POWERUP 4.0 - papierové lietadlo ovládané mobilom

Radi by ste si zalietali, ale drony sa vám zdajú príliš drahé? POWERUP 4.0 je vynikajúcou náhradou a ideálnym gadgetom na spestrenie pobytu v prírode. Navyše vás vráti do detstva a užijete si s ním veľa zábavy.

Pamätáte si na časy, kedy vašim hlavným zdrojom zábavy bolo obyčajné papierové lietadielko? Ale pozor! Pri tejto spomienke vás nechcem zaraziť nad tým, koľko rokov od nich ubehlo. Či už je to vo vašom prípade veľa alebo málo, chcel som len povedať, že papierové letectvo má za sebou odvtedy menšiu revolúciu. 

Dnes sa totiž dá ovládať smartfónom a vidieť ho lietať je pocit krajší, než kedykoľvek predtým. Samozrejme, niektoré veci sa nemenia a tak, ako kedysi, aj teraz ho treba najskôr poskladať. 

Volá sa POWERUP 4.0 a na webe výrobcu ho môžete kúpiť za niečo vyše šesťdesiat eur. Či sa táto kúpa oplatí zistíte do konca týchto riadkov. Hneď v úvode však musím priznať, že som sa s ním naozaj vrátil do detských čias a táto skúsenosť určite stála za to. 

Obsah balenia

Veľmi ľahká malá vysúvacia krabička ukrýva všetko podstatné. V balení nájdete smart modul POWERUP 4.0, dvojicu náhradných vrtúľ, stabilizačnú tyčku, štyri papierové šablóny s pretlačeným návodom, micro USB kábel na nabíjanie a maličké leporelo s manuálom. 

Základné parametre

Kompatibilita: Android (aspoň 6.0 a novší) alebo iOS (minimálne iPhone 5, iPad Pro, iPad Air a iPad Mini), hmotnosť: 17 gramov, doba letu: 10 minút, doba nabíjania: 25 minút, maximálna vzdialenosť potrebná na ovládanie: 70 metrov, telemetria v reálnom čase, automatická stabilizácia počas letu v zhoršených poveternostných podmienkach, karbónové telo odolné voči poškodeniu. 

POWERUP 4.0 vám dorazí za 5 až 12 dní a predáva sa v niekoľkých verziách. Každá z nich obsahuje základ v podobe smart modulu, stabilizačnú tyčku a náhradné vrtule. Líšia sa pridaným príslušenstvom. Ide napríklad o rôzne konštrukčné šablóny nielen z papiera, ale aj z vodeodolných materiálov. 

Ale aj ďalšie doplnky zahŕňajúce napríklad LED svetielka, ktoré umiestnite po obvode krídel. Výber je prakticky len na vás s tým, že čím viac príslušenstva alebo doplnkov, tým je cena danej verzie vyššia. Ja som testoval základnú verziu s oficiálnou cenovkou šesťdesiattri eur. 

Klasická konštrukcia s modernými prvkami 

Samotné lietadlo pozostáva z modulu, ktorý chráni priehľadný kryt a penová špička. Obsahuje Bluetooth anténu, malý vypínač a micro USB port na pripojenie nabíjačky. Z modulu vychádza tenký karbónový trup odolný proti poškodeniu, zakončený dvojicou plastových vrtúľ. 

Na stred trupu sa ešte pripája stabilizačná tyč. Zvyšok konštrukcie tvorí klasické papierové telo, ktoré veľmi dobre poznáte. POWERUP 4.0 skladáte z jedného zo štyroch papierových listov v balení. 

Lietadlo však môžete vytvoriť prakticky z akéhokoľvek papiera a kreativite sa medze nekladú ani v oblasti dizajnu. Pokojne môžete improvizovať alebo na webe výrobcu či v aplikácii nájsť návody či šablóny, ktoré si vytlačíte a zložíte z nich rôzne typy lietadiel. 

Pri skladaní sa kreativite medze nekladú 

Chytré papierové lietadlo poskladáte podobným spôsobom, ako jeho klasické verzie, ktoré poznáte z detstva. Celý proces sa odvíja od vašej šikovnosti, ale spravidla netrvá dlhšie než pár minút. 

Budete k nemu potrebovať nožnice a lepiacu pásku, ktorá nie je súčasťou balenia. Dovolím si tvrdiť, že zložiť POWERUP 4.0 zvládne každý. Ak by vám robil problém pretlačený návod na papierovej šablóne, určite vám pomôže inštrukážne video. 

Nájdete ho na YouTube či v mobilnej aplikácii. A nemusíte si lámať hlavu ani nad tým, že výsledok nebude dokonalý. Stabilizačný systém lietadla totiž toleruje aj menej drobné konštrukčné chybičky. 

Smart aj vďaka aplikácii

Po úspešnom zložení POWERUP 4.0 treba lietadlo spárovať s mobilnou aplikáciou cez Bluetooth. Podporuje Android a iOS a prepojenie so smartfónom je otázka pár sekúnd. Napriek tomu boli situácie, kedy lietadlo s telefónom nekomunikovalo a párovanie vyšlo až na niekoľký pokus. 

Keď je tento proces úspešný, aplikácia vám ponúkne základné letecké rozhranie.Vidíte na ňom veľké okrúhle tlačidlo plynu, ktoré potiahnutím prsta ovláda výkon vrtúľ. V pozadí sa nachádza horizont signalizujúci náklon, resp. smer lietadla v reálnom čase. Sú tu aj dva okrúhle ukazovatele. 

Jeden informuje o úrovni bezdrôtového signálu a na druhom vidíte percento batérie. Nechýbajú nastavenia, ktoré ponúkajú prekvapivo širokú škálu možností. Budú však zaujímať skôr pokročilejších používateľov. 

Umožňujú nastaviť dodatočné parametre ako sklon riadenia, režim lietania či intenzitu nakláňania. Medzi ďalšie možnosti aplikácie patrí hangár, ktorý vám ponúka video návody na poskladanie ďalších 14 modelov lietadiel. Sú doplnené štatistikami ako rýchlosť, manévrovateľnosť a výdrž. 

Tie by sa mali líšiť na základe konštrukcie výsledného lietadla. Možnosti aplikácie uzatvárajú štatistiky. Vidíte v nich časy jednotlivých letov a získané trofeje, ktoré dostanete napríklad za hladké pristátie alebo akrobatické kúsky.

Dosť bolo teórie, je čas na let!

Podobností s klasickým papierovým lietadlom je tu síce veľa, ale túto modernú smart verziu nestačí len tak hodiť a čakať zázraky. Nebudem klamať, môj prvý let bol katastrofálny. Hodilo by sa mu skôr označenie pád. Niekoľkonásobný, krutý a možno trochu frustrujúci. 

Ale aspoň som pochopil, že POWERUP 4.0 nie je hlúpa, prvoplánová zábavka. Už samotné skladanie s množstvom možností či paleta nastavení v aplikácií vám dávajú najavo, že ide o akýsi proces. 

Núti vás skúmať možnosti, učiť sa či zlepšovať, čo patrične odmení. No a vo výsledku sa samozrejme skvele bavíte. Samotné lietanie s POWERUP 4.0 teda vyžaduje trochu cviku. V opačnom prípade sa môže stať, že prvý let (alebo skôr pád) potrvá dve sekundy.

Celé to začína už hodením. Lietadlo by ste mali držať v rovine so špičkou jemne nahor a využiť protivietor. Ak ste praváci ako ja, musíte sa ho naučiť hádzať ľavou rukou, pretože v tej pravej držíte smartfón s ovládaním. 

Po štarte netreba spanikáriť, pretože POWERUP 4.0 má naozaj silné vrtule a dokáže lietať celkom rýchlo. No a samozrejme veľmi dôležité je tiež počasie. Ak príliš fúka, lietadlo sa stáva nekontrolovateľné a nevyhnete sa ani častým pádom. 

Samotné ovládanie je prakticky jednoduché a má dva režimy. Prvý je založený na pridávaní plynu a nakláňaní smartfónu, podľa ktorého lietadlo mení smer. Cit v rukách je v tomto prípade maximálne dôležitý a ovládanie v tomto režime bolo pre mňa, úprimne, celkom katastrofa. 

Necítil som, že mám lietadlo pod kontrolou a išlo skôr o frustrujúcu skúsenosť. Tá pravá zábava začala až po prepnutí ovládania do režimu joysticku. V tomto prípade jedným palcom ovládate plyn a druhým palcom smer lietadla. 

Zatáčanie funguje tak, že jedna z vrtúľ reguluje rýchlosť otáčok podľa toho, do ktorej strany chcete letieť. Pocit kontroly má síce kratučké omeškanie, ale napriek tomu je veľmi slušný. Otvorene priznávam, že s týmto ovládaním ma POWERUP 4.0 naozaj bavilo a moja skúsenosť s lietaním bola skvelá. 

Síce to stále vyžadovalo trochu cviku a vaše prvé zážitky pilota nebudú zrejme dlhšie než pár sekúnd, ale zlepšovať sa budete každým ďalším letom. Veľa záleží aj od spomínaného počasia, resp. poveternostných podmienok a odporúčam tiež dobré miesto. 

Lietadlo vám poletí s maximálnou vzdialenosťou cca 70 metrov, čo je slušné. Za týmto parametrom nezostáva ani maximálna rýchlosť na úrovni zhruba 30 km/h. Ideálnym prostredím na skvelú zábavu sú tak otvorené plochy, lúka, futbalové ihrisko či rôzne iné voľné priestranstvá. 

Ja som najčastejšie a najradšej lietal na otvorenej lúke. Rozhodne neodporúčam skúšať lietadlo niekde medzi panelákmi, v meste či v interiéroch. Keď sa mi POWERUP 4.0 dostal do rúk prvýkrát, už bola tma, ale napriek tomu som neodolal a prvý let som naivne skúšal doma v obývačke. 

Výsledkom bolo takmer okamžité zlomenie jednej z vrtúľ, ktorú som musel vymeniť. Ešte šťastie, že v balení boli ďalšie dve náhradné. Aj táto skúsenosť dokazuje, že POWERUP 4.0 potrebuje otvorené priestranstvá, kde si ho užijete naplno. 

Dáva vám tak výborný dôvod na prechádzku v prírode, kam vás vytiahne aj v čase, keď sa vám veľmi nechce. No a skvelým bonusom toho celého je fakt, že popri lietaní bez problémov urobíte aj zopár tisíc krokov. To sa v dnešnej dobe plnej home officov a sedavého zamestnania určite hodí. 

Až je škoda, že podľa výrobcu lieta maximálne 10 minút. Osobne sa mi však podarilo dostať na necelých osem, po ktorých mi batéria ukazovala 0 %. V začiatkoch, kedy sa ešte len učíte lietať, sa to vlastne nezdá až tak málo. Ale neskôr, kedy vám to už celkom ide, by ste boli radi vo vzduchu čo najdlhšie. 

Ak sa teda s POWERUP 4.0 vyberiete do prírody, odporúčam pribaliť power banku. Lietadlo sa nabije za zhruba 25 – 30 minút. Okrem batérie treba dávať pozor aj na to, kam vám POWERUP 4.0 zaletí, aby ste ho neskôr nemuseli pracne hľadať. 

Stalo sa mi to asi dvakrát, kedy mi na veľkej lúke zaletelo vplyvom silnejšieho vetra niekde medzi stromy a kríky. Pre takéto prípady je tu možnosť hľadaj moje lietadlo. Funguje tak, že ho môžete nájsť na základe pípania v aplikácii a sily signálu. Čím bližšie sa k lietadlu približujete, tým intenzívnejšie je pípanie a samozrejme aj signál. 

Toľko teória, no prax nie je vždy ružová. Niekedy mi lietadlo našlo bez problémov na pár desiatok metrov. Inokedy som stál takmer pri ňom a aplikácia sa tvárila, že ho vôbec neregistruje. Neskôr ukázala silu signálu 20 % a to som mal POWERUP 4.0 už takmer v ruke. Na túto funkciu by som sa teda nespoliehal a odporúčam dávať väčší pozor. 

Orientačná cena: 63 eur (poweruptoys.com)

Výhody:

  • výborná zábava pre malých i veľkých

  • slušná rýchlosť a výška letu 

  • prakticky jeden z najlacnejších dostupných dronov

  • veľa možnosti prispôsobenia v oblasti dizajnu, ktoré rozvíjajú vašu kreativitu

  • pomerne široká škála nastavení v aplikácií 

  • skvelý pocit z postupného zlepšovania v lietaní  

  • ideálny gadget na spestrenie pobytu v prírode 

Nevýhody:

  • občasné problémy s bezdrôtovým párovaním 

  • relatívne krátka doba letu 

  • funkcia hľadať lietadlo nefunguje vždy ideálne  

Záver

Moja skúsenosť s POWERUP 4.0 bola super. Vráti vás späť do detských čias a ponúkne výbornú zábavu pre malých i veľkých. Očarí slušnou rýchlosťou a výškou letu, ale aj širokou škálou možností prispôsobenia, ktoré rozvíjajú vašu kreativitu. Ovládanie síce vyžaduje trochu cviku, ale odmení vás výborným pocitom z postupného zlepšovania. 

Prakticky ide o jedno z najlacnejších riešení na trhu, ktoré poteší každého, kto by si rád zalietal, ale drony sa mu zdajú príliš drahé. Zároveň je to ideálny gadget na spestrenie pohybu v prírode, kam vás, verte či nie, vytiahne aj v čase, keď sa vám veľmi nechce.

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu