Tekken 8 - kráľ je späť!

Fanúšikovia bojoviek sa v dnešnej dobe nemôžu sťažovať na dostatok kvalitných značiek. Nový Tekken im však opäť ukáže, že kráľ je len jeden.

Fenomenálna séria Tekken je s nami už od roku 1994. Mnohí z nás jej bojovníkov poznajú naspamäť a pamätajú si aj to, ako s nimi drtili nabušené kombá na prvej PlayStation alebo arkádových automatoch. Značka je totiž charakteristická vysokou kvalitou a šťavnatou hrateľnosťou, vďaka ktorej patrí k vrcholom žánru bojoviek. 

Zároveň treba povedať, že ani konkurencia v tomto smere nespí a minulé leto predviedol špičkové boje Street Fighter 6. V jeseni zas svet bojoviek zalial krvou a vnútornosťami Mortal Kombat 1, ktorý si herné publikum podmanil brutálnym rebootom s množstvom kvalít. Mnohí však aj napriek tomu takmer sedem rokov čakali na Tekken 8. 

Ten sľubuje skutočnú nextgen bojovku, dôraz na agresívnejšie súboje a niekoľko ďalších noviniek. No a keďže embargo na hru už padlo, bez okolkov môžem povedať, že Bandai Namco si môže nadšene mädliť ruky. Už po prvých minútach hrania Tekkena 8 vám totiž dôjde, že kráľ je späť!

Rodinný súboj, ktorý rozpúta peklo na zemi

Tekken 8 rozpráva príbeh, ktorý nadväzuje na udalosti predošlých dielov. Odohráva sa niekoľko mesiacov po sedmičke, pričom v centre diania sledujeme otca so synom, ktorí si nevedia prísť na meno už pekne dlho. Ak sériu poznáte, iste viete, že Jin Kazama a Kazuya Mishima si stále idú po krku, ale tentokrát to začína byť vážne. 

Ich rivalita totiž rozpúta peklo na zemi a svet sa postupne rúti do záhuby. Kántria sa mestá, trpia milióny ľudí a túto apokalypsu skrátka treba zastaviť. Ako možné riešenie sa ukazuje bojový turnaj, popri ktorom musí Jin nazhromaždiť dostatok sily, aby dokázal čeliť Kazuyovi a už navždy ukončiť ich spor. 

Celkovo je temne ladený príbeh vystavaný slušne, aj keď miestami ho netreba brať úplne vážne. Rivalita tu však funguje na výbornú a v kampani si ju užijete zhruba počas štyroch hodín. Okrem kvalitných súbojov je tento režim sprevádzaný pekne spracovanými prestrihovými scénami. Nie sú síce také skvelé, aké predviedol posledný Mortal Kombat, ale aj napriek tomu robia sérii Tekken dobré meno. 

Zároveň sú namiešané tak, aby neboli dlhé a medzi zápasmi vás nenudili. Mimochodom, ak ste nehrali predošlé hry alebo je pre vás tento diel prvý, nič sa nedeje. Tekken 8 je totiž otvorený nováčikom po všetkých stránkach a pred štartom príbehu vám predošlé udalosti rád zosumarizuje. V kampani si navyše vyskúšate viacero rozličných postáv a prevedie vás rôznymi kútmi sveta. V nich vás čaká napríklad skvele spracovaná turnajová časť, kde si zahráte sled rýchlych zápasov. 

Príbeh je plný motivácie, sily, nezlomnosti, napínania svalov, intenzívnych momentov a nabušených súbojov. Delí ho 15 kapitol, ktoré navyše nie sú len o prostých súbojoch. Čakať teda môžete občasné QTE momenty, ale aj tzv. multi-person boje, kedy sa postavíte proti horde vojakov v otvorenom priestore. Je to fajn spestrenie, pri ktorom si spomeniete na Tekken Force.

Epizódy postáv, Arcade Quest , Tekken Ball a ďalšie režimy

Po dohratí finálnej kapitoly však príbehový obsah nekončí. K dispozícii máte ešte epizódy postáv, ktoré vám vyrozprávajú krátke dejové linky každej z nich. Väčšinu zvládnete za pár minút, ale postáv je celkovo 32, takže si to viete pekne rozložiť a postupne sa prebiť ich pohľadom na turnaj. 

Linky sú vyrozprávané prostredníctvom prestrihový scén a piatich zápasov, v ktorých viac spoznáte jednotlivé postavy a ich dôvody, prečo sa zapojili do turnaja. Je to skvelá súčasť nielen pre fanúšikov, ale aj nováčikov, ktorí sa viac zoznámia s ikonickými postavami série. Aj keď je škoda relatívnej krátkosti jednotlivých epizód. Popri nich sa však môžete pustiť aj do ďalšieho režimu pre jedného hráča, ktorým je Arcade Quest. 

Nesie sa na vlne nostalgie a vezme vás do čias, kedy sme chodili Tekken drtiť do herní s arkádovými automatmi. Ostrieľaným fanúšikom bohužiaľ však tento režim veľa neprinesie. Je koncipovaný skôr pre nových hráčov, ktorým ponúka menej zaujímavý príbeh, ale hlavne príležitosť, ako sa naučiť hrať Tekken. V herniach spoznáte nových kamarátov, absolvujete rôzne výzvy a hra vás prevedie základnými aj rozšírenými tutoriálmi. 

To, čo sa naučíte, musíte neskôr skúšať v praxi počas zápasov, aby ste posúvali svoj ranking a získavali rôzne odmeny. Mne osobne tento režim veľmi nesadol, keďže sériu Tekken poznám a viac menej tu nemám čo objavovať. Väčšinu noviniek som si osvojil v kampani a ďalších zápasoch s kamarátmi, takže ma Arcade Quest na tutoriály veľmi nechytil. 

Je škoda, že tu nenájdeme aj niečo ďalšie, čím by tento režim dokázal osloviť aj ostrieľanejších hráčov. Na druhej strane z neho budú benefitovať hlavne nováčikovia, pre ktorých ide o dobrú príležitosť, ako prísť sérii na chuť, zlepšovať sa a ovládnuť situáciu počas každého súboja. Aj keď nie je to úplne nutné a prakticky každý si zápasy vychutná od prvého chytenia gamepadu.

Skalní fanúšikovia zas môžu oceniť návrat Tekken Ballu, ktorý v sérii dlhšie absentoval. Ako názov napovedá, pôjde o súboje vo volejbalovom štýle, kde prím nehrajú päste, ale poriadne údery loptou. Za mňa táto súčasť síce nie je zábavnejšia ako klasické súboje, no určite ponúka príjemné spestrenie a užijete si ju hlavne s kamarátmi. 

Rovnako, ako klasické versus súboje proti CPU alebo kamarátom v gaučových bitkách. Nechýba tiež možnosť trénovania a keď sa vám podarí dosiahnuť určitý progres v Arcade Quest, Tekken 8 vám odomkne aj režim Super Ghost Battle. Opäť ide o zaujímavé spestrenie v podobe súbojov proti sebe samému alebo iným hráčom. 

Funguje to tak, že hra zbiera dáta o vašom štýle boja, ktoré potom využije umelá inteligencia a nastaví vám zrkadlo. No a pre najväčších fajnšmekrov tu je samozrejme silná online zložka, kde sa môžu merať s najlepšími hráčmi z celého sveta. Na výber máte klasické súboje aj Tekken Fight Lounge, kde si vytvoríte avatara a do súbojov vyzývate ostatných hráčov.

Samozrejmosťou sú rebríčky najlepších a rôzne ďalšie zaujímavé štatistiky, ktoré vás budú motivovať, aby ste ich pokorili. Skvelým bonusom je v tomto smere podpora cross-platform hrania, takže si môžete zmerať sily aj s kamarátmi naprieč inými platformami. V online svete teda opäť môžete stráviť dlhé hodiny plné šťavnatých aj napínavých súbojov. 

Súbojové novinky aj bohatá ponuka postáv

No a keď prídu na rad samotné zápasy, Tekken 8 v nich potvrdzuje, že vždy bol a stále je kráľom všetkých bojoviek. Aj keď treba dodať, že konkurencia mu dnes slušne šliape na päty a je úplne v pohode povedať, že máte radšej Mortal Kombat. Napriek tomu však Tekken zostáva v srdciach miliónov fanúšikov a nebojím sa povedať, že práve osmička pritiahne k obrazovkám aj mnohých nováčikov. 

Je totiž skvele prístupná, pekne sumarizuje príbeh, všetko vás naučí a samotné zápasy si vlastne viete dokonale užiť aj bez nejakého zdĺhavého učenia. Vždy to totiž bolo a je o čistokrvnom boji, tvrdých ranách, výbušnosti a parádnych efektoch. S tým všetkým vám Tekken dopraje pocit, aký by ste inde hľadali len márne. Vstup do súbojov otvára naozaj veľkorysá ponuka 32 hrateľných postáv s rôznymi štýlmi boja a 16 prostredí. 

Bitky sú skutočne intenzívne, adrenalínové, návykovo zábavné a naozaj šťavnaté. Vedia byť rýchle, dynamické a omotajú si vás okolo pästí. Spestrujú ich rozbitné predmety v jednotlivých arénach alebo možnosť preraziť so súperom stenu či podlahu a posunúť boj o niečo ďalej. Vyzerá to naozaj efektne a hrá sa to dokonale. 

Môže za to hlavne silné jadro série, ktoré funguje dlhé roky a vývojári ho rapídne nemenia ani v tomto prípade. Namiesto toho prinášajú príjemné novinky, ktoré Tekken 8 posúvajú tým správnym smerom. Hranie je orientované na agresívnejší štýl a odmeňuje tých, ktorí sa neboja útočiť. Veľkou novinkou je tzv. heat systém, ktorý sprístupňuje sériu špeciálnych útokov jedným tlačidlom. 

V každom zápase totiž začínate s plným heat ukazovateľom a po aktivácii vám začne postupne klesať. Kým sa tento bar minie, máte čas využiť ho naplno a mlátiť súpera efektívnejšími a silnejšími údermi. Zaujímavou novinkou je aj možnosť útočením na súpera doplniť menšiu časť života, čo je v hrách podobného typu pomerne nevýdané. Táto mechanika tu funguje skvele, nie je nevyvážená a do zápasov pridáva viac napätia. 

K tomu netreba zabudnúť na špeciálny útok unikátny pre každú postavu, ktorý je dostupný tomu, kto má v zápase nízku úroveň zdravia. Ide o poriadnu nálož, ktorá vášmu súperovi dokáže odhryznúť väčšiu časť health baru a neraz zvrátiť celý priebeh súboja. Niektoré z postáv majú navyše unikátne vlastnosti. 

Príkladom je Yoshimitsu s vlastným tlačidlom na rýchly úhyb. Ten mu síce dáva v zápase výhodu, ale daňou je, že za každý úhyb sa mu odoberie aj kus zdravia. Samozrejmosťou sú tiež rôzne kombá a ďalšie podporné mechaniky, ktoré robia z Tekkena 8 návykovú bojovku špičkových kvalít. 

Efektný vizuál na Unreal Engine 5

Bandai Namco spolu s Tekkenom 8 sľubovalo, že prinesie skutočnú nextgen bojovku. Toto tvrdenie vzbuduje vysoké očakávania najmä po grafickej stránke. Už na priložených obrázkoch môžete vidieť, že novinka vyzerá veľmi dobre. Za mňa však aj napriek veľkej snahe nie je najkrajšou v žánri. Beží na Unreal Engine 5, má fakt parádne efekty, ladné animácie a typický muskulatúrny art štýl. 

Pozerá sa na to dobre, je tu slušná deštrukcia a rozmanité prostredia. Zároveň treba pochváliť, že Tekken 8 beží úplne hladko a bez problémov doručuje 60 fps, čo je na bojovku prakticky štandard. Aj keď na niektorých miestach vidno, že autori mohli urobiť viac. Čo však šlape úplne naplno je kvalitný soundtrack nabitý adrenalínovým zvukom. 

Či už ide o rockovo ladené skladby, techno alebo orchestrálne tóny symbolizujúce apokalypsu z hlavného príbehu. Nezaostáva ani kvalitný dabing, kde budete počuť rôzne jazyky podľa národnosti postáv. 

Prím hrá japončina kombinovaná s angličtinou, ale blysne sa aj taliančina, francúzština, nemčina alebo ruština. Trochu komicky však vyznievajú momenty, kedy si postavy rozumejú aj napriek tomu, že na seba hovoria rôznymi jazykmi. Pri technickej stránke musím pochváliť tiež využitie ovládača DUALSENSE, kde sú prítomné vibrácie aj zvukové efekty. 

Výhody:

  • intenzívne súboje s dôrazom na agresivitu

  • kráľovsky návyková hrateľnosť

  • slušná kampaň plná nabušených momentov 

  • epizódy postáv a ich mini príbehy

  • veľmi prístupné aj pre nováčikov

  • bohatá ponuka postáv a prostredí

  • muskulatúrny vizuál plný dynamických efektov

  • výborne fungujúce novinky v hrateľnosti 

  • kvalitná online zložka

  • skvelý soundtrack

Nevýhody:

  • Arcade Quest pôsobí nezaujímavo hlavne pre skúsených hráčov

  • epizódy postáv mohli byť dlhšie

Platformy: PC, PS5, Xbox Series X/s

Cena: 69,99 eur

Hodnotenie: 9 / 10

Záver

Tekken 8 je nabušeným pokračovaním série, ktoré prináša rýchle boje s dôrazom na agresivitu. Už od prvého zápasu vám okamžite ukáže, prečo je právom považovaný za vrchol všetkých bojoviek. Má prudko návykové jadro, ktoré tentokrát vylepšujú šikovné a skvele fungujúce novinky. Špičkové súboje si užijete v temne ladenom príbehu postavenom na silnej rivalite Jina a Kazuyu. 

Po ňom vám hranie spríjemnia ešte krátke epizódy až 32 postáv, ktoré vám predstavia svoje mini príbehy. Slušnú porciu obsahu dopĺňa dostatok režimov, kde nechýbajú klasiky ani návrat Tekken Ballu. Samozrejmosťou budú aj gaučové bitky s kamošmi či kvalitná online zložka, kde si môžete zmerať silu s hráčmi celého sveta. 

Novinka je navyše prístupné aj nováčikom, ktorí ocenia kvalitné tutoriály alebo náučný režim Arcade Quest. Toto všetko je zabalené v typicky muskulatúrnom štýle, plnom parádnych efektov. Nájde sa tu síce aj niekoľko múch, ale aj napriek tomu sa dá Tekken 8 považovať za návrat kráľa, ktorý si maximálne užijete bez ohľadu na to, či ste skalným fanúšikom alebo sa na kúpu chytáte prvýkrát.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu