Samsung Galaxy S24+ - medziročne inteligentnejší

Recenzia špičkového androidu s jemným 6,7'' displejom, výkonným čipsetom, 12 GB RAM, trojicou kvalitných fotoaparátov, výbornými stereo reproduktormi a slušnou výdržou batérie.

Tohtoročnú sériu Samsung Galaxy S24 tvorí tradičná trojica modelov. Základný a najmenší S24 (základné info), ktorý vďaka príjemným rozmerom môžeme zaradiť medzi kompaktné smartfóny, plusková verzia S24+ (základné info), ktorá so základným modelom zdieľa veľa parametrov a prémiový model S24 Ultra (základné info) s integrovaným dotykovým perom S Pen a ešte lepšou fotografickou výbavou.

Stredný model Galaxy S24+ zrejme zvolia zákazníci, ktorí chcú väčší displej, no nevyužili by funkcie Ultry, a preto nechcú zbytočne priplácať za niečo, čo nepotrebujú. 

Medzi Galaxy S24 a S24+ nájdeme niekoľko rozdielov, a to v kapacite RAM, kedy plusová verzia ponúka o 4 GB viac, predáva sa aj s 512 GB úložiskom, pričom S24 je k dispozícii s maximálne 256 GB interným priestorom, a samozrejme prináša aj vyššiu kapacitu batérie (o 900 mAh). No vzhľadom na väčší a jemnejší displej, výrazný rozdiel v reálnej výdrži na jedno nabitie čakať nemôžeme. S pár hodinami navyše však môžu majitelia S24+ počítať. 

Medzigeneračne sa toho veľa nezmenilo. Dizajn so semaforom trojice fotoaparátov, jemne vytŕčajúcimi nad povrch steny vzadu ostal. Ak nepočítame zmenu umiestnenia prisvetlovacej diódy, a napriek mierne väčšej uhlopriečke obrazovky a o 200 mAh silnejšej batérii, sa výrazne nezmenili ani rozmery či hmotnosť. 

Určite poteší, že Samsung sa pri pluskovej verzii vrátil k jemnejšiemu QHD+ rozlíšeniu, s ktorým sme sa naposledy stretli pred štyrmi rokmi. Ak však chcete na displeji využívať jemné QHD+ namiesto Full HD+ rozlíšenia, musíte si to sami prepnúť v nastaveniach obrazovky. 

Defaultne je tam nastavené práve Full HD+. Na výber máte ešte HD+, no nevidím dôvod, prečo by ste mali prepínať na tak slabé rozlíšenie. Snáď iba kvôli šetreniu energie, no mne osobne by to nestálo za to.  

Oproti minuloročnej generácii pribudlo aj viac RAM, namiesto 8 GB stavil Samsung pri S24+ na 12 GB operačnú pamäť. Čo sa vnútorného úložiska týka, opäť sa predáva v dvoch prevedeniach - 256 GB a 512 GB, bez možnosti rozšírenia microSD kartami. 

Konštrukcia spĺňa certifikáciu odolnosti voči prachu a vode IP68, takže telefón vládne prašné prostredie i ponorenie pod vodnú hladinu do hĺbky 1,5 metra počas 30-tichu minút. Sklenená stena s matnou povrchovou úpravou nezachytáva odtlačky, no telefón zrejme aj tak vložíte do ochranného puzdra, aby ste minimalizovali poškriabanie a poškodenie pri páde. 

Displej chráni sklo Gorilla Glass Victus druhej generácie, ochranná fólia tam od výroby nalepená nie je. Ak dáte telefón do ochranného puzdra (my sme mali v redakcii na test spolu so smartfónom aj pevný originálny kryt) a na obrazovku nalepíte kvalitné ochranné sklo, získate dostatočne odolné zariadenie, ktoré by malo bez väčšej ujmy zvládnuť každodenné aj mierne nešetrné používanie. 

Hardvérové prvky na konštrukcii sú umiestnené rovnako, ako pri minuloročnej generácii. V pravej bočnej stene sa nachádzajú klávesy ovládania hlasitosti a vypínač, ľavá je prázdna. Ak telefón postavíte na pevnú podložku ľavou stranou dole, napríklad pri snímaní videí a fotografovaní, bude stáť pevne  a nebude sa hýbať. 

V spodnej stene nájdeme slot na dve nanoSIM karty, USB-C konektor a reproduktor. Druhý, ktorý poslúži pri stereo reprodukcii zvuku, je ukrytý v úzkej mriežke nad displejom, pod hranou hliníkového rámu. Okrem fyzickej SIM si viete aktivovať aj eSIM. Vždy aktívne ale vedia byť iba dve SIM karty naraz. 

Kvalita a hlasitosť reproduktorov je veľmi dobrá, rovnako aj kvalita zvuku pri hovore, a to aj v hlučnom prostredí. Balenie Galaxy S24+ je skromné, Okrem povinných dokumentov, nástroja na otváranie šuplíka pre SIM kartu a USB-C kábla, tam nič nenájdeme. Celé balenie je bez plastových prvkov a ekologické. 

Ultrazvuková čítačka odtlačkov integrovaná do displeja je rýchla a spoľahlivá. Dokonca jej nevadia ani jemne vlhké prsty. Celkovo sa telefón dobre drží v ruke a pohodlne ovláda, no na niektoré úkony predsa len budete potrebovať druhú ruku. 

Srdcom Galaxy S24+ je vlastný čipset Samsungu Exynos 2400, minuloročná verzia bežala so Snapdragonom 8 Gen 2, špeciálne vyladenom pre smartfóny Galaxy. Procesory Exynos nemajú medzi zákazníkmi veľkú obľúbenosť. V porovnaní s čipsetom od Qualcommu podávali Exynosy o niečo nižší výkon, zariadenia sa viac prehrievali a výdrž batérie na jedno nabitie bola kratšia. 

Nový čipset Exynos 2400 však žiadne problémy počas testovania nespôsoboval. Či už s výkonom pri náročnejších úlohách, telefón sa nijak výrazne neprehrieval a výdrž batérie bola štandardná. Podľa mojich skúseností sa procesoru Exynos netreba obávať. 

Za najväčšiu novinku tohtoročného radu Galaxy S24 považujem funkcie pokročilej umelej inteligencie. Android 14 je doplnený o používateľské prostredie One UI 6.1 s Galaxy AI. Nové funkcie využijete pri komunikácii v cudzom jazyku, ktorý neovládate (výber jazykov je zatiaľ obmedzený), písaní a čítaní textu, úprave fotografií, hlasovom zázname a podobne. 

Smartfóny série S24 sú zatiaľ jediné, ktoré nové funkcie Galaxy AI ponúkajú, no neskôr v tomto roku sa rozšíria aj na niektoré staršie modely. Isté to majú používatelia radu Galaxy S23 aj minuloročných skladačiek Galaxy Z Fold5 a Flip5. Hovorí sa však o možnom neskoršom spoplatnení funkcií Pokročilej inteligencie, takže bezplatné využívanie by bolo iba po obmedzený čas. 

Výrobca pri uvedení noviniek S24 príjemne prekvapil oznámenou dĺžkou softvérovej podpory. Samsung bude sedem rokov dodávať nové verzie Androidu a sedem rokov bude posielať bezpečnostné záplaty. Ak slovo dodrží, môžete sa tak tešiť aj na Android 21. 

Fotoaparáty už tradične patria v prémiových modeloch Samsungu medzi špičku na trhu. Zadné trio žiadnu zmenu neprinieslo. Stále tu nájdeme hlavný 50-megapixelový s clonovým číslom f/1.8, PDAF zaostrovaním a optickou stabilizáciou obrazu. 

Záujemca o nahrávanie videí vo vysokom rozlíšení má k dispozícii aj 8K s 30 fps. Väčšine však zrejme bude stačiť 4K video, a na sociálne siete, kde je zverejnený obsah komprimovaný, stačí aj Full HD. Stabilizácia je veľmi dobrá. 

Za širokouhlým objektívom so 120° uhlom záberu nájdeme známy 12 Mpix senzor. Stále však nedisponuje automatickým zaostrovaním, takže sa nedá využiť na makro snímky. Tie sú slabinou základných modelov radu Galaxy S už dlho. 

Veľmi slušné výsledky môžete čakať od 10 Mpix teleobjektívu s 3-násobným optickým priblížením a optickou stabilizáciou obrazu. Ak si chcete vzdialený objekt ešte viac priblížiť, použiteľný je aj 10-násobný digitálny zoom, no pri vyššom priblížení (20x a viac) je už digitálny šum na fotke výrazný, najmä pri slabšom osvetlení. 

Predná kamera umiestnená v malom otvore displeja dostala o 2 Mpix menej než vlaňajší model, objektív je mierne užší, takže zaberá o niečo menej miesta na obrazovke, než pri S23+. Rozdiel je však nepatrný. Poteší možnosť nahrávať 4K videá aj prednou kamerou. 

Za denného svetla získate z fotoaparátov veľmi pekné snímky, občas však bolo farebné podanie z hlavného a širokouhlého fotoaparátu mierne rozdielne. S ubúdajúcim svetlom pribúdal na širokouhlých aj priblížených snímkach digitálny šum. Ten objavíte po zazoomovaní na displeji telefónu alebo pri prezeraní fotografií na veľkej obrazovke, napríklad monitore alebo televízore. Na displeji telefónu vyzerajú fotografie najlepšie. 

Nočný režim nie je nutné zapínať, softvér sám pekne v automatickom režime vyhodnotí scénu a pridá svetlo tam, kde je potrebné. Výsledné snímky nie sú extrémne presvetlené, nechýba im nočný nádych. Pri celkovom hodnotení fotoaparátov S24+ môžem povedať, že ide o veľmi dobrý a všestranný fotomobil, no zopár výčitiek sa nájde. 

Medzigeneračne si kapacita batérie polepšila o 200 mAh, v S24+ tak nájdeme 4900 mAh akumulátor. Ako už bolo spomenuté, v balení nájdete iba kábel s USB-C konektorom na obidvoch koncoch, žiadnu nabíjačku. Maximom pri nabíjaní káblom je 45 W a 15 W bezdrôtovo. 

Telefón disponuje reverzným bezdrôtovým dobíjaním, teda zapnutím tejto funkcie v nastaveniach a položením druhého zariadenia na zadnú časť telefónu, môžete dodať energiu napríklad kompatibilným bezdrôtovým slúchadlám, smart hodinkám alebo druhému telefónu. 

Pri bežnom používaní som mala výdrž na jedno nabitie približne 1,5 dňa. Bez väčších problémov som s telefónom zvládla aj náročnejší deň (od rána do večera) bez nabíjania. S24+ som nabíjala pomocou originálnej 65 W nabíjačky a k nej pribaleného kábla, a z nuly do 100 % to trvalo necelú hodinu. S pomalším adaptérom sa doba nabíjania o niečo predĺži. Za polhodinu sa batéria dobila do približne troch štvrtín, čo je slušné.

Výhody:

+ kvalitná konštrukcia

+ pekný displej s jemným rozlíšením a vysokým maximálnym jasom

+ spoľahlivá čítačka odtlačkov

+ kvalitné a všestranné fotoaparáty 

+ nahrávanie 4K videí prednou kamerou

+ slušná výdrž na jedno nabitie

+ dlhá softvérová podpora

+ medzigeneračne narástla RAM aj kapacita batérie

+ kvalitné stereo reproduktory

+ vysoký výkon

+ funkcie Galaxy AI

Nevýhody:

- širokouhlý objektív nedisponuje AF

- makro zábery

- stále "iba" 45 W nabíjanie

- nudný dizajn (subjektívna záležitosť)

- minimálne medzigeneračné zmeny vo fotoaparátoch

Orientačná cena: od 1149 eur

Záver

Samsung Galaxy S24+ ponúkne, čo od vlajkovej lode očakávate. Výkon, kvalitný displej, pekné fotografie a videá, aj slušnú výdrž na jedno nabitie. Je vhodný pre tých, čo nechcú priplácať za model Ultra a zároveň im nevyhovuje menší displej kompaktnej es dvadsaťštvorky. Výhodou je dlhá softvérová podpora (sedem rokov) a rýchle aktualizácie systému. 

Veľkým lákadlom môžu byť pokročilé funkcie implementovanej umelej inteligencie. Spoľahnúť sa môžete na osvedčené fotoaparáty, konštrukciu, ktorej neuškodí prašné prostredie ani voda, a spomenúť treba aj stereo reprodukciu zvuku. Výčitku mám k širokouhlému fotoaparátu a snímaniu makro záberov. Kým spravíte ostrú snímku s priblíženým detailom, občas sa natrápite. 

Pri kúpe novinky série Galaxy S24 stále môžete získať výkupný bonus až 100 eur a znížiť si tak konečnú cenu za telefón. Kompletné info ako na to, nájdete na webe novysamsung.sk. 

Skúšobné fotografie:

Diskusia k článku:

Začať diskusiu