Stray - milé mačacie dobrodružstvo

Už veľakrát som počul, že dnešný videoherný priemysel je tak trochu na jedno kopyto. Je tu veľa titulov, ktoré sa inšpirujú medzi sebou. Niekedy decentne, inokedy úplne bez hanby. Navyše, či sa vám to páči alebo nie, žijeme v dobe plnej remastrov a remakov.

Teda toho, čo sme už kedysi hrali buď s vyšším rozlíšením, decentnými úpravami, alebo v úplne novom kabáte. O to viac preto žiaria hry ako Stray, ktoré na naše obrazovky prinášajú originálny a svieži vietor. 

Aktuálna novinka stojí na dvoch silných pilieroch. Prvým je, že hlavnú úlohu hrá jedno z najroztomilejších stvorení, ktorým je mačka. Autori z BlueTwelve oranžového miláčika hodili do atraktívneho kyberpunkového sveta a ten tu funguje ako druhý pilier. 

Práve toto boli hlavné dôvody, prečo ma Stray zaujalo už na prvý pohľad. A verím, že nie som sám, pretože by to bola (možno aj vaša) škoda. Táto mačacia adventúra má totiž veľké ambície omotať si vás okolo labky. Poďme sa teda pozrieť, ako sa jej to vo výsledku darí. 

Príbeh zatúlanej mačky s robotickým kamarátom

Hlavným hrdinom príbehu v Stray je zatúlaná oranžová mačka, ktorú osudový skok oddelil od rodiny. Následkom udalostí ju čaká cesta ponurým kyberpunkovým mestom, kde by ste ľudí hľadali len márne. 

Postapokalyptické nápisy na stenách vám dávajú tušiť, že sme to v ďalekej budúcnosti opäť raz pokašľali a výsledky boli pre ľudstvo fatálne. Ponuré mesto tak okrem spomienok na časy minulé obývajú iba roboti. 

Našťastie sú priateľskí a aj vďaka komunikácii s nimi budete postupne odhaľovať črepiny príbehu, ktorý je hlbší než sa zdá. Preto je za mňa trochu škoda, že ho Stray rozpráva výsostne prostredníctvom písaných rozhovorov. 

Mačacia novinka totiž nemá dabing a roboti majú svoj vlastný jazyk, ktorý sa vám prekladá v písanej forme. Spočiatku to funguje fajn, ale neskôr ma tento spôsob rozprávania začal trochu nudiť a nezachránila to u mňa ani prítomnosť skromného počtu prestrihových scén. 

Svetlým bodom sú však emócie, ktorá sa Stray snaží vyvolať vo vzťahu mačky a vášho AI spoločníka. Tým je dron B-12. Pomáha vám pochopiť svet okolo, skenuje objekty, prekladá robotickú reč a neskôr vás dokáže ochrániť pred nebezpečenstvom. 

Puto medzi nimi je budované na veľmi príjemnej vlne, ktorej nechýba emocionálna stránka. Dokonca aj napriek tomu, že roztomilá mačka nedokáže vyjadriť svoje emócie verbálne a B-12 je vlastne len robot. 

Hrateľnosť v adventúrnom štýle

Tajomstvá kyberpunkového sveta budete po stránke hrateľnosti odkrývať v adventúrnom štýle. Celkovo ide o lineárny zážitok, ktorý zaberie zhruba 6 - 7 hodín. Občas vám predhodí aj väčšie prostredie vhodné na hlbší prieskum. 

Cesta vpred je však väčšinou iba jedna a celkom jasná. Samotné hranie strávite komunikáciou s robotmi, pre ktorých plníte pomerne jednoduché úlohy. Ide o to niečo nájsť, priniesť, interagovať alebo spolupracovať s tým správnym robotom, čo vás posunie vpred.

Deje sa to tak, že vám robot buď niečo dá, alebo prezradí ďalšie informácie do príbehovej mozaiky. Okrem toho tu môžete zbierať aj spomienky, ktoré vám odhalia viac o záhadnom kyberpunkovom svete.  

Samotné okolie budete prekonávať vďaka vašim mačacím schopnostiam. Svet je skvele dizajnovaný na to, aby ste v ňom mohli skákať, utekať pred nebezpečenstvom, skryť sa alebo vojsť na ťažko prístupné miesta. 

Počas progresu vpred je nutné starostlivo skúmať okolie, pretože Stray neponúka žiadnu mapu, navádzanie ani nič podobné. B-12 vám vie dať malú nápovedu, ale zvyšok už je na vašom mačacom postrehu. Tento fakt pre niektorých hráčov nemusí byť práve ideálny. 

Občas sa totiž zaseknete a nebudete vedieť, kam ďalej len preto, že ste si nevšimli dôležitý predmet interakcie. V jednom prípade ma to celkom frustrovalo a riešenie som musel hľadať na YouTube. Potom vysvitlo, že som ho mal celý čas pred očami. 

Celkovú hrateľnosť postavenú na skokoch a prieskume spríjemňuje aj zopár puzzle elementov. Hádanky sú však jednoduché a myslím, že nikoho extrémne nepotrápia. Zježiť chvost sa vám však môže zo Zorkov. 

Ide o malé slizké potvory, ktoré chorobným spôsobom obývajú svet okolo a pohltia všetko živé. Najprv pred nimi budete utekať, vyhýbať sa im a využívať svoje šikovné pohybové zdatnosti. Neskôr vám však dá Stray aj veľmi efektívny spôsob, ako sa voči nim brániť. 

Adrenalín z občasných stretov s malými potvorami príjemne vyvažuje prítomnosť aktivít pre mačacie potešenie. Môžete si zamňaukať, využiť gauč ako škrabadlo či pospať na vankúšiku presne tak, ako reálny domáci miláčik.

Vizuálne podmanivý zážitok

No a keď sme pri aktivitách, ktoré pripomínajú skutočné mačky, Stray v tomto smere neuteká ďaleko ani po stránke vizuálu. Pohyby a animácie hlavného oranžového protagonistu totiž vznikli motion capturingom skutočnej mačky. 

Po stránke kvality je to vidieť a štúdio BlueTwelve tu odviedlo vynikajúcu prácu. Nielen čo sa týka samotného pohybu, ktorý je mimochodom stvárnený veľmi verne, ale aj celkového správania mačky. 

Môžete počuť ako pradie, čo sa ozýva aj z reproduktoru ovládača DUALSENSE. Zároveň vidíte ako mačka dýcha, ako jej vo svetle žiaria oči, ako si umýva srsť alebo ako občas šklbne uškom. 

Takýto dôraz na detail je veľmi príjemný a vo výsledku skvele prispieva k roztomilosti štvornohého hrdinu. Nezaostáva však ani dizajn okolia a Stray celkovo vyzerá veľmi pekne. Kyberpunkové mesto je spracované správne vťahujúco a žiari neónovými farbami. 

Do toho sa pridáva zaujímavé podanie robotov, ktorí oplývajú vtipom hlavne, keď sa snažia napodobniť ľudí. Namiesto klasických hláv majú CRT monitory, ktoré im pomáhajú vyjadriť emócie. 

Každý z nich je niečím unikátny a skvele dopĺňajú atmosféru dystopického okolia. Veľmi príjemne je do toho zapojená aj zvuková stránka hry a soundtrack, ktorý znie presne tak, ako by ste od ponurého kyberpunkového zážitku očakávali. 

Výhody:

  • detailne spracovaný mačací hlavný hrdina

  • emocionálna stránka hry

  • kvalitný platforming

  • príjemné pocity počas hrania s relaxačnou atmosférou 

  • atraktívne zasadenie podčiarknuté pekným vizuálom kyberpunkového sveta

Nevýhody:

  • spôsob rozprávania príbehu nemusí osloviť každého

  • veľmi jednoduché hádanky 

  • postup vpred je občas mätúci

Platformy: PC, PS4, PS5

Hodnotenie: 8/10

Záver

Stray je vo výsledku príjemné mačacie dobrodružstvo, ktoré dokáže pohladiť dušu. Môže za to nielen hranie za roztomilého štvornohého hlavného hrdinu, ale aj skvele spracované emócie medzi zvieraťom a jeho robotickým spoločníkom. 

To všetko je zasadené do ponurého kyberpunkového sveta, na ktorý sa pozerá naozaj krásne. Za mňa je trochu škoda, že spôsob rozprávania príbehu nemusí osloviť každého a hádanky mohli byť komplexnejšie. 
Na druhej strane však ide o vydarenú adventúru, ktorú by som odporúčal nielen fanúšikom mačiek. O to viac, že ju nájdete aj v ponuke nového PlayStation Plus (recenzia).

Diskusia k článku:

Začať diskusiu