Samsung Galaxy A51 naživo

Prvý krátky kontakt s novinkou, ktorá už dorazila do našich obchodov. Oproti modelu A50 pridáva niekoľko nových vlastností.

Samsung Galaxy A51 už dorazil do slovenských obchodov, a to s oficiálnou cenovkou 359 eur. Model Galaxy A71 s väčším displejom, silnejšou batériou, silnejším čipsetom, vylepšeným hlavným fotoaparátom a 6 GB RAM je o sto eur drahší. Ten som zatiaľ v ruke nemal.

Ale keď som si bol dnes v Alze vyzdvihnúť jeden audio kábel do mikrofónu, nemohol som si nevšimnúť A51-ku na typickom pulte. Tak som sa s ňou trocha pohral.

Ešte stále mám SIM kartu v TCL Plex, oproti ktorému pôsobil o 20 gramov ľahší Samsung Galaxy A51 ako pierko. Mimochodom, aj všetky fotky som spravil spomínaným TCL-kom s cenovkou 269 eur. Celkom slušné, nie? 

Samsung Galaxy A51 používa rovnaký čipset ako A50-ka, ktorej cena medzičasom klesla na atraktívnych 269 eur. Tipujem, že sa v predaji dlho neudrží, preto, ak sa vám tento vydarený smartfón v konfigurácii 128/4 GB páči, neváhajte. Mimochodom, aj Galaxy A51 sa u nás predáva so 128 GB úložiskom a 4 GB RAM. Ak vás zaujímajú ďalšie parametre tejto novinky, šup na základné info

Drobným zmenšením Full HD+ Super AMOLED displeja na uhlopriečku 6,4'' dosiahol Samsung z každej strany o milimeter kompaktnejšie rozmery. To je dobre.

Zaujímavé je, že pri zachovaní 4000 mAh batérie narástla hmotnosť novej verzie o osem dielikov na 172 gramov. Spôsobil to zrejme vyšší počet fotoaparátov v zadnej stene.

Hlavný fotoaparát dokáže snímať až 48 Mpix snímky. Aj tak však budete používať nižšie, 12-megapixelové rozlíšenie, resp. 10 Mpix s pomerom strán 16:9. Teda rovnako, ako tomu bolo doteraz. Ale možno budú fotografie o čosi kvalitnejšie. Uvidíme.

Výrazným krokom vpred je vylepšenie širokouhlého fotoaparátu. Nejde len o nárast megapixelov, a to z 8 na 12 Mpix, ale som si istý, že aj samotné zábery budú viditeľne kvalitnejšie. Musíme si počkať na testovačku.

Zachovaný ostal aj pomocný 5 Mpix fotoaparát pre rozostrovanie pozadia okolo portrétov.

Úplnou novinkou je 5 Mpix makro fotoaparát na zábery objektov vzdialených len pár centimetrov od objektívu. Doteraz som sa v mobiloch stretol len s mizernými 2 Mpix makro fotoaparátmi, tento vyzerá byť na prvý pohľad kvalitnejší. Som zvedavý na reálne skúsenosti s ním. V prírode ho možno oceníte. Alebo na fotografovanie súčiastok. Alebo neviem na čo ešte. Skúste mi napísať do komentára.

Predný 32 Mpix fotoaparát by mal byť tiež lepší než na A50, ten som však ani nezapol. Tak uvidíme.

Samsung Galaxy A51 je príjemným prevapením. Kompaktnejšie rozmery a lepšie fotoaparáty však nie sú jedinými zmenami. Všimol som si, že aj Samsung konečne upravil ovládanie gestami. Konečne môžete krok späť uskutočniť ťahom prsta z pravej alebo ľavej hrany displeja. A nie odspodu. Hurá.

Som rád, že Samsung počúva kritiku a vylepšuje nielen hardvér, ale aj softvér. Príchod A51-ky na trh tiež spôsobil pokles ceny A50-ky. Teraz je preto najlepší čas na jej kúpu. Ale najprv si prečítajte recenziu: Samsung Galaxy A50 - pompézny návrat do strednej triedy

Diskusia k článku:

Začať diskusiu