred koncom roka vydať do ringu. Nový diel wrestlerskej ságy na čele s Johnom Cenom sľubuje viaceré zaujímavé vylepšenia aj novinky. Oplatí sa teda zabojovať? 

Showcase s Johnom Cenom

Jedným z najväčších lákadiel WWE 2K23 je príbehový režim Showcase, v ktorom tentokrát preberá hlavnú rolu legendárny John Cena. Hneď po spustení vám bude jasné, že má čo povedať. Prevedie vás najväčšími míľnikmi kariéry tohto hviezdneho wrestlera a aktuálne aj slušne zabehnutého herca. 

Tieto najväčšie momenty však na prekvapenie tvoria prehry, ktoré síce Cena nezažil často, ale aj napriek tomu veľmi silno formovali jeho kariéru. Ako sám hovorí, držal sa hlavne hesla nikdy to nevzdávaj a práve toto všetko uvidíte v režime Showcase pod jeho taktovkou. Legendárne zápasy sú prepojené komentárom samotnej hviezdy, ktorý dokonale navodzuje autentickú atmosféru. 

Je to zaujímavý režim a fanúšikovia Johna Cenu si ho určite užijú naplno. Aj keď na prekvapenie nebudete tu hrať za neho, ale za jeho súperov. Popritom uvidíte veľa historických videí a reálnych záberov, ktoré priamo nadväzujú na jednotlivé zápasy. Je to urobené naozaj vťahujúco a Showcase prináša veľmi pekný fanúšikovský servis. 

Bohatá paleta režimov

Ak však Cenovi nefandíte, nemusíte sa obávať, že by vám WWE 2K23 tento rok nemalo čo ponúknuť. Hra má totiž bohatú paletu režimov. Hneď po Showcase na vás bude číhať MyRise, teda príbehový režim kariéry. Ten vám v úvode ponúkne voľbu medzi The Legacy a The Lock, čo sú vlastne dva samostatné príbehy. 

The Legacy je o mladej neteri kedysi legendárnej wrestlerky, ktorá aktuálne debutuje vo WWE a chce vystúpiť z tieňa svojej známej tety. Dej teda zachytáva všetky problémy a dilemy človeka, ktorý sa aj napriek rodinnej sláve snaží presadiť vlastnou cestou. Uvidíte, aké ťažké to bude mať, ale aj to, že vytúžený úspech bude mať naozaj sladkú chuť. 

Spracovanie The Legacy je fajn a túto dejovú linku si určite užijete, aj keď je škoda, že prestrihové scény nie sú zvlášť kvalitné ani emotívne. Za kratší koniec však, aspoň podľa mňa, ťahá druhá linka The Lock. Hlavným hrdinom bude vychádzajúca superhviezda, ktorá upútala WWE po tom, čo vo svete v rôznych organizáciách dosiahla veľké úspechy. Niečo sa však zvrtne a ani táto cesta nebude plynulá. Táto dejová linka ma až tak neoslovila a pripadala mi nudnejšia aj menej zaujímavá. 

Rovnako, ako režim MyGM, kde prevezmete úlohu manažéra a môžete sa pokúsiť vytvoriť tú najlepšiu show. Osobne mi tento režim nesadol, pretože nemám rád manažmentovky a WWE hrám skôr kvôli zápasom. Ak však máte iný názor a fandíte podobným záležitostiam, myslím, že vám má čo ponúknuť. 

Je tu prakticky všetko od promo akcií, arén, zápasových kariet až po organizačné stratégie. Budete nakupovať wrestlerov, uzatvárať zmluvy, riadiť rozpočet a môžete porovnať svoje manažérske schopnosti aj s inými hráčmi online. Pre fanúšikov wrestlingu, ktorí by sa chceli zahrať na manžéra vo svete WWE to môže byť fájn, ale ja osobne som tomuto režimu nevenoval veľa pozornosti. 

Oveľa viac sa mi páčil režim Universe, ktorý vás v sandboxovom štýle nechá ovládať svet WWE. Môžete si tu vybrať svoju superstar, upravovať shows, meniť kariérne rozhodnutia a podobne. Fanúšikovia tento režim veľmi dobre poznajú, pretože je veľmi podobný s minuloročným dielom. 

Aj napriek tomu však pekne dopĺňa bohatú ponuku možností hry. Tie zahŕňajú aj kartičkový režim MyFaction, ktorý budú poznať hráči FIFA. Je veľmi podobný a sústredí sa na zbieranie kartičiek, vylepšovanie a posúvanie hraníc vašich wrestlerov. Špecifické režimy už klasicky dopĺňa aj rýchla hra, ktorú si môžete užiť sami alebo s kamarátmi online či na jednej obrazovke. 

Vyberáte si pritom s bohatej ponuky wrestlerov, kde nechýbajú najväčšie hviezdy z aktuálnej aj minulej éry. Zvoliť sa dá niekoľko režimov zápasu, vrátane pravidiel či arény. Je to prakticky klasika, ktorú hráči série tiež veľmi dobre poznajú. 

Hrateľnosť poteší fanúšikov, sklame nováčikov

Čo sa týka hrateľnosti, tak WWE 2K23 sa hrá podobne ako minulý ročník. Máte tu jednoduché údery, ktoré môžete reťaziť do komb a minihry pri chvatoch a odpočítavaní súpera. K tomu sa pridáva payback systém, kde každý wrestler môže mať dva špeciálne útoky. Okrem toho sú tu aj špecifické chvaty pre konkrétnych wrestlerov a treba si dávať pozor na výdrž asi podobne, ako v UFC. 

Keď už sme pri UFC, hrateľnostne vás hra potrápi podobne za predpokladu, že ste nováčikom. Nie je veľmi prístupná a aj napriek snahe vývojárov budú zápasy pre nových hráčov španielska dedina. Na kombá si treba zvyknúť, rovnako musíte poznať rôzne chvaty a to aj v prípade, že chcete hrať príbehové režimy. Veľa z nich totiž od vás bude v zápasoch vyžadovať plnenie konkrétnych úloh typu postavených práve na chvatoch či inej manipulácii so súperom. 

Je škoda, že to vývojári neurobili prístupnejšie, čím by si mohli prilákať viac nováčikov. Veteráni série však po hrateľnstnej stránke dostanú určite jednu z najlepších wrestlingových hier. A nie len preto, že WWE nemá veľkú konkurenciu, ale aj preto, že od minulého ročníka opäť naskočilo na správny vlak. 

Decentný vizuál a výborný soundtrack

WWE 2K23 vyzerá ako celok decentne. Ponúka pekné svetelné efekty a arény pôsobia slušným plným dojmom. Zároveň sa snaží o vizuálnu vernosť jednotlivých zápasníkov, či však hre vychádza skôr tak na pol plynu. Najväčšie hviezdy vyzerajú super, ale menej známe mená sú na detail podstatne chudobnejšie. Veľmi je to vidieť hlavne v príbehových režimoch, kde wrestlerka z The Legacy vyzerá ako o dve generácie pozadu. 

Titul má tiež problém s emóciami tvárí, ktoré nepôsobia veľmi živým dojmom a iné športové hry to zvládajú podstatne lepšie. Možno je to tým, že stále vychádza aj na starú generáciu konzol. Ak by sa tejto nálepky zbavil nový ročník, umožnil by tvorcom určite posunúť celkový vizuál do skutočného next genu. 

Aj napriek tomu je však vizuál uspokojivý a nijakým spôsobom nenarúša celkovú atmosféru hry. Tú však najviac podčiarkuje výborný soundtrack, na ktorom nájdete skladby od mien a kapiel ako Metallica, Red Hot Chilli Peppers či Bullet for My Valentine. Skvele do hry zapadla aj nedávna hitovka od Post Malona v spojení s Ozzym Osbournom. 

Výhody:

  • bohatá ponuka rôznych režimov

  • skvelý showcase s Johnom Cenom

  • veľa príbehových možností pre jedného hráča

  • široká paleta zápasníkov 

  • obsah postavený tak, aby si na svoje prišiel naozaj každý

  • nadupaný soundtrack 

Nevýhody:

  • hrateľnostne príliš neosloví nováčikov

  • slabšie grafické detaily (tváre, menej známi wrestleri)

  • mikrotransakcie 

Platformy: PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/s

Cena: od 59,99 eur 

Hodnotenie: 8/10 

Záver

WWE 2K23 je aj napriek niekoľkým výčitkám jednou z najlepších wrestlingových hier. Ponúka skvelý showcase s Johnom Cenom, ktorý má čo povedať a hlavne fanúšikov poteší prierez jeho kariéry z trochu iného uhla. Navyše vôbec nevadí, ak by nepatril k vašim obľúbencom. Hra má totiž naozaj bohatú ponuku obsahu, aby si tu prišiel na svoje úplne každý. 

Potešia hlavne príbehové režime pre jedného hráča, v ktorých viete stráviť pekne dlhé hodiny. Veteráni série k tomu dostanú klasickú hrateľnosť, širokú paletu zápasníkov a atmosféru poháňanú nadupaným soundtrackom. Ak patríte k fanúšikom série, tento diel skrátka musíte mať. V prípade nováčikov si však nie som až taký istý a možno je škoda, že titul nie je prístupnejší. Na druhej strane svoje skalné publikum má a to bude určite nadmieru spokojné. 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu