Facebook a Instagram už u nás nebudú zadarmo pre každého. Kto a koľko bude platiť?

Už v novembri prinesie Facebook a Instagram v Európe nový model predplatného. Cena za používanie sociálnych sietí štartuje na 9,99 eur mesačne. Mobilní používatelia si však budú musieť priplatiť.

Skalní používatelia Facebooku si ešte možno pamätajú vetu, ktorá kedysi lákala na registráciu so slovami „je to bezplatné a vždy bude.“ Aj napriek niekoľkým zárukám z minulosti však táto filozofia už dnes neplatí. Spoločnosť Meta, ktorá vlastní Facebook a Instagram, totiž aktuálne oznámila nový model predplatného pre EÚ

Mesačný poplatok vstúpi do platnosti už v novembri. Bude určený pre každého, kto chce naďalej používať najväčšiu sociálnu sieť bez reklám. Predplatné je rozdelené do dvoch možností a používatelia webovej verzie si zaplatia 9,99 eur mesačne. V prípade, že chcete predplatné pre mobilné aplikácie, pripraviť si treba 12,99 eur mesačne. 

Prvé štyri mesiace predplatného zahŕňajú všetky prepojené účty používateľa. Ak ich však máte viac, po tejto lehote bude nutné doplácať 6 eur mesačne v prípade webu a 8 eur mesačne pre mobilné aplikácie za každý ďalší účet. Meta ako dôvod poplatkov uvádza novú stratégiu európskeho práva na ochranu údajov a cielenú online reklamu. Používanie Facebooku a Instagramu s reklamami však zostáva aj naďalej bezplatné. 

Zdroj: about.fb.com


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu