Slováci opäť uverili starému hoaxu a zdieľajú falošnú výzvu Facebooku

Už asi desať rokov zdieľaný status opäť úraduje, len v mierne upravenej podobe. Stále straší, že každému, kto si ho neprezdieľa, Facebook ukradne fotky. Množstvo Slovákov opäť naletelo.

Facebook a Instagram začiatkom tohto mesiaca odštartovali platené členstvo, čo vylákalo na svetlo takmer desať rokov starý hoax. Ide o status, ktorý vyzýva používateľov na zdieľanie, aby sa tak ochránili pred tým, že sociálna sieť bude nakladať s ich fotkami bez súhlasu. Už na prvý pohľad má text zvláštnu formu a kontext pôsobí tak, že je zlepený z viacerých správ. 

Faktom je, že ide o neustále sa opakujúci hoax, ktorý momentálne zneužíva nové predplatné sociálnych sietí. Aj keď treba dodať, že kontextovo tam veta ohľadom spoplatneného členstva vôbec nezapadá. Status ďalej upozorňuje, že spoločnosť Meta je odteraz verejným subjektom, čo mu údajne dáva právo na to, aby zaobchádzal s fotkami používateľov aj bez ich vedomia. Realita je však taká, že Facebook je verejne obchodovanou spoločnosťou už od roku 2012. 

Ani to mu ale nedáva právo na to, aby nakladal so zdieľaným obsaho používateľov podľa svojej ľubovôle. Tak ako ostatné spoločnosti, aj Facebook podlieha zákonu o GDPR. Dáta svojich používateľov preto musí chrániť a každý z nich pri registrácii súhlasí s konkrétnymi pravidlami. Tie ale takmer nikto nečíta. Okrem iného sa v nich upravuje spôsob, ako môže Facebook používať vaše fotky či iné zdieľané dáta. Podmienky služby sú zverejnené v slovenčine a ktokoľvek k nim má prístup. 

Zároveň treba dodať, že tieto pravidlá neobsahujú nič také, ako ľubovoľné zaobchádzanie s fotkami či inými dátami. Facebook navyše nikdy nereaguje na podobné reťazové statusy a je mu prakticky jedno, či ho používateľ k niečomu vyzýva alebo nie. Preto je podobná výzva len na smiech. Hoax sa odvoláva aj na právnika, ale zdieľanie statusu po odsúhlasení podmienok pri registrácii, nie je právne uchopiteľné. 

Na súde by tak neobstálo rovnako, ako táto výzva, ktorá je opäť raz len obyčajný podvod. Či status zdieľate alebo nie, podmienky používania Facebooku sa pre vás nijakým spôsobom nezmenia. Preto upozornite aj svojich známych, ktorí zrejme doteraz netušia, že naleteli. 

Zdroj: vlastný


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu