Samsung Galaxy S24+

Prémiový android zameraný na výkon a kvalitné fotoaparáty s OIS so 6,7'' QHD+ displejom, 12 GB RAM, IP68, stereo repro a 4900 mAh batériou so 45 W káblovým a 15 W bezdrôtovým nabíjaním.

Základné parametre:

OS: Android 14 + One UI 6.1

čipset: Exynos 2400

procesor: desaťjadrový do 3,2 GHz

grafický procesor: Xclipse 940 

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz, UMTS 900 / 2100 MHz, LTE 800 / 1800 / 2100 / 2600 MHz (frekvencie LTE v Európe), 5G

rozmery: 159 x 76 x 7,7 mm

hmotnosť: 197 gramov

displej: 6,7'' (170 mm), Dynamic AMOLED, QHD+, 1 - 120 Hz, Gorilla Glass Victus 3, HDR10+, max 2600 nitov

hlavný fotoaparát: 50 Mpix, f/1.8, video 8K (30 fps) / 4K (60 fps), PDAF, OIS

širokouhlý fotoaparát: 12 Mpix, f/2.2, 120°

teleobjektív: 10 Mpix, f/2.4, 3-násobný optický zoom, PDAF, OIS

predný fotoaparát: 10 Mpix, f/2.2, video 4K (60 fps), AF

pamäť: 256 / 512 GB + 12 GB RAM

globálny prenos dát: 2G, 3G, 4G / LTE, 5G

lokálny prenos dát: Bluetooth 5.3, Wi-Fi 6E, NFC, USB-C, USB OTG, UWB

ostatné: GPS, Glonass, Galileo, Beidou, QZSS, čítačka odtlačkov (v displeji), zvýšená odolnosť voči vode (IP68), stereo repro

dual SIM: 2 x nanoSIM + eSIM 

batéria: 4900 mAh, rýchle 45 W nabíjanie, bezdrôtové 15 W nabíjanie, výmena v servise 

Neobsahuje/nepodporuje: FM rádio, IrDA (infraport), pamäťové karty

Pravdepodobná cena a dostupnosť na Slovensku: od 1149 eur / január 2024

Tohtoročná séria Galaxy S24 je zameraná na nové možnosti využitia umelej inteligencie (AI) pri bežnom používaní. Dizajn telefón sa medzigeneračne výrazne nezmenil, no dočkali sme sa vylepšených fotoaparátov a nových funkcií, ktoré môžu zjednodušiť každodenné používanie. 

Všetky tri smartfóny S24 ponúkajú rovnaké funkcie Pokročilej inteligencie, preto ich opis nájdete vo všetkých troch článkoch typu základné info. Nižšie v texte sa venujeme podrobnejšie aj opisu hardvérovej výbavy, cene a dostupnosti na slovenskom trhu. 

Umelá inteligencia zjednodušuje komunikáciu pri prekladaní textov a dokonca aj živých telefonických hovorov.  Jazykové balíky síce nezahŕňajú slovenčinu ani blízku češtinu, pokiaľ ale ovládate niektorý zo svetových jazykov a potrebujete hovorené slovo alebo text preložiť do iného podporovaného jazyka, žiadny problém. 

Pri telefonickom hovore na displeji vidíte živý prepis reči, pričom druhá strana nemusí vlastniť smartfón značky Samsung. Funkcia Live Translate, čo je obojsmerný hlasový a textový prekladač hovorov v reálnom čase, funguje priamo v telefónnej aplikácii. vy si nemusíte nič inštalovať a nepotrebujete ani žiadne aplikácie tretích strán. 

Medzi ďalšie funkcie patrí Tlmočník (Interpreter), ktorý funguje aj bez dátového alebo Wi-Fi pripojenia, na štylistiku poslúži Asistent pre písanie (Chat Assist) a vylepšenia sa dočkala aj aplikácia Samsung Notes. Asistent pre poznámky (Note Assist) umožňuje pomocou umelej inteligencie vytvárať ich zhrnutie, formátovať poznámky pomocou prednastavených šablón alebo k nim tvoriť titulné strany s náhľadom. 

Asistent pre prepisy (Transcript Assist) s prevodom hlasu na text dokáže prepisovať záznamy, zhŕňať ich obsah a dokonca ich aj prekladať. A to aj v prípade, že je na nahrávke zachytených viac hlasov. Séria Galaxy S24 zavádza ako prvá na svete intuitívnu službu Circle to Search with Google, založenú na gestách. 

Stačí dlho stlačiť domovské tlačidlo a na displeji Galaxy S24 môžete čokoľvek zakrúžkovať, zvýrazniť, pripísať poznámku alebo na čokoľvek kliknúť a okamžite vás telefón odmení užitočnými a cielenými výsledkami vyhľadávania. AI rozširuje kreatívne možnosti pomocou technológie ProVisual Engine, čím vytvára úplne nový štandard vyhľadávania. 

Nové možnosti ponúkajú aj nástroje na úpravu fotografií a videí a výrazného vylepšenia sa dočkali aj funkcie pre fotografovanie a natáčanie v slabom svetle alebo v tme, pre ktoré sa v rade Galaxy tradične používa súhrnný názov Nightography. Funkcia Návrhy úprav (Edit Suggestion)  dokáže využiť umelú inteligenciu a navrhnúť optimálne úpravy pre každú fotografiu zvlášť.

Nástroj Generatívna úprava (Generative Edit) zsa pridáva do pozadia objekty vytvorené generatívnou umelou inteligenciou. Dokáže narovnať krivo vyfotografovaný záber alebo posunúť osobu či objekt tak, aby kompozícia pôsobila lepšie. Následne upraví pozadie, ktoré pôsobí veľmi prirodzene. 

Nová funkcia Okamžité spomalenie (Instant Slow-mo) je dostupná pri nasnímanom videu. Vygeneruje ďalšie okienka podľa reálneho pohybu a vloží ich do záznamu, takže ľahko dosiahne vytúžený efekt. Tieto nové funkcie sú dostupné pre všetky tri modely smartfónov série Galaxy S24 a minimálne pol roka budú exkluzívne dostupné iba pre ne. 

Neskôr sa niektoré z noviniek s podporou AI dostanú formou aktualizácie aj na niektoré staršie, minuloročné zariadenia. Podmienkou je výkonný hardvér, preto sa majitelia smartfónov Galaxy A nových funkcií nedočkajú. Podľa informácií z prostredia Samsungu nedorazia formou aktualizácie ani na skladacie modely Fold4 a Flip4. 

Kto má obavy o svoje súkromie, v menu Galaxy AI (Advanced Intelligence) sa dá zakázať online spracovanie dát na účely umelej inteligencie.  Niektoré funkcie však môžu byť potom obmedzené.  

Konštrukcia Samsung Galaxy S24+ je vyrobená z jedného kusa a nemá žiadne viditeľné spoje medzi zadným krytom a bočným rámom. Tradične nechýba jej certifikácia IP68, telefón tak zvládne prašné prostredie aj ponorenie pod vodnú hladinu. Na 6,7-palcovej uhlopriečke je použité jemné QHD+ rozlíšenie. AMOLED displej ponúka adaptívnu obnovovaciu frekvenciu 1 - 120 Hz aj integrovanú čítačku odtlačkov. 

Vnútri Galaxy S24+ beží čipset Exynos 2400, operačná pamäť RAM má kapacitu 12 GB a na výber máte 256 GB alebo 512 GB úložisko. V nastaveniach nájdete možnosť aktivácie eSIM, z telefónu tak môžete mať dual SIM. Fotoaparáty sa od základného modelu S24 nelíšia. 

Nájdeme tu tak hlavný 50 Mpix fotoaparát s možnosťou nahrávania až 8K videí a optickou stabilizáciou obrazu, za širokouhlým objektívom so 120° uhlom záberu je 12 Mpix snímač a trojicu doplní ešte 10 Mpix teleobjektív s 3-násobným optickým priblížením, automatickým zaostrovaním a taktiež disponuje OIS. Predná 12 Mpix kamera sa pýšia automatickým zaostrovaním a nahráva 4K videá. 

Vo výbave výrobca uvádza širokú podporu navigačných satelitov, 5G konektivitu, Bluetooth 5.3, Wi-Fi 6E, stereo reproduktory, USB-C konektor, UWB a 4900 mAh batériu so 45 W káblovým a 15 W bezdrôtovým nabíjaním. Za pol hodiny dobijete telefón káblom do 65 % kapacity batérie. 

Samsung oznámil pri nových modeloch radu S24 nezvyčajne dlhú softvérovú podporu. Aktualizácie operačného systému bude dodávať v siedmich generáciách a sedem rokov budú prichádzať aktualizácie bezpečnostných záplat. 

Samsung Galaxy S24+ sa na slovenskom trhu začne predávať 31. januára, na výber budú v bežnom predaji tieto farbené verzie: čierna, sivá, fialová a žltá. Iba v internetovom obchode samsung.sk sa budú dať kúpiť ďalšie farby: zelená Jade Green, oranžová Sandstone Orange a modrá Saphire Blue. 

Cena 256 GB modelu je stanovená na 1149 eur, za 512 GB pamäťovú verziu zaplatíte 1269 eur. Od 17. januára štartujú predobjednávky a môžete získať dvojnásobne vyššiu pamäť za cenu nižšej. Nižšie pamäťové verzie v čase predobjednávok ani nebudú dostupné.  Získať môžete aj výkupný bonus 100 eur. Na jeho získanie je potrebná registrácia telefónu cez aplikáciu Samsung Members v sekcii Výhody a odpredanie akéhokoľvek starého zariadenia.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu