SpyraThree - vodná puška za takmer dvesto eur

SpyraThree je najsilnejšou vodnou puškou na trhu. Ponúka autentický pocit zo streľby vodných projektilov, ktorý zdôrazňuje jemný spätný ráz a zvuk. Táto drahá hračka však nie je pre každého.

Čo si budeme klamať. Vrátiť sa do detstva je z času na čas veľmi príjemná vec. Naposledy sa mi to krásne potvrdilo pri testovaní POWERUP 4.0 - papierového lietadla ovládaného mobilom. Teraz sa mi do rúk vlastne tiež dostala hračka, ktorú si mnohí pamätajú zo svojich najmladších rokov. Je ňou vodná pištoľ alebo skôr puška SpyraThree. 

Ale pozor, keďže sme v roku 2023 a mobily dokážu ovládať papierové lietadlá, nejakou tou evolúciou si prešli aj vodné zbrane. Kedysi bežná hračka sa dnes vďaka Spyre zmenila na regulérnu pušku. Už neprská letmý prúdik vody, ale regulérne strieľa naozajstné vodné projektily s patričnou silou a jemným spätným rázom. 

Navyše má taktický displej aj tri režimy streľby. K tomu pridáva automatické plnenie, smart filter a niekoľko ďalších vychytávok. Ak ste zvedaví, čo všetko dokáže vodná puška za takmer dvesto eur, rozhodne čítajte ďalej. Pretože práve SpyraThree si vezmeme na mušku v tejto recenzii. 

Obsah balenia

Puška SpyraThree, nabíjací kábel, dokumentácia.

Dizajn, ktorý klame telom 

SpyraThree je, rovnako ako jej názov napovedá, už treťou generáciou vodnej pušky. Vyšla len minulý mesiac, a tak ju u nás v čase písania recenzie kúpite iba na webe výrobcu. Prvé dve generácie sú však na Slovensku a v Česku bez problémov dostupné v niekoľkých známych elektro e-shopoch. 

Trojku vám výrobca pošle z Nemecka a dodanie trvá zhruba 3 až 4 dni. Počas nich samozrejme dostanete odkaz na sledovanie balíka, ktorý dorazil ukážkovo zabalený. Chvíľu nadšenia z rozbaľovania kartónovej krabice veľmi rýchlo vystrieda pohľad na  SpyraThree v plnej kráse. 

Puška je k dispozícii v modrej a červenej farbe s futuristickým dizajnom. Má plastové vyhotovenie, ktoré pripomína klasické vodné pištole. Modré časti ozvláštňujú biele prvky a oranžová hlaveň. Tá má už klasicky indikovať, že SpyraThree nie je skutočná zbraň, ale hračka. 

Spomínané plastové telo je doplnené o pogumovanú rukoväť, vďaka ktorej sa puška dobre drží. Na spodnej strane rukoväte sa pod gumovou záslepkou ukrýva port USB-C slúžiaci na nabíjanie. V balení však nenájdete žiadny adaptér a výrobca po vzore mobilov dodáva iba kábel. Našťastie, céčkovú nabíjačku má dnes doma zrejme takmer každý.

Hneď vedľa USB portu je kovové tlačidlo, ktoré zapína pušku. Na bočnej strane nájdete plastový posuvník pre zmenu režimov a hore púta pozornosť maličký displej. Musím povedať, že SpyraThree tak trochu klame dizajnom, ktorý vďaka plastovému vyhotoveniu a farbám môže pôsobiť lacno. 

Rešpekt však budí v momente, keď ju chytíte do ruky a zistíte, že má svoju váhu (cca 3 kg) s dĺžkou 63 cm. Bude to druhý okamih, kedy si poviete, že toto nie je obyčajná vodná pištoľka. Prvý príde samozrejme hneď pri objednaní, keď za SpyruThree zaplatíte 169 eur, čo rozhodne nie je málo. 

Ide tak zrejme nielen o najsilnejšiu, ale aj o najdrahšiu vodnú zbraň, akú na trhu nájdete. Aj po jej vyskúšaní si nie som istý, či sa táto cenovka dá obhájiť. Osobne by som o nej možno uvažoval za polovicu, ale za plnú cenu je to drahá sranda. Každopádne nižšie si povieme, čo SpyraThree dokáže a už sami posúdite, či vám tento gadget stojí za takmer dvesto eur.  

Autentický pocit zo streľby dopĺňajú tri režimy 

SpyraThree je v prvom a definitívnom rade vodná puška. Jej primárnym cieľom je teda zábava. Tá sa však môže ľahko premeniť na nepríjemnosti, keď počas recenzovania trafíte niekoho, komu sa práve nechce prezliekať. Spyra totiž rozdáva poriadne trefy do čierneho.

Ako som už v úvode naznačil, novinka vodu nestrieka. Namiesto toho naozaj strieľa vodné projektily. Ide o presné dávky vody, ktoré počas strieľby vzbudzujú autentický pocit, že pálite skutočné náboje. Regulérnu strelnú zbraň pripomína aj jemný spätný ráz a decentný zvuk výstrelu. 

Toto ma na SpyreThree naozaj milo prekvapilo. Myslím, že takéto pocity zo streľby momentálne neponúka žiadna vodná pištoľ na trhu. Zo samotných výstrelov navyše cítiť silu a vodné projektily dokážu letieť až do vzdialenosti 10 metrov. 

Za mňa vzhiadlenosť a sila výstrelov pokojne mohla byť aj väčšia, ale aj takto sa určite jedná o najsilnejšiu vodnú pušku na trhu. Napriek tomu však zásah nebolí, aj keď ho prirodzene môžete trochu cítiť. 

Vodná puška navyše ponúka tri režimy streľby, medzi ktorými sa viete ľubovoľne prepínať. Vďaka nim sa zo SpyryThreej stáva hračka, ktorú využijete na podobné hranie akým je paintball. Oproti paintballovej puške je však slabšia a zásah vodou vám nespôsobí modrinu ani neželané zafarbenie. 

Na výber teda máte režim league, burst a open. Prvý výrobca označuje aj ako turnajový a streľba je v jeho prípade regulovaná. Po výstreloch čakáte kratučký moment, kým sa zbraň “dobije” a môže strieľať ďalej. Špecialitou league režimu je aj tzv. powershot, teda silnejšia strela, ktorá sa podržaním spúšte chvíľku tlakuje a následným pustením vystrelí. 

Vodný projektil je v tomto prípade zhruba dvojnásobný a podľa výrobcu môže letieť až do vzdialenosti 15 metrov. To sa mi ale celkom nezdá. Skôr mám pocit, že vzdialenosť letu je rovnaká ako v prípade klasickej sterly. Akurát powershot má v sebe väčší objem vody. Ďalej tu máme režim burst, ktorý po jednom stlačení spúšte vystrelí naraz tri rýchle vodné projektily. 

No a pre tých, ktorí nemajú radi obmedzenia je tu open. Nechá vás strieľať tak, ako sa vám zachce a SpyraThree páli tak rýchlo, ako dokážete stláčať spúšť. Zaujímavosťou je, že novinka je na vodnú pušku naozaj presná a keď som sa snažil mieriť, vždy sa mi podarilo trafiť cielený objekt. 

Taktický displej a automatické nabíjanie 

Ďalšou špecialitou vodnej pušky je maličký taktický displej umiestnený na hornej strane. Zobrazuje množstvo zostávajúcich nábojov aj kapacitu batérie. Samotná informácia o zostatku vodných projektilov však nie je úplne presná. Naplnená puška zobrazuje číslo 100, ktoré počas strieľania klesá. 

Nie však v jednotkách, ale po štyroch a tak je pomerne zložité sa ním v zápale strieľania riadiť. Prakticky platí, že SpyraThree dokáže vystreliť 20 rán. Odpočet tak mohol pokojne klesať práve z tohto čísla. Dvadsať rán znie inak celkom slušne, ale keď pálite hlava nehlava, zásobník vody sa pomerne rýchlo minie. 

Potom ho treba doplniť, čo však novinka zvláda automaticky, zrejme vďaka integrovanému čerpadlu. Vodnú pušku stačí ponoriť do vody po stanovenú úroveň, ktorú výrobca uvádza na hlavni. To je dôležité rešpektovať, pretože hračka nie je vodeodolná a nesmie sa do vody ponárať celá ani viac, ako je treba. 

Po dosiahutí adekvátnej hlbky stačí spúšť zatlačiť od seba a SpyraThree začne sama nasávať vodu. V tomto smere funguje zhruba ako vysokotlakové čističe, ktoré zvyknú mať podobnú funkciu. Jedným dychom však treba dodať, že nasávanie sprevádza aj nepríjemný hluk. Naplnenie pušky z 0 na 100 trvá podľa výrobcu 10 sekúnd. Ja som to zmeral na 13.  

Výrobca v prípade plnenia navyše odporúča používať výhradne čistú vodu. Varovanie som ako správny používateľ, ktorý si poctivo prečítal manuál, samozrejme nerešpektoval. SpyruThree som tak jedného dňa zobral na test k vodnej nádrži Domaša, v ktorej okrem rýb pláva všeličo. 

Iste, v praxi to nie je žiadna toxická vodná skládka, ale minimálne dno je pokryté pieskom a sem tam sa objavia rôzne nečistoty. Vodu som do pušky naberal z brehu a hladinu som sa kvôli nečistotám a piesku snažil nemútiť. 

Chvíľu mi tento plán dokonale vychádzal, začo rozhodne vďačím aj vodnému smart filtru v prednej časti pušky. Je to akýsi plán B, na ktorý výrobca vsádza v prípade, že ste vonku a nemáte k dispozícii predpisovú vodu. 

Posledné nabíjanie sa však stalo SpyreThree osudným. Puška nasala trochu machu, trávy a piesku. Na moment som si myslel, že toto už novinka nerozchodí. Našťastie ju stačilo len vypnúť, vytriasť a nasávanie prepláchnuť čistou vodou. Následne fungovala spoľahlivo ako predtým. 

Mínus však vidím v tom, že aj z vystrieľanej pušky takmer vždy vytečie nejaká voda. Často som bol svedkom náhodných únikov, kedy som sa vrátil z testovacej streľby s prázdnou nádržkou. Pri odkladaní pušky som však vždy minimálne pokvapkal podlahu. 

Niekedy sa z nej pri nakláňaní regulérne vyliala menšia mláčka vody, ktorú som zas inokedy po istom čase našiel pod stolom, na ktorý som SpyruThree položilKrátko na to som však objavil funkciu, vďaka ktorej zo seba puška dokáže vypľuť zvyškovú vodu. Výrobca o tejto súčasti až tak nehovorí, preto je ľahké ju prehliadnuť. 

Po vystrieľaní nádržky stačí podržať spúšť a čerpadlo v puške automaticky vytlačí zvyšky vody. Mláčky som od tej doby už pod odloženou puškou nevidel, ale minimálne občasnému kvapkaniu sa nevyhnete, keďže v SpyreThree stále zostáva aspoň minimálne množstvo vody. 

Menšie náhodné úniky sú však podľa výrobcu normálne. Ak by sa vám kvôli nim puška nepáčila, zákaznícky servis vám pošle protokol pre bezproblémové vrátenie. Toto riešenie musím pochváliť rovnako, ako celkovú komunikáciu s výrobcom a jeho podporu. 

Posledným zaujímavým parametrom SpyryThree je batéria. Vzhľadom na hmotnosť pušky sa dá odhadovať, že má slušnú kapacitu, aj keď ju výrobca presne neuvádza. Samotnú výdrž som nemeral, ale dovolím si povedať, že vám vodná puška pri aktívnom strieľaní vydrží pokojne aj celý deň a možno aj dva, čo je slušné. 

Výhody: 

  • najsilnejšia vodná puška na trhu 

  • autentický pocit zo streľby doplnený o jemný spätný ráz a zvuk

  • tri režimy strieľania 

  • dobrá presnosť streľby

  • možnosť využiť na tímové hranie podobné paintballu

  • automatické plnenie 

  • slušná výdrž batérie 

  • nabíjanie cez USB-C

 Nevýhody: 

  • náhodné úniky vody aj po vyprázdnení pušky 

  • pomerne vysoká cenovka 

  • nepríjemný hluk počas automatického plnenia 

  • plastový dizajn môže pôsobiť lacno

Cena: 169 eur (s dopravou zadarmo)

Dostupnosť: zatiaľ len oficiálna stránka výrobcu (predošlú generáciu kúpite aj v slovenských a českých e-shopoch) 

Veková hranica: od 14 rokov 

Záver

Na SpyruThree sa dá pozerať z dvoch pohľadov. Tým prvým je fakt, že ide prakticky o drahú hračku, bez ktorej dokážete žiť. A aj keď vás na chvíľu možno dokáže nadchnúť, vysoká cenovka to celé zabije. Poviete si, že podobná zábavka za to nestojí a nikdy si ju nekúpite, čo úplne chápem. Na druhej strane si však viem predstaviť, že najsilnejšia vodná puška na trhu si určite nájde svojich fanúšikov. 

Ideálne, ak ide o skupinku kamarátov, ktorí SpyruThree využijú vonku na tímové zápasy v štýle paintballu. Okrem zábavy z hry im ponúkne autentický pocit zo streľby vodných projektilov, ktorý dopĺňa jemný spätný ráz a zvuk. Tri režimy strieľania dokážu spestriť každé klanie a automatické plnenie je sympatickým bonusom, ktorý ste pri vodných zbraniach ešte nevideli. 

Poteší aj slušná sila, výdrž batérie, presnosť streľby, taktický displej a nabíjanie cez USB-C. Toto všetko sú detaily, ktoré do istej miery dokážu obhájiť vysokú cenovku, pretože žiadna vodná zbraň na trhu neponúka nič podobné. V konečnom dôsledku je ale aj tak len na vás, či SpyruThree dokážete využiť. 

No a či vám za ten peniaz naozaj stojí. Cieľovka si s ňou však určite užije veľa zábavy. Osobitnou kapitolou môžu byť deti resp. mladší používatelia, ktorí z tejto hračky budú nadšení. Výrobca však odporúča minimálny vek používania 14 rokov, s čím vzhľadom na silu pušky môžem len súhlasiť. 


 

Diskusia k článku:

Nightmare21.05.2023 - 00:44 Trvalý odkaz

Ja som nasiel len Spyru ale two :) a cena podobna :D

Nightmare23.05.2023 - 00:10 Trvalý odkaz

Vdaka teda...ale draha hracka naozaj je to

Celá diskusia 3 príspevky