Street Fighter 6 - špičkové boje aj otvorený svet

Značku Street Fighter fanúšikom žánru rozhodne netreba predstavovať, aj keď posledný diel nespravil veľkú dieru do sveta. Šestka však hojí modriny po predošlých mínusoch a prináša špičkoú bojovku.

Séria Street Fighter patrí medzi ikonické bojovky, ktoré fanúšikom žánru netreba predstavovať. Posledný diel vyšiel v roku 2016 a išlo skôr o vlažné pokračovanie. Kritika vtedy padla hlavne na nedostatok obsahu a prílišný dôraz na e-šport. 

K tomu sa pridala neprístupnosť pre nováčikov, bugy či nepríjemná monetizácia. Capcom však napriek tomu so značkou nehodil uterák do ringu. Práve naopak. Aktuálne vydáva Street Fighter 6 s ktorým ukazuje, že si dokáže zobrať k srdcu spätnú väzbu hráčov. 

Novinka hojí modriny po predošlých mínusoch a opäť rozdáva sebavedomé rany. Vďaka bohatému obsahu a ďalším vylepšeniam má dokonca veľkú šancu na to, aby zasadila knokaut väčšine konkurencie. Ako tento súboj dopadne sa pozrieme v dnešnej recenzii. 

Bojová trilógia s bohatým obsahom 

Street Fighter 6 už rozhodne nie je hrou, pri ktorej by ste sa sťažovali na nedostatok obsahu. Novinka je rozdelená do troch veľkých častí s názvom Fighting Ground, World Tour a Battle Hub. Hneď na začiatku zrejme väčšina zamieri do prvej z nich, ktorá v sebe spája všetky klasické režimy každej bojovky. 

Vo Fighting Ground tak nájdete klasické zápasy jeden na jedného s výberom postáv, skupinové boje, multiplayer či arkádový režim. Novinkou je režim Extreme Battle, kde si môžete jednotlivé zápasy prispôsobiť podľa seba. Ponúka bohaté nastavenia, rôzne modifikácie či iné úpravy. 

Medzi možnosťami nechýba napríklad zápas bez skákania alebo pridanie pobehujúcich býkov, ktoré budú do bojovníkov náhodne narážať a treba sa im vyhnúť. Viete sa s tým vyhrať a vytvoriť tak rôzne situácie, ktoré spestria jednotlivé zápasy. Všetky tieto režimy si môžete zahrať buď sami, alebo s kamarátmi. 

Fanúšikov singleplayeru však osobitne poteší arkádový režim. V ňom si môžete vybrať jednu z osemnástich postáv. Potom vás čaká jej unikátny príbeh v podobe statických obrázkov a série zápasov. Tých je buď 5, alebo 12. Samotné príbehy bojovníkov sú fajn a slúžia na to, aby vám tak trochu predstavili ich osud aj osobnosť. 

V ponuke fighterov nechýba Juri, Ryu, Chun-Li a ďalšie známe i nové tváre. Veteráni série však tentokrát ponúknu úplne nový dizajn s možnosťou základného prispôsobenia. Na druhej strane je škoda, že postáv je na štarte “len” 18 a ich príbehy sú krátke. Capcom sa s nimi mohol viac vyhrať a ponúknuť niečo dlhšie, možno v štýle Mortal Kombatu. 

Svoje úsilie v tomto smere však sústredil do režimu World Tour. Ide o úplne novú časť, ktorá v rámci série Street Fighter prináša otvorený svet a patrí k najväčším režimom. Je to prakticky kampaň pre jedného hráča a začína tým, že si vytvoríte vlastnú postavu. Editor je pomerne široký a ponúka rôzne možnosti prispôsobenia. 

Hneď potom na vás čaká fiktívne mesto Metro City, ktoré dopĺňajú ďalšie svetové lokality, ako Spojené kráľovstvo, Brazília či India. V nich budete plniť hlavné a vedľajšie úlohy. Bohužiaľ svet nie je veľmi prepracovaný. Pôsobí skôr nudným dojmom alebo ako nútná kulisa, ktorou treba prejsť z bodu A do bodu B.  

Podobne sú na tom aj príbehové úlohy, ktoré ničím nenadchnú. Chýba im väčšia variabilita a aj keď má World Tour veľký potenciál, naráža na viacero nedotiahnutých vecí. Skôr funguje ako taká prvá lastovička a dobrý nápad, ktorý by si vo výsledku zaslúžil viac práce. 

Sympatický je naopak nápad cestovania po svete, kde sa postredia od seba pekne odlišujú. Niektoré dokažete skúmať viac, iné zas menej, aj keď vzhľadom na ich prázdnosť je otázne, či sa vám bude chcieť. Okrem prieskumu a príbehových úloh na vás čaká aj časté a miestami otravné napádanie pouličnými gangami. 

K tomu sa pridáva učenie bojových štýlov od známych postáv zo série Street Fighter. Nebudú chýbať ani náhodné súboje, ktoré sa aktivujú tak, že vyzvete okoloidúcich. Sú tu však aj rôzne zberateľské predmety a na bojovku nezvyklé, no bohaté RPG prvky. 

Budete si tu odomykať nové kombá, nechýba strom schopností, kozmetické predmety, voľba v rozhovoroch či posúvanie rôznych štatistík. Vývojári tu kládli dôraz na progres vášho bojovníka, ktorý spočiatku začína úplne od nuly. 

Zvláda len základné údery a skúsenejší protivník s ním veľmi rýchlo vytrie podlahu. Postupne sa však budete zlepšovať a ten progres je tu pekne vidieť, čo rozhodne chválim. Takisto ako celý režim World Tour, ktorý by sa svojou rozsiahlosťou uživil aj ako samostatná hra. 


Užijete si v ňom rôzne mechaniky a jeho prechod zaberie zhruba 20 hodín, čo je naozaj výborné číslo. Aj napriek tomu má však kampaň v režime World Tour niekoľko nevýhod. Medzi výraznejšie patrí to, že sa nesie v duchu japonských RPG, čo nemusí vyhovovať každému. 

Spája sa to napríklad s obmedzenými možnosťami pohybu, nedabovanými rozhovormi a podobným štýlom, ktorý poznáte napríklad zo série Yakuza. Ďalšou nevýhodou je, že počas náhodných súbojov v otvorenom svete akosi zvláštne klesá snímkovanie. 

Ide o dosť výrazný pokles a povedal by som, že hra padá zo 60 fps k hranici tridisiatich, čo pre rýchle súboje nie je práve ideálne. Mínusy World Touru by som uzavrel ešte tým, že niektoré pasáže sú relatívne náročné. 

Ani dvadsaťhodinovým režimom však ponuka obsahu nekončí. Ešte je tu samostatne fungujúci online svet v podobe Battle hubu. Je to akási sociálna časť, v ktorej strávia fanúšikovia online hrania určite veľa času. Podobne ako World Tour začína vytvorením vlastnej postavy. Následne vám otvorí rôzne online možnosti. 

Môžete tu nakupovať kozmetiku a byť v spojení s ostatnými hráčmi alebo si s nimi rovno zmerať sily ručne stručne. Samozrejmosťou je sledovanie zápasov, tabuľky, turnaje alebo možnosť zahrať si retro hry od Capcomu. Samotný Battle Hub urkýva veľký potenciál, ktorý by sa spolu s World Tourom mohol stať budúcnosťou série. 

Návykový súbojový systém konečne otvorený nováčikom

Kvalitné režimy sú síce jedna vec, ale nič z toho by nefungovalo, keby Street Fighter 6 nemal špičkový súbojový systém. V tomto smere sa právom radí medzi najlepšie bojovky a ponúka šťavnatú porciu kvalitných bitiek. 

Ladná a striktná hrateľnosť ulahodí každému, koho srdce piští po dobre mierených úderoch na nepriateľa. Fanúšikovia série vedia, že dostanú to najlepšie na poli japonských bojoviek. Čo však tento rok poteší ešte viac je fakt, že Street Fighter 6 je konečne oveľa otvorenejšie aj nováčikom. 

Prispievajú k tomu výborne navrhnuté tutoriály, ktoré vás naučia všetko podstatné. Ale aj tri druhy ovládania. Klasické zostáva verné fanúšikom a vyžaduje veľa cviku, učenie komb a rôznych kombinácií tlačidiel. Nováčikovia však do toho môžu vhupnúť okamžite vďaka modernému ovládaniu. 

Hru značne zjednodušuje a nenúti vás pamätať si variácie šípok, krúžka, štvorca, trojuholníka či x-ka. Na špeciálne údery je tu samostatné tlačidlo a celkové ovládanie značne zjednodušuje celú hru. Ešte viac posúva hranice dynamické ovládanie, s ktorým sa kombá robia automaticky stlačením jedného tlačidla. 

Celkovo sú súboje asi najzábavnejšie za posledné roky, a to nielen vďaka novému ovládaniu, ale aj drive systému. Ten ponúka rôzne možností stratégie v každom zápase a obsahuje špeciálne údery, párovanie či lepšiu obranu. 

Je to navrhnuté naozaj výborne a po stránke hrateľnosti Street Fighteru 6 nie je čo vytknúť ani keby veľmi chcete. Chválim hlavne komplexnosť, veľký dôraz na zjednodušenie, zábavu a prístupnosť aj pre nových hráčov. Ak vás séria akýmkoľvek spôsobom zaujala, práve teraz je čas do nej naskočiť. 

Sympatický farebný vizuál s nádychom komiksu

V prospech Street Fighter 6 hovorí aj výborná audiovizuálna stránka. Poriadny posun oproti päťke najlepšie ilustrujú priložené obrázky. Vizuál je kvalitnejši, má pekné nasvietneie aj dostatok detailov. Páčili sa mi prepracované modely postáv aj ich nový štýl, ktorý im skvele sedí. 

Nezaostáva ani prepracované prostredie, kde nie je núdza o rôzne kulisy. Sú tu pekné animácie aj efekty, ktoré majú občas až komiksový nádych. Street Fighter 6 vyzerá skvele v pohybe, k čomu prispieva 4K rozlíšenie a 60 snímkov za sekundu. Ideálne parametre pre rýchlu bojovku však narúša režim World Tour. 

Snímkovanie súbojov mu klesá k 30 fps a grafika je tam oproti iným režimom slabšia. Skvelé audio sa naopak nesie celou hrou. Či už ide o dabing postáv, zvuky úderov, efektov alebo soundtrack nesúci sa na vlne hip-hopu. Čerešničkou na torte je možnosť zapnúť si profesionálne komentovanie známe z e-športových zápasov.

Výhody: 

  • špičková hrateľnosť 

  • tri štýly ovládania 

  • výborné tutoriály a prístupnosť pre nováčikov 

  • množstvo obsahu 

  • zaujímavý nápad s otvoreným svetom v režime World Tour 

  • kvaltiná audiovizuálna stránka 

  • drive systém

  • cit pre progres 

  • bohatý multiplayer v podobe Battle Hubu

Nevýhody:

  • krátke príbehy v režime Arcade

  • snímkovanie súbojov (World Tour)

  • nudný svet a menej zaujímavé úlohy (World Tour)

Hodnotenie: 8/10 

Cena: 69,99 eur 

Platformy: PC, PS4, PS5, Xbox Series X/s

Záver

Street Fighter 6 sa po siedmich rokoch vracia v plnej sile a hojí modriny, ktoré po sebe zanechala päťka. Vývojári si vzali k srdcu spätnú väzbu a prinášajú špičkovú bojovku s bohatou porciou obsahu. Na svoje si tu prídu fanúšikovia pôvodných hier, ale novinka je konečne správne otvorená aj nováčikom. 

Ak ste po značke niekedy poškuľovali, je ideálny čas do nej naskočiť. Má totiž výborné tutoriály a tri štýly ovládania, ktoré vám pomôžu pevne uchopiť každý súboj aj bez predchádzajúcich skúseností. Pochváliť treba tiež nový drive systém a kvalitnú audiovizuálnu stránku, kde zaujme najmä nová podoba známych bojovníkov. 

Sympatickým prídavkom je aj kampaň v režime World Tour, ktorý prináša do bojovky otvorený svet v štýle série Yakuza. Naopak je škoda, že tento nápad zostal pomerne nedotiahnutý a dá sa brať skôr ako prvá lastovička. Ako však poznám Capcom, do budúcna sa v tomto smere určite máme na čo tešiť.


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu