Telekom spúšťa v Bratislave 5G sieť. Zatiaľ podporuje 12 modelov smartfónov

Komerčná prevádzka siete piatej generácie je zatiaľ k dispozícii v ôsmich lokalitách hlavného mesta. Ostatné budú postupne pribúdať.

Zákazníci Telekomu s paušálom aj predplatenou kartou už môžu od dnešného dňa skúšať v Bratislave možnosti 5G siete. V prvej fáze budú pokryté mnohé tieto územia Bratislavy: Petržalka, Ružinov, Nové Mesto, Trnávka, Vajnory, Vrakuňa, Podunajské Biskupice, Devínska Nová Ves (vrátane areálu Volkswagen).

V budúcnosti sa plánuje rozširovanie siete do ďalších lokalít. Rozsah 5G siete v tejto fáze je podobný ako pri štarte 4G siete v roku 2013.

5G sieť Telekomu funguje v NSA (non-standalone) móde na frekvencii 2100 MHz so šírkou pásma 15 MHz v kombinácii s dostupnými LTE pásmami v Bratislave. Táto kombinácia ponúka maximálnu teoretickú kapacitu 1 150 Mbps pre download a 131 Mbps pre upload. Reálne možno namerať rýchlosti na úrovni 300-600 Mbps pre download a 60-80 Mbps pre upload. 

Na využívanie novej rýchlej siete potrebujete byť v pokrytí 5G, mať podporovaný 5G smartfón a kompatibilnú SIM kartu. Aktuálne používanú SIM kartu meniť nemusíte, bude fungovať aj v sieti piatej generácie. 

Telekom odštartuje 5G sieť s podporou 12 zariadení. Už od prvého dňa bude k dispozícii pre nasledujúce smartfóny:
- Apple iPhone 12 mini
- Apple iPhone 12
- Apple iPhone 12 Pro
- Apple iPhone 12 Pro Max
- Huawei P40 Pro
- Huawei Mate 40 Pro
- OnePlus 8T
- Samsung Galaxy S20 Ultra 5G
- Samsung Galaxy Note 20 5G
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G
- Xiaomi Mi 10T Lite
- Xiaomi Mi 10T Pro

Telekom očakáva odľahčenie 4G siete, z čoho budú profitovať zákazníci, ktorí nemajú 5G smartfón a využívajú LTE pripojenie. 

Príchod 5G sietí sprevádza nielen v našej krajine množstvo hoaxov šírených najmä cez sociálne siete. Dezinformácie pramenia najmä z nedostatku alebo zlého vyhodnotenia informácií. Téme sme sa venovali aj v článku 5G siete vraj ohrozujú naše zdravie.

Zdroj: tlačová správa


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu